Srbija ima evropskog šampiona: Sjajni Vasilije Micić vodio Efes do istorijskog trofeja! (VIDEO)

31.05.2021

20:43 >> 06:10

0

Autor: M. R.

Turski tim slavio u finalu Evrolige u nemačkom Kelnu protiv Barselone - 86:81

Srbija ima evropskog šampiona: Sjajni Vasilije Micić vodio Efes do istorijskog trofeja! (VIDEO)
Copyright Profimedia

Srbija ima evropskog šampiona i najboljeg igrača Evrolige. Vasilije Micić je sa Anadolu Efesom večeras stigao do trona u najjačem klupskom evropskom takmičenju. Turski tim je u uzbudljivom finalnom okršaju bio bolji od španske Barselone – 86:81 (15:22, 24:14, 26:22, 21:23) i tako stigao do prvog trofeja namenjenom prvaku Evrope u istoriji kluba. Ogromne zasluge za veliki uspeh idu na račun srpskog reprezentativca, koji je i u finalu protiv nekadašnjeg učitelja potvrdio da igra sezonu života.

Pročitajte još

Posle nekoliko izjednačenih minuta, španski tim je u završnici prve četvrtine zahvaljujući poenima Dejvisa, Kjurika i Higinsa uspeo da se odlepi – 22:15. U drugom periodu su brzo došli i do dvocifrene prednosti. Tada je stigla reakcija Efesa. Serija od devet vezanih poena potpuno je vratila u igru tursku ekipu, koja je do kraja poluvremena nije popuštala. Preko Moermana je Atamanov tim došao do vođstva – 38:31,  a posle odgovora Barselone na semaforu je sijalo 39:36 za Efes.

Efes je vodio na pauzi, ali je i dalje čekao da u MVP raspoloženje uđe Vasilije Micić. U prvih 20 minuta je postigao četiri poena, a u trećoj četvrtini je pronašao pravi ritam. Ubacio je 11 poena i doneo Efesu “plus 11”. Tri minuta pre kraja ovog perioda vodili su 59:48. Znao je Kori Higins da ako se ovako nastavi, teško da će Barselona moći do preokreta… Ubacio je dve trojke za redom, ubrzo je iz daljine prvi put pogodio i Nikola Mirotić, pa je razlika ponovo bila jednocifrena. Posle 30 minuta turska ekspedicija je vodila – 65:58.

Dejvis i Mirotić su nastavili da pogađaju u poslednjoj deonici, a Efes nije pronalazio put do koša, pa je tačno na polovini tog perioda rezultat bio izjednačen – 69:69. Usledio je tajm-aut, a onda ulazak Micića, koji odmah ubacuje vrlo važnu trojku. Precizan je bio i Larkin, onda i Singlton, pa ponovo Micić. Efes je vodio 79:74. Zahvaljujući srpskom plejmejkeru turska ekipa je u poslednji minut ušla sa plus pet… Evropska titula bila je sasvim blizu.

Slobodna bacanja Larkina i Micića su dovela Atamanovu četu na “plus 6” na 13 sekundi pre kraja. Usledio je tajm-aut, Barsa je odgovorila preko Kjurika koji je dobio priliku za tri slobodna bacanja. Pogodio je sva tri i smanjio na tri razlike. Bolmaro je faulirao Micića i dao mu priliku da overi pobedu. Pogodio je dva “penala” i to je bilo to.

Prva evropska titula stiže u vitrine Efesa!

BARSELONA: Dejvis 17 (11sk), Hanga, Bolmaro 7, Smits, Gasol 1, Oriola, Abrines 2, Higins 23, Kjurik 18, Klaver 2, Mirotić 11, Kalates.

EFES: Larkin 21, Bobua 3, Singlton 4, Balbej, Šanli 12, Moerman 6 (8sk), Tunčer, Plajs, Micić 25 (3as, 5sk), Anderson, Danston 6, Simon 4.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike