„Mnogo ponuda je na stolu, lepo je što ću moći da biram“

10.04.2021

18:30 >> 19:15

0

Mladi košarkaš Stefan Todorović za 24sedam o Americi, koledžu, Partizanu i reprezentaciji

„Mnogo ponuda je na stolu, lepo je što ću moći da biram“
Copyright MN Press

Stazom kojom su nekada išli Nikola Jokić, Vladimir Radmanović, Milan Mačvan, Boban Marjanović, Igor Rakočević i mnogi drugi veliki košarkaši sa naših prostora, ali i šire, trenutno korača Stefan Todorović (18). Mladi igrač je odličnim partijama u dresu kalifornijskog Prolifik Prepa zaradio poziv za meč najboljih juniora SAD i Ostatka sveta, na kome su nekada, pored naših nabrojanih asova, bili i Dirk Novicki, Toni Parker, Luis Skola, Karl Entoni Tauns… „Najk hups samit“ zbog pandemije neće biti održan ove godine, igrači koji su se našli na spisku neće imati priliku da uživaju uživo u tom spektaklu, ali će im poziv svakako značiti za samopouzdanje pred velike izazove koji ih čekaju u karijeri.

Todorović se ove nedelje vratio iz Amerike, posle jedne uspešne sezone sa koferima punim pozitivnih utisaka. U razgovoru za 24sedam je sumirao prvu godinu preko okeana, a pričao je i o Partizanu, reprezentaciji, izboru koledža, željama, planovima.

– Bilo je strava – nije krio oduševljenje Todorović. – Navikao sam se na sve mnogo brže nego što sam mislio. Odigrali smo 40 utakmica, organizovano je sedam „balona“, bio sam najbolji strelac tima, izabran sam u najbolji tim kompletne lige, definitivno bolje nije moglo. Za kraj je došao i taj poziv za „Najk hups samit“, pa je on zaokružio prelepu godinu, najuspešniju za mene do sada. Zbog svega što se izdešavalo, sada imam ponude najboljih koledža. Prvo ću u Beogradu odmoriti glavu od svega, a onda ću razmišljati i na tu temu.

Prošle godine Todorović je pred odlazak u Ameriku odradio pripreme sa prvim timom Partizana. Doneo je tada odluku da košarkaški razvoj nastavi u SAD, kao i usavršavanje u klupi jedne od najpoznatijih srednjih škola.

– Nekoliko puta sam do sada bio u Americi, tako da nisam došao u nepoznato. Odavno su ljudi iz Prolifik Prepa želeli da dođem kod njih, ali sam tada ipak iz Vizure prešao u Partizan, bio sam klinac i nisam želeo rano da odem od kuće. Mislim da sam u pravom trenutku prelomio, osetio sam se zrelim i spremnim za samostalan život i pokazalo se da je odluka bila prava. Apsolutno ništa ne bih menjao, da ponovo biram, sve bih isto.

Kad je školovanje u pitanju, bio je spreman za sve što ga čeka.

– Tri godine sam u Beogradu pohađao Kembridž školu. Tako da sam tamo samo nastavio, isti su predmeti, isti sistem. Dobro je sve bilo organizovano za košarkaše, jer smo mi išli na časove i bili smo jedini u učionici. Testirali su nas svaki dan i imali smo sreću da ne propuštamo školu kao većina, koja nije mogla da dolazi. Sada ću od kuće nastaviti četvrtu godinu, koja i dalje traje.

Todorović može da zaključi da mu je jedna ovakva sezona mnogo značila za njegov košarkaški razvoj.

– Najviše sam napredovao kada je moje telo u pitanju. Radio sam na fizičkoj pripremi i snazi, i pored toga što su teretane u Kaliforniji bile zatvorene. Morali smo nekako tokom cele godine da improvizujemo. Najveća razlika koje me tamo sačekala je brzina košarke i stil igre. Nema toliko akcija i šablona, nego je više slobode. Mislim da sada brže donosim odluke na terenu, a i da sam brži u svakom smislu kad je igra u pitanju.

MN Press

Poziv u tim Ostatka sveta je za Todorovića veliki podstrek za dalji rad…

– Zbog korone sam znao da se ta utakmica neće igrati. U jednom trenutku su objavili spisak američkih igrača koji bi bili među učesnicima, znao sam za to jer imam saigrača koji je izabran. Međutim, nisam imao pojma kada će i da li će objaviti ostale igrače. Jedno jutro se budim, telefon “gori” od poruka i poziva, nisam znao kome pre da se javim. Žao mi je što se ne igra, jer bi to bila velika prilika da se pokažem pred NBA skautima. Moja želja je da jednog dana stignem do NBA lige. Bez obzira na sve, svakako je velika stvar biti u tom rosteru, ostaje negde zabeleženo, pisaće za pet, šest godina da sam bio izabran iako se meč nije održao. Znam da je sve ispraćeno i u Srbiji, moja mama, kao i svaka druga, skuplja sve to i javlja. Drago mi je što se vest proširila i u našoj zemlji.

Pred Stefanom i njegovom porodicom su slatke muke kada je izbor koledža u pitanju.

– Baš pričam sa mojima svakog dana o tome, mnogo je bolje što ima ponuda i što ne znam za koju da se odlučim, nego da ih nema. Odluku ću doneti pre Svetskog prvenstva, koje se igra u julu. Lepo je što mogu da biram i što su mnogi zainteresovani. Priznajem, imam mnogo dilema.

Iako je tek april, Todorovića već hvata uzbuđenje pred veliku reprezentativnu akciju.

– Sve saigrače iz nacionalnog tima znam od malih nogu, još otkad smo počeli da treniramo košarku. Jedva čekam zaista, ne postoji veća čast nego biti deo nacionalnog tima. Nisam imao sreće do sada, jer u timu do 16 godina nisam igrao, pa se onda do 17 nije igralo, pa je do 18 bilo otkazao zbog korone, tako da će ovo biti moje prvo takmičenje sa reprezentacijom.

MN Press

Veliko iskustvo koje mu je pomoglo da zablista u Americi, Stefan je skupio u crno-beloj opremi.

Pročitajte još

– Godinu dana sam proveo u Partizanu. Čim sam prešao u taj klub, na početku juniorske sezone bio sam na pripremama sa prvim timom. Neverovatno je bilo sa 17 godina raditi sa Andreom Trinkijerijem i svim tim starijim igračima. Celu tu sezonu sam odigrao sa juniorima, mnogo sam sazreo i onda odlučio da odem u Ameriku, jer mislim da je ovo ipak bolji put za mene.

Prvih košarkaških koraka se i sada rado seti.

– Počeo sam da treniram u Ol-staru, to je jedan klub na Tašmajdanu. Posle sam prešao u Vizuru, gde sam bio dva puta najbolji strelac kadetske lige… Onda je došao Partizan. A kao baš mali sam trenirao sve moguće sportove – fudbal, tenis, džudo, karate, košarku. Ljutio sam se što ne mogu na sve da idem odjednom. Moj tata nije igrao profesionalno košarku, ali je dugo u tom sportu amaterski, pa je i to uticalo na moj izbor. Ja sam bio okružen sa ljudima iz košarkaškog sveta i visok sam baš bio za svoje godište, pa sam se na kraju odlučio za taj sport. Definitivno je dobro ispalo – uz osmeh je zaključio Stefan Todorović.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike