Kvinsi Miler za 24sedam: Ja sam Srbin, u Zvezdu bih se vratio i peške!

24.01.2021

09:45 >> 18:40

0

Bivši igrač crveno-belih o srpskom klubu, karijeri, saradnji sa Radonjićem...

Kvinsi Miler za 24sedam: Ja sam Srbin, u Zvezdu bih se vratio i peške!
Copyright Kvinsi Miler Foto: MN Press

Kevin Durent za siromašne. Čovek koji je ostavio dubok trag u Crvenoj zvezdi za samo jednu sezonu. Došao je na Mali Kalemegdan kao ne toliko poznat igrač i ekspresno postao miljenik navijača.

Ukoliko niste već pogodili radi se o Kvinsiju Mileru (28). Košarkašu koji trenutno nosi dres portugalskog velikana Benfike. Upravo je iz Lisabona u opširnom intervjuu za „24sedam“ pričao o raznim temama.

Krenuli smo od saradnje sa timom iz Portugalije.

– Dugo vremena nisam igrao košarku. Dobio sam pozive od nekoliko ekipa u koje nisam želeo da idem. Jednostavno, nisam mislio da bih se dobro uklopio. Onda me je pozvao Tviti Karter, kome mnogo verujem, rekao mi je da je Benfika zainteresovana. Dosta dobrih stvari je imao da kaže, raspitao sam se i sve to me je dosta privuklo. Bio sam zaintrigiran. Zahvalan sam im što su mi dali priliku da se pokažem posle duge pauze. Volim što sam došao, zaista uživam. Posle Zvezde mi je ovo drugi omiljeni klub – počeo je priču Miler za „24sedam“.

Prva asocijacija na Benfiku, ljubiteljima sporta, je fudbalski klub. Jeste li imali vremena da posetite stadion „La Luž“.

– Čim sam stigao želeo sam odmah sve da vidim. Sala za trening u kojoj radimo je povezana sa stadionom, sve je tu, sve možeš da vidiš i ovi uslovi mogu da se uporede sa onima iz NBA lige. Mnogo pažnje posvećuju igračima, brinu o zdravlju. Što se fudbala tiče, priznajem da nisam veliki ljubitelj, ali obećavam da ću se potruditi da naučim što više. Sigurno ću pogledati i neki meč fudbalera kada to bude bilo moguće.

Da pređemo na temu koja najviše zanima ljude u Srbiji, dolazak u Crvenu zvezdu u oktobru 2015. godine. Kako je došlo do saradnje?

– Pre nego što nastavimo, želim samo da istaknem da je ovo moj prvi intervju za srpske medije, pošto su mi neki ljudi slali neke linkove iako ni sa kim nisam pričao. Da se vratim na pitanje. Bio sam tada u Bruklinu, poslali su me tamo iz Detroita i iskreno, bio sam umoran od čekanja. Na treninzima sam bio bolji od mnogih, na utakmicama nisam dobio priliku da igram. Nisam hteo da sedim na klupi. Zvezda je bila među prvim klubovima koji me je kontaktirao. Inače, dok sam bio u Denveru, tu je bio Jan Veseli, bivši igrač Partizana. Rekao mi je mnogo dobrih stvari o Srbiji. Pokazivao mi je snimke sa derbija. Kada me Zvezda zvala, sabrao sam dva i dva, setio se tih snimaka i iskoristio sam šansu.

NE BIH MOGAO KAO DANGUBIĆ

Jedan od igrača sa kojima je bio blizak tokom perioda u Zvezdi je bio Nemanja Dangubić.

– Danga je dobar momak. Ipak, moram da priznam da me razočarao odlukom da pređe u Partizan. To je nešto što ne bih mogao da uradim, nema te sile. Razumem njegovu odluku, karijera i sve to, ali to stvarno ne bih mogao.

Mnogi pamte da mu je bilo potrebno vreme da se navikne na nova pravila. U meču sa Bajernom se bacio po jednu loptu sa Duškom Savanovićem i tražio je tajm-aut. Sećate li se tog detalja?

Naravno. Bilo je presmešno i igrač koji se sa mnom bacio za loptu se smejao, kao i sudija. Nisam znao da tog pravila nema u Evropi. U Americi je dozvoljeno. Pamtim da sam na prvih nekoliko mečeva imao dosta izgubljenih lopti, nisam znao da loptu morate da spustite pre driblinga.

Crveno-beli su pre nekoliko dana savladali Real u Madridu. Igrač koji zna kako se pobeđuju Madriđani je upravo Miler. Doveo je „Pionir“ do tačke eksplozije u novembru 2015. godine protiv španskog tima (94:88).

Obožavam tu utakmicu, jedna od mojih omiljenih. Nisam toliko toga znao o Realu, tek sam stigao u klub. Ono što sam znao jeste da je navijačima taj meč bio toliko bitan i zato sam želeo da pobedimo. Bio sam spreman da uradim sve što treba za trijumf.

Ta sezona, 2015/16, je jedna od najuspešnijih u istoriji kluba, titula u ABA ligi, Superligi, četvrtfinale Evrolige. Jeste li ostali u kontaktu sa nekim iz tima?

Sećam se svega. Saigrači su me brzo prihvatili, bila je to moja prva sezona van NBA, pomogli su mi da se prilagodim, da naučim stvari o evropskoj košarci. Bilo je tu mnogo sjajnih saigrača. Jović je moj čovek, čujemo se s vremena na vreme. Cirbes, jedan od najboljih centara u Evroligi te godine. Rebić, na njega gledam kao na mlađeg brata. Gudurića volim do smrti. Boriška, taj momak ne priča mnogo, ali smo se dobro razumeli i pored toga. Teško mi je da izaberem ko mi je omiljeni saigrač bio, sa svima sam bio dobar. Kada je taj četvrtfinalni duel u pitanju, možda smo imali neke šanse protiv CSKA, mada moram da budem realan. Sveukupno gledano, bili su bolji tim. Hajns je maestralno čuvao Cirbesa, mi smo pravili neke greške u završnicama što je bilo razumljivo protiv takvog tima. Na kraju, oni su postali šampioni te godine.

MN Press

Jednu osobu posebno ističe – trenera Dejana Radonjića. Kako je bilo srađivati sa njim?

Radio sam sa mnogim evropskim trenerima i on mi je omiljeni. Ume da bude težak, ali želi najbolje za tebe. Znao je kako da izvuče iz svakoga ono najbolje, svačije vrline je dobro znao, nije vas stavljao u situaciju koja nije dobra za vas. Svako je znao svoj posao, meni je stalno govorio da se ne plašim promašaja i da šutiram kada god sam u dobroj poziciji. Imao je i dobar emotivan pristup prema igračima, sa svima je znao kako da priča. Te sezone je bilo malog kašnjenja sa platama i Dejan je bio tu za nas. Čuvao nam je leđa i za takvog trenera želite da igrate. Znali smo da smo u toku jedne posebne sezone i shvatili smo svi da se ne radi uvek o novcu. Takođe, zahvaljujući Radonjiću sam počeo da igram toliko dobro u odbrani. Pomogao mi je dosta, naučio nas je da ako si dobar u defanzivi, napad će doći, te godine smo imali najbolji defanzivni rejting od svih timova u Evroligi što dovoljno govori. Znam da se nedavno vratio u klub i ako neko može da pomogne Zvezdi onda je to Radonjić.

MN Press

S obzirom na broj pohvala iznetih na račun crnogorskog stručnjaka usledilo je i logično pitanje. Znači li to da biste se vratili u Zvezdu?

Da! Apsolutno! Posebno zbog rada sa Dejanom. Bez ikakvog razmišljanja bih se vratio. Peške bih krenuo ako treba. Volim sve o srpskoj kulturi, Beograd, Srbiju. Smatram sebe Srbinom. Slobodno to napišite. Ja sam Srbin! Period u Zvezdi mi je bio najlepši u karijeri, navijači su doprineli tome i ovom prilikom želim da im uzvratim ljubav i zahvalim im na podršci.

Posle Zvezde je usledio Makabi, pa Bamberg, sa oba kluba je bio potpisan dvogodišnji ugovor. Šta se tu desilo?

Smatram da odlazak u Tel Aviv nije bila greška i ne žalim zbog te odluke. Trudim se da ne gledam u prošlost i da naučim lekcije. To je sjajan klub, imali smo dosta odličnih igrača, možda je malo nedostajala prava hemija. Mada, teško je to napraviti kada u jednoj sezoni imate pet različitih trenera koji imaju svoje stilove, napad, odbranu, teško je sve to naučiti i uklopiti. Brose? Reći su samo da nije bila povreda u pitanju.

MN Press

Naredni klub je bio u Portoriku…

– Da vas zaustavim na vreme. Jesam imao potpisan ugovor, ali nisam ni otišao tamo, ni jedan jedini meč nisam odigrao u Portoriku.

Prema zvaničnim podacima jeste na Tajvanu, uz pauzu od oko dve i po godine, šta se dogodilo između?

Pročitajte još:

Otkriću vam nešto što niko ne zna. Imao sam operaciju 2018. godine.  Operisao sam zadnje ukrštene ligamente. Cibona me je u avgustu 2019. godine angažovala i ubrzo otpustila, rekli su da nisam fizički spreman. Istina je da nisu imali novac za mene. Zato mi je bilo važno da izaberem tim koji dosta pažnje posvećuje zdravlju igrača, Benfika to radi i još jednom sam im zahvalan zbog šanse koju su mi pružili. Želim da vratim svoje telo u najbolje stanje i da igram na najvišem nivou. Hoću to da pokažem svima, znam da mi je mesto u najjačim ligama, Evroligi ili NBA ligi. Nisam pokušao da se vratim u Ameriku, ali znam da bih mogao i tamo da igram. Hoću da osvajam trofeje, da imam šta da pokažem deci jednog dana – zaključio je Miler.

TAJVAN I VOŽNJA BICIKLA

Otkrio je i kako je bilo dok je igrao košarku u Tajvanu.

– Dugo nisam igrao pre odlaska tamo. Hteo sam da osetim parket, da zaradim novac, iskoristio sam to kao priliku za povratak. Bio sam tri-četiri meseca, onda se pojavila korona. Drugačija se košarka igra tamo, ne može da se uporedi, ne kažem da je loše, samo da je teško za poređenje. Sada sam se vratio u evropsku košarku i ponovo učim. Ovo je kao vožnja bicikla, ne možete da zaboravite, ali kada ga ne vozite nekoliko godina potrebno je vreme da se priviknete na sve. Tako je i kod mene posle velike pauze i operacije.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike