Sportski direktor AdmiralBet ABA lige otvorio novu sezonu emisije "U obruču", govorio o gorućim temama

27.09.2021

19:38

0

Autor: 24sedam

Zašto nismo odmah dobili osam timova u plej-ofu, o prednostima regionalnog takmičenja u odnosu na nacionalne lige...

Sportski direktor AdmiralBet ABA lige otvorio novu sezonu emisije "U obruču", govorio o gorućim temama
Printscreen/TV Arena sport - Copyright Printscreen/TV Arena sport

Počela je nova sezona AdmiralBet ABA lige. Videli smo jako zanimljivo prvo kolo, koje je počelo u petak i završilo se danas trilerom u Zadru i pobedom Partizana

Samim tim, počela je i nova sezona emisije “U obruču” televizije Arena sport, čiji je prvi gost bio sportski direktor AdmiralBet ABA lige, Milija Vojinović, koji je pričao o brojnim temama. Jedna od njih je i popularnost lige i ono šta ona pruža klubovima. 

- Minimalan je broj ljudi koji misle da nacionalne lige mogu da pariraju ABA, kako sportski, tako i ekonomski. I klubovi koji nađu sponzore vide da i oni uglavnom traže da se igra regionalna liga. Infrastruktura koju pružamo klubovima je mnogo bolja od nacionalne. Sada smo ukinuli i plaćanje za specijalne pozivnice za ABA 2. Znate i sami da u nacionalnim prvenstvima imamo dvorane gde se koševi spuštaju sa plafona, klubovi nemaju stolove za masažu... To je neuporedivo, to vidimo i u samoj popularnosti. 

Pred početak sezone je proširen plej-of na šest ekipa, pošto će se četiri tima boriti za polufinale. A zašto nije odmah uvedeno četvrtfinale. 

- Najveća prepreka je kalendar. Mnogi su hteli da se proširi na osam ekipa, i ja sam bio pristalica toga. Ali, problem je što tada imamo jedan prozor kvalifikacija. Sve to bi produžilo takmičenje za jednu nedelju, a to je značajno za organizaciju nacionalnih prvenstava. Zato je šest timova. Vodimo računa o reprezentacijama. Pogledajte naše društvene mreže, mi afirmišemo svaku pobedu svih šest reprezentacija koje igraju u međunarodnim takmičenjima. Neophodno je da imamo plej-of minimum od četvrtfinala, kako bi ekipe igrale takmičarski. Ovoga puta smo to obezbedili sa šest timova - rekao je Vojinović. 

Srbija je daleko najuspešnija u regionalnom takmičenju, ali propisi ne dozvoljavaju da dobije i šestog predstavnika. Kako će to izgledati u budućnosti? 

- U ligi od 12, maksimalan broj bio je četiri, sada je broj povećan na pet. To pitanje će rešiti novi društveni ugovor na kojem se radi. Moguće je da se taj broj poveća na šest. To će ipak biti konačna odluka Skupštine, odnosno klubova. 

Često se čuje problem sukoba interesa, jer u istoj ligi igraju klubovi i njihovi razvojni timovi, odnosno FMP i Studentski centar. 

- Ne vidim nikakav problem. Ne treba da uplitati ABA ligu u sve to. Ukazujem na društveni ugovor. Svi klubovi su u ABA ligi na osnovu sportskih rezultata. Kod tih klubova se ne poklapa nijedan dokument, ne poklapa se nijedna funkcija, igraju u različitim dvoranama... To pitanje se nikada nije uputilo ni Savezima, a u ABA ligi je to trn u oku. 

“Hit leta” je svakako povratak najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića u Partizan. 

- Šta da kažem o treneru koji je najtrofejniji u Evropi? To je motiv za druge trenere, Dejana Radonjića u Zvezdi, Dragana Bajića u Igokei, dva mlada trenera u Megi... Ogroman je motiv u prisustvu Željka Obradovića, da ga možda iznenade u daljem takmičenju. Sa nestrpljenjem smo čekali početak lige. Već prvo kolo nam je nagovestilo kvalitetnu košarku, uz sve ove transfere,  imamo i plejadu mladih igrača. Transferi su bili iz NBA lige i Evrolige u ABA ligu, uz to da su tržišno klubovi parirali drugima u Evropi. Juče sam gledao meč Mege i Studentskog centra, nadam se da nacionalni savezi vide šta ABA liga njima pruža. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike