Korona donela nove trendove u košarkaškoj eliti: Evroligaš rado u goste ide

01.01.2021

12:04

0

Autor: Adam Štulić

Brojke jasno pokazuju kome više prijaju prazne tribine

Korona donela nove trendove u košarkaškoj eliti: Evroligaš rado u goste ide
Copyright MN Press

Floskula da se sport igra zbog publike i dosad se držala na “staklenim nogama”, ali je u 2020. godini definitivno prestala da postoji. Sigurno je da bi svaki ljubitelj sporta više od svega voleo da nikada nije morao da sazna kako izgleda gledati događaj bez karakerističnog huka s tribina, ali je virus korona dokazao da vrhunski sport može i mora da se igra bez jednog od glavnih faktora svake sportske manifestacije – navijača.

Ima li smisla igrati u takvim uslovima ili ne tema je za ozbiljniju diskusiju i analizu, tek, pola takmičarske godine u svim sportskim granama je prošlo, većinom, bez mogućnosti navijača da pružaju podršku svojim omiljenim ekipama.

Pročitajte još

Osim značajnih finansijskih gubitaka, usled nemogućnosti prodaje ulalznica i pratećih stvari unutar samih sportskih objekata, nedostatak navijača se i te kako primetio po ishodima utakmica, u kojima su gostujući timovi, češće nego ranijih godina, dolazili do povoljnijih rezultata.

Poredeći dve sezone u Evroligi koje se, uz promene u igračkom kadru, igraju sa identičnim klubovima, na uzorku od 16 kola došlo se do toga da su gosti u “korona sezoni” odneli 15 pobeda više u odnosu na isti period iz prethodne takmičarske godine.

U prekinutoj sezoni je na 144 utakmice gost slavio 50 puta, dok je u tekućoj, na četiri utakmice manje (odložene zbog problema timova s virusom korona i biće odigrane u 2021. godini) gostujuća ekipa trijumfalno napuštala teren 65 puta.

Očekivano ili ne, tek prazne tribine, kada igraju u gostima, najviše su prijale “manjim klubovima”. Zenit je u dosadašnjem toku sezone, uz CSKA, ekipa koja je ostvarila najveći broj trijumfa na gostovanjima (oba ruska tima slavili po šest puta van svojih dvorana), dok je tim iz Sankt Peterburga pred punim dvoranama protivničkih navijača prošle takmičarske godine ostvario tri pobede.

U odnosu na srpskog evroligaša Crvenu zvezdu, koja je u gostima bolje prolazila u sezoni s publikom (tri pobede, u odnosu na dve novosezonske) Žalgirisu, milanskoj Olimpiji i Bajernu je vidljivo prijalo odsustvo protivničkih navijača. Litvanski i italijanski tim su u prvih 16 mečeva u tekućoj sezoni po pet puta slavili na parketima svojih rivala, za razliku od prvog dela prošle sezone kada su gostujući teren u pobedničkom raspoloženju napuštali po dva puta, dok je minhenski klub, u odnosu na prošlosezonsku jednu pobedu, u prvoj polovini tekuće ostvario četiri trijumfa.

Pročitajte još

Koliko je navijački faktor značajan može da se vidi i iz perspektive timova koji utakmice igraju kao domaćini. Prvi deo prošle sezone bez poraza na svom terenu su završili Makabi i madridski Real, dok su po jednom poraženi CSKA, Barselona i Himki, koji je u sezoni u toku tim sa najviše izgubljenih utakmica na svom terenu (šest).

Za razliku od prvih 16 kola prekinute sezone, u ovoj je svaki tim barem jednom poražen napuštao domaći parket, a publika, sudeći po rezultatima, najviše nedostaje Makabiju, koji je u Tel Avivu već pretrpeo tri neuspeha.

Iako u Beogradu imaju značajan vetar u leđa s tribna dvorane “Aleksandar Nikolić”, Zvezdini košarkaši imaju sličan učinak u prvih 16 kola dve evroligaške sezone (četiri poraza s navijačima i pet pred praznim tribinama), dok Anadolu Efesu publika očigledno veoma nedostaje, s obzirom da je u Istanbulu u tekućoj sezoni slavilo pet timova, u odnosu na prošlosezonska dva poraza pulena Ergina Atamana.

Da prazne tribine u svojoj dvorani mogu da budu i prednost, pokazao je Zenit. Izabranci Ćavija Paskvala su prošle sezone doživelli čak sedam poraza pred svojim navijačima u prvom delu sezone, da bi u dosadašnjem toku takmičenja “samo” tri ekipe odnelo pobedu iz Sankt Peterburga.

POBEDE U GOSTIMA
(2019. – 2020.)

Himki 2 – 1
Makabi 3 – 3
Panatinaikos 3 -2
Crvena zvezda 3 – 2
Bajern 1 – 4
Olimpija Milano 2 – 5
Real Madrid 4 – 4
Fenerbahče 1 – 3
Žalgiris 2 – 5
Baskonija 2 – 3
Anadolu Efes 7 – 5
Barselona 6 – 4
Alba 1 – 3
Asvel 1 – 1
Zenit 3 – 6
Olimpijakos 2- 4
Valensija 2 – 4
CSKA 5 – 6

PORAZI KOD KUĆE
(2019. – 2020.)

Himki 1 – 6
Makabi 0 – 3
Panatinaikos 3 -5
Crvena zvezda 4 – 5
Bajern 4 – 2
Olimpija Milano 2 – 3
Real Madrid 0 – 1
Fenerbahče 4 – 4
Žalgiris 7 – 5
Baskonija 3 – 4
Anadolu Efes 2 – 5
Barselona 1 – 2
Alba 4 – 4
Asvel 2 – 4
Zenit 7 – 3
Olimpijakos 3- 5
Valensija 2 – 3
CSKA 1 – 1

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike