Sportska 2020. godina: Bila, prošla, ne ponovila se!

31.12.2020

16:06 >> 19:18

0

Autor: Adam Štulić

Malo sreće, mnogo neizvesnosti i previše suza

Sportska 2020. godina: Bila, prošla, ne ponovila se!
Copyright Profimedia/MN Press

Bila je, prošla i ne ponovila se nikada. Godina u kojoj je virus korona na nekoliko meseci potpuno paralisao celu zemaljsku kuglu, a potom značajno otežao život u svakoj pori ljudske svakodnevnice, napokon je ispraćena, s velikom nadom da se čovečanstvu nešto slično neće ponoviti.

Mnoge profesije pretrpele su velike udarce tokom 2020. godine, a među najpogođenijima bio je vrhunski sport, koji je ostao uskraćen za dva velika događaja čije je održavanje bilo zakazano za leto 2020. godine – fudbalsko prvenstvo Evrope i Olimpijske igre u Tokiju, kao i za nekoliko vanserijskih ličnosti, koje su, svaka na svoj način tragično, sišle za životne scene.

A godina je, što se tiče srpskog sporta počela perfektno. Srpski tim, koji su činili Novak Đoković, Viktor Troicki, Dušan Lajović, Nikola Milojević i Nikola Ćaćić, predvođen tadašnjim selektorom Nenadom Zimonjićem, osvojio je ATP kup, pošto je u finalu u Sidneju savladao Španiju.

Bio je to uvod u prvi grend slem sezone na kojem je Novak potvrdio dominaciju na terenima “Melburn parka”, osvojivši osmi šampionski pehar na Australijan openu. Srpski as je do 17. grend slem trofeja stigao posle preoketa u duelu sa Dominikom Timom (3:2), vrativši se ujedno i na čelo ATP liste, koje nije ispustio do kraja sezone, čime se izjednačio sa legendarnim američkim teniserom Pitom Samprasom po broju godina završenih kao svetski broj jedan (šest).

Pročitajte još

Nešto više od mesec dana po završetku Otvorenog prvenstva Australije, virus korona je stigao na Stari kontinent, sredinom marta su prekinuta sva sportska takmičenja, a “beli sport” je, prvi put od Drugog svetskog rata u jednoj godini ostao bez odigravanja, po mišljenju mnogih, najprestižnijeg turnira – Vimbldona.
To je ujedno bio i početak, možda i najtežih, nekoliko meseci u dosadašnjoj karijeri Novaka Đokovića, koji je iz želje da ljudima u svojoj domovini, ali i regionu, podari malo vedrijih tema posle tromesečnog “pakla”, karantina i policijskih časova, odlučio da organizuje humanitarni turnir Adrija tur. Nažalost, jedna lepa inicijativa je, posle uspešnog beogradskog izdanja, nesrećno okončana nekoliko dana kasnije pošto je jedan od učesnika, bugarski teniser Grigor Dimitrov, pred sam start takmičenja u Zadru objavio da je zaražen virusom korona.

(201121) — LONDON, Nov. 21, 2020 (Xinhua) — Novak Djokovic of Serbia celebrates after winning the singles group match against Alexander Zverev of Germany at the ATP World Tour Finals 2020 in London, Britain, on Nov. 20, 2020.,Image: 570111441, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no

Novakovi najveći kritičari na globalnom nivuo su to jedva dočekali kako bi ga nemilosrdno “provlačili kroz blato” mesecima, koristivši maksimalno u kritikama i Đokovićeva lajv uključenja na Instagramu, zbog izbora sagovornika i tema o kojima je s njima pričao.

Kada je konačno došlo vreme da se teniseri vrate na teren, pakleni meseci kroz koje je prošao ostavili su vidljivog traga na Noletu. Prvi reket planete je vrhunac teškog perioda doživeo na Ju Es Openu, s kojeg je diskvalifikovan u osmini finala, zbog toga što je u završnici seta prvog seta duela sa Pablom Karenjom Bustom, spletom nesrećnih okolnosti, posle jednog izgubljenog poena, pogodio lopticom linijskog sudiju.

TRAGEDIJA SRPSKOG STRELJAŠTVA
Srpski sport je još jednu veliku tragediju doživeo krajem juna. U 31. godini, samo dvadesetak dana pošto se porodila, preminula je Bobana Momčilović Veličković. Višestruka olimpijska šampionka, kako je objavio Streljački savez Srbije, preminula je posle kraće i teške bolesti.

Tenisku, skraćenu, sezonu obeležila je i četvrta uzastopna, a 13. ukupno titula Rafaela Nadala na Rolan Garosu, koji je Španac osvojio ubedljivom pobedu u finalu protiv Novaka Đokovića (3:0), prvi grend slem trofej u karijeri Austrijanca Dominika Tima, koji je podigao pehar Ju Es opena,  kao i promena na klupi Dejvis kup reprezentacije Srbije, na koju je, umesto Nenada Zimonjića seo Viktor Troicki.

Profimedia

Košarkaška godina počela je tragičnom vešću iz SAD, koja je potresla ceo svet. Krajem januara, u helikopterskoj nesreći, poginuo je jedan od najboljih košarkaša svih vremena Kobi Brajant, uz kojeg su život izgubili njegova ćerka Đijana i još sedam osoba. Srpska “kraljica igrara” ostala je bez svog poslednjeg utemeljivača. U Beogradu je, u 95. godini, preminuo dugogodišnji i počasni generalni sekretar FIBA, kao i član MOK Borisav Stanković.

Takmičarski, jedan od najvećih gubitnika “korona sezone” bez sumnje je Partizan, koji je bio na odličnom putu da se vrati u evroligaško društvo. Predvođeni Andreom Trinkijerijem, crno-beli su u trenutku prekida sezone imali obezbeđenu prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa ABA lige i Evropkupa, ali je, možda i ishitrenom odlukom čelnika elitnog takmičenja, s obzirom da je većina liga kasnije završena na terenu, ostao uskraćen za krunu takmičarske godine u kojoj su već bila osvojena dva trofeja (ABA Superkup i Kup Radivoja Koraća).

Pročitajte još

Evropa i region, s obzirom da ni ABA liga nije nastavljena, su ostali bez košarkaškog vladara, a Evroliga je donela odluku da u elitnom takmičenju i Evrokupu u novom izdanju igraju timovi koji su bili učesnici u prekinutoj sezoni. Međutim, nekolicina klubova, najviše turskih, rešilo da izađe iz Evrokupa i preseli se u FIBA Ligu šampiona. Crno-beli su ostali verni Evroligi i izborili mesto u Top 16 fazi Evrokupa, gde ih očekuju dueli sa Metropolitanom, Lokomotivom Kubanj i Trentom.

MN Press

Novonastalu situaciju i izmenjeni sistem takmičenja na nacionalnom klupskom nivou najbolje je iskoristila Baskonija, koja je pobedom protiv Barselone postala prvak Španije, Željko Obradović je doneo odluku da napusti klupu Fenerbahčea i posle sedam godina uzme pauzu od bavljenja trenerskim poslom, dok su u novu sezonu s novim trenerima ušli i najveći srpski klubovi Partizan i Crvena zvezda, koja je u dramatičnoj završnici, kao gost, slavila u prvom ovosezonskom večitom derbiju (86:85).

Umesto Trinkijerija i Dragana Šakote, večite rivale preuzele su njihove igračke legende Vlado Šćepanović i Saša Obradović, a zanimljivo je da nijedan od njih nije dočekao kraj kalendarske godine na tim funkcijama, jer su ih u među vremenu zamenili Sašo Filipovski i povratnik na Mali Kalemegdan Dejan Radonjić.

VOLDEN IZ PARTIZANA U ZVEZDU
Američki košarkaš Kori Volden je u prekinutoj sezoni bio jedan od košarkaša oko kojih je Trinkijeri gradio igru Partizana i očekivalo se da će biti jedan od lidera crno-belih u novom pohodu na plasman u Evroligu. Ipak, otprilike u isto vreme kada je postalo izvesno da italijanski strateg napušta klub iz Humske, Volden je odlučio da prihvati poziv Crvene zvezde i posle duže pauze napravi direktan prelazak iz redova jednog večitog rivala u drugi.

Najjaču košarkašku ligu na svetu obeležila je “balon” završnica ligaškog dela sezone i plej-of, koji su odigrani u Diznilendu, kao i blistava ruki sezona slovenačkog reprezentativca Luke Dončića, te maestralne role Nikole Jokića, koji je predvodio Denver do finala Zapadne konferencije, u kojem su poraženi od kasnijeg šampiona LA Lejkersa, povratnika na tron posle desetogodišnje pauze.

“Srpski” Sakramento je petu sezonu ostao bez mesta u doigravanju zbog čega je ceh platio Vlade Divac, koji je smenjen sa mesta generalnog menadžera, da bi pred start nove sezone “kraljeve” napustio i Bogdan Bogdanović, koji je prešao u Atlantu za četvorogodišnji ugovor vredan 72 miliona dolara.
Srbija je na draftu dobila još jednog predstavnika u najjačoj ligi sveta, pošto je Oklahoma pokupila Alekseja Pokuševskog kao 17. pika, dok se Marko Gudurić posle razlaza sa Memfisom vratio u Fenebahče, na čiju je klupu umesto Željka Obradovića seo srpski selektor Igor Kokoškov.

Profimedia

Najvažniju sporednu stvar na svetu u 2020. godini, na planetarnom nivou, obeležila je tužna vest. U poslednjim danima novembra, Argentinci su ostali bez svog božanstva, pošto je u 60. godini preminuo legendarni, i po mišljenju mnogih, najbolji fudbaler svih vremena Dijego Amrando Maradona. Nažalost, po istoj stvari će se godina za nama pamtiti i u Srbiji, koja je u razmaku od dva meseca ostala bez dva velika fudbalska imena, selektora koji su Srbiju i Srbiju i Crnu Goru odveli na Svetsko prvenstvo, Radomira Antića i Ilije Petkovića.

Pročitajte još

Početkom aprila, u svom domu u Madridu, posle kratke i teške bolesti sa životne scene je, u 72. godini, sišao jedini trener koji je sedeo na klupi tri najveća španska kluba Barselone, Reala i Atletiko Madrida, dok je krajem juna, od posedica pucanja čira na dvanaestopalačnom crevu i virusa korona, život izgubio selektor koji je Srbiju i Crnu Goru odveo na Mundijal 2006. godine uz samo jedan primljeni gol na 12 kvalifikacionih mečeva u grupi u kojoj su, između ostalih, bili Španija i Belgija.

Srpski fudbal ostao je i bez dugogodišnjeg funkcionera OFK Beograda i direktora Superlige Vladimira Bulatovića, koji je preminuo od posledica virusa korona, nedugo posle Maradonine smrti preminuo još jedan legendarni as, Italijan Paola Rosi, dok je domaću javnost sredinom decembra, kao grom iz vedra neba, pogodila tužna vest o preranoj smrti nekadašnjeg defanzivca Vojvodine i Partizana Zoltana Saba, koji je za dve godine TSC doveo do Superlige i izlaska na međunarodnu scenu.

Zvezda je, u izmenjenom formatu takmičenja (bez plej-ofa) overila šampionsku titulu, a žal za ispadanjem iz kvalifikacija za Ligu šampiona, porazom na penale od kiparske Ominije, brzo je iščezla posle sjajnih izdanja u grupnoj fazi Lige Evrope i plasmana u šesnaestinu finala drugog po jačini UEFA klupskog takmičenja, gde je očekuje dvomeč s Milanom.

MN Press

ZVEZDA SE OPROSTILA OD ODŽA I LISICE
Tokom “korona sezone” Crvena zvezda svi ljubitelji košarke oprostili su se od Milete Lisice (54) i Majkla Odža (28). Jedan od legendarnih košarkaša kluba s Malog Kalemegdana iz sredine 90-tih godina prošlog veka preminuo u novembru u Novom Sadu, posle duge i teške bolesti. Lisica je crveno-beli dres nosio u dva navrata (1992 – 1994. godine i 1995 – 1996. godine), u 103 utakmice postigao je 1345 poena i osvojio je dve titule prvaka Jugoslavije. Dobroćudni div iz Nigerije preminuo je u avgustu od posledica srčanog udara, pošto mu je pozlilo na individualnom treningu.

Partizan derbi pobedu u polufinalu Kupa (1:0) nije uspeo da materijalizuje osvajanjem trofeja, pošto je u finalu masovnijeg takmičenja poražen od Vojvodine posle izvođenja jedanaesteraca. Nešto kasnije, beogradski crno i novosadski crveno-beli su svoje evropske odiseje završili u trećem kolu kvalifikacija za LE, porazima na gostovanju u Belgiji protiv Šarlroa (2:1) i Standarda iz Liježa (2:1), dok u novoj sezoni Superlige već zaostaju za liderom Crvenom zvezdom devet, odnosno 11 bodova.

MN Press

Klub iz Humske je posle prvenstvenog poraza od Vojvodine u Novom Sadu (3:2) umesto Sava Miloševića na trenersku klupu vratio Aleksandra Stanojevića, a nedugo potom, u prvom ovosezonskom derbiju, koji je odigran pred praznim tribinama stadiona u Humskoj, nije bilo pobednika (1:1).

“Orlovi” su porazom od Škotske na penale, u finalu baraža, i posle dve decenije ostali bez plasmana na šampionat Evrope, za šta je ceh platio selektor Ljubiša Tumbaković. FSS još nije odredio njegovog naslednika na klupi Srbije, koja će se u kvalifikacijama za Mundijal u Kataru 2022. godine boriti u grupi A sa selekcijama Portugalije, Irske, Luksemburga i Azerbejdžana.

Prvi meč osmine finala Lige šampiona između Atalante i Valensije, odigran na milanskom stadionu “San Siro” 19. februara, smatra se najvećim uzorčnikom užasa kroz koji su Bergamo, i ceo sever Italije, prošli u narednih nekoliko meseci s virusom korona, zbog kojeg su Francuzi, kao jedina “liga petice” odlučili da prekinu nacionalno prvenstvo i proglase PSŽ za šampiona.

PARTIZAN NAPRAVIO JOŠ JEDAN VELIKI TRANSFER
Partizanova škola fudbala je ove godine proglašena za najbolju u Evropi, a jedan od poslednjih njenih izdanaka Filip Stevanović ostvario je transfer iz snova. Supertalentovani ofanzivac krajem oktobra zvanično je postao fudbaler Mančester sitija, u transferu vrednom 8.5 miliona evra, a crno-belima će pripasti i 10% od naredne prodaje.

Bajern i Juvnetus potvrdili su dominacije u svojim državama, Liverpul je osvojio trofej Premijer lige čekan tri decenije, dok je madridski Real iskoristio pauzu u Primeri da se konsoliduje i po nastavku šampionata prestigne Barselonu i dođe do 34. nacionalne krune.

Korona je najviše poremetila katalonskog velikana, koji se po nastavku “normalnog života” potpuno raspao i nokaut doživeo u četvrtfinalu Lige šampiona, u kojem je ponižen od minhenskog Bajerna (8:2). Kriza u Barseloni kulminirala je letos, kada je prva zvezda tima Leo Mesi, prvi put javno, zatražio da iz kluba zbog sukoba sa tadašnjim predsednikom Đozepom Bartomeuom. Epilog je poznat – omaleni Argentinac je “na silu” ostao, dok je Bartomeu podneo ostavku i napustio “Nou Kamp”. Haos koji je za njim ostao u svlačionici nije uspeo da sredi ni novi trener Ronald Kuman, čiji se tim već u decembru, praktično, oprostio od borbe za titulu.

Novi prvak Evrope postao je Bajern, koji je u finalu elitnog takmičenja savladao PSŽ 1:0, dok je Sevilja pobedom protiv Intera (3:2) šesti put u klupskoj istoriji stigla do trofeja u Ligi Evrope.

MN Press

Jedno od retkih velikih takmičenja koje je održano u “korona godini” bilo je EP za rukometašice. Srpska selekcija je sa određenom dozom optimizma otišla u Dansku, gde su izabranice Ljubomira Obradovića u prvom kolu napravile iznenađenje i savladale favorizovane Holanđanke. Ipak, pobeda je preskupo plaćena, teškom povredom kapitena Andree Lekić, bez koje su Srpkinje u naredna dva meča, protiv Mađarkse i Hrvatske, doživele poraze i završile takmičenje u prvoj fazi. Šampion Evrope postala je Norveška, Francuska je osvojila srebro, a Hrvatska broznu.

ISTORIJA ODBOJKAŠICA TENT
Odbojkaška sezona u Srbiji je prekinuta zbog pandemije virusa korona, a za šampione su proglašeni Vojvodina u muškoj i TENT u ženskoj konkurenciji. Obrenovčanke su tako došle do istoriijske, prve titule državnog prvaka, a nekoliko meseci kasnije su ispisale nove stranice klupske, ali i srpske odbojke, plasmanom u polufinale Kupa CEV.

Rukometaši su u godini za nama dobili novog selektora, Španca Tonija Đeronu, koji je “orlove” preuzeo od Nenada Peruničića. Jedan od najboljih srpskih rukometaša selektorsku funkciju napustio je posle debakla na EP u Gracu, koje je održano pre izbijanja pandemija virusa korona. Srpski rukometaši su kontinentalni šampionat u januaru završili sa sva tri poraza u grupi u kojoj su bili Crna Gora, Belorusija i Hrvatska. Prvaci Evrope postali su Španci, Hrvati su bili drugi, a Norvežani treći.

Auto moto godinu obeležila je sedma titula svetskog prvaka Luisa Hamiltona, koji se tako izjednačio sa legendarnim Mihaelom Šumaherom po broju osvojenih šampionata, odluka Vilijamsa da se, posle skoro 50 godina, povuče iz najbržeg cirkusa na planete, ali i dve nesreće u kojima samo velikom srećom nije bilo smrtnih ishoda.

Na Moto GP trci u Austriji, sredinom avgusta, posle sudara Zarka i Morbidelija, njihovi motori su nekontrolisano poleteli kroz vazduh u trenutku kada je Valentino Rosi, u punoj brzini, prolazio tim delom staze. Neverovatnim sledom srećnih okolnosti “doktor” je milimetarski izbegao oba motora i nastavio trku. Nekoliko meseci kasnije, u prvom krugu trke F1 u Bahreinu, vozač Hasa Roman Grožan je udario u zaštitnu ogradu posle čega se njegov bolid zapalio, ali je srećom Francuz bez ozbiljnijih povreda i opekotina.

VATERPOLISTI ZVEZDE OSVOJILI KUP
Dva dana pre kraja godine još jedan trofej stigao je u vitrine SD Crvena zvezda. Crveno-beli vaterpolisti su u finalu Kupa Srbije, posle peteraca bili bolji od kragujevačkog Radničkog 13:12 (8:8). Prethodno je, u polufinalu, Zvezda savladala večitog rivala Partizan – 9:7, dok su Kragujevčani bili bolji od Novog Beograda 13:9.

IZNENAĐENJE U FINALU RUKOMETNE LŠ
Rukometaši Kila su četvrti put u klupskoj istoriji osvojili Ligu šampiona. Nemački tim je u finalu elitnog takmičenja savladao favorizovanu Barseonu 33:28.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike