Zvezda prvi put bez kapitena: Lazić nije propustio nijedan derbi od kada je dobio traku (FOTO/VIDEO)

13.03.2021

07:44 >> 07:46

0

Zbog kazne Branko neće moći da pomogne ekipi

Zvezda prvi put bez kapitena: Lazić nije propustio nijedan derbi od kada je dobio traku (FOTO/VIDEO)
Copyright MN Press

Jedan od sinonima za igru Crvene zvezde, za borbenost, požrtvovanje, za stvari koje se često ne vide u statistici i ostavljanje poslednjeg atoma snage na parketu je definitivno Branko Lazić. Čovek koji je 2011. godine potpisao za Crvenu zvezdu i do sada osvojio ukupno 14 titula (četiri u ABA i po pet u KLS i Kupu) je jedna od pokretačkih snaga ekipe i rekorder po broju odigranih mečeva za klub.

U julu 2017. godine je produžio ugovor sa timom i tada je zadužio kapitensku traku posle odlaska Luke Mitrovića (privremeno je nosio dok je mladi košarkaš bio povređen). Sada, od kada se Dejan Radonjić vratio u ekipu Lazić pruža sve bolje partije. Bio je jedan od iks faktora nedavnog trijumfa protiv Himkija i prekida loše evroligaške serije.

Međutim, u utakmici koja je prethodila tom duelu je isključen. Protiv Splita je udario u lice Marka Lukovića, poslat je u svlačionicu, a onda je od ABA lige dobio kaznu i neće moći da igra na naredne dve utakmice. To automatski znači da će propustiti duel sa Partizanom koji je na programu u nedelju (19.30, „Arena sport“).

Od momenta kada je Lazić dobio traku dva tima su odigrala 20 utakmica, crveno-beli su slavili 14 puta od čega osam u ABA ligi, a Branko je bio na terenu u svakom od tih okršaja…

2017/18

Prvi derbi kao kapiten je Lazić dobio (84:100) i taj regionalni okršaj je obeležio Milko Bjelica (29, 6sk), Lazić je taj susret završio sa dva poena i četiri skoka. Slavili su i u narednom meču u ABA ligi (86:74) na krilima Ognjena Dobrića (18, 4sk), a Branko je dao osam poena, uz dve uhvaćene lopte i jednu asistenciju.

MN Press

Prvi poraz je Branko doživeo u finalu Kupa Koraća (75:81) kada je Partizan odneo „Žućkovu levicu“. Lazić je meč završio sa četiri poena i tri skoka.

Revanširali su se u polufinalu domaćeg šampionata sa dve pobede (87:62 i 73:81). U oba je ključnu ulogu imao Tejlor Ročesti sa 22 odnosno 23 poena. Ta dva susreta je Lazić završio sa osam poena i dva skoka odnosno četiri poena i dva skoka.

2018/19

Slična situacija je viđena i u narednoj sezoni. Prvi okršaj pripao je Zvezdi (71:77) uz sjajne partije Stratosa Perperoglua (25) i Džoa Reglanda (19, 6as). U tom susretu je Lazić na terenu proveo tri minuta i napravio četiri lične greške.

Drugi poraz je Lazić doživeo ponovo u Kupu Koraća (76:74) kada je Džok Lendejl u poslednjim sekundama pogodio slobodna bacanja za trijumf crno-belih. Lazić je taj susret završio bez poena.

Sledeći abaligaški okršaj je pripao Zvezdi (70:68). Tada je Regland u dramatičnoj završnici pogodio dva penala, Pejdž promašio trojku za pobedu, a posle promašenih slobodnih bacanja Riversa Marinković nije uputio šut na vreme zahvaljujući odličnoj odbrani Lazića (10, 2sk, 1as).

Svega 20 dana posle toga su dva tima započela polufinalne duele u plej-ofu ABA lige. Prvi susret je obeležila pobeda Zvezde posle produžetka. Posle 40 minuta je bilo nerešeno (85:85), ali su crveno-beli u dodatnih pet minuta uspeli da slome protivnika (106:101). Predvodio ih je Bili Beron (23), dok je Lazić upisao pet poena. Partizan je uzvratio udarac 30. marta (70:67) zahvaljujući Vanji Marinkoviću (18), a Lazić je i na tom meču dao pet poena. Crveno-beli su u „majstorici“ došli do trijumfa i prolaza u finale (84:63). Blistao je Perperoglu (18), dok je Lazić zbog problema sa ličnim greškama na parketu proveo osam minuta.

Repriza neizvesnih okršaja u toj sezoni viđena je i u finalu domaćeg šampionata gde je Zvezda na kraju uspela da dođe do titule (3-1 u seriji).

Prvi okršaj (98:94) je obeležio napadački obračun Dejana Davidovca (20, 5sk) i Filipa Čovića (18, 5as) sa jedne i Aleksa Renfroa (20, 4sk, 4as) i Novice Veličkovića (17, 3sk) sa druge strane. Lazić je taj susret završio bez poena za 16 minuta.

Drugi duel je pripao crno-belima (73:72). Rade Zagorac je pogodio trojku za trijumf u tom duelu, dok je Lazić dao dva poena, uz jedan skok za 18 minuta. Treći duel je pripao Zvezdi (96:90) zahvaljujući Biliju Beronu (25, 4sk), a Lazić je meč završio sa osam poena za 25 minuta. Zvezda je titulu osvojila „brejkom“ (75:76). Taj duel će ostati upamćen po koracima koje je Beron napravio prilikom pogotka za pobedu. Lazić je za 19 minuta upisao sedam poena, dve asistencije i jedan skok.

2019/20

U odnosu na prethodne sezone po dobijanju kapitenske trake u sezoni 2019/20 su Lazić i Zvezda izgubili prvi meč. Partizan je slavio (75:72). Lazić je u tom meču igrao devet minuta i upisao po dva poena i skoka.

Crveno-beli su se revanširali u narednom susretu (92:86) i to najviše zahvaljujći Beronu (26, 4sk) i Laziću koji je pored prepoznatljivo dobre igre u defanzivi bio drugi strelac tima sa 12 poena.

MN Press

Posle tog duela je usledio novi okršaj u finalu Kupa Koraća i novi trijumf Partizana, ovog puta posle produžetka (84:85, 78:78). Zvezda je u tom meču imala sve u svojim rukama i šest poena prednosti na 40 sekundi pre kraja, da bi u završnici Panter napravio faul u napadu na Pejdžu, posle čega je meč otišao u produžetak gde su crno-beli slavili. Taj susret je Lazić završio bez poena.

2020/21

U tekućoj sezoni su se „večiti rivali“ sastali dva puta i u oba meča je posle drame slavila Zvezda. U prvom, novembarskom (85:86) je Kodi Miler-Mekintajer promašio šut za pobedu. Lazić je u tom duelu upisao šest poena za 18 minuta.

MN Press

Poslednji susret je bio u Kupu u Novom Sadu (78:79). Zvezda je slavila u polufinalu. Davidovac je postigao ključne poene sa penala, posle čega je Lazić presekao dodavanje i „overio“ trijumf. Kapiten crveno-belih nije postigao nijedan poen u toj utakmici, ali je imao jedan od najvažnijih poteza na meču.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike