Treći ovosezonski večiti derbi: Šta donosi Zvezdi, a šta Partizanu

14.03.2021

08:53 >> 10:34

0

Autor: M. Rogač

Utakmica se igra danas od 19.30 u hali Aleksandar Nikolić

Treći ovosezonski večiti derbi: Šta donosi Zvezdi, a šta Partizanu
Copyright MN Press

Treći ovosezonski večiti derbi u 21. kolu ABA lige igra se danas od 19.30 u hali “Aleksandar Nikolić”. Prethodna dva je dobila Crvena zvezda, a i treći na svom terenu dočekuje sa ulogom velikog favorita. Međutim, gledajući okršaje u prošlosti, jasno je da ovakve utakmice ne dobije uvek kvalitetniji tim, već onaj koji tokom tih 40 ili više minuta pokaže više želje, motiva i borbenosti. Baš zbog toga može da se očekuje još jedan zanimljiv i neizvestan susret, jer kad bi se gledali drugi aspekti sve bi ukazivalo na trijumf domaćina.

Zbog nejednakog broja utakmica i osvojenih bodova, košarkaši Crvene zvezde i Partizana trenutno se na tabeli regionalnog takmičenja nalaze jedni ispod drugih, na šestom i sedmom mestu. Međutim, večiti rivali dočekuju današnji derbi zapravo u potpuno drugačijem stanju. Crveno-beli su tim koji je u ABA ligi odigrao najmanje utakmica – 17, a jedini su zabeležili samo dva poraza. To znači da ukoliko bi pobedili na odloženim mečevima, zauzimali bi vodeću poziciju. Sa druge strane crno-beli imaju samo sedam pobeda na regionalnom frontu i čak 12 poraza, koliko na primer ima i Zadar koji je na 12. poziciji.

Promo/ Printskrin ABA liga

Momci sa Malog Kalemegdana su poslednju utakmicu u ABA ligi izgubili 27. decembra od Igokee u gostima. Posle toga su vezali pet pobeda u regionalnom takmičenju, a u međuvremenu su osvojili i trofej u Kupu Radivoja Koraća, iako su igrali bez pet stranih igrača koji su imali problem sa virusom korona. Raspoloženje im kvare samo partije na evrosceni, gde se nalaze na 17. poziciji sa skorom 8-21. Međutim, i u Evroligi su poslednji meč protiv Himkija uspeli da pobede, pa će na krilima tog trijumfa i sa podignutim samopouzdanjem dočekati treći večiti derbi.

Sa druge strane, Partizanu u poslednje vreme, a i generalno ove sezone mnogo toga ne polazi za rukom. Crno-beli su nedavno promenili trenera, ekipu je posle Šćepanovića i Filipovskog, preuzeo Aleksandar Matović. Izgubili su odlučujući meč u Evrokupu i završili takmičenje u Top 16 fazi, a u ABA ligi su se odavno oprostili od plej-ofa. Poslednju utakmicu u regionalnom takmičenju pobedili su 3. januara protiv Splita. Od tada su u negativnoj seriji od šest poraza… Na sredini su tabele i trenutno im status u najjačem rangu takmičenja nije ugrožen, ali ukoliko nastave istim putem, mogu da upadnu u opasnu zonu.

Pročitajte još

Prvi derbi ove sezone odigran je u regionalnom takmičenju 23. novembra prošle godine. Opravdala je ta utakmica očekivanja navijača, bila je uzbudljiva do poslednje sekunde. Partizan je preko Milera-Mekintajera imao priliku da pobedi, ali je američki plejmejker bio neprecizan i pobeda je otišla u ruke košarkaša Crvene zvezde (86:85). Crveno-beli su na tom meču postigli 15 trojki, naspram samo pet Partizana, ali i pored tolike razlike na šutu nije izostao dramatičan finiš.

Ništa manje neizvesno nije bilo ni na drugom okršaju. Polufinale Kupa Radivoja Koraća ponovo je dobila ekipa sa Malog Kalemegdana (79:78), koja je u jednom trenutku gubila 11 razlike. Međutim, vratili su se crveno-beli i zabeležili važan trijumf na putu ka trofeju. Na oba meča protiv Partizana kao najefikasniji igrač izlazio je sa terena Džordan Lojd.

Pročitajte još

Na današnjem meču za Zvezdu neće igrati kapiten Branko Lazić, koji je kažnjen sa dve utakmice neigranja zbog isključenja protiv Splita, kao i još neoporavljeni plejmejker Kino Kolom. U rosteru Partizana ponovo neće biti povređenih Radeta Zagorca, Erika Mike i Vilijama Mozlija.

Da li će crveno-beli još jednom opravdati ulogu favorita i nastaviti da koračaju ka vrhu tabele ABA lige, ili će za Partizan sa novim trenerom pokazati reakciju i staviti tačku na negativni niz, znaćemo večeras oko 21.30…

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike