"Moja Zoja misli da svaka mama ide na trening i igra utakmice"

17.03.2021

16:41 >> 18:12

0

Košarkašica Art Basketa Snežana Čolić o osvajanju Kupa, razvoju kluba, ulozi majke...

"Moja Zoja misli da svaka mama ide na trening i igra utakmice"
Copyright Promo/ KSS

Odlučujuće koševe postizala je u dresu Crvene zvezde, podizala je pehare i kao kapiten Radivoja Koraća, a pre tri dana se upisala i u istoriju Art Basketa. Reč je o košarkašici Snežani Čolić (28). Igrala je za mlađe reprezentativne selekcije, preko granice je branila boje Ordu Spora (Turska), Kvarnera (Hrvatska), Vašaš Akademije (Mađarska) i Hanovera (Nemačka).

Život joj se promenio kada je pre dve i po godine dobila ćerku Zoju, ali ljubav prema košarci se nije smanjivala. Odlučila je da posle pauze nastavi da igra u Srbiji. Prošle sezone je bila najbolja igračica Radničkog iz Kragujevca, a sada je vođa mladog tima Art Basketa iz Beograda, koji je posle osvajanja Kupa Milan Ciga Vasojević u klupske vitrine uneo prvi trofej.

Preuspešan vikend je iza nas. Da nam je neko na početku sezone rekao da će mart izgledati ovako, ne bismo verovale – priča kapiten Art Basketa Snežana Čolić za 24sedam. – Ovo nam je debitantska sezona u Prvoj ligi Srbije, tako da je trofej na Kupu došao stvarno kao nagrada za sve što smo radili od avgusta do danas. Pehar je kruna zajedničkog truda – igračica i stručnog štaba. Dugo sam u košarci, prošla sam mnogo klubova, i posle svega toga moram da pohvalim sadašnje trenere. Mladi su, ali veoma vredni i posvećeni momci. 

Promo/ KSS

Art Basket je na turniru u Vršcu prvo u polufinalu savladao ekipu Radivoja Koraća, a onda je u finalu bio bolji od Vojvodine 021.

– Malo sam se plašila prve utakmice. Dva puta smo ove sezone lagano dobile Radivoj Korać, a finalni turnir Kupa je ipak specifičan. Često je pitanje inspiracije, pa može da se desi loš dan i da najbolja ekipa ne prođe u finale. Bilo je teško, jer nam je tim veoma mlad. Nas nekoliko starijih je igralo na Kupu i ranije, ali mnogim devojčicama je ovo bilo prvo iskustvo. Stvarno sam ponosna na njih, fenomenalne su, verujem da ih čeka lepa budućnost. Mislim da smo najmlađi tim u ligi, tako da je ovo veliki uspeh.

Iskusna igračica je pokušala bliže da opiše Art Basket, za sve one koji ne prate detaljno žensku košarku.

– Seniorski pogon postoji tek tri godine. Prvo su devojke igrale treći rang takmičenja, pa prošle godine imale sve pobede u Drugoj ligi i sada je ovo debitantska takmičarska godina u Prvoj ligi Srbije. Klub je izuzetno mlad, ranije su postojale samo mlađe selekcije. Ove sezone smo u ligaškom delu prvenstva imale samo pet poraza. Kažem “samo” jer čak ni ja kao iskusna košarkašica, nisam znala šta da očekujem. Tu su mlade devojke, pa nije moglo da se predvidi kako će izgledati sezona. Ali, iz svega što sam videla do sada, mislim da će klub imati kontinuitet, jer je to potrebno srpskom sportu. Mislim da bi i u regionu trebalo da se ugledaju na ovo što Art Basket radi. Imamo sjajne uslove i ja sam zaista prezadovoljna.

Promo/KSS

Kada nije se ekipom, Snežana uživa dok provodi vreme sa suprugom i ćerkom. Mala Zoja je pobrala sve simpatije i na finalnom turniru.

– Organizacija Kupa je stvarno bila super, ali sve je bilo baš rigorozno kad su mere zaštite u pitanju. Ja sam pitala da li bi moji mogli da dođu i rekli su mi da ne može. Prihvatila sam to normalno, bez problema. Međutim, u finalu kad smo na poluvremenu gubili pola koša razlike, njih dvoje su se pojavili. Sve nas je Zoja razgalila, bila nam je u nastavku vetar u leđa. Za saigračicu Anju Bukvić bih rekla da je bila iks-faktor, a ćerkica je bila amajlija. Ukrala je šou, imala je momente i na TV. Ušla je u kadar čak i na dodeli medalja.

I pored toga što sve naizgled izgleda lepo i lako, Snežana može da potvrdi koliko je teško biti majka i baviti se profesionalno sportom.

– Nama je drugačije nego muškarcima u sportu. Mislim da zbog majčinstva imamo kraći rok trajanja kao igračice. Ja tek sad vidim koliko je toga na ženama – sve u kući, dete, posao… Još kad su treninzi dva puta dnevno, pa utakmice, putovanja. Kada nemaš “baka servis” onda je baš snalaženje. Zoja misli da sve mame idu na trening i igraju utakmice. Nekad vodim i nju, super je stvarno. Videćemo da li će naginjati ka sportu ili ne, ali svakako je lepo što ima iskustvo koje neka druga deca u tom dobu ne mogu da dobiju. Zanimljivo joj je i često pita kada će ponovo na moj trening.

MN Press

Dolazak u Art Basket za iskusnu košarkašicu pokazao se kao pravi potez.

– Prednost velike je to što je hala u kojoj treniramo na pet minuta od kuće. A između dvorane i kuće je i Zojin vrtić. Sve se nekako složilo kako treba. Tako se namesti nekad u životu… I pobede tokom sezone i ovaj uspeh na Kupu pokazuju da sam donela dobru odluku. Igrala sam van granica Srbije, ali sam već odustala od inostrane karijere. I zbog porodice, malog deteta… Mnogo je teško, a željna sam košarke i dalje. Tako da igrati u Beogradu u svojoj zemlji je super. Mislim da sam super legla klubu, a i oni meni.

Pročitajte još

Ligaški deo prvenstva Srbije se završio. U subotu Art Basket počinje polufinalnu seriju sa Vojvodinom 021.

– Opet isti protivnik kao u finalu Kupa. Igramo na dve dobijene utakmice, pa ćemo videti. Ne možemo da im pretimo, jer su mnogo iskusnija ekipa, a to može mnogo da znači u dužim serijama. Svakako ne idemo sa belom zastavom, daćemo maksimum – obećala je kapiten Snežana Čolić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike