Hrvatska sprema veliki stimulans za svog šampiona, da li je ovo novi udar na ABA ligu?

10.06.2021

15:54 >> 15:50

0

Autor: Adam Štulić

Stojko Vranković otkrio plan KSH

Hrvatska sprema veliki stimulans za svog šampiona, da li je ovo novi udar na ABA ligu?
Copyright MN Press

ABA liga mesecima unazad trpi velike bočne udare, a novi dolazi iz Hrvatske. Tamnošnji Savez nimalo ne krije „animozitet“ prema regionalnom takmičenju, pa se u sezoni za nama neretko dešavalo da hrvatski klubovi za manje od 24 sata imaju utakmice na Jadranu i u nacionalnom šampionatu.

Hrvati su sada otišli i korak dalje i otvoreno ušli u konfrontaciju sa ABA ligom, objavivši želju da se trajno vežu za FIBA, tako što bi prvaku zemlje omogućili direktno mesto u Ligi šampiona.

– Hrvatski košarkaški savez će u idućoj sezoni izdvojiti dva miliona kuna iz vlastitih sredstava i uložiti ih u ostvarenje navedenih ciljeva. Pri tome bi milion kuna (nešto više od 130.000 evra) bio rezerviran za klub koji odluči da se takmiči u Ligi šampiona, s tim da HKS “lobira” za direktan ulazak u Ligu šampiona bez kvalifikacija, no isto bi se moglo dogoditi za samo jedan od tri prvoplasirana kluba HT Premijer lige. Drugi milion bi se raspodelio kao potpora među klubovima koji ne igraju takmičenja koja HKS službeno ne priznaje. U slučaju da se ni jedan od tri prvoplasirana kluba, uprkos izdašnoj finansijskoj injekciji, ne bi odlučio za igranje Lige šampiona, oba bi se miliona raspodelila među klubovima te bi takvo značajno ulaganje u ligu zasigurno pomoglo da se dođe do željenih rezultata, u skladu sa zadatim ciljevima – stoji u saopštenju Hrvtaskog košarkaškog saveza.

Predsednik HKS-a, Stojko Vranković je objasnio šta tačno Savez želi da postigne i da li je na taj način ugroženo učešće hrvatskih klubova u ABA ligi.

– Fokusirani smo na FIBA takmičenja i mi kao Savez smo u procesu lobiranja da prvak Hrvatske već od ove sezone ima direktan plasman u grupnu fazu. Što se tiče budućnosti ABA lige, do sada nismo branili nikome da igra bilo koju ligu koja nije pod našom i FIBA ingerencijom. Nećemo ni sada, a na klubovima je da odluče žele li da igraju regionalnu ligu ili ne. Stav Saveza je da se hrvatski klubovi moraju fokusirati na izlazak u Evropu, a to će postići samo kroz prvenstvo Hrvatske. Ovako titula prvaka Hrvatska dobija na važnosti – rekao je Vranković, ističući da će Hrvatska sigurno dobiti pozivnicu, koju je prethodno odbila Cibona.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike