Predsednik Zvezde otkrio zbog čega je ABA liga izgubila evroligašku licencu, zbog jedne rečenice navijači crveno-belih bi mogli da se zabrinu

29.03.2021

21:58

0

Autor: Adam Štulić

Da li će Nebojša Čović ostati na čelu kluba sa Malog Kalemegdana?

Predsednik Zvezde otkrio zbog čega je ABA liga izgubila evroligašku licencu, zbog jedne rečenice navijači crveno-belih bi mogli da se zabrinu
Copyright MN Press

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović za portal “BH basket” govorio je o raznim aktuelnim temama, kako klupskim, tako i onim vezanim za ABA ligu. Tako je prvi čovek crveno-belih otkrio i zbog čega je regionalno takmičenje pre nekoliko godina izgubilo licencu za Evroligu.

Mi smo ugovor s Evroligom izgubili i u javnosti se spinuju priče o tome zbog čega smo ostali bez istog. Zbog nerada. Lično sam obezbedio ljudima iz ABA lige mogućnost da završe master pri Evroligi, ali se nisu pojavili ni na jednom predavanju, nisu položili nijedan ispit… Evroliga traži sistem, pristup sličan njima. Mi od ABA lige tražimo da bude usklađena s Evroligom. Ako sve bude regularno, neka pobedi najbolji – rekao je Čović.

Predsednik Zvezde je dodao da ABA liga i ABA2 liga imaju perspektivu, ako je to liga svih klubova koji u njima učestvuju.

U vreme mog predsednikovanja ABA ligom obezbedio sam sponzorski ugovor od Telekom Srbija. Isti obezbeđuje regularan i kontinualan prihod od 2.000.000 evra. Kroz taj deo sredstava je liga je pokrivena skroz. Ali, od tada nismo našli nijednog sponzora. Moram otvoreno da kažem, interesantno je da neko daje pare, a neko drugi se igra s tim novcem.

Kada se već priča o novcu, godinama unazad se priča o Zvezdinim budžetima, odnosno koliko novca klub dobija od države.

Slušam kako se licitiraju ugovori naših igrača, trenera. Pominju se avioni, kamioni i silni milioni, a naš budžet nikada nije prešao više od 7.000.000 evra. Mi ne možemo da lažemo, jer moramo dva puta u sezoni da vršimo finansijski presek koji Evroliga pregleda preko svojih revizorskih kuća. Ako lažeš, biće sankcionisan.

Pandemija virusa korona značajno je uticala na budžete velike većine klubova u tekućoj sezoni. Izuzetak nije bio ni tim sa Malog Kalemegdana.

Bez navijača smo iz budžeta izbacili sumu od 2.000.000 do 3.000.000 evra – kazao je Čović, dodavši da su očekivanja od ekipe, možda, bila veća u Evroligi.

Potpuno neuobičajena sezona, prvi put se sve ovo dešava s pandemijom. Navijači nam mnogo znače. Devet utakmica smo u Evroligi izgubili na jednu loptu. Imali smo plan da napadnemo plasman u Top 8, ali očigledno nismo dobro analizirali situaciju. Osim toga, mi smo do februara i Kupa “Radivoja Koraća” imali čak sedmoricu igrača zaraženih. Petorica su se u takmičarski ritam vraćali preko mesec dana. U ABA ligi sam zadovoljan rezultatima, približavamo se završnici sezone, nadam se da će završnica biti regularna, nama je ideja da ponovo osvojimo trofej.

Mnogo pažnje izazvao je odlazak Boriše Simanića.

Ako je neko imao šansu, to je Boriša Simanić. Sedam godina. Mogu da kažem da je jedan trener pogrešio, ali šest trenera je dobro radilo. Najviše je igrao kod Milana Tomića, u polufinalu i finalu ABA lige. Na Borišu je izvršen pritisak spoljnih faktora, hteli su da svane pre nego što sviće. To nije prvi put da se tako nešto dešava. Crvena zvezda nije klub gde je lako igrati. Nije ni klub gde možete na konto da dajete šansu jednom, dvojici ili trojici. Od nas se očekuje da imamo rezultat, nama niko ne priznaje da li ćemo igrače da razvijamo na ovaj ili onaj način – kazao je Nebojša Čović, istakavši da je njegova savest čista kada se radi o Simaniću.

Imao je šansu, žao mi je što se sve ovako završilo. On je dobar, miran momak, verujem da će napraviti karijeru. Boriša je menjao agenciju. Prva agencija je bila Ace Raškovića, kada je dolazio u Zvezdu. Onda je došao kod Miška Ražnatovića. On je napravio korektan pristup svemu tome. Svi treneri osim Milana Tomića su iz agencije Beobasket. Agencija je mogla preko trenera da izvrši pritisak na klub, a to nije ništa neuobičajeno. Beobasket je bio korektan. Košarka je poslednjih godina daleko od igre. Košarka se koristi za rešavanje porodičnih i drugih pitanja. Mislim da su pritisci bili druge prirode. Pritisci su bili i od strane medija, koji su stalno pitali što ne igra ovako ili što nema ovoliku minutažu. Boriša nije pravio probleme tokom boravka u Zvezdi. On je svojevremeno imao „psihološke čepove“ u koje je upadao. On je specifičan dečko, bio je dosta zatvoren kada je došao, što je takođe bitan momenat.

Za kraj se dotakao i pitanja ostanka u Crvenoj zvezdi.

Mandat u Zvezdi mi ističe na leto, a posle svega što sam prošao s koronom, dobro ću da razmislim o svemu dalje – kazao je predsednik crveno-belih Nebojša Čović.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike