Otkriveni detalji upada predsednika Budućnosti u sudijsku svlačionicu posle duela sa Partizanom! Čak im je i pretio!

09.05.2024

17:33

0

Autor: 24sedam

Za sutra je zakazana i majstorica polufinalne serije

Otkriveni detalji upada predsednika Budućnosti u sudijsku svlačionicu posle duela sa Partizanom! Čak im je i pretio!
Copyright MN Press

Košarkaši Partizana i Budućnosti će sutra (19.00) odigrati majstoricu polufinala plej-ofa AdmiralBet ABA lige u kojoj će biti i odlučeno o tome ko će se za trofej boriti sa Crvenom zvezdom.

Međutim, uoči meča u Beogradu pojavilo se saopštenje koje je potpisao komesar za suđenje ABA lige Srđan Dožai. On se obratio direktoru takmičenja ABA lige Miliju Vojinoviću povodom ulaska prvog čoveka Budućnosti, Dragana Bokana u sudijsku svlačionicu. 

Saopštenje prenosimo u celosti uz manje redakcijske izmene.

- Poštovani gospodine Vojinoviću,

Molim vas da me zaštitite od neosnovanih optužbi predsednika KK Budućnost gospodina Dragana Bokana koje plasira u javnost. Naime, pored toga što daje neosnovane izjave u medijima, imenovani je dana 07. 05. 2024. godine nakon odigrane utakmice KK Budućnost - KK Partizan, zajedno sa klupskim radnikom gospodinom Slavkom Radulovićem i predsednikom KK Studentski centar gospodinom Zoranom Kojičićem, narušavajući Pravilnike ABA Liga j.t.d., neovlašćeno ušao u sudijsku svlačionicu te se nakon uvodne čestitke na dobrom suđenju nesportski obratio sudiji gospodinu Saši Peteku u vezi sa njegovim suđenjem i rekao: "Ti si nas masakrirao i nemoj me terati da ja skraćujem listu. I prenesi to kolegama sa prve utakmice i Komesaru lige. Sve ću vas krivično goniti. I promeniću Sudijsku komisiju i Komesara Dožaja, koji vam naređuje kako da sudite - navodi se u saopštenju koje prenosi Telegraf.

- Kasnije tokom večeri g. Petek mi je poslao nekoliko WhatsApp poruka od kojih izdvajam: "Rekao mi je (Bokan), da sam ih ja masakrirao i da su ih u Beogradu masakrirali i da zovem tebe (Komesara), koji nam svima kažeš, kako da sudimo i za koga da sudimo"..

Takođe sudija iste utakmice u Podgorici g. Luka Kardum nazvao me je nakon ulaska u Republiku Hrvatsku i u telefonskom razgovoru rekao da je g. Bokan u svlačionici izjavio: "Ja ću voditi Ligu sledeće tri godine i sve ću promeniti i očistiti. Imam slike kako Komesar u Beogradu obrađuje sudije i govori im kako će suditi…19. 06. sve ću ih promeniti".

MN Press
Dragan Bokan                                                                                                       

Ja, Srđan Dožai, pod punom moralnom i kaznenom odgovornošću izjavljujem da nikada u svojoj karijeri Komesara za delegiranje sudija ABA Liga j.t.d. NISAM nijednoj službenoj osobi (sudija, delegat, instruktor suđenja) bilo šta rekao u vezi sa obavljanjem njihovog posla niti pre niti posle utakmice te vas najljubaznije molim da ispitate njegove navode koje je izrekao u sudijskoj svlačionici nakon odigrane utakmice.

Dožai: Svima dozvoljavam da me prate

Takođe, ponavljam ono što sam rekao od prvog dana dolazeći na ovu časnu dužnost Komesara za delegiranje sudija da svima dozvoljavam da me prati, snima i slično 24 sata 365 dana u godini i zbog toga molim g. D. Bokana da objavi sve te podatke (fotografije) koje ima o meni što ni ja ne znam.

Prihvatam da se podvrgnem bilo kojoj vrsti ispitivanja od nadležnih organa kako bih zaštitio svoj lični ugled kao i ugled ove cenjene dužnosti. Takođe, prihvatam i svako suočavanje sa g. Bokanom da bi se utvrdila istina. S tim da i g. Bokan mora biti svestan svoje odgovornosti, posebno imajući u vidu odredbe Krivičnog zakonika o uvredama i klevetama.

Napominjem da je g. Bokan napade na mene započeo nakon delegiranja sudija utakmice regularne sezone KK Budućnost - KK Partizan nazvavši me telefonski i rekavši: "Razočarao si me svojim delegiranjem sudija. To su najveće evroligaške lopine. To svi znaju".

Za tu utakmicu delegirao sam u tom trenutku ponajbolje evropske sudije Boltauzera, Hordova i Nedovića koji su utakmicu odsudili vrhunski po ocenama instruktora suđenja, Sudijske komisije, Sportskog direktora, mene kao Komesara, g. Kostasa Rigasa nekadašnjeg najboljeg sudije amaterske košarke i bivšeg Direktora sudija Evrolige, a današnjeg vođe projekta mladih sudija Evrolige, kao i velikog broja košarkaških velikana koji su gledali utakmicu.

Nekoliko dana pre utakmice poslao sam e-mail Evroligi, sudijskom odseku zamolivši ih da ako budu u prilici da pogledaju utakmicu uživo putem TV ekrana. Utakmicu su pogledali i odmah nakon završetka ocenili je derbijem, uzbudljivom igrom i suđenjem na vrhunskm nivou s napomenom da svi možemo biti ponosni da imamo takvu grupu sudija.

Bokan je počeo da dostavlja "ekspertize"

Nakon utakmice nije bilo primedbi ni sa jedne strane da bi pet dana nakon utakmice krenuli napadi g. Bokana na moj rad s dostavljanjem "njegove ekspertize" koja u većini slučajeva nije bila tačna.

Za napomenu stručna ekspertiza, kad se radi sagledava.

1) Celu utakmicu u globalu

2) Pojedini

3) Stavljajući u isti kontekst iste ili slične situacije. Sudije su ljudska bića, a ne roboti.

Sledeću utakmicu (plej-of) KK Partizan - KK Budućnost odigrali su 30. 04. 2024. godine. Za tu utakmicu:

a) Zbog obaveza u okviru plej-ofa Evrolige, nisam imao na raspolaganju sudije: Beloševića, Hordova, Karduma, Nedovića i Nikolića

b) Zbog privatnih obaveza, nisam imao na raspolaganju sudije: Javora, Majkića, Obrkneževića i Peteka.

MN Press
Dragan Bokan                                                                                                      

Iz ovoga je jasno da su odsutni bili neki od najboljih sudija, te da sam imao na raspolaganju preostalih jedanaest sudija sa Liste za plej-of. Zbog toga, delegirao sam sudije Pukla, Radojkovića i Mustapića. Dva od tri sudije sa liste Evrolige, a treći je upravo zajedno sa kolegom Ćalićem delegiran za suđenje završnice F8 Evrolige ANGT u18 turnira u Berlinu, što je predulaznica za Evroliginu listu sudija sledeće sezone.

Za razliku od prethodno navedene utakmice (25. Kolo RS) koja je bila određena vrhunski, ova je bila ocenjena kao prosečna (ABA standard je iznad proseka!) sa greškama na obe strane koje nisu uticale niti na pobednika niti na konačan rezultat. Ipak, očekivalo se bolje suđenje.

Dožaj: Sve ovo shvatam kao pritisak

Sve ovo shvatam kao pritisak na dužnost Komesara pri odabiru najboljih sudija čiji je jedini cilj regularnost Lige. Komesar za delegiranje sudija isključivo odgovara za izbor sudija, odnosno za osobe koje su delegirane i ispunjavaju sve propisane uslove, a ne za kvalitet suđenja i ispravnost pojedinačnih sudačkih odluka, za šta je odgovoran isključivo sudija koji je donio određenu odluku.

Na osnovu navedenog, suvlasnici Lige pred početak svake takmičarske sezone odlučuju da li je rad Komesara za delegiranje, kao i svakog pojedinačno predloženog sudiju, delegata i instruktora suđenja, bio uspešan i o tome donose konačnu odluku.

S poštovanjem, Srđan Dožai - navedeno je u pismu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike