Partizanova dupla pobeda! Džejlin Smit ukrasio trijumfalni oproštaj od EL!

12.04.2024

22:22

0

Autor: A. Š.

Crno-beli večeras u beogradskoj Areni završili ovosezonsko učešće u elitnom takmičenju

Partizanova dupla pobeda! Džejlin Smit ukrasio trijumfalni oproštaj od EL!
Džejlin Smit - Copyright MN Press

Završio je Partizan evroligašku sezonu sa stilom. Nadali su se svi u i oko crno-belih da bi večerašnji meč sa Valensijom mogao da bude odlučujući za plasman u plej-in elitnog takmičenja, međutim sinoćni poraz Crvene zvezde od Anadolu Efesa učinio je da duel španskog i srpskog predstavnika u najvećoj dvorani na Balkanu ima samo prestižni karakter. 

To međutim nije sprečilo navijače Partizana da još jednom tribine Arene ispune gotovo do poslednjeg mesta, a svi koji su bili u dvorani uz trijumfalni oproštaj od elitnog takmičenja mogli su da isprate i gotovo bezgrešnu partiju Džejlina Smita, koji je protiv Valensije nagovestio da bi mogao da bude veliki adut u rukama Željka Obradovića kada krenu odlučujuće borbe za odbranu regionalnog trona - 79:66. 

Daleko od toga da je Valjak večeras blistao, ali s obzirom na sve okolnosti crno-beli su na kraju odigrali koliko im je bilo potrebno da se uz pobedu oproste od elitnog takmičenja za ovu sezonu. Izostanak takmičarskog ritma mogao je da se oseti na obe strane terena, a Valjak su na mahove gurali, uz Smita, Kevin Panter i Džejms Naneli koji je uz naturalizovanog Hrvata bio ubedljivo najzaslužniji za Partizanovo slavlje na kraju. 

Posle sjajnih minijatura Smita tokom prvog poluvremena, kojima je Valjak uspevao da ostane na pravom koloseku uprkos tome što je u nekoliko navrata bio na ivici klizanja u ambis, u trećoj deonici iskusni američki šuter preuzeo je punu odgovornost i sa 14 uzastopnih poena doveo je crno-bele nadomak dvocifrenog plusa, koji je i dohvaćen u u 33. minutu posle njegove trojke (65:54).

Imali su crno-beli potom i, večeras najvećih, plus 13, ali kao i mnogo puta ove sezone to im nije bilo dovoljno da rival, ako ništa, a ono barem ne zapreti povratkom. Imala je Valensija u drugoj polovini završnog kvartala nekoliko prilika na jednocifrenom minusu da dodatno istopi prednost crno-belih, ali su u tim situacijama lopte posle šuteva sa distance kao po pravilu završavale daleko od prolska kroz obruč, posle čega je Džejlin Smit ubacio još dve trojke (5/5 u tom trenutku) za beg na nedostižnih 75:64 i stojeće ovacije Partizanove publike koja ga je sa parketa ispratila skanidarnjem Smit, Smit, Smit...

PARTIZAN: Smit 15 (5sk), Ledej 5 (7sk), Avramović 10, Koprivica -, Panter 12, Smailagić -, Naneli 19 (4sk), Anđušić 1, Ponitka 8 (5sk), Kaminski 3 (5sk, 3 as), Kaboklo 3 (3sk).

VALENSIJA: Harper 13 (4as), Klaver 5, Puerto 5, Ruvers 7 (4sk), Pradilja 4 (5sk), Anderson 3, Lopes Arostegi 4 (5sk), Džouns 4 (4as), Robertson -, Dejvis 4 (6sk), Odželej 17 (4sk), De Larea -.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ! Partizan je pobedio Valensiju 79:66! Džejlin Smit je odigrao sjajnu utakmicu i nagovestio da bi mogao da bude veliko pojačanje crno-belih u odlučujućem delu sezone, a na kraju meča je dobio ovacije punih tribina Arene, koje su mu skandirale ime.

MN Press
 

38. MINUT - Imali su crno-beli napad na plus 11 ali ga nisu iskoristili. Kaznio je to trojkom Puerto - 72:64 na ulasku u 38. minut. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s vođstvom Partizana 75:64 posle pete trojke iz isto toliko pokušaja Smita.

36. MINUT - Imala je Valensija napad na minus osam posle prelako izgubljene lopte crno-belih iz tajm auta, ali ga gosti nisu iskoristili pa je Ponjitka u kontri zakucao za plus 10 - 69:59, 35. minut. Smit je zapalio Arenu, posle nekoliko haotičnih napada, najpre je golmanskom paradom spasao loptu da ne ode u aut, a potom ubacio novu trojku za 72:61.

34. MINUT - Prvi put večeras Partizan ima dvocifrenu prednost posle trojke Nanelija - 65:54, 33. minut. Albert traži minut odmora. Traje serija crno-belih, posle poena Ponjitke iz odbojke ide na 7:0 za novo najveće vođstvo 67:54. Trojkom preko ruke Odželej ubacuje trojku, a potom Harper pogađa težak šut sa poludistance za prilazak Valensije na jednocifren minus na isteku 34. minuta - 67:59, Obradović reaguje minutom odmora.

MN Press
 

32. MINUT - Promašenom trojkom Puerta otvorena je četvrta deonica. Potom Naneli ubacuje još dva penala za novi najveći plus jedne ekipe večeras - 60:52. Dejvis dolazi do poena u reketu crno-belih, posle čega se Ponjitka dobrom odbranom iskupio za promašenu otvorenu trojku u napadu pre. Na isteku 32. minuta crno-beli vode 62:54 posle dva ubačena penala Ponjitke.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Posle novog propuštenog napada gostiju Naneli je ubacio dva bacanja za plus pet crno-belih u 29. minutu. Pošto je Harper bio polovično precizan sa linije penala, Naneli je ubacio još dva poena za najveće vođstvo koje je neki tim imao večeras - 56:50. Na kraju treće deonice crno-beli vode 58:52 posle poena Nanelija uz zvuk sirene.

28. MINUT - Posle nekoliko promašenih napada na obe strane, Naneli ubacuje trojku i vraća crno-belima plus dva - 51:49. Potom iskusni američki šuter pogađa jedno od dva penala za vođstvo Partizana 52:49 pred završna dva minuta treće deonice.

MN Press
 

26. MINUT - Zek Ledej je promašio dva zicera (jedno zakucavanje), posle kojeg je Valensija surovo kaznila crno-bele mini serijom 4:0 za izjednačenje. Posle poena Nanelija, trojku za novo vođstvo gostiju ubacuje Odželej - 49:48.

24. MINUT - Gosti su bez koša više od dva i po minuta u trećoj deonici, a 12. izgubljenu loptu gostiju večeras crno-beli nisu kaznili pošto je Panter promašio šut sa poludistance. Džons to kažnjaca na drugoj strani, a Kabolko potom zakucava za 44:39. Posle trojke Andersona, Kaboklo još jednom zakucava - 46:42.

MN Press
 

22. MINUT - Treći kvartal je otvoren poenima Kabokla za prekid serije Valensije 8:0 iz finiša druge deonice - 37:37. Dve trojke promašuju gosti na startu drugog poluvremena, a Smit u 22. minutu ubacuje svoju treću trojku večeras - 40:37. Potom Panter ubacuje dva penala, Partizan na isteku 22. minuta vodi 42:37. 

- Početkom druge deonice najtvrđe jezgro Grobara je razvilo transparent, kojeg je pratila „nova tura“ psovanja Dina Rađe, ali ostatak dvorane to nije blagonaklono prihvatio pa je u jednom trenutku žestoko izviždao organizovanu grupu.

24sedam/P. K.
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Posle sjajne sekvence, crno-beli su ponovo ušli u nešto lošiji ofanzivni ritam. Valensija to koristi da u 19. minutu priđe na minus dva. Imali su gosti šut za vođstvo, ali je trojku promašio Anderson. Posle ukradenih lopti, trojki, Smit se sada pojavljuje i na ofanzivnom skoku. Ipak, crno-beli su potom izgubili loptu, a Dejvis lakim poenima u kontri donosi izjednačenje - 35:35. Na kraju prvog poluvremena Valensija vodi 37:35 posle poena Harpera iz floutera uz zvuk sirene.

18. MINUT - Još jedna osvojena lopta Džejlina Smita posle koje Panter novim poenima sa poludistance podiže prednost crno-belih na 33:29 u 17. minutu. Trener Valensije traži minut odmora. Sada Panter radi sjajan posao u odbrani i asistira Avramoviću za lake poene u kontri - 35:29. Seriju Partizana 11:0 sa dva ubačena bacanja prekida Harper - 35:31 pred završna dva minuta prvog poluvremena.

MN Press
 

16. MINUT - Sjajna minijatura Džejlina Smita u oba smera. Amerčki plejmejker je osvojenom loptom omogućio poene Pantera, potom ubacio trojku i pokrenuo seriju Valjka 7:0 za preuzimanje vođstva - 31:29.

14. MINUT - Panter vezuje četiri poena i drži crno-bele na minus jedan. Na isteku 14. minuta Puerto hvata ofanzivni skok, Ponjitka pravi nesportski faul. Dva bacanja je ubacio košarkaš Valensije, a posle novog ofanzivnog skoka gostiju Harper se izborio za dva bacanja, pogodio je oba - 29:24. 

MN Press
 

12. MINUT - Deluje da Valjak ubacuje u veću brzinu. Trojkom Smita i lakim poenima Avramovića crno-beli prilaze na poen zaostatka - 21:20. Poenima Rujversa iz ofanzivnog skoka gosti prekidaju mini seriju crno-belih na isteku 12. minuta - 23:20.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Odželej sa 2+1 poništava trojku Ledeja i vraća Valensiji plus dva - 17:15, 9. minut. Ledej je promašio trojku u brzom napadu na drugoj strani Harper donosi gostima plus četiri. Muči se Partizan posle dobrog početka, lakim poenima Klavera u kontri Španci idu na plus šest - 21:15. Na kraju prve deonice Valensija vodi protiv Partizana 21:15.

MN Press
 

8. MINUT - Anđušić je polovično precizan sa linije penala, a posle izgubljene lopte De Laree Ponjitka poravnava rezultat - 12:12, 7. minut. Odželej još jednom zakucava. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s vođstvom Partizana posle trojke Ledeja - 15:14.

6. MINUT - Traje serija Valensije, Rujvers poentira i donosi prvo vođstvo gostima večeras - 10:8, 5. minut. Kaminski je polovičan sa linije penala, a potom Odželej poentira za 12:9 na isteku 6. minuta igre.

MN Press
 

4. MINUT - Iz trećeg napada crno-beli poentiraju i posle zakucavanja Avramovića vode 8:2. Valensija je u seriji 6:0 i posle trojke Klavera dolazi do izjednačenja.

2. MINUT - Sjajno crno-beli otvaraju meč i poenima Nanelija te zakucavanja Avramovića stižu do 4:0. Ledej je promašio otvorenu trojku na plus četiri, pa u kontri Rujversa zakucavanjem donosi prve poene Valensiji na meču - 4:2. Posle dva uvodna minuta meča crno-beli vode 6:2 nakon dva ubačena penala Ledeja.

- Košarkaši Valensije su izašli na individualno zagrevanje.

- U predigri duela Partizana i Valensije veterani dva kluba odigrali su meč u čast Dejana Milojevića. Opširnije o samom meču, kao i fotogaleriju možete pogledati u posebnom tekstu na našem portalu.

- Kada su saznali rezultat iz Istanbula, Grobarima su putem društvenim mreža poslali i crno-beli. Šta je Partizan imao da kaže povodom Zvezdinog poraza možete pročitati u odvojenom tekstu.

- Debakl Crvene zvezde u Istanbulu imao je odjeka čak i u Milanu. Koliko je trener Olimpije Etore Mesina bio razočaran pročitajte u posebnom tekstu.

- Košarkaš Partizana Alen Smailagić u najavi meča je istakao da će crno-beli večeras, bez obzira na sve, utakmicu igrati kao da je najvažnija u sezoni. 

- Još dok je trajala utakmica Anadolu Efesa i Crvene zvezde, Kevin Panter je na Tviter profilu ostavio zagonetnu poruku. Na njegov tvit ubrzo se nadovezao i nekadašnji centar Partizana Matijas Lesor, koji je bio prilično direktniji.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike