Efes zgromio Zvezdu! Partizanu ni nada, crveno-beli se obrukaše u Istanbulu!

11.04.2024

21:17

0

Autor: A. Š.

Izabranici Janisa Sferopulosa ostavili gorak ukus na kraju još jedne evroligaške sezone

Efes zgromio Zvezdu! Partizanu ni nada, crveno-beli se obrukaše u Istanbulu!
Nemanja Nedović i Šejn Larkin - Copyright MN Press

Tužno su košarkaši Crvene zvezde završili još jednu razočaravajuću sezonu u Evroligi. Na gostovanju u Istanbulu, u meču koji je Anadolu Efesu značio sve, a crveno-belima ništa, Lazić i drugovi žestoko su se obrukali, doživevši najubedljiviji poraz u istoriji svog učešća u elitnom takmičenju - 100:55!

Ispraćeni su crveno-beli iz Beograda sa očekivanjima da bi mogla da pomogne Partizanu da se domogne plej-ina, jer bi eventualnom njihovom pobedom Panter i ekipa u petak protiv Valensije dobili priliku da trijumfom zauzmu poslednje mesto koje vodi u novoformiranu fazu evroligaškog takmičenja.

Ipak, ta nada tinjala je veoma kratko. Koliko toliko do druge četvrtine u kojoj je punim sjajem zasijao Elajdža Brajant i sa 19 poena u drugih 10 minuta meča pogurao domaći tim do velikih plus 14 prilikom odlaska na veliki odmor.

Kakvu takvu svoju šansu crveno-beli su izgubili u prvih 10-ak minuta utakmice, čija je važnost očigledno uticala na to da se domaćim igračima malo "skrati ruka". Ipak, čak osam izgubljenih lopti u prvoj deonici kao na staklu su naslikali izdanje crveno-belih u nastavku meča, u kojem su košarkaši Efesa iz minuta u minut pojačavali pritisak i mleli potpuno ispražnjene momke u crveno-belim dresovima.

Šampionski gen u tim momentima je pokazao Miloš Teodosić. Iskusni plejmejker je u samom finišu treće deonice potpuno pogubio živce posle pokušaja domaćih da alej-up zakucavanjem dodatno "ponize" goste, pa je posle jednog grubljeg faula ušao u žestoku raspravu sa španskim sudijom Huanom Karlosom Garsijom, koji mu je dosudio dve tehničke i ujedno isključujuću grešku.

Iako je utakmica rezultatski bila odavno rešena tu nije bio kraj burama na Bosforu. U momentima kada je Anadolu Efes gradio furioznu seriju 22:0 posle ubačene trojke Jilmaza, Džons je potpuno bespotrebno grubo pod košem Zvezde odgurnuo Branka Lazića, nakon čega je usledila mini gužva završena isključenjima košarkaša Efesa, ali i Džoela Bolomboja koji je u prvi mah stao u zaštitu svog kapitena.

ANADOLU EFES: Larkin 2, Bobua 4, Brajant 26 (10/17 iz igre, 3/6 za tri), Klajburn 9, Tompson 4, Plajs 5, Holac 5 (6sk), Osmani 12 (7sk), Oturu 13 (6sk), Jilmaz 3, Vilis 15, Džons -.

CRVENA ZVEZDA: Smart 2 (6sk, 3as), Teodosić 2 (4as, 6iz), Hanga 6 (5iz), Tompkins 3, Mitrović 11 (6sk), Lazić -, Tobi -, Bolomboj 6 (8sk), Ilić -, Nedović 11, Giedraitis 11, Jago 3.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

KRAJ! Anadolu Efes je pobedio Crvenu zvezdu 100:55.

38. MINUT - Odavno je sve rešeno u Istanbulu, u završna dva minuta meča ulazi se s vođstvom Anadolu Efesa 92:53.

36. MINUT - Na polovini završne deonice Efes ima ogromnih, nestvarnih plus 48 posle poena Brajanta - 92:44. Imao je Efes napad na plus 48, a seriju domaćih 22:0 prekida Smart na ulasku u 36. minut. Na isteku 36. minuta turski tim vodi 92:47.

34. MINUT - Više od dva minuta u četvrtoj četvrtini su crveno-beli bez poena, pri tom Dalibor Ilić pravi nesportski faul nad Bubuom koji ubacuje dva penala. U ekstraposedu Vilis promašuje trojku - 83:44. Lazić je promašio šut van linje 6.75 posle čega Brajant poentira iz prodora - 85:44, 33. minut. Sada već više od tri minuta Zvezdini košarkaši nisu postigli poen u završnom kvartalu posle čega trojku ubacuje Jilmaz. Pod košem Džons odguruje Lazića i dobija nesportski faul, a zbog toga je došlo i do koškanja među igračima - 88:44, 34. minut. Umešao se u sve Bolomboj, a odluka arbitara je da isključe Bolomboja i Džonsa. Bliži se istek 34. minuta, a crveno-beli su još bez poena u četvrtoj četvrtini, lakim poenima Holca u kontri Efes ide na ogromnih 90:44.

32. MINUT - Nestali su crveno-beli sa parketa u drugom poluvremenu, košarkaši Efesa verovatno do poena mnogo teže dolaze na treningu nego u većini drugog dela meča sa Zvezdom. Završni kvartal turski tim otvara sa pet uzastopnih poena za novo najveće vođstvo - 81:44.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Totalno je nestala energija kod košarkaša Crvene zvezde u trećoj deonici. Dokazuju do i tri uzastopna ofanzivna skoka, posle kojih Vilis sa dva ubačena penala vraća Anadolu Efes na plus 27 u 29. minutu - 70:43. Miloš Teodosić dobija dve tehničke greške, što automatski znači i isključenje u samoj završnici treće deonice. Počeli su domaći sa egzibicijama, nije se to dopalo iskusnom plejmejkeru pa je napravio malo žešći faul, posle čega je ušao u žestoku raspravu sa jednim sudijom, čak ga je u jednom trenutku malo i odgurnuo. Iskoristio je to Efes da dodatno uveća prednost i na poslednji dvominutni odmor ode sa ogromnih 76:44.

28. MINUT - Nastavlja Brajant da zatrava koš crveno-belih. Tek što je kročio na teren u trećoj deonici ubacio je novu trojku i postavio dosad najveći plus u korist Efesa - 64:39, 27. minut. Sferopulos traži minut odmora posle kojeg Nedović poentira za dva poena i prekida mini seriju Efesa 5:0. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Anadolu Efesa 68:43.

26. MINUT - Još jednom su se crveno-beli odbranili, a potom Nedović sa 2+1 vraća Zvezdu na minus 15 u 25. minutu - 54:39. Osmani zakucava uz zvuk sirene za prekid mini serije crveno-belih 6:0. Posle promašene trojke Nedovića Oturu zakucava uz faul Bolomboja - 58:39, 26. minut. Tokom TV tajm auta sudije su Nedovićevu trojku promenile u dva poena, pa Efes posle ubačenog dodatnog bacanja Oturua vodi 59:38. Posle 26 minuta košarke u Istanbulu Efes vodi protiv Zvezde 61:39 posle novog zakucavanja Oturua.

24. MINUT - Posle poena Bolomboja, Klajburn ubacuje trojku uz pomoć table  - 54:33, 23. minut. Svoju prvu trojku večeras ubacuje i Nedović, a crveno-beli nisu iskoristili napad da još više smanje minus - 54:36 24. minut.

22. MINUT - Pošto su obe ekipe prokockale uvodne napade u drugom poluvremenu, Holac ubacuje trojku, potom i Osmani za plus 20 Anadolu Efesa na isteku 22. minuta - 51:31.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Luka Mitrović je jedan od retkih raspoloženih košarkaša u Zvezdi večeras. Postigao je svoj 10. poena za 40:26 u 19. minutu. Posle polovičnog učinka Hange sa linije penala Osmani ubacuje trojku preko ruke - 43:27. Nedović postiže svoje prve poene na meču u samoj završnici prvog poluvremena. Na kraju druge deonice Anadolu Efes vodi protiv Zvezde 45:31 posle poena Gedraitisa uz zvuk sirene.

18. MINUT - Gedraitis ubacuje flouter, ali se potpuno razigrao Brajant. Ubacio je još jednu trojku za novi najveći plus Efesa večeras - 38:22, 17. minut. Čak 15 poena je ubacio iskusni bek za manje od sedam minuta igre u drugoj deonici. Imao je Efes napad na plus 16, ali je Vilis prilikom postavljanja blokade napravio faul u napadu posle čega Mitrović ubacuje dva penala - 38:24. U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom domaćih 40:24 posle novih poena Brajanta. 

16. MINUT - Ušlo se u igru koš za koš sredinom druge deonice, u 15. minutu Efes vodi 31:20 posle poena Teodosića iz prodora. Prethodno je Brajant sa 2+1 na trenutak turskom timu doneo novu najveću prednost večeras (31:18). Posle 16 minuta igre u Istanbulu Anadolu Efes vodi protiv Zvezde 35:20 posle nova dva ubačena penala Brajanta. 

14. MINUT - Novi poeni domaćina iz ofanzivnog skoka (Osmani) - 21:14, 13. minut. Lazić promašuje otvorenu trojku, na drugoj strani Brajant iz prodora donosi Efesu novi najveći plus 23:14, 13. minut. Ne pomaže crveno-belima ni tajm aut Sferopulos, još dve uzastopno izgubljene lopte posle kojih Brajant ubacuje trojku za seriju 9:0 i novi najveći plus večeras - 26:14. Zakucavanjem Bolomboja u kontri Zvezda prekida seriju domaćih - 26:16, 14. minut.

12. MINUT - Lakim zakucavanjem Otarua je otvorena druga deonica - 17:11. Prvu evroligašku trojku u Zvezdinom dresu ubacuje Trej Tompkins - 17:14. Još jednom crveno-beli gube loptu u napadu u kojem su mogli da dodatno smanje zaostatak, Tompson to kažnjava poenima sa poludistance iz ekstraposeda - 19:14. Za manje od 12 minuta igre u Istanbulu, Zvezdini košarkaši su upisali već 10 izgubljenih lopti.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Propustili su Zvezdini košarkaši napad na minus četiri, ali loptu na drugoj strani gube i domaći košarkaši - 15:11, 9. minut. Drugi put uzastopno Jago greši u dodavanju, ali Efes ni ovoga puta to nije iskoristio da uveća prednost. Lazić pravi grešku u koracima, na kraju prve četvrtine Anadolu Efes vodi 15:11.

8. MINUT - Seriju Efesa 7:0 prekida Mitrović poenima iz ofanzivnog skoka - 11:7, 7. minut. Pukla je Zvezdina odbrana za lako zakucavanje Klajburna, a posle promašene trojke Teodosića Klajburn ubacuje šut sa poludistance - 15:8. Luka Mitrović vezuje četiri laka poena i vraća Zvezdu na 15:11 pred završna dva minuta prve deonice.

6. MINUT - Imali su crveno-beli napad na plus jedan, ali je Gedraitis nagazio aut liniju. Posle toga Efes pravi mini seriju 4:0 posle zakucavanja Osmanija i Plajsa, posle čije trojke Efes stiže do najvećih plus šest - 11:5.

4. MINUT - Hanga vezuje dve izgubljene lopte, ali domaći to nisu maksimalno iskoristili pošto je "samo" Holc poentirao u tom intervalu. Prvi put na meču Zvezda vodi posle trojke Jaga na isteku 4. minuta - 5:4.

2. MINUT - Tvrd početak meča, kojeg je poenima iz prodora otvorio Larkin. Na isteku drugog minuta igre prve poene za Zvezdu postiže Bolomboj posle ofanzivnog skoka.

- Očekivano, Anadolu Efes je rasprodao dvoranu za meč sa Zvezdom.

- Imaće Zvezdini košarkaši i finansijski motiv da savladaju Anadolu Efes. Koliko će se novca sliti u kasu kluba sa Malog Kalemegdana ako slave u Istanbulu pročitajte u posebnom tekstu.

- Crveno-beli će večeras u Istanbulu igrati bez nekoliko igrača, otkrio je to u najavi meča Janis Sferopulos.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike