Dončić ispunio uslov za najveći ugovor u istoriji košarke! Od ovog supermaksa se vrti u glavi!

01.04.2024

22:03

0

Autor: A. Š.

Jedan od najboljih košarkaša sveta današnjice na leto 2025. godine mogao bi da postane igrač sa najvećom godišnjom zaradom svih vremena

Dončić ispunio uslov za najveći ugovor u istoriji košarke! Od ovog supermaksa se vrti u glavi!
Luka Dončić - Copyright Profimedia

NBA liga odavno je postala biznis u kojem se okreću basnaslovne sume novca, čiji dobar deo završava na računima najboljih košarkaša današnjice. Iz sezone u sezonu pomeraju se granice po visini ugovora koje dobijaju najbolji košarkaši sveta, a 2025. godina mogla bi da bude istorijska ukoliko Luka Dončić potpiše najveći supermaks uvogor svih vremena.

Američki novinar Bobi Marks objavio je da je slovenački reprezentativac u noći između nedelje i ponedeljka ispunio uslov da sledeće godine potpiše novi petogodišnji ugovor sa Dalasom, koji bi zauvek mogao da ostane u almanasima svetske košarke i najjače lige na svetu.

Naime, nekadašnji as madridskog Reala je prošle noći protiv Hjustona odigrao 65. meč ove sezone, čime se kvalifikovao za dobijanje pojedinačnih nagrada na kraju takmičarske godine. Preciznije za izbor u jednu od prve tri petorke sezone, a iako je već sada viđeno da će Luka biti član najboljih pet košarkaša takmičarske godine u NBA ligi, izbor u bilo koju od tri ekipe „otključava“ mu mogućnost za potpisivanje supermaks ugovora na leto 2025. godine.

Podsetimo, supermaks ugovor mogu da potpišu samo igrači sa minimalno sedam godina staža u NBA, te da su bili učesnici Ol star utakmice i članovi Ol NBA postave. Važno je napomenuti i da supermaks ugovor nema fiksni iznos, već je to suma koja je 35% od seleri kapa za određenu godinu.

Prema predviđanjima za sledeću godinu, supermaks ugovor bi mogao da bude „težak“ 346 miliona dolara, odnosno 69.2 miliona po sezoni. A kako se godišnja primanja procentualno povećavaju svake godine, Luka bi potencijalno u poslednjoj sezoni supermaks ugovora mogao da inkasira preko 80 miliona dolara.

Poređenja radi, vlasnik najvećeg ugovora u NBA ligi u ovom trenutku je as Bostona Džejlen Braun, koji je ranije potpisao petogodišnji supermaks ugovor vredan 304 miliona dolara.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike