Kako je Real postao najomraženiji tim "grobara": Arena ne zaboravlja, partizanovci ne praštaju (VIDEO)

22.03.2024

15:20

0

Doček Madriđanima je bio žešći nego Zvezdi, verovali ili ne

Kako je Real postao najomraženiji tim "grobara": Arena ne zaboravlja, partizanovci ne praštaju (VIDEO)
Igrači izlaze na teren Arene - Copyright MN Press

Ako pitate mnoge navijače Partizana, Real Madrid im je u sezoni 2022/23. na prljav, nesportski način oteo "fajnal for". Svi znamo šta se desilo, da ne prolazimo ponovo kroz to, ali je činjenica da je to uverenje koje dele i mnogi ljubitelji košarke koji nisu navijački obojeni.

I ne samo to, neki od njih imaju iskreno uverenje, "osećaj", "to prosto znam" da bi se čarobna prošla sezona završila na čarobni način – osvajanjem Evrolige, samo da prevejani i prekaljeni as Serhio Ljulj nije izazvao tuču, zbog koje su suspendovani ključni igrači Partizana, a jedan od njih i povređen.

No, ta sezona se nastavila, vraćen je posle 10 godina trofej AdmiralBet ABA lige, pa je Kevin Panter odlučio da ostane, a za njime i ostatak trojke Partizanovih prvotimaca i "fajtera" – Zek Ledej i Džejms Naneli.

Počela je i nova sezona, išla je kako je išla i onda je ponovo došao meč sa Realom u Areni, nekih devet i po meseci posle prethodnog.

Teško je rečima preneti doček najvećem evropskom klubu pred prepunom Arenom. Teško je, probaćemo, ali ne odmah, potrebna je mala priprema za one koji nisu redovno u hali.

Dakle, Partizan je već drugu sezonu uzastopno najveći hit Evrolige. Drugu sezonu uzastopno evroligaški mečevi crno-belih su više od obične utakmice – to su, prosto, događaji. Ali, i turističke atrakcije, magnet za medije, rudnik materijala za internet kreatore, kao i nekakav podsticaj za lokalnu ugostiteljsku industriju, kako to reče Željko Obradović.

Za Real ne važi "grobarski protokol"

A "folklor" je otprilike ovakav: Protivnički tim se dočeka žestoko, eventualno se pozdravi neki bivši partizanovac, tokom meča je pakao za goste i stalna podrška za domaće, a posle meča sportski aplauz za rivala i herojski pozdrav za domaće.

Protiv Reala to više nije tako. Protiv Reala, to je, sad ću slobodno reći – mržnja. Način na koji se dočekuju Madriđani i prošle i ove sezone po intenzitetu čak prevazilazi i doček za najvećeg rivala – Crvenu zvezdu.

Da, to je prošle i ove godine tako. Da se razumemo, niti umanjujem žestoke dočeke u derbijima, niti pravdam nesportske ispade pojedinaca ili manjine, ali to je činjenica. Jer, i kad je Partizan domaćin i kad je Zvezda domaćin, večiti rival se dočekuje prilično jako, ali…

Oseća se emocija publike u hali

Ovo razume svako ko je redovan u hali, ali kad ste na utakmici, prosto se oseća atmosfera u publici, oseća se "vajb" utakmice, neko zajedničko raspoloženje svih prisutnih. Jasno se zna kada je euforija, kada se veruje u preokret, svi osećaju nezdravu tenziju u plej-of derbijima i strah od toga kada će neka budala da baci staklenu flašu u teren.

E, pa tako se i na derbijima oseća sav taj naboj, ali on je nekako – rutinski. Ne umanjuje ova reč ni malo intenzitet emocije, ali i partizanovci i zvezdaši su navikli da vređaju i zvižde onima koji pored bele imaju "pogrešnu" boju, jer to rade tokom celog svog sportskog života.

Protiv Reala to nije tako.

Ni blizu.

Prvo, hala je u četvrtak uveče bila ispunjena i preko kapaciteta. Sad znamo i zašto, ali znamo i da je mnogo njih došlo ne samo zato što vole Partizan, već i zato što povrh te ljubavi i mrze Real.

Kada su igrači iz Madrida istrčali na teren, ta količina emocija i strastvene mržnje koja se usmerila na teren je nešto što je pisac ovih redova video samo u situaciji kada Partizan dočekuje Real. A o broju derbija na kojima sam bio, ko god da je bio domaćin, da ne pričam. Da ne pominjem i prva posleratna gostovanja hrvatskih timova u Srbiji, kao i izveštavanja iz Hrvatske kada gostuju srpski klubovi.

Naravno, mnogo je gore kada su tu nacionalističke parole, kada sa razglasa "teraju Srbe" i "bacaju bombe", ali govorim o snazi emocije usmerene ka rivalskom timu. Tako nešto nikad nisam video osim kada je Partizan dočekivao Real.

Upitan posle meča o tome, trener Reala Ćus Mateo se nekarakteristično za njega široko nasmešio i rekao nešto u stilu da ne treba razmišljati o prošlosti, već o budućnosti. Ne, nisu osetili mržnju, nije im ona bila dodatna motivacija, klubovi imaju dobar odnos i slično.

A klubovi zaista imaju dobar odnos.

Nešto slično je rekao i Hezonja. Otprilike: "Partizan i Real imaju odličan odnos i da je šteta što ljudi odavde neće da zaborave prošlu sezonu zbog toga".

I jasno je zašto Real tako misli. Napravili su pravi podvig, na kraju junački osvojili Evroligu i sve što se dešavalo im se i te kako isplatilo.

Ali, jasno je potpuno da "grobari" neće ni zaboraviti, ni oprostiti i da je Real sada visoko na spisku omraženih klubova.

Vrlo visoko.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike