Bura u Americi! Transrodna osoba povredila tri devojčice u košarkaškoj utakmici, koja je odmah prekinuta (VIDEO)

21.02.2024

18:02

0

Autor: D. N.

Ponovo se povela polemika da li da se nastavi sa ovakvom praksom

Bura u Americi! Transrodna osoba povredila tri devojčice u košarkaškoj utakmici, koja je odmah prekinuta (VIDEO)
Copyright Printscreen/YouTube/InsideLowell

Košarkaška utakmica u Sjedinjenim Američkim Državama je prekinuta pošto je transrodni član jedne ekipe povredio tri igračice. Inače, reč je o srednjoškolcima, a utakmica je bila između Louel Čarter škole i KIPP Akademije.

U jednom trenutku, ekipa Louel Čartera je odlučila da prekine meč jer je rizik da još neko bude povređen bio veliki. Pomenuta ekipa je u utakmicu ušla sa četiri igračice manje, pa je trener mogao da računa na samo njih osam. Kada su tri devojčice povređene, odlučeno je da se meč prekine. Kako ne bi bilo novih povreda i pošto se bliži plej-of, ova odluka je bila jedina očekivana i logična.

Inače, u trenutku prekida KIPP je vodio 31:14, a meč će zvanično biti registrovan rezultatom 10:0.

Na društvenim mrežama se pojavio i snimak iz utakmice. I na njemu se jasno vidi kako igračica u belom dresu otima loptu iz ruke protivnice. Zbog velike razlike u snazi, devojka u tamnom dresu pada na parket i jasno je da povređena. Tada su ušli sa klupe i ukazali joj pomoć.

Pogledajte kako je sve izgledalo.

Posle incidenta oglasio se i direktor škole čije su devojčice povređene. Kako je objasnio, njihov trener je znao da će protiv njih igrati transrodna osoba, za koju mediji navode i da ima dlake po licu. I da je visine 183 centimetara.

- Nismo odustali zbog transrodne igračice, a trener je već znao da ulazi u igru, jer smo igrali sa njima kod kuće u prvoj utakmici ove godine i ništa se tada nije desilo, tako da je znao da će ući u igru - kazao je direktor Kajl Pelčar.

Kako prenose američki mediji, Međuškolska sportska asocijacija Masačusetsa ima pravilo da "igrač/ica ne može biti isključen/a iz tima na osnovu rodnog identiteta". Takođe je navedeno da učenik ne može biti uvršten na spisak tima u svrhu sticanja nepravedne prednosti.

Ovaj slučaj je ponovo pokrenuo polemiku, da li i dalje da se dozvoli transrodnim igračima da se takmiče sa biološki suprotnim polom.

Na društvenim mrežama se pojavio jedan komentar.

- Upravo sam pogledao snimak. Ovo je veliko sr**e. Roditelji moraju da ustanu i kažu dosta je više. Ne dozvolite da vaše ćerke budu deo takmičenja u kojem nema ravnopravnosti. Zaštitite ćerke i recite ne sistemu "muškarci protiv žena u sportu" - bio je jedan od komentara.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike