Živi Zvezdin san o plej-inu! Nedovićev masterklas za revanš sa kamatom Valensiji!

30.01.2024

21:59

0

Autor: A. Š.

Crveno-beli uspešno nastavili borbu za mesto u doigravanju elitnog takmičenja

Živi Zvezdin san o plej-inu! Nedovićev masterklas za revanš sa kamatom Valensiji!
Nemanja Nedović - Copyright MN Press

Kada je bilo najvažnije, košarkaši Crvene zvezde odigrali su jednu od najboljih utakmica ove sezone u Evroligi. Porazi od evroligaških fenjeraša Asvela i Albe doveli su crveno-bele u poziciju da gotovo da nemaju pravo na kiks ukoliko žele da nastave borbu za mesto u doigravanju elitnog takmičenja, a prvo od nekoliko finala izabranici Janisa Sferopulosa večeras su rešili u svoju korist.

U najveću dvoranu na Balkanu u utorak je stigao jedan od direktnih rivala srpskom prvaku za mesto u plej-inu. Došla je Valensija u Beograd na krilima dve uzastopne evroligaške pobede, ali bez startnog centra Brendona Dejvisa i srpskog reprezentativca Stefana Jovića nije mogla da se ozbiljnije suprotstavi Teodosiću i drugovima -  82:64.

Od prvog minuta Zvezda je kontrolisala meč koji je protekao u apsolutnoj dominaciji Nemanje Nedovića. Iskusni bek šuter igrao je kao u transu protiv Valensije, čiji je koš zatrpao sa 27 poena (5/5 sl. b, 2/5 za dva, 6/7 za tri) za nešto više od 18 minuta na terenu. 

Posle izuzetno tvrde uvodne deonice i samo 23 ubačena poena kombinovano dva tima (12:11 za Valensiju), Adam Hanga i Miloš Teodosić su na startu druge deonice potpuno razbudili pomalo uspavane tribine, večeras ne pune, beogradske Arene. Furiozno su crveno-beli otvorili drugi kvartal i serijom 12:0 ekspresno stigli do dvocifrenog plusa (23:12), kojeg su gosti uspeli ozbiljnije da ugroze samo na startu treće deonice.

Propustili su Sferopulosovi izabranici priliku da već do poluvremena meč prelome u svoju korist, što su gosti umalo kaznili na startu drugog poluvremena kada su prišli na minus šest (41:35) i pri tom rezultatu promašili dva čista zicera. Odmah ih je trojkom kaznio Nedović, prodrmaši tom prilikom svoje saigrče iz male letargije u koju su upali. Podigli su crveno-beli intenzitet igre u odbrani, dok je nekadašnji košarkaš Golden Stejta sa još dve trojke do kraja treće deonice nacrtao Zvezdinim košarkašima put do pobede, koju je sa sedam uzastopnih poena sredinom četvrtog kvartala osigurao, dotad ofanzivno potpuno neprimetan Džavonte Smart.

CRVENA ZVEZDA: Smart 7, Teodosić 6 (7as), Hanga 7, Davidovac 5, Mitrović 4, Lazić 2, Tobi 11 (4sk, 3as), Bolomboj - (6sk), Nedović 27 (6/7 za tri), Giedraitis 8, Gilespi -, Jago 5.

VALENSIJA: Harper 8, Klaver -, Puerto -, Rivers 10, Pradilja 2, Anderson 5, Lopes Arostegi -, Džons 11, Inglis 10, Robertson 7, Odželej 9, Pangos 2.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Nedović ubacuje svoju šestu trojku večeras iz sedam pokušaja i stavlja tačku na meč sa Valensijom - 78:60, 39. minut. KRAJ! Crvena zvezda je pobedila Valensiju 82:64.

38. MINUT - Džons poentira iz floutera uz zvuk sirene za istek napada na ulasku u 37. minut - 72:59. Nisu crveno-beli iskoristili ekstraposed, posle čega Rivers pravi faul u napadu. U završna dva minuta meča Zvezda ulazi sa plus 16, posle dva ubačena bacanja Jaga - 75:59.

36. MINUT - Novi poeni Smarta, ovoga puta iz floutera u ekstranapadu - 70:57, 35. minut. Odželej promašuje trojku, na drugoj strani crveno-beli nisu poentirali iz tri uzastopna poseda, a imaće i četvrti pošto se Davidovac izborio za faul na skoku, posle promašaja Jaga. Giedraitis pogađa uz faul, ali promašuje dodatno bacanje - 72:57.

34. MINUT - Posle promašene trojke Smarta Inglis dolazi do lakih poena u reketu Zvezde preko Nedovića - 63:53, 33. minut. Smart postiže svoje prve poene večeras i prekida seriju gostiju 4:0. Odželej čuva goste na minus 10. Smart postiže važne poene uz faul i ubacuje dodatno bacanje - 68:55. Harper pogađa dva bacanja na drugoj strani. 

32. MINUT - Džons promašuje trojku na startu četvrte deonice, kao i Tobi na drugoj strani - 61:49. Nova promašena trojka Džonsa, Tobi na drugoj strani zakucava na asistenciju Teodosića - 63:49. Inglis poentira sa poludistance na isteku napada. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Giedraitis ubacuje dva penala - 58:44. Isto čini i Odželej na drugoj strani. Gosti gube loptu u kontri, trojkom iz kažnjava Tobi, koji vraća Zvezdu na najveći plus - 61:46. Odželej vraća trojku, na kraju treće deonice crveno-beli vode 61:49.

28. MINUT - Još dva vezana skoka u napadu prave gosti, ovoga puta Pradilja pogađa jedno od dva slobodna bacanja - 54:42. Teodosić promašuje ceo koš prilikom šuta za tri poena, ali gosti na drugoj strani propuštaju još jednu šansu da uhvate rezultatski priključak. Novim lakim poenima kažnjava ih Tobi - 56:42. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvo Zvezde 56:44.

MN Press
 

26. MINUT - Nova trojka Nedovića (4-5 za tri, 21. poen) - 51:39, 25. minut. Lazić na drugoj strani pravi četvrtu ličnu grešku, a Odželej sa dva ubačena penala čuva goste na minus 10. Samo na trenutak pošto Nedović ubacuje još jednu trojku - 54:41. Imali su crveno-beli napad na plus 13, ali je rampu pod košem gostiju dobio Bolomboj. Na drugoj strani košarkaši Valensije prave dva uzastopna ofanzivna skoka, posle kojih Pradilja promašuje oba penala - 54:41.  

24. MINUT - Mnogo sreće za crveno-bele, pošto gosti promašuju dva čista zicera na minus šest. Na drugoj strani poenima iz kontre kažnjava ih Davidovac - 46:38, 23. minut. Nova izgubljena lopta za goste, Nedović ubacuje dva penala i vraća Zvezdu na dvocifreni plus na ulasku u 24. minut - 48:38. Imala je Zvezda napad na plus 10, ali je Teodosić izgubio loptu, Davidovac "žrtvuje" treću ličnu grešku. Crveno-beli su na isteku 24. minuta izašli iz bonusa, što koristi Rivers za nove poene sa linije penala (1/2) - 48:39.

MN Press
 

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je poenima Nedovića iz prodora - 41:30. Na drugoj strani Inglis dolazi do novih poena sa linije penala (2/2). Lazić je napravio treću ličnu grešku. Mitrović pravi korake, gosti dolazi do poena Riversa, uz faul Bolomboja. Košarkaš Valensije ubacio je dodatno bacanje - 41:35. Seriju gostiju 5:0 trojkom prekida Nedović - 44:35. Robertson na drugoj strani odgovara sa 2+1. 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Davidovac promašuje još jednu potpuno otvorenu trojku, posle čega Gilespi faulira Inglisa koji ubacuje još dva penala - 35:26, 19. minut. Seriju gostiju 6:0 za dva ubačena penala prekida Nedović. Igra se koš za koš u završnih minut i po druge deonice - 39:30. Na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi protiv Valensije 39:30, pošto je Nedović promašio zakucavanje.

MN Press
 

18. MINUT - Ide nova trojka Nedovića za 35:20 na isteku 17. minuta. Rivers na drugoj strani poentira za dva, pošto je nagazio liniju za tri poena. U završna dva minuta prvog poluvremena Zvezda ulazi sa 35:24, posle poena sa poludistance Džonsa.

16. MINUT - Ide trojka i za Nedovića, na polovini druge deonice crveno-beli imaju, dosad maksimalnih, plus 15 - 31:16. Mini seriju crveno-belih 5:0 prekida Robertson. Mumbru zbog žestokih protesta dobija tehničku grešku, koju kažnjava Nedović poenom sa linije penala - 32:18. Na drugoj strani Inglis ubacuje dva bacanja - 32:20. 

MN Press
 

14. MINUT - Andreson pravi faul u napadu, na drugoj strani Hanga ubacuje novu trojku za crveno-bele, koji serijom 12:0 stižu do prve dvocifrene prednosti na meču - 23:12. Na isteku trećeg minuta druge deonice prve poene za goste u nastavku meča postiže Harper sa linije penala (2/2) - 23:14. Na drugoj strani nova trojka Teodosića - 26:14. Harper je najraspoloženiji košarkaš gostiju u dosadašnjem toku meča, na drugoj strani novi laki poeni za Tobija - 28:16, 14. minut.

12. MINUT - Zvezda otvara drugu deonicu sa brzih i lakih šest poena (Hanga četiri, Tobi dva) i na ulasku u 12. minut vodi 17:12. Mumbru traži minut odmora, posle kojeg Pengos promašuje trojku na isteku napada. Raste prednost crveno-belih, koji posle trojke Teodosića vode 20:12. Bude se polako i navijači u najvećoj dvorani na Balkanu.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Imala je Zvezda napad na plus jedan, ali je Lazić izgubio loptu posle čega Anderson dolazi do lakih poena u kontri - 12:11, 9. minut. Smart je promašio ceo koš sa poludistance, na drugoj strani gosti još jednom nisu poentirali iz ekstraposeda. Davidovac promašuje potpuno otvorenu trojku, gosti ponovo nisu materijalizovali ofanzivni skok. Na kraju prve deonice Valensija vodi 12:11.

8. MINUT - Ušli su crveno-beli u seriju grešaka na polovini gostiju, koji prave seriju 7:0 i posle trojke Andersona dolaze do prvog vođstva - 10:9. Lazić poenima sa poludistance prekida nalet Valensije.

6. MINUT - Na polovini uvodne deonice Zvezda vodi 6:3, posle poena koje je uz malo sreće postigao Mitrović. Jago ubacuje trojku sa preko osam metara za 9:3 posle šest minuta igre.

4. MINUT - Gosti su bez poena više od tri minuta, ali crveno-beli to nisu materijalizovali - 2:0. Giedraitis postiže lake poene za 4:0 u 4. minutu. Na isteku 4. minuta igre, posle greške u koracima Bolomboja, Džons ubacuje trojku za prve poene gostiju večeras - 4:3. 

2. MINUT - Meč je otvoren promašenim ekstraposedom gostiju i izgubljenom loptom Bolomboja na drugoj strani. Prve poene na meču postiže Luka Mitrović u reketu Valensije.

- Prema prvim procenama, u najvećoj dvorani na Balkanu pred sam početak meča ima između 14.000 i 15.000 navijača.

- Na zagrevanje su izašli i košarkaši Valensije.

- Miloš Teodosić je u sastavu za večerašnju utakmicu!

- Poruku Zvezdašima uoči meča poslao je i nekadašnji kapiten crveno-belih Igor Rakočević.

- Valensija će večeras protiv Zvezde premijerno igrati u plavoj garnituri dresova.

- Španski tim je na društvenim mrežama otkrio i da će u Beogradu imati podršku manje grupe navijača.

- Strateg Valensije Aleks Mumbru nahvalio je crveno-bele uoči dolaska u Arenu. 

- U najavi večerašnje utakmice trener Zvezde Janis Sferopulos nijednom rečju nije pomenuo Teodosićev status oko nastupa protiv španskog tima.

- Samo dan posle pobede nad Partizanom u ABA derbiju, navijači crveno-belih dobili su zabrinjavajuće vesti o izostanku Miloša Teodosića sa treninga uoči meča sa Valensijom. 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike