Zvezda se (pre)kasno upalila u Berlinu! Ponos je sačuvan, ali plej-in voz odlazi!

25.01.2024

22:02

0

Autor: A. Š.

Crveno-beli poraženi u jednom od najvažnijih mečeva u dosadašnjem toku sezone

Zvezda se (pre)kasno upalila u Berlinu! Ponos je sačuvan, ali plej-in voz odlazi!
Detalj sa meča Zvezde i Albe - Copyright Profimedia/Juergen Engler nordphoto

Jedan korak unapred, pa dva unazad… Tako nekako izgleda dosadašnja sezona Crvene zvezde u Evroligi, pa je večerašnji meč protiv Albe ušao u red onih koji bi morali da se dobiju u pokušaju da se crveno-beli domognu doigravanja elitnog takmičenja.

Ipak, Alba se i večeras pokazala kao jedna od najvećih Zvezdinih evroligaških mina, značajno je odaljivši od borbe za plej-in - 89:80.

Samo četiri pobede ostvarila je Alba u 22 meča pred duel sa Zvezdom u Berlinu, ali su košarkaši nemačkog tima više od 25 minuta večeras izgledali kao ekipa koja se bori za prednost domaćeg terena u plej-ofu. Šta se dešava sa crveno-belima kada dođu u nemačku prestonicu moraće da odgonetne neko od odgovornih u klubu, ali postaje simptomatično da crveno-beli protiv, već nekoliko sezona, jednog od najlošijih timova Evrolige gubi odlučujući korak u borbi za plej-of elitnog takmičenja. 

Posle prilično tvrde uvodne deonice obeležene sa mnogo promašaja na obe strane terena, Alba je u drugoj četvrtini raznela Zvezdu sa terena. Iz napada u napad domaći su "pumpali" samopouzdanje na kojem su dolazili do poena u serijama, koje su im u samoj završnici prvog poluvremena doneli i najvećih 51:33.

Trojka Tobija uz zvuk sirene pred odlazak na veliki odmor, pa ubačen šut Nedovića van linije 6.75 na otvaranju trećeg kvartala (51:39) dali su nadu crveno-belima da bi u nastavku meča mogli do velikog preokreta, međutim priliku nisu iskoristili. Sredinom pretposlednjeg kvartala ušli su Zvezdini košarkaši u seriju, pre svega ofanzivnih grešaka, što je domaćinu da trojkom Proćide dođe do najvećih plus 22 na ulasku u 29. minut (70:48).

Kada je delovalo da će srpski prvak doživeti brodolom u Berlinu, pojavio se Adam Hanga. Iskusni mađarski bek je osetio trenutak da pokuša da probudi ponos kod saigrača. Autoritativno zakucavanje i nekoliko sjajnih defanzivnih minijatura, uz vezane poene, što iz prodora, što sa poludistnace, dali su instat rezultat. Zvezda je krenula da topi prednost Albe, čiji su košarkaši vidno ulazili u sve veću paniku.

Kako se bližio kraj meča, a njihova ogromna prednost se topila iz napada u napad, dotad prilično samouvereni domaći košarkaši počeli su da biraju sve lošija ofanzivna rešenja, što je na drugoj strani maksimalno kažnjavao Jago. Zvezdin Brazilac je preuzeo dirigentsku palicu od Hange, na minut i 14 sekundi pre kraja vratio crveno-bele na "samo" minus pet, ali probuđena nada "delija" ugašena je već u narednom napadu, kada je Smart promašio otvorenu trojku na minus pet 30-ak sekundi pre poslednjeg zvuka sirene.

ALBA: Braun 12, Pročida 17, Spanjolo 5, Vecel 11, Delov 4, Matišek, Šnajder, Tomas 19, Hermanson 7, Kumađe 6, Timan 2, Bin 6.

CRVENA ZVEZDA: Smart 14, Lazarević, Hanga 10, Davidovac, Mitrović, Lazić, Tobi 3, Boloomboj 9, Nedović 7, Giedraitis 15, Gilespi 2, Dos Santos 20.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Hermanson sa linije penala (2/2) prekida mini seriju Jaga 6:0 - 85:78. Sferopulos traži minut odmora, do kraja četvrte deonice ima minut i 45 sekundi. Bolomboj dobija rampu u reketu Albe, koja ima napad i plus sedam. Hermanson gubi loptu, Jago ide na liniju penala. Do kraja je minut i 14 sekundi. Brazilski plejmejker ubacio je oba penala - 85:80. Odbranila se Zvezda, do kraja je 48 sekundi. Smart promašuje potpuno otvorenu trojku iz ćoška. Na 26 sekudi pre kraja Braun ubacuje dva penala - 87:80. KRAJ! Alba je pobedila Zvezdu 89:80.

38. MINUT - Iz trećeg pokušaja na minus 12 Zvezda uspeva da poentira. Bolomboj sa 2+1 vraća crveno-bele na jednocifren minus. Smart promašuje polaganje u kontri na minsu devet posle promašene trojke Tomasa. To kažnjava Bin poenima sa poludistance - 83:72, 37. minut. Posle promašenog ulaza, Smart je uzeo i promašio trojku sa preko sedam metara, ali lopta ostaje u Zvezdinom posedu iz kojeg do poena uz faul dolazi Jago. Brazilac je ubacio i dodatno bacanje. Do kraja je dva minuta i 37 sekundi, Alba vodi 83:75. Braun baca loptu u aut, Jago ubacuje trojku na dv minuta pre kraja - 83:78.

Profimedia/Juergen Engler nordphoto
 

36. MINUT - Tomas ubacuje trojku za domaće iz trećeg ekstraposeda - 81:67. Smart na drugoj strani dolazi do brzih poena. Odbranila se Zvezda na polovini četvrte deonice, ali Bolomboj pravi faul u napadu od lopte na minus 12 - 81:69. Smart promašuje trojku na minus 12. Ispušta Zvezda šanse da se još više smanji zaostatak. Posle 36. minuta košarke u Berlinu Alba vodi 81:69.

34. MINUT - Dobra odbrana crveno-belih, domaćima je isteklo vreme za napad, a na drugoj strani Hanga sa 2+1 približava Zvezdu na minus 13 - 74:61, 33. minut. Proćida poenima iz prodora prekida seriju Zvezde 5:0. Smart na drugoj strani poentira iz prodora, ali novi laki poeni domaćih na drugoj strani - 78:63. Smart dolazi do novih poena sa linije penala (2/2). Na isteku 34. minuta Alba vodi 78:67, posle promašene trojke Brauna i dva ubačena bacanja Jaga na drugoj strani. 

Profimedia/Juergen Engler nordphoto
 

32. MINUT - Poenima Hange otvorena je četvrta deonica - 72:56. Proćida je na drugoj strani promašio trojku, ali Mitrović potom pravi faul u napadu. Spanjolo to kažnjava poenima iz floutera. Novi poeni Hange, ovoga puta sa poludistance - 74:58. Nova osvojena lopta mađarskog reprezentativca, tajm aut mora da zatraži trener Albe. Bolomboj promašuje trojku, a u ekstraposedu Mitrović pravi još jedan faul u napadu. 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Mini seriju Albe 5:0 sa 2+1 prekida Giedraitis - 70:51, 29. minut. Uneo je kakvu takvu energiju Adam Hanga u Zvezdinu igru, posle sjajnog zakucavanja presekao je napad Albe i izborio se za dva bacanja, ali je bio polovično precizan - 70:52. Promašili su domaći još jedan napad, na drugoj strani Luka Mitrović promašuje dva penala. Lakim poenima kažnjava to Proćida - 72:52. Na kraju treće deonice Alba vodi protiv Zvezde 72:54, posle poena Smarta iz prodora uz zvuk sirene.

Profimedia/Juergen Engler nordphoto
 

28. MINUT - Imala je Alba napad na plus 21, ali ga nije iskoristila, pa Hanga zakucavanjem i Giedraitis flouterom prekidaju seriju Albe 8:0 - 65:48. Kumađe zaustavlja pokušaj Zvezde da uhvati zalet - 67:48. U završna dva minuta treće deonice nemački tim ulazi sa plus 22 posle trojke Proćide - 70:48.

26. MINUT - Imala je Zvezda dva napada napada na minsu 15, oba je prokockao Jago (izgubljena lopta, pa promašena trojka). To lakim poenima u reketu Zvezde kažnjava Vecel - 61:44, 25. minut. Nedović je promašio dva bacanja, u ekstranapadu Giedraitis nije bio precizan van linije 6.75. Na ulasku u 26. minut Alba vodi plus 19 poenima Brauna - 63:44. Potpuno je stala Zvezda sredinom druge deonice, nižu se greške, pre svega u ofanzivnom delu igre. Nedović greši u dodavanju, pa pravi faul nad Tomasom. Iskusni šuter ubacuje oba penala za novo najveće vođstvo domaćih - 65:44.

24. MINUT - Giedraitis vraća trojku - 57:44. Jago je imao čisto polaganje u kontri, ali je Zvezdin Brazilac promašio. Vecel to kažnjava poenima iz prodora - 59:44. 

Profimedia/Juergen Engler nordphoto
 

22. MINUT - Drugo poluvreme je otvoreno izgubljenom loptom domaćih i trojkom Nedovića na drugoj strani - 51:39. Tomas vraća trojku - 54:39. Imala je Zvezda napad na minus 13, ali je Mitrović promašio za dva. To trojkom odmah kažnjava Tomas - 57:41.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Malo toga polazi za rukom crveno-belima u završnici prvog poluvremena. Nisu uspeli da poentiraju ni iz ekstranapada, pa Vecel sa dva ubačena penala podiže prednost Albe na 47:31 u 19. minutu. Jago postiže nove poene. Na kraju prvog poluvremena Alba vodi protiv Zvezde 51:36, posle trojke Tobija uz zvuk sirene za odlazak na veliki odmor.

18. MINUT - Seriju domaćih 9:0 prekida Giedraitis, ali domaćima plus 12 sa dva ubačena penala čuva Kumađi - 40:28, 18. minut. Jago sa 2+1 vraća crveno-bele na jednocifren minus, ali samo nakratko, pošto Berlinci trojkom Hermansona prave mini seriju 5:0 za novi najveći plus - 45:31.

Profimedia/Juergen Engler nordphoto
 

16. MINUT - Rastrčali su se košarkaši obe ekipe po terenu, sredinom druge deonice igra se koš za koš. Alba u 16. minutu dolazi do najveće prednosti u dosadašnjem toku meča. Posle koša Nedovića, domaći su nanizali šest poena i trojkom Brauna dolaze do plus devet - 35:26. Sferopulos traži minut odmora posle kojeg Hanga gubi loptu. Odmah ide kazna, Tomas ubacuje trojku za prvu dovcifrenu prednost na meču - 38:26.

14. MINUT - Na trojku Proćide, trojkom odgovara Smart 25:21, 13. minut. Proćida potom dobija tehničku grešku zbog simuliranja faula, Smart ubacuje jedno slobodno bacanje, posle čega Bolomboj dolazi do lakih poena na asistenciju američkog novajlije - 25:24. Na seriju Zvezde 6:0 sa četiri uzastopna poena odgovaraju domaći - 29:24.

12. MINUT - Sferopulos dobija tehničku grešku zbog prigovora posle nedosuđenog faula nad Gilespijem, Alba to koristi da drugu deonicu otvori mini serijom 4:0 za prvo osetnije vođstvo na meču - 22:16. Smart sa dva ubačena penala prekida nalet domaćih.

Profimedia/Juergen Engler nordphoto
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Jago poentira iz prodora, ali na drugoj strani domaći dolaze do prelakih poena napadom "u leđa" - 16:14, 9. minut. Smart dribla sebi u nogu posle čega lopta odlazi u aut, srećom po Zvezdu Proćida promašuje polaganje. Posle promašene trojke Nedovića, Spanjolo ubacuje flouter - 18:14. Na kraju prve četvrtine Alba vodi protiv Zvezde 18:16.

8. MINUT - Posle više od tri minuta bez poena crveno-belih, Bolomboj zakucavanjem popravlja promašaj Smarta - 12:12. U završna dva minuta prve deonice Zvezda ulazi sa Nedovićem na parketu, a Alba sa dva poena više - 14:12.

6. MINUT - Na polovini prve deonice Lazić pravi drugu ličnu grešku. Posle skoro dva minuta bez koša na obe strane, Vecel postiže lake poene za vođstvo Albe na isteku 6. minuta - 12:10.

Profimedia/Juergen Engler nordphoto
 

4. MINUT - Giedraitis pogađa prvu trojku za Zvezdu na meču, crveno-beli na ulasku u 3. minut vode 7:5. Napravio je Bolomboj korake u napadu na plus dva, posle čega domaći ubacuju trojku iz eksrta poseda za novi preokret - 8:7. Svoju prvu trojku večeras ubacuje Jago, ali Braun na drugoj strani postiže lake poene za izjednačenje - 10:10.

2. MINUT - Poenima Bolomboja iz ofanzivnog skoka otvorena je utakmica u Berlinu. Domaći gube prvi posed, ali Jago promašuje flouter na drugoj strani. To odmah prvom trojkom na meču kažnjava Tomas. Zvezda vodi 4:3 posle dva ubačena bacanja Giedraitisa. Sa dva ubačena bacanja odgovara Kumađi.

- Dobra vest za sve navijače Crvene zvezde - večeras će u timu biti Nemanja Nedović. 

- Trener srpskog šampiona Janis Sferopulos najavio je da bi večeras u sastavu mogao da se nađe barem jedan iz trija povređenih Nedović/Teodosić/Topić.

- Uoči meča sa Albom, Zvezdi je iz Evrolige stiglo i jedno neprijatno pismo.

- Crveno-beli će u Berlinu imati i posebnu podršku

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike