Sferopulos blista posle derbija: Ovde je derbi važan od kad postoji sport, tek nas čekaju bitke s Partizanom!

28.01.2024

22:10

0

Autor: P.K.

Trenerov mandat u Zvezdi obeležili derbiji, ali on je spreman

Sferopulos blista posle derbija: Ovde je derbi važan od kad postoji sport, tek nas čekaju bitke s Partizanom!
Janis Sferopulos - Copyright MN Press

Crvena zvezda je imala i po 20 poena prednosti protiv Partizana, ali smo na kraju gledali pravu triler završnicu.

Junak trijumfa bio je na kraju Jago dos Santos, košem tri sekunde pre kraja.

Trener Crvene zvezde Janis Sferopulos bio je nasmejan i raspoložen posle pobede i odgovarao je na brojna pitanja medija.

- Jako sam ponosan kako smo igrali večeras. Igrali smo jako dobru utakmicu o početka. Mislim da smo u prvom poluvremenu odigrali najbolje poluvreme ove sezone. Do kraja treće četvrtine smo bili koncentrisani. Poslednjih pet minuta smo izgubili koncentraciju. Napravili smo neke greške, dva puta smo dozvolili šuteve za tri poena, ofanzivno nismo odigrali kako je trebalo... Ali, na kraju krajeva, kako se utakmica završila, zaslužili smo pobedu jer smo 35-36 minuta bili bolji tim na terenu. Jako sam srećan jer smo odgovorili dobro posle poraza koje smo imali i nastavili smo da se borimo.

Bilo je mnogo stranih novinara, a jedan od njih je pitao za značaj derbija.

- Pre svega, ovo je velika tradicija u celoj zemlji. Znamo da je Srbija zemlja košarke, ne od sada, već od vremena kada je sport nastao. Razumete kako je sve ovo važno, za Srbiju, za Beograd. Mislim da je ova atmosfera zaista neverovatno. Ova atmosfera je tipično Balkanska, a ovo sam doživeo još u Grčkoj i Izraelu. Mada, Izrael nije na Balkanu, ha, ha.

Kako je uspeo da podigne ekipu nakon poraza od Albe u Berlinu?

- Nije lako kada izgubiš utakmicu pa moraš da igraš derbi. Nije bilo lako mentalno pronaći snagu. Zato bih čestitao igračima, jer su se psihološki podigli. Slično je i posle velikih pobeda. Mnogo je važno kontrolisati osećanja da budemo profesionalci koliko god možemo. Ako se sećate kada sam došao ovde, prva utakmica bio je FMP, druge dve Partizan. Tu prvu smo maltene imali pobedu u rukama, pa smo izgubili. Sada smo pobedili dvaput u nizu, jer ćemo sa Partizanom igrati mnogo mečeva.

Novinari su ga pitali i za Jaga dos Santosa.

- Jago je dokazao da je igrač za ovaj nivo košarke. Ovo je njegova prva sezona u Evroligi, kao što ste videli igrao je jako dobro. On nije doveden da bude prvi plejmejker, ali dobro odrađuje posao u organizacionom smislu i pred njim je velika budućnost.

Sferopulos je  u jednom trenutku samoinicijativno preuzeo reč:

- Zaboravio sam ovo da kažem. Hoću da zahvalim upravi i predsedniku Čoviću što su obezbedili čarter let iz Berlina. Time smo izbegli umor i zato smo bili spremni za ovaj meč.

Nije imao jasan odgovor na pitanje odakle ekipi toliki usponi i padovi u igri.

- Dobro pitanje zašto imamo tolike uspone i padove. Pokušavamo da rešimo. Jedan od faktora je umor, mnogo prekida, bez mnogo ritma. Koliko je samo pauza bilo u poslednjih pet minuta, zbog sudijskih odluka. U ključnim momentima su napravljena dva faula za dva poena, a ne za tri poena, a sve bi bilo drugačije da je Nedović pogodio oba bacanja. Tada bi utakmica bila završena. Cilj je da se smanje greške. Pohvalio bih Partizan, koji se mnogo puta vratio u meč ove sezone.

Na pet minuta pr ekraja promenili ste celu petorku.

- Promenio sam samo neke igrače, ne ceo tim. Nedovića sam izvukao, pa sam ga vratio. Morao sam da osvežim tim. ne mogu da igraju pod ovim intenzitetom svo vreme. Ne mogu da igram sa pet igrača.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike