Zvezdin korak unazad u borbi za Top 8! Baskonija se nudila, Hauard ugasio nadu u punoj Areni!

18.01.2024

20:56

0

Izabranici Janisa Sferopulosa poraženi u izuzetno važnom meču 22. kola Evrolige

Zvezdin korak unazad u borbi za Top 8! Baskonija se nudila, Hauard ugasio nadu u punoj Areni!
Rokas Giedraitis na meču sa Baskonijom - Copyright MN Press

Mogla bi Crvena zvezda na kraju ligaškog dela sezone da zažali za ispuštenom šansom da u prepunoj Areni savlada Baskoniju. Iako bez Miloša Teodosića i Nemanje Nedovića, sa debitantom Džavonteom Smartom u ekipi, crveno-beli su imali na tacni goste iz Španije, koji su u dramatičnoj završnici uspeli da iz Beograda odnesu, za njih, zlata vrednu pobedu - 91:90.

Držala je Zvezde, pogotovo u prvom poluvremenu, utakmicu apsolutno u svojoj kontroli. U jednom trenutku, na krilima sjajno raspoloženog Jaga dos Santosa i novajlije Smarta, crveno-beli su na svom kontu imali i velikih 12 poena prednosti, ali je utisak da je upravo prvo poluvreme bilo presudno da se gosti u nastavku u potpunosti vrate u meč i naprave veliki preokret.

Delovali su gosti u prve dve deonice nekoliko puta potpuno izgubljeni. Bez Markusa Hauarda, kojeg je Duško Ivanović "zakucao" za klupu, košarkaši Baskonije su u finišu prvog poluvremena uspeli da uhvate kakav takav ritam i na veliki odmor odu sa, posle svega viđenog "samo", devet poena minusa.

A, onda je Hauard uzeo loptu i rešio da pokaže zbog čega ga smatraju jednim od najboljih poentera u Evroligi. Rešetao je koš crveno-belih iz svih pozicija i za tili čas gosti su minus devet pretvorili u plus sedam, koje im je trojkom uz zvuk sirene za istek treće deonice doneo Vanja Marinković.

Upravo je najmlađi kapiten u istoriji Partizana, uz Hauarda i Monekea, bio jedan od meč vinera gostiju, koji su do trijumfa u paklu najveće dvorane na Balkanu stigli zahvaljujući sjajnom šutu za tri poena (17/34) i ofanzivnom skoku (15), koji se u "ludoj završnici" ispostavio kao odlučujući faktor utakmice.

Jer, kada se Zvezdi ukazala nada u poslednjih 15-ak sekundi susreta, ugasio je Moneke, "ukradenim" ofanzivnim skokom posle drugog promašenog slobodnog bacanja Milera Mekintajera, pri vođstvu Baskonije 89:87, koju je sa dva ubačena penala za overu pobede krunisao Marinković 7.5 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene.

CRVENA ZVEZDA: Smart 11, Lazarević, Hanga 10, Davidovac 9, Mitrović 6, Lazić 6, Tobi, Bolomboj 9, Ilić, Gedraitis 13, Gilespi, Dos Santos 26.

BASKONIJA: Hauard 32, Raeste, Kuereheta, Sedekerskis, Marinković 18, Miler Mekentajer 3, Diez 3, Rogavopulos 8, Diop, Kotsar 4, Kostelo 10, Moneke 13.

Standings provided by Sofascore

Blog uživo:

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Arena je eksplodirala posle trojke Giedraitisa za minus jedan na minut i 51 sekund pre kraja - 84:83. Ivanović traži minut odmora, posle kojeg Hauard poentira sa poludistance. Mitrović se izborio za dva penala na minus tri i minut i 18 sekundi pre kraja četvrte četvrtine. Promašio je iskusni Zvezdin košarkaš oba penala - 86:83. Izdržao je Hauard žestok napad Branaka Lazić i poentirao iz floutera. Baskonija ima velikih plus pet na 55 sekundi pre kraja - 88:83. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg se Jago izborio za dva penala na 39.4 sekunde pre kraja. Brazilski plejmejker je ubacio oba bacanja - 88:85. Hauard gubi loptu, Jago u kontri poentira. Samo je poen razlike, do kraja je 14.2 sekunde, Ivanović traži minut odmora - 88:87. Mekintajer ide na liniju penala na 11.7 sekundi. Nekadašnji košarkaš Partizana pogodio je jedno od dva bacanja, ali je Moneke "ukrao" ofanzivni skok. Potom je fauliran Marinković, do kraja je 7.5 sekundi, gosti vode 89:87. Srpski reprezentativac je pogodio oba penala. KRAJ! Baskonija je pobedila Zvezdu 91:90, uz "utešnu" trojku Jaga uz zvuk sirene!   

38. MINUT - Odbranila je Zvezda napad na minus šest, a potom je poene postigao Mitrović. Miler Mekintajer promašuje trojku, a na drugoj strani lopta je povukla Jaga. Podigao je Brazilac trojku sa preko osam metara i promašio ceo koš. Do kraja je dva minuta i 24 sekunde, gosti imaju plus četiri i napad koji ne korisiti Hauard - 84:80. 

36. MINUT - Jago vraća Zvezdu na minus šest na polovini četvrte deonice - 80:74. Na drugoj strani laki poeni za Kostela. Brazilac ubacuje dva bacanja na drugoj strani. Moneke pravi korake, eto šanse za Zvezdu, koja prilazi na samo minus četiri posle poena Giedraitisa. Hauard ubacuje važne poene za goste sa poludistance - 84:78.

MN Press
 

34. MINUT - Pokušao je Sferopulos zonom da zbuni goste, ali ju je trojkom odmah razbio Marinković. Jago vraža trojku - 77:68. Imali su crveno-beli i napad na minus devet, ali je ovoga puta Jago promašio trojku. Hauard gubi loptu, a na drugoj strani se Jago izborio za dva bacanja tačno sedam minuta pre kraja. Ubacio je Zvezdin Brazilac oba penala i probudio nadu u Areni u konačan trijumf - 77:70. Gosti su već ispunili bonus. Iz trećeg uzastopnog napada Marinković ubacuje još jednu trojku, 17. za goste, večeras - 80:70. Na isteku 34. minuta gosti vode 80:72 posle poena Giedraitisa.

32. MINUT - Smart promašuje trojku na startu četvrte deonice, a Moneke na drugoj strani ubacuje dva penala za novi najveći plus gostiju večeras - 71:62. Nova izgubljena lopta za crveno-bele, srećom po njih, loptu na drugoj strani gubi i Moneke. Hanga sada promašuje i jedno od dva bacanja - 71:63. Hauard iz ekstranapada ubacuje trojku za prvu dvocifrenu prednost gostiju na meču - 74:63, 32. minut. Sferopulos zove minut odmora, posle kojeg se Mitrović izborio za dva penala. Iskusni krilni centar ubacio je oba pokušaja i vratio Zvezdu na jednocifren minus - 74:65.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Kostelo lupa rampu Smartu, a potom Hauard u kontri promašuje trojku. Van linije 6.75 na drugoj strani nije precizan ni Giedraitis. Baskonija 80 sekundi pre kraja treće deonice vodi 61:60 i ima napad, koji lakim poenima iz prodora rešava Moneke - 63:60. Hanga prekida seriju gostiju 7:0, ali Hauard ubacuje još jednu trojku - 66:62. Na kraju treće deonice Baskonija vodi protiv Zvezde 69:62 trojkom Marinkovića uz zvuk sirene.

28. MINUT - Odbranila se Zvezda još jednom, a potom se Smart izborio za dva bacanja. Precizan je oba puta, crveno-beli u 27. minutu vode 60:56. Marinković promašuje trojku, kao i Hanga na drugoj strani. Još jednom je Hauard fauliran prilikom šuta za tri poena, ovoga puta ubacio je dva od tri penala - 60:58. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Baskonije posle trojke Hauarda - 61:60.

MN Press
 

26. MINUT - Bolomboj lupa rampu Kostelu, na drugoj strani ekstremno važnu trojku za crveno-bele postiže Davidovac za novo vođstvo crveno-belih - 57:54, 25. minut. Osvetio se Kostelo Bolomboju i lupio mu bananu u napadu na plus tri za Zvezdu. Potom Kostelo ubacuje šut sa poudistance. Giedraitis je na drugoj strani polovično precizan sa linije penala - 58:56. 

24. MINUT - Na isteku 23. minuta, uz malo sreće, Bolomboj postiže prve poene za Zvezdu u trećoj deonici - 54:49. Lazić pravi faul nad Hauardom prilikom šuta za tri poena, bek Baskonije je ubacio sva tri bacanja - 54:52. Nova izgubljena lopta Zvezde, u kontri Moneke zakucava za izjednačenje - 54:54. Sferopulos traži minut odmora, posle kojeg Jago nije poentirao. Samo dva poena su crveno-beli ubacili za više od četiri minuta igre.

MN Press
 

22. MINUT - Marinković promašuje trojku na startu drugog poluvremena. Uvodni napad u nastavku meča nije iskoristila ni Zvezda. Dva napada su crveno-beli prokockali na startu treće deonice na plus devet, odmah to trojkom kažnjava Hauard - 52:46. Lazić promašuje trojku, a potom Hauard u polukontri ubacuje šut sa osam metara - 52:49.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Posle tajm auta Sferopulosa, Giedraitis postiže važnu trojku za Zvezdu - 48:40, 19. minut. Kostelo pravi korake, a Bolomboj poenima iz ofanzivnog skoka vraća crveno-bele na dvocifreni plus - 50:40. Kostelo je pomalo ishitreno šutnuo i promašio trojku, a Giedraitis na drugoj strani poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Marinković ubacuje trojku za goste iz ekstra-napada. Na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi 52:43.

MN Press
 

18. MINUT - Smart promašuje trojku na plus devet za Zvezdu, to na drugoj strani lakim poenima kažnjava Moneke - 45:38. Davidovac promašuje težak šut za dva iz prodora, gosti propuštaju priliku da još smanje minus. U završna dva minuta prvog poluvremena crveno-beli ulaze sa plus pet, posle nove izgubljene lopte i poena Monekea u kontri - 45:40.

16. MINUT - Prokockala je Zvezda napad na plus osam, na drugoj strani Kocar pogađa dva penala - 39:33, 15. minut. Hanga sa 2+1 vraća crveno-bele na plus devet, a potom Rajeste pravi grešku u koracima. Posle greške u dodavanju Hange, Dijes ubacuje trojku za goste - 42:36, ali odmah sledi odgovor Smarta na isti način - 45:36.

MN Press
 

14. MINUT - Rogavopulos je promašio trojku na minus osam, ali se posle poena Smarta u polukontri iskupio ubačenim šutem van linije 6.75 - 35:28, 13. minut. Rasplamsala se borba na obe strane, posle poena Hange iz prodora, novu trojku za goste ubacuje Kostelo. Na ulasku u 14. minut Zvezda vodi 37:31, Sferopulos traži minut odmora. Novi poeni Hange iz prodora - 39:31. 

12. MINUT - Miler Mekintajer poenima sa poludistance otvara drugu deonicu, a posle faula u napadu gostiju na minus osam, Davidovac ubacuje svoju drugu trojku za novi najveći plus crveno-belih - 33:22. Smart je promašio trojku na plus 11, odmah je Moneke sa 2+1 to kaznio i vratio Baskoniju na jednocifren minus - 33:25.

Na kraju prve četvrtine rezultat je, ipak, 30:20, pošto je trojka Luke Mitrovića prepravljena u dvojku.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Prvi put na meču, u 9. minutu, Zvezda ima dvocifrenu prednost posle trojke Davidovca - 27:16. Veliku je glupost napravio Jago. Napravio je faul nad Marinkovićem na zemlji, ali je pošto se oglasila sudijska pištaljka nastavio kontakt, pa je zaradio i nesportsku ličnu grešku. Marinković je bio polovično precizan sa linije penala, a u ekstranapadu gosti promašuju šut sa poludistance. Na drugoj strani prve poene u Zvezdinom dresu postiže Smart - 29:17. Na kraju prve četvrtine Zvezda vodi protiv Baskonije  31:20 posle novih poena Smarta. Prethodno je trojku ubacio Rogavopulos.

8. MINUT - Marinković nastavlja seriju promašaja na obe strane van linije 6.75, prekida je Lazić. Ekspreno se Zvezda vraća na najvećih plus devet - 22:13. Trojku na drugoj strani, iz ekstra napada, pogađa Marinković. Jago odgovara poenima uz faul, ali i promašenim dodatnim bacanjem - 24:16. U završna dva minuta uvodne deonice Zvezda ulazi sa plus osam. 

6. MINUT - Seriju Zvezde 11:0 trojkom prekida Kastelo, a potom i Rogavopulos lako poentira u kontri - 16:13, 5. minut. Luka Mitrović ubacuje važnu trojku za crveno-bele - 19:13. Kostelo je ovoga puta promašio potpuno otvorenu trojku, kao i Lazić na drugoj strani.

MN Press
 

4. MINUT - Mini seriju gostiju 5:0 sa 2+1 prekida Bolomboj - 8:8. Posle faula u napadu Hauarda, Jago pogađa još jednu trojku i vraća Zvezdi prednost - 11:8, 3. minut. Zvezda je u seriji 9:0, posle trojke Lazića vodi 14:8. Ivanović je primoran da traži minut odmora, posle kojeg gosti gube još jednu loptu. Jago poenima iz prodora povećava prednost Zvezde na 16:8.

2. MINUT - Zvezda je meč otvorila ubačenom trojkom Jaga. Trojku odmah vraća Hauard - 3:3. Bolomboj zakucavanjem popravlja promašaj Mitrovića, ali na drugoj strani je još jednom precizan van linije 6.75. Na isteku 2. minuta, posle poena Kocara u kontri, Baskonija vodi 8:5.

- Pune tribine beogradske Arene ovacijama su dočekale Duška Ivanovića na terenu, a nešto ranije na zagrevanje su izašli i Zvezdini košarkaši predvođeni kapitenom Brankom Lazićem.

- Dileme više nema, Zvezda večeras igra bez Miloša Teodosića. Janis Sferopulos će na raspolaganju imati Džavontea Smita.

24sedam/M. N.
 

- Crveno-beli su se pohvalili na društvenim mrežama - Arena je rasprodata za večerašnju utakmicu.

- Za skoro godinu dana u Crvenoj zvezdi Duško Ivanović je ostavio veliki trag u klubu sa Malog Kalemegdana, što je moglo da se vidi i po reakcijama navijača u Areni prilikom prvog izlaska na parkert iskusnog stratega.

- Navijači su se potrudili da još jednom pošalju sjajnu sliku iz najveće dvorane na Balkanu, čiji će sve tribine biti u crveno-belim tonovima.

- Crvena zvezda je odlučila da u čast prerano preminulog Dejana Milojevića održi minut ćutanja, koji će biti upriličen uoči prvog sudijskog podbacivanja.

Košarkaš crveno-belih Stefan Lazarević uporedio je rad bivšeg trenera Zvezde, kao i sadašnjeg Janisa Sferopulosa.

- Nije na meni da analiziram ima li razlike ili ne, sama promena trenera uvek donosi nešto drugačije, nešto pozitivno, dolazi novi trener sa svojim principima. Bio nam je potreban period za adaptaciju, mislim da to sada sve bolje i bolje izgleda, to je najbitnije - otkrio je Lazarević.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike