Herojska pobeda Partizana! Panter i Doužer vratili Valjak sa ivice provalije za erupciju Arene! (VIDEO)

30.11.2023

22:58

0

Autor: A. Š.

Crno-beli srušili preporođeni PAO

Herojska pobeda Partizana! Panter i Doužer vratili Valjak sa ivice provalije za erupciju Arene! (VIDEO)
Matijas Lesor i Alen Smailagić - Copyright MN Press

Crno-bela Arena priredila je večeras još jedan evroligaški spektakl za sve neutralne ljubitelje košarke. Svako ko je gledao utakmicu Partizana i Panatinaikosa bez navijačkih emocija mogao je da uživa u spektakularnom meču, koji je odlučen tek u dodatnih pet minuta - 92:87. 

Stigao je PAO u najveću dvoranu na Balkanu u seriji od četiri evroligaške pobede. U jednom trenutku delovalo je da će trijumfalni niz ekipa Ergina Atamana nastaviti i u srpskoj prestonici, ali to nisu dozvolili Pi Džej Doužer i Kevin Panter, koji se na velika vrata vratio u tim posle zalečene povrede.

Sve je večeras mirisalo na spektakl koji smo imali prilike da gledamo u novobeogradskoj dvorani. Partizan jači za Pantera i Aleksu Avramovića, krcate tribine koje su željno iščekivale izlazak na teren dojučerašnjeg velikog mezimca Matijasa Lesora, kako bi mu priredili srdačnu dobrodošlicu.

Ipak, zapaljiva atmosfera nije previše impresionirala iskusne asove atinskog tima, koji su relativno lako održavali stečeno početno vođstvo sve do sredine druge deonice, u kojoj Zek Ledej trojkom uz faul pokrenuo seriju crno-belih 11:0 kojom je domaći tim stigao do vođstva na poluvremenu iako je u prethodno bio u minusu od osam poena.

Energično je Valjak otvorio treći kvartal. U nekoliko navrata PAO im se nudio, međutim u svakoj od tih situacija crno-beli su greškama ili promašajima u serijama "davali rivalu" veštačko disanje, koje su gosti oberučke prihvatili i u narednih desetak minuta uspeli da uspostave potpuno dominaciju na obe strane terena, na kojoj su izgradili i najvećih plus 10 pred završna četiri minuta četvrte četvrtine.

A kada je velika energija sa tribina počela da se izduvava iz najveće dvorane na Balkanu, pojavio se Pi Džej Doužer. Iskusni američki univerzalac preuzeo je konce Partizanove ofanzivne igre od, dotad neprikosnovenog, Ledeja, ubacio dve ekstremno važne trojke povukavši u tim momentima Valjak sa ivice provalije ka kojoj je nezadrživo jurio.  

I onda se, praktično ni od kuda, pojavio Kevin Panter. U završna dva minuta četvrte deonice ubacio sedam uzastopnih poena s kojima je meč odveo u dodatnih pet minuta u kojima je, uz Doužera, bio najzaslužniji za seriju 8:0 kojom su crno-beli prelomili meč u svoju korist, a koju je, ispostavilo se na kraju, možda i odlučujućim poenima iz ofanzivnog skoka, zatvorio Anđušić.

PARTIZAN: Vukčević 2, Ledej 23 (5sk), Avramović 5, Panter 13, Smailagić 7, Jaramaz -, Nanel 7, Anđušić 2, Doužer 16 (7sk, 4as, 3uk), Ponitka -, Kaminski 5, Kaboklo 12 (5sk).

PANATINAIKOS: Kalaicakis -, Vildoza -, Gaj -, Balcerovski 7, Slukas 6, Grent 14, Nan 19 (5sk, 3as, 2uk), Lesor 16 (6sk, 3bl), Adetokunbo -, Grigonis 12 (4as), Mitoglu 13 (7sk), Mancukas -.

EVROLIGA – 11. kolo

Četvrtak:

Fenerbahče - Real Madrid 100:99 (produžetak)
Monako - Olimpijakos 85:77
Makabi Tel Aviv - Alba Berlin 102:81
Bajern Minhen - Virtus Bolonja 90:76
Olimpija Milano - Žalgiris 70:83
Partizan - Panatinaikos 92:87 (produžetak)

Petak:
Crvena zvezda - Anadolu Efes (20.00)
Barselona - Asvel (20.30)
Valensija - Baskonija (20.30)

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

PRODUŽETAK

45. MINUT - Na 48.2 sekunde pre kraja Lesor je polovično precizan sa linije penala - 88:84. Doužer je požurio na prodor i izgubio loptu, Slukas je polovično precizan sa penala i vraća goste na posed zaostatka 35.8 sekundi pre kraja produžetka - 88:86.  Ledej zakucava na asistenciju Pantera 90:85. Slukas poentira iz ofanzivnog skoka pet sekundi pre kraja - 90:87. Panter staje na liniju slobodnih bacanja 2.7 sekundi pre kraja, ubacio je oba pokušaja. KRAJ! Partizan je pobedi Panatinaikos 92:87.

44. MINUT - Još jedna dobra odbrana Partizana, koji posle poena Pantera sa poludistance dolazi do ogromnih plus šest dva minuta pre kraja produžetka - 86:80. Ataman traži tajm aut posle kojeg Slukas promašuje prodor sa leve strane. Panter promašuje trojku, posle koje Anđušić hvata ofanzivni skok i prvim poenima na meču dovodi crno-bele na prag pobede - 88:80. Nan ubacuje trojku nade za goste, Doužer nije precizan van linije 6.75. U završnih 60 sekundi ulazi se sa plus pet za Partizan - 88:83.

42. MINUT - Produžetak je otvoren zakucavanjem Kabokla iz ofanzivnog skoka - 80:78. I Mitoglu poentira iz ekstra napada na drugoj strani. Doužer poentira sa poludistance - 82:80. Mitoglu je promašio oba bacanja, ali crno-beli nisu zagradili koš, ali su odbranili i ekstra napad gostiju. Na isteku 42. minuta Doužer pogađa preko Mitoglua - 84:80.  

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Posle poena Pantera, Doužer krade loptu gostima posle čega Panter ubacuje trojku za eksploziju u Areni. Do kraja je minut i 19 sekundi, Partizan je na minus dva, Ataman traži minut odmora posle kojeg crno-beli uspevaju da se odbrane. Panter je preuzeo odgovornost, na 35 sekundi pre kraja poentira iz prodora za izjednačenje - 78:78. Grent promašuje sa poludistance, ali crno-beli nisu iskoristili napad za pobedu pošto je Panter izgubio loptu. Igraće se produžetak!

MN Press
 

38. MINUT - Na ulasku u 37. minut Lesor dobija tehničku grešku zbog flopinga, Ledej ubacuje slobodno bacanje - 73:64. Iz dodatnog napada Kaboklo se izborio za dva penala, uz četvrtu ličnu grešku Lesora. Partizanov centar je ubacio oba penala - 73:66. Nije Lesor bio precizan u reketu Valjka, koji potom preko Kabokla (zakucavanje iz ofanzivnog skoka) prilazi na minus pet na isteku 37. minuta - 73:68. Nisu crno-beli dobro zagradili svoj koš, dozvolili su rivalu dva uzastopna skoka u napadu, posle kojih Mitoglu sa linije penala (2/2) prekida mini seriju Partizana 5:0 - 75:68. Doužer ubacuje trojku preko ruke - 75:71. U završna dva minuta četvrte četvrtine ulazi se s vođstvom Panatinaikosa 78:71 posle "nemoguće trojke" Grenta iz mrtvog ugla, na isteku napada.

36. MINUT - Ledej drži crno-bele u rezultatskom priključku, postigao je dosad 20 poena od 61 koliko je ubacio Partizan. Nan na drugoj strani pogađa dva bacanja - 69:61. Ledej promašuje trojku, posle čega Lesor poentira posle ofanzivnog skoka za povratak PAO-a na dvocifrenu prednost - 71:61. Posle poena Pantera, na drugoj strani lakim poenima odgovara Mitoglu. 

MN Press
 

34. MINUT - Posle još jedne izgubljene lopte crno-belih Nan u kontri zakucava za prvu dvocifrenu prednost jednog tima večeras - 64:54, 33. minut. Posle tajm auta Obrdovića Kaboklo pravi faul u napadu, Nan na drugoj strani promašuje za tri. Trojku nade ubacuje Doužer i prekida seriju gostiju 10:0. Posle nove promašene trojke Nana, Kaboklo u kontri zakucava. Brzo su crno-beli prepolovili zaostatak - 64:59. Ataman traži minut odmora posle kojeg Nan ubacuje trojku - 67:59. 

32. MINUT - Jaramaz greši u dodavanju u uvodnom napadu u četvrtoj deonici, a na drugoj strani Grigonis poentira sa poludistance - 58:54. Posle promašene trojke Pantera, Lesor još jednim zakucavanjem podiže prednost Atinjana na 60:54. Obradović traži minut odmora posle kojeg Smailagić promašuje za dva iz teške pozicije. Na isteku 32. minuta, posle poena uz faul Mitoglua (promašio dodatno bacanje) PAO se vraća na najvećih plus osam - 62:54.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Dva bacanja promašuje Ledej pri nerešenom rezultatu, a PAO vraća vođstvo sa četiri vezana poena Nana - 54:52, 29. minut. Ledej je ovoga puta znatno sigurniji sa linije penala, posle dva ubačena rezultat je ponovo izjednačen pred završnih 50 sekundi treće deonice - 54:54. Na kraju pretposlednje četvrtine PAO vodi 56:54 poenima Mitoglua sa poludistance uz zvuk sirene.

28. MINUT - Dve trojke promašuje Slukas na minus tri PAO, ali crno-beli to ne koriste. Prvo je Avramović pogrešio u dodavanju, a potom je Anđušić na prodoru dobio rampu. Na drugoj strani sa linije penala (2/2) Grent vraća PAO na minus jedan - 50:49. Ušli su crno-beli u seriju promašaja, dok Grci poenima sa linije penala dolaze do izjednačenja posle polovičnog učinka Mitoglua - 50:50. U završna dva minuta treće deonice ulazi se s vođstvom Partizana 52:50 posle poena Lesora.

MN Press
 

26. MINUT - Dva napada su crno-beli odbranili na plus četiri, ali to nisu uspeli da materijalizuju na drugoj strani. Na polovini treće deonice Partizan vodi protiv Panatinaikosa 48:44. Seriju promašaja na obe strane zakucavanjem uz faul i ubačenim dodatnim bacanjem prekida Lesor - 48:47. Na isteku 26. minuta igre Partizan vodi 50:47 posle lakih poena Nanelija.

24. MINUT - Mitoglu je šutnuo "er bol" van linije 6.75, a na drugoj strani crno-beli iz nesportske lične greške nad Smailagićem dolaze samo do jednog poena - 46:42. Posle promašene trojke Grenta, pa Lesora posle ofanzivnog skoka, Ledej poentira u reketu gostiju - 48:42.

MN Press
 

22. MINUT - Arena je u transu na početku treće deonice, posle poena Nanelija i zakucavanja Doužera u kontri za najveće vođstvo crno-beli večeras - 43:38. Lesor za dva vezana zakucavanja ekspresno gasi početni nalet Valjka - 45:42.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Posle promašene trojke Grenta, iz tajm auta Atamana, Ledej poentira za izjednačenje - 36:36. Posle izgubljene lopte Lesora, klupa gostiju dobija tehničku grešku, a sa linije penala Naneli dovodi crno-bele u vođstvo - 37:36, 19. minut. Smailagić zakuvca za erupciju u Areni, crno-beli su u seriji 11:0 - 39:36. Lesor je prekida zakucavanjem. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 39:38! 

MN Press
 

18. MINUT - Ovo bi mogla da bude kapisla koja će "zapaliti" Arenu. Ledej ubacuje trojku uz faul Nana, ubacuje krilni centar Partizana i dodatno bacanje. Crno-beli u 17. minutu prilaze na minus četiri - 36:32. Iz trećeg napada na minus četiri, poenima Smailagića iz ofanzivnog skoka, Partizan u završna dva minuta prvog poluvremena ulazi sa košem zaostatka - 36:34.

16. MINUT - Odbranio je Partizan napad na minus sedam i pošao u polukontru, ali je Kaminski prigovarao sudijama i zaradio tehničku grešku. To mu je ujedno treći prekršaj. Nan je ubacio slobodno bacanje za najveće vođstvo gostiju večeras na polovini druge deonice - 32:24. Seriju gostiju 6:0 prekida Naneli, ali Grent još jednom poentira sa poludistance. Poenima Doužera na isteku 16. minuta crno-beli prilaze na 34:28.

MN Press
 

14. MINUT - Malo sreće za crno-bele u ovim momentima. Promašaji Avramovića (trojka) i Nanelija (poludistanca) nisu kažnjeni, pa Aleksa lako poentira u kontri posle ukradene lopte i asistencije Vukčevića. Nan novim poenima iz prodora čuva PAO na plus četiri - 28:24. Obraović traži minut odmora posle kojeg Vukčević promašuje trojku. Posle 14. minuta igre PAO vodi 31:24 posle 2+1 Balcerovskog.

12. MINUT - Druga deonica otvorena je promašenom trojkom Vukčevića sa jedne, i ubačenim potpuno otvorenim šutem van linije 6.75 Grigonisa sa druge strane - 24:20. Panter je promašio prvi šut na meču (trojka), a potom obostranu ličnu grešku sudije sviraju Vukčeviću i Mitogluu, s tim što je grčki centar dobio nesportski faul. Tristan je ubacio dva bacanja, a u dodatnom napadu crno-belih Avramović gubi loptu. Na isteku 12. minuta PAO vodi 26:22 posle poena Nana.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Avramović ubacuje trojku iz prvog šuta na koš, a potom Ledej promašuje polaganje u kontri za vođstvo. U 9. minutu meča PAO vodi 19:18. Grci to kažnjavaju poenima Balcerovskog iz ofanzivnog skoka. Kaboklo poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Na kraju prve deonice PAO vodi 21:20.

MN Press
 

8. MINUT - Kaminski ubcuje dva penala, ali njih poenima sa poludistance "poništava" Grent 19:13, 7. minut. Kaboklo krade loptu i zakucava za dodatno pojačavanje pritiska sa tribina. U završna dva minuta uvodne deonice PAO ulazi sa plus četiri - 19:15.

6. MINUT - Seriju gostiju prekida Ledej poenima iz karakterističnog šuta jednom rukom. Grigonis na drugoj strani ubacuje prvu trojku za goste, ali crno-bele u rezultatskom priključku drži Ledej - 15:11. Ovacije za Aleksu Avramovića, koji je prvi put na parketu u 6. minutu. Dva napada crno-beli nisu realizovali na minus četiri, što poenima sa poludistance kažnjava Grigonis - 17:11.

MN Press
 

4. MINUT - Posle nekoliko napada u kojima se igralo koš za koš, crno-beli su ušli u seriju nerealizovanih napada, što PAO koristi da serijom 6:0 (2+1 Slukas i tri bacanja Grent) na isteku 4. minuta dođe do prve osetnije prednosti na meču - 12:7.

2. MINUT - Meč je otvoren promašenim ekstra napadom Partizana i poenima Grigonisa sa linije penala. Posle više od minut i po igre, trojku za crno-bele ubacije Kaminski, ali mininalno vođstvo gostima prvim poenim na meču čuva Lesor - 4:3.

 

 

- Povratak Matijasa Lesora u Arenu je jedna od najzanimljivijih stavki tekućeg kola Evrolige adminima na društvenim mrežama elitnog takmičenja.

- U Areni se nalaze sin i supruga Matijasa Lesora.

- Aleksa Avramović se vratio kao Zoro! Sa ovom maskom je pre dve sezone zatrpao koš Zvezde, da li može takvu partiju da pruži i večeras?

- Arena grmi: Matijas Lesor!

Sjajne vesti za "grobare" 

- Ne bi trebalo da bude dileme. Ako je suditi po semaforu u Areni, na sat vremena pre početka meča, Kevin Panter je u timu za PAO, kao i Aleksa Avramović i Uroš Trifunović.

24sedam/P. K.
 

- Pojavila se uoči meča nada da bi crno-bele večeras na parket trebalo da povede kapiten Kevin Panter, međutim nekoliko sati uoči meča verovatnije je da se to neće dogoditi. Barem ako je suditi po tome što se iskusni šuter još nije pojavio na individualnom zagrevanju, a obično je prvi na terenu kada se nalazi u opremi. Ipak, za definitivnu potvrdu sačekaćemo još malo i objavu zvaničnog protokola za meč. 

- Košarkaši grčkog tima odradili su šuterski trening na dan meča u Areni.

- U sredu uveče Partizan je objavio: Rasprodato!

- Željko Obradović je veče uoči meča priznao da u tom trenutku nije znao s kojim timom će na megdan Panatinaikosu.

- Atmosferu pred duel Partizana i Panatinaikosa dodatno je zagrejala Lesorova supruga Trejsi fotografijom nove tetovaže.

- I marketing tim Evrolige zna ka kome će večeras sveta Arene biti najviše uperena.

- Pred duel sa nekadašnjim prvakom Evrope crno-beli su pokrenuli novu akciju za navijače, koji su od kluba dobili i detaljna uputstva.

- Meč Partizana i Panatinaikosa predigru je imao veče pre meča, na proslavi rođendana Lesorovog sina.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike