Partizan od očaja do sjaja i nazad! Naneli dao nadu, ugasila je crno-bela deca u dresu Olimpijakosa!

19.10.2023

22:44

0

Autor: A. Š.

Crno-beli u grčkoj prestonici završavaju prvo duplu evroligašku nedelju u tek započetoj sezoni

Partizan od očaja do sjaja i nazad! Naneli dao nadu, ugasila je crno-bela deca u dresu Olimpijakosa!
Zek Ledej i Ajzea Kenan - Copyright MN Press

Evroligaška sezona je tek počela, a već smo dobili meč koji će bez ikakve dileme biti u konkurenciji za najbolji u takmičarskoj godini. Odigrali su ga u Pireju Olimpijakos i Partizan, koji je u dvorani "Mira i prijateljstva" išao od očaja do sjaja i nazad, pre nego što je posle dodatnih pet minuta morao da čestita trijumf rivalu - 98:94.

Posle usporenog i smušenog prvog poluvremena, crno-beli su na krilima fenomenalnog Alena Smailagića u trećoj deonici krenuli u nezadrživ juriš koji im je u finišu pretposlednjeg kvartala doneo i najvećih plus 14. Nažalost, taj ritam Panter i drugovi nisu uspeli da zadrže do kraja pa je Olimpijakos uspeo da napravi potpuni preokret i dođe nadomak trijumfa koji im je, u tom trenutku, trojkom uz zvuk sirene za kraj četvrte četvrtine "ukrao" Džejms Naneli. Ipak, u dodatnih pet minuta Valjak nije imao snage za još jedan nalet, a poene odluke na kraju postigli su nekadašnji crno-beli đaci Nikola Milutinov i Najdžel Vilijams-Gos.

Iako se izabranicima Željka Obradovića nema šta zameriti na uloženoj energiji, jedna i po dobra četvrtina je ipak premalo da bi se savladao Olimpijakos u Pireju, bez obzira na to koliko one bili izvrsne. A bile su, i te kako. Pošto je Olimpijakos ušao sa plus 12 u završnicu prvog poluvremena delovalo je da će se Valjak teško izvući "Iz živog blata" u koje je počeo nezadrživo da tone.

Kaminski je u tim momentima sa šest poena povukao ručnu i omogućio crno-belima da na veliki odmor odu sa, posle svega viđenog "samo" minus šest, a onda se niotkuda pojavio Alen Smailagić i navijače u dvorani "Mira i prijateljstva" doveo do ludila. Kao u transu, od prvog napada u trećoj deonici, mladi centar Partizana je krenuo da rešeta koš rivala. Vezao je potencijalni reprezentativac Srbije dve trojke, nanizao prvih 11 poena Valjka u nastavku i na njima su crno-beli izgradili seriju 16:2 za potpuni preokret.

Košarkaši Olimpijakosa bili su potpuno paralisani. Za više od šest minuta igre u nastavku meča postigli su samo dva poena, dok su crno-beli "osetili krv", podigli dodatno intenzitet igre u odbrani i još jednom serijom 8:0 u završna dva minuta treće deonice ušli sa maksimalnih 67:75. I tu, na neki način i izgubili meč.

Jer, do kraja pretposlednjeg kvartala Olimpijakos je uspeo da se konsoliduje, trojkom Pitersa došao do minus deset pred četvrtu četvrtinu u kojoj se rastrčao Larencakis. Pridružili su mu se Nikola Milutinov i Papanikolau i malo po malo ogrmna prednost je počela da se topi.

Kevin Panter je odlučio da preuzme odgovornost, u prvi mah je uspeo crno-belima da "održi glavu iznad vode", međutim kada je bilo najvažnije Partizanov kapiten je doneo nekoliko veoma loših rešenja u napadu koja su grčkom timu omogućila da 5.8 sekundi pre isteka 40. minuta, posle dva ubačena bacanja Larencakisa, povede 85:82. Ipak, Grci su odigrali katastrofalnu poslednju odbranu, lopta je došla do potpuno usamljenog Nanelija u ćošku, koji je imao vremena da se namesti i ubaci trojku uz zvuk sirene za produžetak u kojem je viđena dodatna drama.

U dodatnih pet minuta do izražaja je maksimalno došla tanja rotacija Valjka na visokim pozicijama. Nedostatak mesta u reketu Partizana maksimalno je koristio Nikola Milutinov, koji je poenima sa linije penala održavao minimalnu prednost Olimpijakosu, koji je meč u svoju korist prelomio u završnih 30-ak sekundi produžetka, posle izgubljene lopte Pantera u driblingu i poena Vilijamsa Gosa na drugoj strani za 94:91 na 17.2 sekunde pre kraja.

OLIMPIJAKOS: Vokap 11, Vilijams-Gos 9, Kenan 11, Luncis 2, Larencakis 19, Papas, Fal 5, Papanikolau 10, Piters 15, Milutinov 16, Tanulis, Abosi.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 18, Avramović 5, Koprivica, Panter 17, Smailagić 16, Jaramaz, Naneli 12, Trifunović, Anđušić 11, Doužer 6, Kaminski 9.

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

PRODUŽETAK

45. MINUT - Ledej faulira Milutinova, to mu je četvrta lična greška. Srpski centar je ovoga puta polovičan sa linije penala na 51.7 sekundi pre kraja produžetka - 92:91. Panter gubi loptu u driblingu, Vilijams Gos ubacuje flouter 17.2 sekunde pre kraja. Obradović traži minut odmora, grčki tim vodi 94:91. Avramović ide na liniju penala 9.3 sekunde pre kraja. Srpski reprezentativac je pogodio oba - 94:93. Odmah Anđušić šalje na liniju penala Larencakisa na 8.6 sekundi pre kraja. Grčki bek je ubacio još jednom dva penala. Avramović ima dva bacanja 5.7 sekundi pre kraja. Ubacio je jedno, drugo promašio - 96:94. Vokap staje na liniju penala na plus dva za Olimpijakos 4.9 sekundi pre kraja. Pogodio je oba puta bek Olimpijakosa. KRAJ! Olimpijakos je pobedio Partizan 98:94.

44. MINUT - Gos na jednoj i Naneli na drugoj strani promašuju trojke, posle čega Milutinov ide na liniju penala. Do kraja je dva minuta i 20 sekundi, srpski centar pogađa oba bacanja za plus dva domaćih - 91:89. Istekao je napad crno-belima. Vokap je promašio za dva, Olimpijakos vodi 91:89 na minut i 32 sekunde pre kraja produžetka. Panter poentira sa poludistance za izjednačenje. 

42. MINUT - Doužer pogađa sa poludistance, a potom crno-beli ne uspevaju da uhvate dva uzastopna defanzivna skoka. Milutinov je tom prilikom fauliran i pogađa oba penala - 87:87. Doužer pravi faul u napadu i njemu je to peta lična greška. Vokap poentira sa poludistance za novo vođstvo Olimpijakosa. Naneli sada gubi loptu, a na drugoj strani Larencakis promašuje trojku. U kontri poentira Naneli - 89:89.

ČETVRTA DEONICA

40. MINUT - Trojku za Partizan ubacio je Alen Smailagić - 82:79 na minut i 45 sekundi pre kraja. Odbranili su se crno-beli, a potom Ledej promašuje preko Gosa sa poludistance. Smailagić pravi petu ličnu grešku prilikom pokušaja da napravi ofanzivni skok. Partizan vodi 82:79, 61 sekund pre kraja. Papanikolau pogađa dva bacanja 50.7 sekundi pre kraja - 82:81. Panter promašuje trojku, Doužer hvata ofanzivni skok posle kojeg Panter promašuje i sa poludistance. Larencakis je fauliran pod košem Olimpijakosa, pogodio je oba slobodna bacanja, Olimpijakos vodi 83:82, do kraja je 17.7 sekundi. Obradović traži minut odmora. Panter pravi preko pola, do kraja je 6.8 sekundi. Larencakis ide na liniju penala 5.8 sekundi pre kraja. Naneli pogađa trojku za izjednačenje uz zvuk sirene! Igraće se produžetak - 85:85!

38. MINUT - Larencakis promašuje flouter, ali crno-beli na drugoj strani nisu uspeli da poentiraju. Panter je promašio trojku sa osam metara na isteku napada. Kažnjava to trojkom Larencakis - 77:76. Preuzima Panter odgovornost, još jednom je precizan sa poludistance. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se u potpunom egalu, posle tri ubačena bacanja Larencakisa - 79:79.

36. MINUT - Ledej promašuje otvorenu trojku, a potom Fal pravi faul u napadu iz ekstra poseda domaćina. Anđušić promašuje ceo koš prilikom šuta za tri poena. Lopta izlazi iz koša posle šuta Vokapa van linije 6.75. Avramović greši u dodavanju, a Papanikolau zakucava i vraća Olimpijakos na posed zaostatka. Do kraja je četiri minuta i 14 sekundi, Obradović traži još jedan tajm aut posle kojeg Panter postiže važne poene za Valjak - 77:73.

34. MINUT - Vokap pogađa trojku za Olimpijakos na ulasku u 33. minut - 71:66. Nastavlja Smailagić da muči Olimpijakos, poentira sa poludistance. Sada trojku pogađa i Papanikolau, Olimpijakos je na "samo" minus četiri, do kraja je još sedam minuta - 73:69. Vokap faulira Pantera prilikom šuta za tri poena, to mu je četvrta lična greška. Kapiten Partizana pogađa dva od tri penala - 75:69. Dve trojke su promašili domaći, Panter je potom požurio i promašio polaganje, na drugoj strani Larencakis poentira za dva - 75:71.

32. MINUT - Četvrti kvartal je otvoren poenima Larencakisa iz ofanzivnog skoka - 69:61. Prethodno su crno-beli propustili priliku da uhvate defanzivni skok, pa osvojenu loptu posle auta vratili u ruke domaćinu. Panter promašuje sa poludistance, na drugoj strani Milutinov zakucava, Obradović odmah zove minut odmora - 69:63. Seriju Olimpijakosa 10:2 prekida Panter poenima sa poudistance - 71:63.

TREĆA DEONICA

30. MINUT - Ledej krade loptu Pitersu, koji potom pravi nesportski faul. Krilni centar Partizana je ubacio oba penala, a potom Anđušić žuri i greši u dodavanju. U 29. minutu crno-beli vode 67:53. Seriju Partizana 8:0 polovičnim učinkom sa penala prekida Milutinov. Posle promašaja Nanelija sa poludistance Milutinov pogađa dva bacanja - 67:56. Ledej poentira iz prodora, važan koš za Partizan u završnici treće deonice na kraju koje crno-beli vode 69:59. Barcokas više nema pravo na čelendž do kraja meča.

28. MINUT - Naneli poentira preko Milutinova, crno-beli su na plus osam i imaju napad posle izgubljene lopte Vilijamsa Gosa. Anđušić ubacuje dva penala, prvi put na meču Partizan ima dvocifrenu prednost u 28. minutu - 63:53. Kaminski je završio meč zbog pete lične greške, pošto je posle dosuđenog faula zaradio i tehničku. Grčki tim nij poentira iz toga, a na drugoj strani Anđušić ubacuje još dva penala. U završna dva minuta treće deonice crno-beli ulaze sa plus 12 - 65:53.

26. MINUT - Panter promašuje šut sa poludistance na plus tri za Valjak, a potom Smailagić pravi četvrtu ličnu grešku, ovoga puta od lopte. Odbranili su se crno-beli još jednom, Olimpijakos je za više od pet minuta u trećoj deonici postigao samo dva poena. Posle trojke Anđušića Valjak ima plus šest - 57:51. Nova dobra odbrana Valjka i na drugoj strani poeni Pantera. Za manje od šest minuta igre u nastavku meča crno-beli su napravili 16:2 i vode 59:51. Piters poenita posle tajm auta Bracokasa.

24. MINUT - Partizanovu seriju 13:0, računajući i finiš prvog poluvremena, poenima sa poludistance prekida Piters - 52:51. Nastavlja Smailagić da zartpava koš rivala, ovoga puta i sa poludistance. Na isteku 24. minuta, Smailagić pravi svoju treću ličnu grešku, a potom krade loptu ispred Milutinova - 54:51.

22. MINUT - Drugo poluvreme je otvoreno trojkom Smailagića i koracima Fala na drugoj strani. Ide još jedna trojka Smailagića za izjednačenje - 49:49. Posle dve trojke, Smailagić je polovično precizan sa linije penala, a potom mladi centar i zakucava. Sam Smailagić pravi 9:0 na početku drugog poluvremena - 52:49.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Nisu crno-beli iskoristili kontranapad na minus šest, pa na drugoj strani Larencakis ubacuje dva bacanja - 47:39. Kenan krade loptu Anđušiću u driblingu, a potom poentira u kontri i za tili čas Olimpijakos je ponovo na dvocifrenom plusu pred završnih 60 sekundi druge deonice - 49:39. Posle tajm auta Obradovića Anđušić poentira sa poludistance. Na kraju prvog poluvremena Olimpijakos vodi 49:43.

18. MINUT - Novi poeni Milutinova iz ofanzivnog skoka, potom Kaminski ubacuje trojku - 45:39, pred završna dva minuta prvog poluvremena.

16. MINUT - Još jedna izgubljena lopta crno-belih, a potom Milutinov sa linije penala podiže prednost domaćih na 43:31 na polovini druge deonice. Seriju domaćih 7:0 prekida Ledej, a potom poentira i Avramović. Ukradena lopta Ledeja, ali Kaminski to ne uspeva da materijalizuje maksimalno sa linije penala (1/2) - 43:36. 

14. MINUT - Tradicionalno je Kenan raspoložen protiv crno-belih. Ubacio je svoju treću trojku i ekspresno vratio Olimpijakos na plus sedam. Željko Obradović traži tajm aut u 13. minutu - 36:29. Ledej pogađa sa poludistance iz "izgubljenog napada". Propustili su crno-beli napad na minus pet, što trojkom kažnjava Vilijams Gos, a posle izgubljene lopte Anđušića Vokap poentira u kontri za prvu dvocifrenu prednost domaćih - 41:31.

12. MINUT - Drugi kvartal je otvoren poenima Nanelija, pa izgubljenom loptom crno-belih koju trojkom kažnjava Kenana - 31:23. Ledej na drugoj strani ubacuje tri penala. Na isteku 12. minuta Olimpijakos vodi 33:29 posle poena Gosa sa jedne i Anđušića (trojka) sa druge strane.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Doužer pravi mini seriju 4:0, koju trojkom prekida Larencakis - 24:20. Potencijalni problem za Partizan u nastavku meča su lične greške, pošto ih već po dve imaju Kaminski, Smailagić i Doužer. Na kraju prve deonice Olimpijakos vodi protiv Partizana 28:21.

8. MINUT - Ledej prekida seriju domaćih 8:0, ali na drugoj strani, posle novog ofanzivnog skoka, Piters poentira uz faul i potom pogađa dodatno bacanje - 16:10, 7. minut. Ledej pogađa važnu trojku za crno-bele, ali potom Kaminski pravi drugu ličnu grešku, a uz to je Fal poentirao i pogođenim dodatnim bacanjem "poništio" trojku iz prošlog napada - 19:13. Sada i Partizan dolazi do ofanzivnog skoka, kojeg trojkom materijalizuje Naneli. U završna dva minuta prve deonice Olimpijakos ulazi sa plus tri - 21:18. 

6. MINUT - Imali su crno-beli napad na plus tri, ali je Kaminski promašio trojku. Na drugoj strani Fal zakucava, a potom Piters ubacuje trojku za preokret grčkog tima - 10:8, 5. minut. Ide ekspresna serija Olimpijakosa 8:0, posle trojke Kenana domaći dolaze do plus pet - 13:8.

4. MINUT - Kao i protiv Barselone, crno-beli muku muče sa zagrađivanjem svog koša. Olimpijakos je imao pet uzastopnih napada, ali nisu domaći košarkaši uspeli to da materijalizuju poenima. Prvi put na meču Partizan vodi u 3. minutu, posle dva ubačena penala Pantera - 5:3. Posle poena Pitersa, Kaminski ubacuje prvu trojku za Valjak na meču - 8:5.

2. MINUT - Meč je počeo osvojenom, pa izgubljenom loptom Alekse Avramovića. Papanikolau ubacuje prvu trojku na meču. Panter odgovara sa 2+1. Posle dva minuta košarke u Pireju rezutat je 3:3.

- Imaće Partizan podršku svog legendarnog košarkaša u Pireju. Žarko Paspalj je u dvorani Olimpijakosa, čiji je dres takođe nosio u impresivnoj karijeri.

 

- Crno-beli su na društvenim mrežama objavili polazak iz hotela ka dvorani "Mira i prijateljstva".

- Iako je trener Barcokas najavljivao, Olimpijakos će večeras istrčati na megdan crno-belima bez Luka Sikme. Takođe, Pirejci neće moći da računaju ni na Brazdeikisa.

- Olimpijakos je promotivnim videom pozvao navijače na utakmicu protiv Partizana.

- Imao je trener Partizana Željko Obradović, posle poraza od Barselone, mnogo toga da kaže...

- Aleksa Avramović veruje da crno-beli imaju kvalitet da savladaju Olimpijakos u Pireju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike