Srbija ne ume da pobedi Italiju! Ponovo su nas Azuri bacili u očaj!

01.09.2023

12:12

0

Autor: G. F.

Košarkaši zakomplikovali situaciju, ali i dalje mogu u četvrtfinale sa prvog mesta u grupi

Srbija ne ume da pobedi Italiju! Ponovo su nas Azuri bacili u očaj!
Srbija - Italija - Copyright Tanjug/AP Photo/Aaron Favila

Košarkaška reprezentacija Srbije pretprela je prvi poraz na Mundobasketu. Ponovo su "orlovi" izgubili od Italijana iako su imali čak 16 poena prednosti!

Ovo već postaje žestok problem za našu košarkašku reprezentaciju. Srbija ne ume da pobedi Italiju u košarci u važnim utakmicama.. I to se dešava treći put zaredom. Danas je bilo 78:76 za Azure, a moglo je, trebalo i moralo da bude mnogo, mnogo drugačije.

Teško je objasniti, teško da može da uradi i neki vrhunski stručnjak, zbog čega se dešava to što se dešava u duelima Srbije i Italije.

Ovaj meč bolje su otvorili Azuri, poveli sa 10 razlike zahvaljujući nervozi naših igrača. Pronašli su "orlovi" način da se vrate u igru, preuzeli kontrolu nad dešavanjima na parketu i bilo ih je milina gledati sve do pred kraj treće četvrtine. Na 60:44 za Srbiju mislili smo da ovog puta ne može ništa da krene naopako.

Ali, krenulo je. Skroz naskroz. Italijani su se raspucali, smanjivali prednost, vratili se u vođstvo i uspeli da ga sačuvaju do kraja. Pričaće se i o poslednjem napadu Srbije, koji je neshvatljivo "prodat", odnosno uopšte nije bio organizovan. Tako nešto ne sme da se desi iskusnim igračima i reprezentaciji koja puca na visoko.

Iako ovaj poraz i te kako boli, ništa nije gotovo po pitanju plasmana u četvrtfinale. Pred "orlovima" je zadatak da dobiju Dominikansku republiku sa većom koš razlikom u odnosu na ovu kojom smo izgubili od Italije, te da sa prvog mesta odemo dalje.

U svakom slučaju iz ovog poraza mora mnogo, mnogo da se nauči. 

BLOG UŽIVO:

 

 

Gotovo je! Bogdanović je sa linije penala vratio nadu, Fontekio je promašio, ali su naši prosuli poslednjih sedam sekundi - 76.78.

40. minut - Priznaju sudije koš Italijanima, još jedna sumnjiva odluka. A naši im je odmah poklanjanju, Spisu je promašio. Severini pravi faul nad Davidovcem, a on promašuje oba puta. Gudurić pogađa za tri. Fontekio ponovo precizan, ubacio nam je 30 poena - 74:78 na 34 sekunde do kraja. Tajm-aut za Srbiju.

38. minut - Dobrić precizan oba puta sa linije za slobodna bacanja, Pontekio ponovo pogađa preko Dobrića. Na liniji za penale je ponovo Bogdanović, kapiten je siguran - 71:74.

36. minut - Novi faul Milutinova u napadu. Neverovatna odluka sudija. Baš neverovatna! Fontekio pogađa za tri, Spisu nosi loptu sa sobom, pa pogađa. Severini pravi faul, Milutinov pogađa samo jedno bacanje. Ovo je njegov prvi promašaj sa penala. Opet smo u ritmu rivala, Pešić traži tajm-aut, posle koga Bogdanović pogađa dva bacanja. Severini pogađa trojku - 67:72.

34. minut - Konačno poeni iz igre posle duge pauze. Pogodio je Dobrić, ali je pogodio i Pajola. Kapiten ponovo promašuje za tri, a li promašuju i Azuri. Prave i faul kojim su izašli iz bonusa. Izlazi još jedan pokušaj Bogdanovića za tri iz koša - 64:63.

32. minut - Pogodili su Italijani, Gudurić se spetljao u napadu, ali uspeo da se izbori za "mrtvu loptu". Napad je bio za Srbiju, Dobrić je promašio šut za tri, a neprecizni su bili i Azuri. Dva brza faula napravili su Italijani. Bogdanović se vratio u igru umesto Gudurića, a Avramović nije supeo da pogodi.  Riči je napravio faul u napadu nad Dobrićem. Nema trojke ni od Bogdanovića - 62:61.

 

 

Kraj treće četvrtine - Na dva penala Srbije, Da Tome vezuje osam poena. Opet je drama u Manili - 62:59. Neverovatno je koliko su moćno naši košarkaši odigrali dve trećine ovogo dela igre, ali je i odgovor Italijana bio isto toliko neverovatan. Biće drame do kraja.

29. minut - Nisu dobro reagovali naši košarkaši, promašen je napad, a Pontekio nastavio sa koševima - 60:51.

27. minut - Avramović, Petrušev i Gudurić u igri umesto Jovića, Milutinova i Dobrića.Pontekio pronašao trojku, Bogdanović nije uspeo da je vrati. Pontekio pogađa za dva, Pešić traži tajm-aut.

26. minut - Nastavljaju "orlovi" sa strašnom odbranom, a izgeda da su pronašli ritam i u napadu iz te dobre defanzive. Bogdanović jedan od dva sa linije penala, Pontekio pogađa pod našim košem. Azuri mogu da se odbrane samo faulovima. Milutinov siguran. Dobrić krade loptu Italijanima, pa ne koristi kontru. Tu je Milutinov da zalepi novu bananu rivalima, a Nikola Jović pogađa za tri - 60:44.

24. minut - Fasul Milutinova u napadu, njegov treći na utakmici. Krade Stefan Jović loptu, Milutinov pogađa. I Stefan pravi treći faul. Fontekio pogađa oba penala. Jović sjajan u prodoru polaže za dva poena. Milutinov hvata loptu pod našim košem, Polonara ga faulira. Poceko traži tajm-aut posle koša Milutinova uz faul. Pogodio je Milutinov i dodatno slobodno bacanje, odbrana je i dalje grantina. Zakucavanje Dobrića i još dva penala Milutinova i eto nas na plus 12 - 54:42!

22. minut - Dobrić polovičan sa penala, prvo pormašeno bacanje za Srbiju na ovoj utakmici. Polonara je "kampovao" u našem reketu, sudije su to "previdele". Čvrsti su naši u odbrani, istekao je napad Italije - 43:40.

Počela je treća četvrtina. Ne sumnjamo da su stručni štab i igrači dobro prostudirali prvo poluvreme.

 

 

Kraj druge četvrtine, 42:40 - Nervozan početak utakmice i nervozna završnica poluvremena, moraće sve mnogo bolje u nastavku. Red bi bio i da Italijane bar malo stane šut, ali i da sudije ujednače kriterijum. Milutinov je ubacio oba bacanja pola minuta pre kraja, Italijani nisu iskoristili poslednji napad, a na semaforu je bilo 7 sekundi za naš napad. Italijani su nparavili poslednji mali faul 1,5 sekundi pre kraja, a za to vreme Bogdanović je servirao trojku uz zvuk sirene.

 

 

18. minut - Pogađa trojku i Pajola, neverovatno je kako Azure služi šut. Bogdanović pogađa posle bloka Milutinova pod košem Italije. Jović pravi faul nad Polonarom pri šutu za dva poena, Italijan koristi samo jedno bacanje. Neće šut iz daljine naše igrače, Meli zakucava - 33:38.

16. minut - Fontekio pogodio jedno od dva bacanja, Srbija je izašala iz bonusa, Italijanima je suđen samo jedan u prvih pet minuta ove četvrtine. Sada je faul sviran Bogdanoviću, a Fontekio pogodio oba bacanja. Na drugoj strani fauliran je naš kapiten. Mladi Jović je i dalje očigledno nervozan, Fontekio pogodio trojku za vođstvo Italije i tajm-aut Srbije - 31:32.

14. minut - Aleksaaaaa! Trojka! Povela je Srbija. Još jedna trojka! Vanja Marinkoviiiić - 29:25! Nikola Jović i Bogdanović su opet na parketu, baš kao i Milutinov. Odbrana vrhunska, Avramović polaže u kontri - 31:26.

13. minut - Odlična odbrana i odlična kontra Srbije za minus dva. Poceko traži tajm-aut. Vratio je Melija i Spisua u igru.

12. minut - Petrušev je u igri umesto Milutinova, uzeo loptu pod našim košem, a onda su mu sudije svirale faul u napadu. Prblematična odluka arbitara. Dosuđen je i faul Avramoviću nad Pajolom, koji je pogodio oba puta. Na parketu je i Vanja Marinković. Sudije sviraju da je lopta za Italijane, odnosno da je Gudurić izbacio u aut. Čelendž Srbije, na snmki se jasno vidi da je Italijan poslednji igrao loptom i odluka je promenjena. Ostalo je 11 sekundi za napad "orlova". Davidovac postiže trojku preko bloka - 21:25.

 

 

Kraj prve četvrtine, 19:23 - Gudurić je dobio udarac kolenom u stomak od Polonare i ostao na parketu. Sudije su gledale snimak i odluičile da nema faula. U nastavku napada Srbije fauliran je Dobrić i bio je precizan oba puta. Da Tome pravi faul pod našim košem, a Dobrić je ponovo miran i siguran. Koliko su nervozni bili "orlovi" rezultat je dobar.

Tanjug/AP Photo/Aaron Favila
Povreda Gudurića

 

9. minut - Sada trojka Italijana uz faul. Kasnio je Stefan Jović, selektor Pešić traži tajm-aut. Nije dobro krenulo po našu reprezentaciju. Pogodio je Spisu i dodatno bacanje. Polonara je faulirao Bogdanovića, a kapiten pogodio oba puta. Avramović je u igri umesto Stefana, a Davidovac umesto Nikole Jovića. Gudurić je zamenio Bogdanovića i pogodio za tri. Spisu još jednom pogađa za tri - 15:23.

8. minut - Evo konačno i trojke za Srbiju! Dobrić je pogodio uz faul i pogodio i dodatno bacanje. Uzeli smo 4 poena u jednom napadu. Meli ponovo pogađa za tri! Sudije sviraju drugi faul u napadu Srbiji - 10:16.

6. minut - Trojke ne idu, ali Bogdanović ulazom pogađa još jednom. Italijani pogađaju trojku Milutinov je probio bedem pod košem, a Meli precizan za tri - 6:13.

4. minut - Meli je postigao i prve poene za Azure iz igre, a Bogdanović još jednom promašio za tri uz svuk sirene za istek napada. Odlično se branimo, ali ne nalazimo šut. Dobrić u kontri pravi bespotreban faul. Imamo već pet pokušaja za tri i nijedan pogodak. To očigledno nije rešenje. Italija vodi 7:2.

2. minut - Počelo je nervozno, naši košarkaši promašili su dva šuta za tri poena, a posle dobre odbrane u prvom napadu rivala, Meli je pogodio jedno bacanje. Isti igrač je napravio faul nad Milutinovom, a posle faula videli smo novi neuspešan pokušaj našeg tima. Nova odlična odbrana i pogodak Bogdanovića za vođstvo od 2:1.

Utakmica je počela! Prva petroka Srbije je Stefan Jović, Bogdan Bogdanović, Ognjen Dobrić, Nikola Jović i Nikola Milutinov.

09.56 - Idemo, momci, bolji ste sigurno! Samo mirno i sve će doći na svoje.

09.43 - Igrači su odradili poslednje zagrevanje pred početak susreta. Čeka se da se vrate na parket, da odslušamo himne Srbije i Italije, pa da počnemo.

09.05 - Srbija je apsolutni favorit u duelu sa Italijanima. Igre i rezultati u prvoj grupnoj fazi Mundobasketa uticali su na to da kvota na pobedu čete Svetislava Pešića bude 1,2, dok je na trijumf Italijana okruglo 5.

08.45 - Košarkaški savez Srbije dirljivom forografijom najavio duel sa Italijanima.

 

 

07.46 - Zanimljiva odluka FIBA pri biranju sudija za meč Srbije i Italije na Mundobasketu. Glavni arbitar biće Antonio Konde iz Španije, a pomagaće mu zemljak Lusi Katiljo i Hrvat Martin Vulić.

07.10 - Poznato je da će naš tim biti oslabljen neigranjem Boriše Simanića, koji je uspešno operisan u Manili. Aleksa Avramović naglasio je da će ekipa igrati i za njega u duelu sa Italijom.

 

 

- Pre svega, mnogo važnije od košarke je ova situacija koja se desila sa Borišom. Ni kriv, ni dužan, na nezgodnom mestu u nezgodno vreme, dobio je udarac koji ga je odvojio od daljeg nastupa na SP. Želim da mu u ime svih igrača i ovako poželim brz oporavak. Naravno da smo s njim, i on je s nama, iako je na oporavku. On je veliki deo tima, veliki deo slagalice, dodatna motivacija za ono što nam sledi.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike