Baš šteta za košarku: Bez velikih zvezda na Mundobasketu - Srbija u najvećem problemu!

24.08.2023

12:40

0

Autor: Milan Nastić

Nema dileme da će evropske selekcije biti prilično oslabljene na predstojećem šampionatu

Baš šteta za košarku: Bez velikih zvezda na Mundobasketu - Srbija u najvećem problemu!
Ko neće igrati na Mundobasketu - Copyright Printscreen/FIBA Profimedia

Približava se Mundobasket, "sitno brojimo" do najvažnije košarkaške smotre na svetu, a oči srpske nacija biće uprte u Orlove i koji su njeni dometi na ovom prestižnom takmičenju.

Očekivanja su do pre nekih mesec dana bila velika, ali odustajanjem glavnih igrača Nikole Jokića, Vase Micića i Nikole Kalinica, i mnogih drugih uticalo je da raspoloženje malo splasne, ali i pored toga svim srcem smo uz naše momke.

Definitivno, ovaj Mundobasket biće oslabljen, i nema dileme da će ljubitelji košarke biti lišeni ozbiljnih imena koji bi sigurno umnogome podigli kvalitet šampionata.

Kakva su imena odustala, da se "smrzneš", ali sigurno će odsustvo više uticati na evropske selekcije, dok Amerikancima ne igranje najboljih nije toliki problem, jer i njihova druga ekipa je prilično dominantnija u odnosu na ostatak sveta.

Stekao se utisak da je naša selekcije najviše oslabljena, jer pored gore navedenih, na spisku zbog povreda, ili nekih drugih razloga nema ni Vladimira Lučića, Nemanje Bjelice, Nemanje Nedovića, Alekseja Pokuševskog, Ognjena Jaramaza, Alena Smajlagića....  

Ipak, pored toga, selektor Orlova Svetislav Pešić, veruje da ova ekipa može da ispuni cilj, a to je plasman na Olimpijske igre sledeće godine u Parizu.

- Sa Jokićem je obavljeno nekoliko razgovora i to su bili moji najbolji razgovori. Istrošio se, ne samo fizički, nego i psihički posle osvajanja NBA lige i nije spreman da preuzme odgovornost onako kako se od njega očekuje. Micić? Dugo smo razgovarali sa njim, on je zamolio da ove godine preskoči, imao je tešku sezonu, sa puno povreda. Potpisao je novi ugovor, obnovio je povredu ramena, nalazi se pod terapijama. Njegovo stanje nije dobro i ne možemo da računamo. Zbog povreda ne možemo da računamo ni na Kalinića i Lučića  - istakao je Pešić.

Krenimo redom:

Srbija: Jokić, Micić, Kalinić, Lučić, Pokuševski, Bjelica, Nedović, Smajlagić, Trifunović 

Grčka: Adetokumbo, Slukas, Dorsi, Kalates

Španija: Rubi, Braun

Litavnija: Sabonis, Grigonis 

Francuska: Embid, Boboa, Vembanjana

Italija: Galijani, Tomson, Monion

Nemačka: Kleber

Slovenija: Goran Dragić, Čančar

Od ostalih selekcija treba istaći da će Kanađani biti bez jednog od najboljih igrača na svetu Džamala Mareja, koji nije uspeo da se oporavi od povrede. Japan bez košarkaša Los Anđeles Lejkersa Nakamure.

Što se tiče NBA zvezda, činjenica je da na Mundobasket ne idu Stef Kari, Devin Buker, Lebron Džejms, Kevin Durent, Entoni Dejvis i Džejosn Tejtun, ali i ova ekipa koja je otputovala na šampionat je prvi favorit za zlato.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike