Hrvati o srozavanju kulta i srpske košarke zbog Jokićevog izostanka: Ljudi, pitaću vas ovo...

25.07.2023

09:09

0

Autor: A. S.

"Srbija je uvek imala kult reprezentacije koji je Hrvatska odavno izgubila"

Hrvati o srozavanju kulta i srpske košarke zbog Jokićevog izostanka: Ljudi, pitaću vas ovo...
Nikola Jokić - Copyright Profimedia/SOPA Images Limited/Alamy Live News

Konačno je selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Svetislav Pešić saopštio spisak igrača na koje računa za Svetsko prvenstvo, a među njima, kako se spekulisalo, nema Nikole Jokića.

Prva zvezda tima i od nedavno NBA šampion, u razgovoru sa selektorom je saopštio da nije spreman da odgovori zahtevima koji se od njega očekuju ovog leta na Mundobasketu, a njegov otkaz je izazvao veliko nezadovoljstvo kod navijača i reakciju sa svih strana.

Neki imaju razumevanja za ovaj potez centra, neki su pak pronašli još jedan razlog za napad, a hrvatski Indeks, koji se bavio analizom Jokićevog otkaza, kao početak propasti srpske košarke. 

- Njegova odluka razljutila je mnoge u Srbiji, vidi se to po komentarima na društvenim mrežama koji se sada proklinju jer ustaju u četiri ujutru da bi ga gledali. Spominju mu konje i teraju ga da ide da igra za Amerikance. Mnogi taj potez doživljavaju kao izdaju domovine, povređeni su kao kada ih odbije ili ostavi devojka i na njega reaguju infantilnim ispadima. Ali, ko god da je očekivao da će Jokića gledati u dresu Srbije ovog leta, taj život provodi u ozbiljnim zabludama, isto je kao verovanju da je zemlja ravna ploča - navodi se u tekstu koji potpisuje Toni Horvat.

Autor je potom podsetio da je Nikola igrao na Evropskom prvenstvu prošle sezone i preračunao slobodne dan Somborca.

- To znači da bi od avgusta 2022. godine do juna 2024. godine od moguća 22 meseca imao slobodan samo jedan i po. Ljudi, budite ozbiljni. Pitaću sve vas samo ovo: Ako radite cele godine, ne vidite familiju, onda imate tri-četiri nedelje godišnje za odlazak na more, ali vas pozovu da kopate kanale, uvodite struju ili gradite zgrade za dobrobit zemlje, da budete društveno korisni umesto odlaska na more. Šta bi većina vas učinila?

Tako da, ova odluka nije nimalo neočekivana za novinara Indeksa.

- Preskakali su reprezentativne dužnosti i drugi, bez razumljivih razloga, pozivali su se na misteriozne povrede ili zabrane klubova. Ne verujem da su mu Nagetsi zabranili da igra, previše ga poštuju za to. Ako jesu, ko bi mogao da ih okrivi? Uložili su toliko u njega, zamislite da doživi neku povredu zbog preopterećenosti. Ima ogromnu obavezu prema njima koja uključuje i maksimalnu brigu o sebi. Ima i prema Srbiji veliku obavezu, ali je ona bazirana na emocijama. Smatram da je ovu odluku doneo odavno i da je čekao zadnji čas da je potvrdi, jer je hteo da odloži bes razočarane nacije i da izbegne neugodne povike na hipodromu ili na raftingu Tarom.

Pronašao je Horvat način i da uporedi srpsku i hrvatsku košarku, ali i da posavetuje na čemu raditi kako se ne bi srozao kult reprezentacije.

- Reakcije navijača su razumljive, to je košarkaška zemlja ponosna na tradiciju tog sporta i u reprezentaciji i u klubu. Srbija je uvek imala kult reprezentacije koji je Hrvatska odavno izgubila. U Hrvatskoj je košarka odavno pala na četvrto mesto, zbog srozavanja rukometa i vaterpola razlika više nije tolika. Hrvatski abaligaši prosečno imaju po 1000 navijača na tribinama, na mečeve Partizana i Zvezde u Areni dođe preko 20.000 ljudi. Ovde košarka zanima samo retke fanatike sportskog ukusa stečenog kada smo zagrizli u to dok nam je još bila ponos. Nove generacije pokazuju mnogo manji interes i za gledanje i igranje, pa tako proizvodnja novih talenata pada i nastaviće da se srozava - napisao je Horvat, pa dodao:

- Postoji li mogućnost da se isto dogodi u Srbiji? Kratkoročno, teško, jer je važnost košarke velika, Partizan i Zvezda ulažu milione da bi se takmičili u Evroligi, interes je ogroman kao i baza dece iz koje se crpe buduće zvezde. Dugoročno? Trend nije dobar, ne zbog Jokića, kog je sebično i bezobrazno osuđivati. Ni zbog Vasilija Micića koji ide da se oproba u NBA ligi. Želeli to da priznamo ili ne, svetom vlada novac, košarkom vlada NBA i sve se njoj prilagođava. Otkazivanje reprezentaciji zbog NBA dugogodišnja je praksa u svim zemljama, nema države koja se sa tim nije suočila. To je nova realnost koju možemo da prihvatimo ili da nastavimo da živimo u zabludi i da se živciramo zbog nečega uobičajenog.

Na kraju, bilo je reči i o ulozi stranaca u reprezentacijama i tome kako su Amerikanci "uzeli" Jokića:

- FIBA je dozvolila naturalizaciju igrača, nekima je to koristila, drugima je urušila kult reprezentacije. Srbija se i dalje opire korišćenju tog pravila, iako su igrale Amerikanke u ženskoj košarci. Košarkaške ponosne zemlje poput Srbije i Litvanije vide Amerikanca u tom dresu kao svetogrđe. Međutim, treba razdvojiti emocije koje donosi reprezentacija. Ako su Amerikanci na neki način Srbiji uzeli Jokića, zašto se ne bi poslužila Srbija nekim iz njihovog bazena ili nadomestila taj nedostatak. Jedan otkaz nije trend, posebno ako je razumljiv, dok ne počne da dovodi do toga da reprezentaciju zaobilaze i 'manji' igrači. Zato Srbija ne bi smela da vređa Jokića, nego da bude ponosna na njega i zahvalna kad navuče 'sveti' dres. Ako kult reprezentacije opada, ne opada zbog njega, nego zbog svetske košarke kojom vlada liga čija je on trenutno najvrednija imovina - navodi se u tekstu Indeksa.

Bonus video

Instagram

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike