Pešić objavio spisak, definitivno bez Jokića i Micića! Jedan ne može da preuzme odgovornost, drugog muče povrede (VIDEO)

24.07.2023

16:41

4

Autor: 24sedam

Selektor je otkrio i razloge promena u sastavu, ali i stručnom delu tima

Pešić objavio spisak, definitivno bez Jokića i Micića! Jedan ne može da preuzme odgovornost, drugog muče povrede (VIDEO)
Svetislav Pešić - Copyright MN Press

Mundobasket na Filpinima u Japanu i Indoneziji počeće 25. avgusta, a selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić danas je objavio spisak igrača na koje računa. Tako je, kako se i spekulisalo prethodnih dana, i definitivno obelodanjeno da na okupljanju neće biti Nikole Jokića, ali ni Vasilija Micića.

Na konferenciji za medije, prisutnima su se obratili predsednik Košarkaškog saveza Srbije, Predrag Danilović, kapiten Bogdan Bogdanović i selektor Svetislav Pešić.

Naravno, sve je interesovao spisak igrača na koje će se računati u narednom periodu.

Aleksa Avramović, Dušan Beslać, Bogdan Bogdanović, Dejan Davidovac, Ognjen Dobrić, Marko Gudurić, Ognejn Jaramaz, Nikola Jović, Stefan Jović, Vanja Marinković, Nikola Milutinov, Nemanja Nedović, Filip Petrušev,  Aleksej Pokuševski, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Alen Smailagić, Boriša Simanić, Nikola Topić, Uroš Trifunović - igrači su na koje selektor Pešić može da se osloni u narednom periodu, a odmah po saopštavanju spiska, bilo je reči i o onima koji preskaču okupljanje:

Plan priprema

-  Planirane su tri utakmice sa BIH, Poljskom u Beogradu i sa Crnom Gorom u Podgorici. Nakon toga slede tri zvanične utakmice, u Areni 16. sa Portorikom i odigraćemo dve utakmice u Kini u Šenženu. To će biti u prolazu za Manilu. 

Što se tiče Jokića sa njim je obaveljeno nekoliko razgovora. On se fizički i mentalno istrošio i nije spreman da preuzme odgovornost kako se od njega očekuje.

Lučić i Kalinić nisu mogli da prihvate akciju, još u junu smo znali. Mitrović je zamolio da ga oslobodimo, da sanira povrede. Micić je isto zamolio da preskoči, imao je puno povreda, potpisao je novi ugovor. Pokuševski još uvek nema dozvolu, on je trenutno kod doktor au Atini. Nadamo se da ćemo računati na njega, treba da utvrdimo da li je spreman. Ovaj mali Jaramaz je pod povredom, trenutno je na terapijama. 

Pešić o Jokiću

- Negativan odgovor smo dobili danas prepodne.

Problem je pozicija plejmejkera, koja izostankom Vasilija Micića i sa problemima u kojima se nalazi Stefan Jović, predstavlja enigmu. Ipak, selektor ne vidi veliki problem.

Promena u stručnom delu tima

- Nema izmena, ima dopuna. Imamo dopuna u atletskom delu, medicinskom delu, kao i u delu košarke. Sve radimo da servisiramo naše igrače na najbolji mogući način. Do sada je to bila odlična saradnja, obostrana. Ognjen (Stojaković) je krasna osoba i prihvatio je sa oduševljenjem poziv. Biće od velikog značaja, za mene i igrače.

Niko danas nema klasičnog plejmejkera, nije ni Vasa Micić klasični plejmejker. Dobra je stvar da je Avramović u punoj formi, apsolutno motivisan. Ja verujem u Avramovića, iskustvo Stefana Jovića, jer znamo kakav je on igrač. Ako njegova situacija u porodici bude u redu, biće tu. I porodica želi da on igra. Makro Gudurić je već pokazao da može da bude sjajan na toj poziciji, on je bio prvi plej Fenera cele sezone. Znate dobro Jaramaza, koliko može da uradi, šta je sve uradio prošle godine. Mi malo zaboravljamo - dodao je Pešić. 

Selektor je pokušao da mirnim tonom ublaži razočarenje nacije, ali i bojazan jer u nacionalnom dresu neće biti najvećih zvezda.

Ja ne bih ovde dizao emotivne parole, ko je zaslužan, a ko ne. Ne vraćamo se šta je bilo i kako je bilo. Ja sam siguran da se svi ovi momci ovde raduju pozivu. Nema nikakvih tajni oko igrača koje smo ovde spomenuli. Pretpostavljam da su navijači razočarani. Prave istine nema, prava istina je ova koju ja saopštavam i nemam nijedan razlog zašto ne bih pričao istinu. Morate znati da su se prioriteti u životima sportista promenili u odnosi pre 20 godina. A i tada je bilo otkaza iz različitih razloga. I ja kad sam vodio tim bilo je otkazivanja. Legende su otkazivale jer nisu htele da igraju, ne zbog reprezentacije nego jer se nisu osećale spremnim da odgovore zahtevima.

Prilikom prethodnog okupljanja, sa spiska je izostavljen tadašnji kapiten Miloš Teodosić, a selektor je istakao da za njega vrata nisu zatvorena, ali se čeka neka naredna prilika. Međutim, njega ni sada nije bilo na spisku.

Marko Jagodić-Kuridža

- Kuridža je sjajna osoba, sada je došlo vreme da mlađi preuzmu više odgovornosti. Tu je Simanić, Petrušev, tako da imamo Nikolu Jovića, to su igrači koji su tu. Nikada niko nije sličan. Pričali smo sa Markom, na način na koji je zaslužio - istakao je selektor.

Na prvo pitanje već je dat odgovor, nema potrebe da se vratimo na tu temu. Što se stranaca tiče, ponavljam. U ovom trenutku nije potreba za strancima, jer na tim pozicijama na kojima bi trebalo da bude igrača, takvih nema. Jednog dana, kada? Ne znam. Sigurno će se desiti i u reprezentaciji Srbije, hoćemo li biti mi tu, verovatno ne. Ja sigurno neću biti kao trener tu. Biću u srpskoj košarci uvek. Nemam nikakav problem sa strancima u reprezentaciji. Ukoliko zadovoljavaju određene kriterijume. Identifikacija sa zemljom, životom u zemlji. Pitate me, a znate. Mi nismo sami na svetu, sve zemlje u okruženju igraju sa strancima, neke su promenile pet-šest stranaca. Sve, pa i najbolje koje su tu poptu Španaca, koji su najbolji po rezultatima, imaju ih i oni. Košarka je globalni sport, sve je moguće. Nismo takvog našli u ovom trenutku - još jednom je potvrdio Pešić šta misli o stranim igračima u reprezentaciji Srbije, pa se dotakao mladog Nikole Topića koji je ponovo dobio šansu:

- Bilo je slučajeva, čak je i predsednik stavljen sa 18 godina. Topić je bio u prozorima, na pripremama, igrači ga puno vole. On je sjajan dečko, ajde da mu poželimo da iznese rezultate u Nišu, Završio bih, ako smem, mi se ne popravljamo u srpskoj košarci. Odmah da znate da su najbolji deo srpske košarke, igrači. A ja znam ko su igrači, njihove mana i kvalitete, i ljudske i košarkaške. Trenirao sam puno naših i debele, mršave... ovi naši su najbolji deo srpske košarke. Ne promenili se košarka u Srbiji, svi ćemo biti sretni da se kvalifikujemo... medalja neće biti. U Srbiji imamo situaciju da košarka postaje sredstvo za ciljeve, a da nije cilj. Kada je košarka bila cilj, onda smo imali rezultate. Ako se to ne promeni, bogami, smejaće nam se oni levo, prema Italiji. Podržite ove igrače, jer oni imaju srce i znanje i talenat - kazao je selektor i na kraju još jednom podvukao:

- Da ulazimo u detalje, ja vam kažem da su razgovori bili na gospodskom niovu, drugarskom. Da li sam razočaran? Svi smo malo razočarani, ako neki igrači koji nisu u mogućnosti da igraju ne igraju. Naši ciljevi ostaju isti, želimo na Olimpijske igre po svaku cenu. Siguran sam da momci koji vas tamo čekaju da im se obratite spremni su za maksimum i mi sa Jokićem, Micićem, Kalinićem, Lučićem, dobrim, jakim igračima naši ciljevi se ne menjaju - rekao je Pešić. 

Blog uživo

16.00 Počelo je!

- Kao i predsednik i kapiten radujem se što počinjemo pripreme za Svetsko prvenstvo. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim svima koji su učestvovali u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. Znamo koliko je to bilo komplikovano i izazovno. Prilika je da im se ovde javno zahvalim. 

- Mi sa pripremama počinjemo 28. jula, ove dane do početka zvaničnog treninga želimo da iskoristimo da se vidimo, da obavimo sve aktivnosti i obaveze prema sponzorima, da izvršimo sva moguća testiranja, preglede, da se igrači koji se nalaze pod pritiskom povreda i dugačke sezone da se oporave. Da se spreme što ranije za trening.

16.00 - Zatim se obratio Bogdan Bogdanovič

- Hvala vam što ste došli da nas podržite. Izuzetna je čast biti ovde, predstavljati svoju zemlju, pogotovo u ulozi kapitena. Svi znamo ko je to sve bio pre mene i nadam se da ću ja biti dobar kapiten. Toliko. 

15.52 - Dok se čeka selektor, pred medijima su i reprezentativci Dušan Ristić, Vanja Marinković, Dejan Davidovac, Nikola Milutinov, Alen Smailagić, Dušan Beslać, Nemanja Nedović, predvođeni kapitenom Bogdanom Bogdanovićem. Igrači su se u holu hotela srdačno pozdravili i ostavili utisak da vlada odlična atmosfera

14.39 - Spekuliše se da na spisku neće biti ni Vasilija Micića i Nikole Kalinića, ali ipak sačekajmo zvanično obraćanje Pešića.

14.33 - Podsetimo, Srbija je u grupi sa Kinom, Portorikom i Južnim Sudanom. Mečeve grupne faze igraće u Manili. Pre toga biće i pripremnih mečeva za naše "orlove".

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike