Partizan ide u Pionir po titulu! Zvezda nije izdržala u paklu Arene, Valjak nadomak jadranskog trona!

15.06.2023

22:08

0

Autor: A. Š.

Crno-beli vode u odlučujućoj plej-of seriji regionalnog takmičenja 2:0

Partizan ide u Pionir po titulu! Zvezda nije izdržala u paklu Arene, Valjak nadomak jadranskog trona!
Copyright MN Press

Partizan je nadomak povratka na regionalni tron. Crno-beli su u prva dva meča finala plej-ofa AdmiralBet ABA lige odbranili domaći teren protiv Crvene zvezde i u naredna, najviše tri duela, potrebna im jedna pobeda kako bi osvojili regionalno takmičenje i izborili ulaznicu za Evroligu - 87:78.

Za razliku od prve utakmice kada se mnogo toga znalo već posle prvog poluvremena, večeras smo u najvećoj dvorani na Balkanu imali pravi derbi. Rovovska borba od prvog do gotovo poslednjeg minuta i rezultatska klackalica koja je prelomljena na crno-belu stranu tek u završnih 120 sekundi meča.

Dobila je Zvezda večeras Nemanju Nedovića kakvog je želela u većem delu sezone. U drugom poluvremenu dobila je i Luku Vildozu, ali pad koncentracije o odlučujućim momentima na kraju je crveno-bele koštao boljeg rezultata. Takođe, za razliku od prvog duela serije, Ivanovićevi izabranici uspeli su u potpunosti da iskontrolišu Kevina Pantera, koliko toliko i Zeka Ledeja, međutim Partizan je večeras  mogao da se osloni na Alena Smailagića i tihog heroja Joanisa Papapetrua, koji je u većini kritičnih trenutaka preuzimao odgovornost i pogađao šuteve sa poludistance.

Ono što je konstanta dosadašnje finalne serije - veliki broj ofanzivnih skokova Zvezde (11), i još veći problemi crveno-belih sa linije penala (12/19). Kada se na to doda nekoliko promašenih zicera i izgubljenih lopti u seriji u poslednjih nekoliko minuta četvrte deonice - tu leže razlozi drugog poraza crveno-belih.

Partizan je, s druge strane, u napadu željno čekao Kevina Pantera. Nije ga dočekao u prepoznatljivom ritmu do kraja, ali u najprelomnijim delovima utakmice imao, još jednom odličnog Alena Smailagića, "neprimetnog meč vinera" Papapetrua, te u drugom poluvremenu i Džejmsa Nanelija, Matijasa Lesora, u jednom delu četvrte deonice i Danila Anđušića.

Valjak je meč krenuo da lomi u drugoj polovini treće deonice. Posle potpuno izjednačenih 25 minuta u kojima je viđena, u pravom smislu te rečenice, rezultatska klackalica, Naneli se pojavio sa devet poena (dve trojke) i pogurao Valjak ka, u tom trenutku maksimalnih plus devet, posle trojke Ledeja (68:59).

Lazić i Vildoza su ubačenim šutevima van linije 6.75 dali Zvezdi "veštačko disanje". Dobili su crveno-beli u tim momentima Luku Mitrovića i malo po malo prednost Partizana se topila do minus četiri posle trojke Vildoze (78:74). I onda se desio jedan od prelomnih momenata meča. Pri tom rezultatu Lazarević je promašio čist zicer, potom je Zvezdin košarkaš izgubio loptu nagazivši aut liniju, što je trojkom za nedostižnih 82:74 kaznio Džejms Naneli.

Crno-beli će prvu meč loptu imati već u nedelju (20.30, TV Arena sport Premium1), ali se serija sada seli pred Zvezdine navijače, koji će bez sumnje biti veliki vetar u leđa Laziću i drugovima.

PARTIZAN: Ledej 12 (6sk), Avramović, Koprivica, Panter 13, Smailagić 15, Papapetru 8, Egzum - (5as), Naneli 15, Lesor 13, Trifunović, Anđušić, Madar 7 (7as).

CRVENA ZVEZDA: Vildoza 8, Lazarević -, Kampaco 9 (7as), Mitrović 9, Lazić 4, Martin -, Dobrić 11, Ilić, Nedović 21, Petrušev 7, Bentil 6 (7sk).

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Smailagić prvi faul u napadu na plus osam za Partizan, na drugoj strani Bentil poentira iz ofanzivnog skoka posle promašene trojke Kampaca. Argentinac potom pravi petu ličnu grešku, a Panter pogađa dva bacanja. So kraja je minut i 18 sekundi Partizan vodi 84:76. Vildoza promašuje trojku, kao i Ledej na drugoj strani. KRAJ! Partizan je pobedio Crvenu zvezdu 87:78.

38. MINUT - Zvezda je na samo minus četiri posle trojke Vildoze u 37. minutu - 78:74. Mitrović sa jedne, pa Eksum sa druge strane promašuju zicere. Dva napada su crveno-beli prokockali na minus četiri, posle čega Bentil šalje Ledeja na liniju penala. Partizanov Amerikanac je jedno slobodno bacanje - 79:74. Nova izgubljena lopta Zvezde i trojka Nanelija za erupciju u Areni. U završna dva minuta meča ulazi se s vođstvom Partizana 82:74.

MN Press
 

36. MINUT - Propušten napad Partizana za dvocifreno vođstvo lakim poenima kažnjava Mitrović. Papapetru čuva crno-belima plus devet na polovini četvrte deonice - 76:67. Posle lakih poena Nedovića, Lesor poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje - 78:69. Tri uzastopna prelaka poentiranja crveno-belih, naterali su Obradovića da zatraži minut odmora. U 36. minutu Partizna vodi 78:71. Anđušić promašuje potpuno otvorenu trojku, posle čega Madar pravi četvrtu ličnu grešku sprečavanjem kontre Zvezde.

34. MINUT - Zvezda je posle dva i po minuta izašla iz bonusa, ali Partizan gubi dve uzastopne lopte. Kampaco je promašio potpuno otvorenu trojku, što na drugoj strani sa linije penala kažnjava Anđušić - 72:65, 33. minut. Lazarević gazi aut liniju, a Partizan poenima Anđušića iz prodora ponovo ide na dosad najvećih plus devet, Ivanović mora da traži još jedan minut odmora - 74:65. Posle tajm auta Zvezdin trener je na teren poslao Nedovića, Vildozu i Kampaca, a Mitrović pravi faul u napadu. Na isteku 34. minuta Partizan vodi 74:65.

MN Press
 

32. MINUT - Četvrta deonica je počela promašenim napadima na obe strane. Prve poene dao je Madar sa poludistance - 70:62. Vildoza daje trojku na isteku napada, a potom Lazarević promašuje čist zicer. Na isteku 32. minuta Partizan vodi 70:65.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Nova trojka Nanelija za vraćanje Partizana na najvećih plus osam u 29. minutu - 65:57. Lesor pravi treću ličnu grešku nad Petruševim, koji s linije penala pogađa oba puta - 65:59. Na kraju treće četvrtine Partizan vodi 68:62. Prethodno je Ledej ubacio trojku za najveće vođstvo crno-belih (plus devet), ali je Lazić uz zvuk sirene vratio ubačeni šut van linije 6.75.

MN Press
 

28. MINUT - U teškim momentima za Zvezdu odgovornost u napadu preuzima Dobrić. Posle poena iz prodora, pogodio je i dva penala - 61:55. Eksum pravi faul u napadu, to mu je četvrta lična greška, igra se 27. minut. Crveno-beli su propustili dva napada da još smanje zaostatak, Ledej sa linije penala (1/2) donosi Partizanu plus sedam u 28. minutu - 62:55. U završna dva minuta trećeg kvartala ulazi se s vođstvom crno-belih 62:57 posle poena Vildoze iz prodora.

26. MINUT - Partizan je u seriji 7:0 i posle trojke Nanelija vodi 56:50, 25. minut. Ivanović traži tajm aut. Petrušev se posle ofanzivnog skoka izborio za dva penala. Pogodio je jedno i prekinuo seriju crno-belih. Nedović pravi treću ličnu grešku prilikom šuta Nanelija za tri poena. Iskusni Amerikanac je pogodio sva tri bacanja za najveće vođstvo Partizana u dosadašnjem toku meča - 59:51. Posle 26. minuta košarke u Areni Partizan vodi 61:53.

MN Press
 

24. MINUT - Posle faula u napadu Kampaca, košarkaši Partizana gube treću loptu za  nešto više od dva minuta igre u trećoj deonici. Nastavlja Nedović da pravi velike probleme crno-belima, Zvezda ponovo vodi 48:47. Ledej poentira iz prodora na drugoj strani. Na isteku 24. minuta Madar pravi treću ličnu grešku, a potom i Nedović faul u napadu. Partizan vodi 53:50, posle još jednog zakucavanja Lesora.

22. MINUT - Treća deonica je otvorena završetkom napada bez šuta na koš Crvene zvezde i koracima Smailagića u trećem uzastopnom napadu crno-belih. Prve poene u nastavku meča sa linije penala postiže Luka Mitrović (2/2), Zvezda vodi 46:44. Posle skoro dva minuta igre u trećoj deonici prve poene za Partizan postiže Madar (trojka). Na isteku 22. minuta crno-beli vode 47:46.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Panter pogađa preko Mitrovića za dva - 42:39. Nedović ubacuje novu trojku za novo izjednačenje - 42:42. Na kraju prvog poluvremena rezultat je izjednačen 44:44.

MN Press
 

18. MINUT - Nedović ubacuje trojku za novo izjednačenje - 36:36. Sada Papapetru preuzima odgovornost u igri Partizana, na drugoj strani Nedović ubacuje dva penala. Šest vezanih poena Papapetrua, u završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Partizana 40:39, posle polovičnog učinka Mitrovića sa linije penala.

16. MINUT - Posle dva promašena penala Vildoze, Anđušić pravi faul u napadu. Smailagić igra sjajnu utakmicu, ponovo zakucava posle ofanzivnog skoka. Partizan na isteku 15. minuta vodi 34:30. Posle polovičnog učinka Lazića sa linije penala, Nedović pogađa dugu dvojku i vraća Zvezdu na minus jedan. Obradović traži minut odmora na isteku 16. minuta - 34:33.

MN Press
 

14. MINUT - Posle Dobrića i Marković ubacuje trojku za Zvezdu, a potom je iskusni bek iznudio i faul u napadu Lesoru. Zvezda vodi u 13. minutu 28:27. Martin je napravio isto što i Lesor nekoliko desetina sekundi ranije. Novi laki poeni i zakucavanje Smailagića. Igra se u nekoliko napada koš za koš, Partizan posle trojke Pantera vodi 32:30.

12. MINUT - Prvi put na meču Zvezda vodi 25:23, posle trojke Dobrića. Još jednom su crveno-beli prethodno imali ofanzivni skok. Partizan odgovara sa lakim i vezanim poenima Smailagića i Lesora, koji vraćaju vođstvo Valjku - 27:25. 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Zvezda posle poena Dobrića iz prodora ponovo prilazi na minus jedan u 9. minutu - 20:19. Posle zakucavanja Smailagića, Kampaco pogađa trojku za izjednačenje - 22:22. Na kraju prve četvrtine Partizan vodi 23:22.

MN Press
 

8. MINUT - Igra se u mini serijama na startu meča. Sada crno-beli prave 4:0 i vode 17:12 posle dva ubačena penala Lesora. Ponovo Zvezda poentira posle ofanzivnog skoka, ovoga puta je najviši bio Petrušev. Panter ubacuje svoju prvu trojku na meču - 20:14. U završna dva minuta uvodne deonice ulazi se s vođstvom Partizana 20:16.

6. MINUT - Partizanovu seriju 8:2 trojkom iz trećeg uzastopnog napada prekida Kampaco - 13:10. Kao i u prvom meču, Zvezda pravi ogromne probleme crno-belima na ofanzivnom skoku. Za manje od pet minuta crveno-beli već imaju četiri uhvaćene lopte pod košem rivala. Luka Mitrović lako poentira i vraća Zvezdu na poen zaostatka. Mini seriju Zvezde 5:0 prekida Smailagić zakucavanjem posle ofanzivnog skoka - 15:12.

MN Press
 

4. MINUT - Zvezda odgovara mini seriju 5:0, posle poena Bentila iz ofanzivnog skoka. Ledej ubacuje prvu trojku za Partizan na meču - 8:5. Kampaco na drugoj strani poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Sada i Naneli ubacuje trojku - 11:7. Na isteku 4. minuta crno-beli vode 13:7, posle poena Ledeja sa linije penala (2/2).

2. MINUT - Meč je otvoren sa 2+1, pa poenima iz prodora Smailagića - 5:0. Nedović ubacuje trojku na isteku napada za prve poene Zvezde na meču. Posle dva minuta igre Partizan vodi 5:3.

 

 

 

- U dvorani je i Bogdan Bogdanović, koga su Grobari dočekali ovacijama.

24sedam/P. K.
 

- Pogledajte kako su dočekane ekipe sa punih tribina Arene prilikom izlaska na zagrevanje.

- Košarkaši oba kluba stižu u beogradsku Arenu.

 

 

- Prvi meč finala uz teren beogradske Arene pratila je i devojka koja važi za najpopularnijeg NBA fotografa.

- Strateg Partizana Željko Obradović pred drugi meč finala plej-ofa AdmiralBet ABA lige imao je novu poruku za Grobare.

- Trener Crvene zvezde Duško Ivanović uoči večerašnjeg meča izrazio je veru u svoj tim, kao i u pobedu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike