Tristan nije spreman za NBA! Košarkaš Partizana na skeneru bivšeg skauta Majamija i Detroita: Barem još godinu dana kod Željka!

24.05.2023

17:36

0

Autor: A. Š.

Džejson Filipi detaljno analizirao potencijale Vukčevića i na kraju istakao da mu je potrebno barem još godinu dana igranja u Evropi

Tristan nije spreman za NBA! Košarkaš Partizana na skeneru bivšeg skauta Majamija i Detroita: Barem još godinu dana kod Željka!
Tristan Vukčević - Copyright MN Press

Malo komešanje među navijačima Partizana na početku plej-ofa AdmiralBet ABA lige izazvalo je priznanje Željka Obradovića da je Tristan Vukčević dobio dozvolu kluba da otputuje u SAD, ali da on ne zna gde se tačno mladi košarkaš nalazi.

Ubrzo se ispostavilo da se nekadašnja nada madridskog Reala otisnula „preko bare“, kako bi pred očima NBA skauta pokušao da se izbori za što bolju poziciju na predstojećem draftu, a kako se Vukčević pokazao u SAD donekle može da dočara i izveštaj nekadašnjeg NBA skauta Džejsona Filipija.

Filipi je svoj izveštaj o supertalentovanom košarkašu Partizana podelio sa pratiocima na „Draft Digest pro“, kao neko ko je tokom 19 godina karijere u najjačoj ligi na svetu radio kao internacionalni skaut za Detroit i Majami, te kao direktor međunarodnog skautinga u Portlandu.

Kao Tristanove prednosti Filipi je istakao dobru mobilnost za njegovu visinu, ofanzivnu svestranost u smislu igranja na visokom i niskom postu, šuterske sposobnosti, te dobre ruke i osećaj za igru.

Što se tiče stvari koje mu kod Vukčevića izazivaju manju sumnju, iskusni skaut je naveo prosečan osećaj za skok s obzirom na visinu i poziciju, nedostatak fizičkih atributa, slabiju zaštitu obruča, te lošiju završnicu uz kontakt.

Pre nego što je dao detaljniju analizu Vukćevića, Filipi je u svom izveštaju naveo i dva pitanja:

* Da li njegovo telo može da se razvije dovoljno dobro da bi se takmičio na NBA nivou?

* Koliko je čvrst?

- Tristan Vukčević se mučio da dobije priliku u Evroligi. Ipak, imao je redovnu minutažu (nekoliko utakamica je i počeo) u Jadranskoj ligi i igrao je prilično dobro kada bi dobio priliku – naveo je na početku izveštaja Filipi, pa istakao:

- Vukčević još nije spreman da se takmiči na NBA nivou, ali ima legitiman potencijal zahvaljujući svom telu i setu veština. Pre svega, on mora da radi na svom telu, koje je dugačko, ali slabo i sa nedostatkom mišićnog tonusa. Dovoljno je mobilan za svoju visinu, dobro se kreće na terenu i može da poentira iz igre jedan na jedan, ali mora da doda malo snage svojoj igri.

Skaut sa skoro dvodecenijskim NBA iskustvom Tristana je nazvao modernim visokim košarkašem sa uglađenim veštinama.

- Trebalo bi dobro da pređe na NBA nivo jer može da igra i na visokom i na niskom postu, i što je još važnije dobro šutira za tri poena iz otvaranja prostora. Takođe, može da spusti loptu u dribling i dobro je kontroliše, ali mora da bude bolji u završnici uz kontakt. Dobro trči i može da završava akcije u tranziciji.

Nekoliko puta je Filipi u svom izveštaju, navodeći Tristanove vrline, iskazivao zabrinutost zbog njegove „fizike“ iz čega se može naslutiti šta bi mogla da bude najveća zamerka skautima klubova iz najjače lige na svetu kada budu razmatrali „kupljenje“ Vukčevića na draftu.

- Često nema snage da završi kada ispred njega stavite telo i čini se da ne šutira dovoljno slobodnih bacanja za visokog igrača. Dobar je dodavač sa visokog i niskog posta, generalno ima dobre ruke i odličan osećaj za igru – kazao je Filipi, dodavši kako mladi košarkaš Partizana ne ide dovoljno agresivno za loptom.

- Koliko god uglađen u napadu bio, i dalje se bori u defanzivi i ne samo zbog mršave građe. Ne liči na fizičkog igrača, može prilično lako da se savlada na niskoj poziciji. Dobro pomera stopala, ali nema veliku bočnu pokretljivost i brzinu. Veoma je sklon prekršajima zbog nedostatka snage i iskustva, i nije baš neki bloker šuteva, čak ni na ovom nivou.

Na kraju, Filipi je zaključio kako Vukčeviću treba još vremena da završi svoj razvoj.

- Verovatno bi imao koristi od barem još godinu dana igranja u Evropi i to ga čini odličim rešenjem za pika u drugoj rundi. Činjenica da će raditi pod nadzorom velikog evropskog trenera Željka Obradovića čini ovu situaciju još intrigantnijom za tim koji je spreman da „baci kockicu“ – napisao je Džejson Filipi.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike