Partizan kroz dramu do prvog mesta u ABA ligi! Valjak porodio pobedu protiv Budućnosti u Morači!

21.04.2023

21:10

0

Autor: A. Š.

Odloženi derbi u Morači doneo raspelt na vrhu regionalnog takmičenja posle ligaškog dela sezone

Partizan kroz dramu do prvog mesta u ABA ligi! Valjak porodio pobedu protiv Budućnosti u Morači!
Kevin Panter i Uroš Trifunović na meču u Podgorici - Copyright AdmiralBet ABA liga/Budućnost/Filip Roganović

Kroz Tantalove muke prošao je Partizan u Podgorici kako bi overio prvo mesto na kraju ligaškog dela sezone i prednost domaćeg terena u plej-ofu regionalnog takmičenja. U neviđenoj drami i prilično nesvakidašnjoj završnici, crno-beli su na kraju, ipak, uspeli da iščupaju pobedu u "Morači" gde je Budućnost savladana 83:82.

Košarkaški region s nestrpljenjem je čekao odloženi derbi 22. kola AdmiralBet ABA lige. Budućnost, s novim trenerom i bez ikakvog rezultatskog imperativa, bila je poslednja nada Crvenoj zvezdi da bi u "produžetku" ligaškog dela sezona, ipak, mogla do liderske pozicije. I umalo je dobila priliku da u Ljubljani protiv Cedevite Olimpije igra za nju.

Crno-belima, s druge strane, "visio je mač nad glavom". Cela sezona u jadranskom karavanu stala im je u večerašnji meč i ogroman pritisak umalo je slomio Pantera i drugove. Potpuno netipično za tim Željka Obradovića u poslednjih nekoliko meseci, Partizan je u nekoliko navrata propuštao prilike da zatvori utakmicu i onda u završnih 60 sekundi umalo od gotovog napravio veresiju.

U finišu prvog i početkom drugog poluvremena klub iz Humske je prelako ispuštao 14 poena prednosti i dozvoljavao domaćinu da mu nada u veliki preokret i još veću pobedu tinja sve do prve polovine četvrte deonice kada je Grin ubacio trojku za minimalno vođstvo Budućnosti i erupciju oduševljenja prepunih tribina "Morače.

I tek tako, iz meča koji je išao ka jednosmernoj ulici ušlo se u rezultatsku klackalicu kojoj se nazreo kraj kada je Ledej, 64 sekunde pre poslednjeg zvuka sirene, ubacio trojku za, činilo se u tom trenutku, nedostižnih plus sedam 79:72. Međutim, drama je tek dostizala svoj vrhunac, jer su crno-beli napravili nekoliko brzopletih i nerezonskih grešaka koje su, uz tokom celog meča hronično mučenje sa linije penala (18/30) omogućile Podgoričanima da preko Grina dođu na prag produžetka.

Američki bek je najpre odmah iz tajm auta Mijovića odgovorio trojkom na trojku Ledeja (79:75), koji je devet sekundi pre kraja imao priliku da sa linije penala stavi tačku na meč koji je trajao više od dva sata. Pošto je O'Brajant prethodno, pri vođstvu Partizana 81:87 promašio dva slobodna bacanja, na liniju penala stao je Ledej koji je bio polovično precizan. Budućnost je pošla, delovao je tako, u napad za kraj meča, međutim Grin je tri sekunde pre poslednjeg zvuka sirene ubacio trojku uz, mora se priznati, diskutabilan faul Papapetrua i potom pogodio bacanje za izjednačenje 82:82.

Tada je Željko Obradović zatražio tajm aut, posle kojeg su crno-beli krenuli iz polja napada. Bili su na ivici pet sekundi kada je lopta poletela prema Panteru, a Bel Hejns u pokušaju da je preseče ušao je u kontakt sa Panterom posle kojeg su arbitri poslali kapitena Partizana na liniju penala. Dve sekunde pre kraja i njemu je zadrhtala ruka, prvi penal je promašio, ali srećom po crno-bele sačuvao je koncentraciju za drugi pokušaj, da bi Popovićev neuspešan pokušaj sa više od pola terena uz zvuk sirene označio kraj porođajnih muka za sve kojima su crno-bele boje na srcu.

BUDUĆNOST: Rejnolds, Bel-Hejns 12, Šehović, Atić 8, Kaba 9, Lazić 1, O’Brajen 4, Jagodić-Kuridža 5, Drobnjak 2, Popović 8, Grin 31, Kamenjaš 2.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 12, Avramović 8, Panter 14, Smailagić 8, Papapetru 11, Egzum 5,  Naneli 2, Lesor 13, Trifunović 6, Anđušić, Madar 4.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Na ulasku u poslednja dva minuta četvrtog kvartala Kaba pravi faul nad Panterom za dva bacanja. Kapiten Partizana pogodio je oba penala - 76:72. Odbranili su se crno-beli, na 64 sekunde pre kraja Ledej ubacuje trojku za 79:72. Novi minut odmora Mijovića. Grin ubacuje trojku preko Pantera, do kraja je tačno 60 sekundi - 79:75. Panter gubi loptu, Ledej pravi nesportski faul nad Grinom. Do kraja je 39 sekundi, bek Budućnosti je ubacio jedno od dva bacanja - 79:76. U dodatnom napadu Grin je poentirao iz prodora, do kraja je 32 sekunde, crno-beli imaju napad i plus jedan - 79:78. Posle tajm auta Obradovića Lesor poentira uz faul, ali promašuje dodatno bacanje. Do kraja je 13 sekundi, Partizan vodi 81:78. O'Brajant je fauliran, promašio je oba bacanja. Ledej ide na liniju penala, crno-beli devet sekundi pre kraja imaju plus tri - 81:78. Američki krilni centar pogađa jedno od dva bacanja - 82:78. Grin pogađa trojku uz faul, tri sekunde pre kraja, pogodio je dodatno bacanje. Nerešeno je, Obradović koristi minut odmora. Bel Hejns pravi faul nad Panterom, do kraja je 2.6 sekundi, kapiten Paprtizan pogađa jedno bacanje! KRAJ! Partizan je pobedio u Morači 83:82!

38. MINUT - Panter uz zvuk sirene za istek napada pogađa sa poludistance - 71:68. Još jednom su crno-beli uspeli da se odbrane, tačno tri minuta pre kraja četvrte deonice vode 71:68 i imaju napad. Ledej gubi loptu, Bel Hejns poentira u kontri. Izuzetno važnu trojku za Partizna pogađa Kevin Panter, do kraja je 2.18, crno-beli vode 74:70. Mijović traži minut odmora. Popović pogađa za dva.

AdmiralBet ABA liga/Budućnost/Filip Roganović
 

36. MINUT - Raspucali su se Podgoričani, Popović ubacuje trojku, ali Ledej odmah uzvraća na isti način i vraća minimalni plus Valjku - 67:66, 35. minut. Lesor lupa rampu Kabi, na drugoj strani francuski centar popravlja promašaj Ledeja - 69:66. U završna četiri minuta meča ulazi se s vođstvom Partizana 69:68.

34. MINUT - Budućnost vodi posle trojke Grina u 33. minutu - 63:62. Kratko je trajalo vođstvo domaćih, Lesor poravnava rezultat sa jednim od dva ubačena penala - 63:63. Budućnost je već iskoristila bonus, Kaba pravi treću ličnu grešku, a Lesor ubacuje još jedno jedno do dva bacanja i vraća plus na stranu Partizana - 64:63.

AdmiralBet ABA liga/Budućnost/Filip Roganović
 

32. MINUT - Papapetru pravi četvrtu ličnu grešku na otvaranju četvrte četvrtine, a Jagodić Kuridža sa linije penala (1/2) smanjuje na minus dva - 59:57. I crno-beli počinju ovu deonicu sa linije penala, Avramović pogađa oba pokušaja - 61:57. Grin ubacije trojku za samo minus jedan domaćih. Gubi loptu Eksum, ali "đetići" još jednom promašuju trojku za vođstvo. Lesor ubacuje jedno od dva bacanja - 62:60.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Grin je na minus dva promašio potpuno otvorenu trojku za veliki preokret Budućnosti, a potom su domaći napravili nesportski faul nad Smailagićem. Košarkaš Partizana još jednom je večeras promašio dva slobodna bacanja, a u dodatnom napadu Eksum se izborio za dva penala. Australijski bek je pogodio oba pokušaja - 55:51. Odbranili su se crno-beli još jednom, a potom Avramović poentira iz prodora i donosi Valjku plus šest pred završnih 60 sekundi treće deonice - 57:51. Popović ubacuje važnu trojku za Budućnost posle tajm auta Mijovića - 57:54. Na kraju treće deonice Partizan vodi 59:56.

28. MINUT - Važnu trojku za Partizan ubacuje Panter - 53:47. Ali, Budućnost vezuje četiri poena i prilazi na samo minus dva pred završna dva minuta treće deonice - 53:51.

AdmiralBet ABA liga/Budućnost/Filip Roganović
 

26. MINUT - Lesor zakucava i, barem zasad, odbija nalet Budućnosti - 50:42, 25. minut. Partizan je na polovini treće deonice ispunio bonus, a Podgoričani se posle tri ubačena bacanja Grina u potpunosti vraćaju u meč - 50:47. Budućnost je u seriji 10:2.

24. MINUT - Trifunović trojkom prekida seriju Budućnosti 6:0 - 48:37, 23. minut. Nova mini serija 5:0 Podgoričana, koji posle poena uz faul i pogođenog dodatnog bacanja Kabe prilaze na "samo" minus šest na isteku 24. minuta 48:42.

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je sa dva ubačena penala Lesora - 43:31. Grin promašuje trojku na drugoj strani, a potom Avramović popravlja promašaj Lesora i vraća crno-bele na, dosad najvećih, plus 14 - 45:31. Imali su crno-beli napad na plus 14, ali su izgubili loptu na izvuđenju iz auta, posle čega Lesor pravi nesportsku grešku nad Kabom. Centar Budućnosti je ubacio dva penala, a u dodatnom napadu Drobnjak poentira iz prodora - 45:35.

AdmiralBet ABA liga/Budućnost/Filip Roganović
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Smailagić je promašio otvorenu trojku na plus 14, pa na drugoj strani Bel Hejns poentira iz prodora i prekida seriju Partizana 7:1 - 39:27. Grin pogađa trojku uz faul Smailagića (treća lična greška), ubacuje i dodatno bacanje - 41:31. Na kraju prvog poluvremena Partizan vodi 41:31.

18. MINUT - Šestom trojkom Partizana na meču, a drugom Papapetruovom, crno-beli u 17. minutu dolaze do novog najvećeg vođstva 35:24. Budućnost je prokockala napad na minus 10, pa Madar i Smailagić donoe Valjku maksimalnih plus 14 pred završna dva minuta prvog poluvremena - 39:25.

16. MINUT - Sjajan protok lopte u napadu Partizana, Papapetru je ostao potpuno sam i ubacio trojku - 28:20. Prethodno je Budućnost propustili priliku da još više smanji zaostatak.Posle 16. minuta igre u Morači Partizan vodi 32:22 posle poena Smailagića i dva ubačena bacanja Madara.

AdmiralBet ABA liga/Budućnost/Filip Roganović
 

14. MINUT - Budućnost je za dva i po minuta izašla iz bonusa u drugoj deonici, a Partizan posle zakucavanja Smailagića stiže do novog najvećeg plusa na meču - 25:17, 13. minut. Mnogo propuštenih prilika crno-belih u 30-ak sekundi. Najpre je Smailagić promašio dva bacanja, Ledej je uhvatio ofanzivni skok, ali je potom promašio trojku. Ukrali su u narednom napadu loptu Podgoričanima, ali su Ledej i Eksum upropastili kontru dva na jedan. Odmah su kažnjeni sa 2+1 Atića - 25:20.

12. MINUT - Ledej zakucavanjem popravlja promašaj Smailagića za tri poena - 21:15. Na drugoj strani poentira Jagodić Kuridža. Smailagić ovoga puta ubacuje dugu dvojku i čuva Valjku plus šest na isteku 12. minuta igre - 23:17.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Propustili su košarkaši Partizana dva uzastopna napada na plus tri, O'Brajan to kažnjava poenima preko Lesora. Na drugoj strani centar Partizana poentira uz faul, ali i on promašuje dodatno bacanje - 16:13, 9. minut. Još jednom crno-beli poentiraju uz faul, za razliku od Avramovića i Lesora, Papapetru je pogodio dodano bacanje - 19:13. Na kraju prve četvrtine Partizan vodi 19:15. Šut van linije 6.75 zasad pravi razliku, domaćin je ubacio samo jednu trojku iz četiri pokušaja, dok su crno-beli pogodili četiri od osam šuteva van linije 6.75.

AdmiralBet ABA liga/Budućnost/Filip Roganović
 

8. MINUT - Tek što je kročio na parket Eksum ubacuje trojku, pa crno-beli u završna dva minuta prve četvrtine ulaze sa plus tri - 14:11.

6. MINUT - Propustili su crno-beli kontru za prvo vođstvo, pa na drugoj strani to lakim poenima kažnjava Bel Hejns - 8:5. Sada je Budućnost kažnjena za izgubljenu loptu na plus tri, trojku ubacuje Panter za prvo izjednačenje na meču - 8:8 na polovini uvodne deonice. Trojkom Ledeja crno-beli dolaze do prvog vođstva na meču 11:8. Atić ubacuje prvu trojku za Budućnost večeras.

4. MINUT - Posle skoro dva i po minuta igre prve poene za Partizan na meču postiže Avramović i to uz faul, ali je bek crno-belih promašio dodatno bacanje - 4:2. Posle zakucavanja Kabe, Trifunović ubacuje prvu trojku na meču - 6:5.

2. MINUT - Meč je otvoren poenima Grina i promašajem Ledeja za dva na drugoj strani - 2:0. Budućnost vodi 4:0 posle poena Atića. Posle dva minuta košarke u Morači domaći vode 4:0.

 

 

 

 

- Željko Obradović je pred put u Podgoricu jasno stavio do znanja kako će crno-beli pristupiti večerašnjem meču.

- Čelnici Partizana i Budućnosti su poslednjih nekoliko sezona svojim delovanjem u medijima značajno uspeli da smanje navijačke tenzije na mečevima ova dva kluba. Ipak, Podgoričani su uoči duela sa crno-belima izdali jedno saopštenje namenjeno njihovim fanovima.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike