Španci strahuju od Partizana: Raskrinkane su Realove mane, to sad svi vide, neće osvojiti nijedan trofej

19.04.2023

15:04

0

Autor: P.K.

Sve je počelo od duela sa crno-belima, koji su pokazali ostalima kako treba da se igra

Španci strahuju od Partizana: Raskrinkane su Realove mane, to sad svi vide, neće osvojiti nijedan trofej
Lesor i duelu sa Tavaresom - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Španski mediji sa zebnjom čekaju sledeću nedelju i početak plej-of serije Evrolige, bar kada je u pitanju Real Madrid. Onaj deo naklonjen Barsi je miran, ali "beli" deo zemlje sa Pirinejskog poluostrva prilično je tmurno raspoložen pred mečeve sa Partizanom.

Upravo je duel sa Partizanom otvorio Pandorinu kutiju, zbog koje sada Marka misli da je sezona dovedena u pitanje.

- Kolaps Real Madrida protiv Barselone u prvenstvu (97:82) izneo je na svetlo sve slabosti koje su beli tim pretvorile u džina sa stopalima od gline. Ovi nedostaci su već bili jasni pojedinima i pre početka sezone, a u poslednjih mesec i po dana su potpuno jasni svima, a doneli su negativni skor u najvažnijem delu Evrolige i domaćeg takmičenja – piše novinar Hose Luis Martines.

On je kao glavni problem istakao termin koji je sam skovao – "Tavaresdependencia", odnosno zavisnost od Edija Tavaresa. Za nju kaže i da je donekle logično da se tako igra kada se ima najbolji centar u Evropi, "ali nije kada je visoki igrač u problemu sa penalima ili predugo igra pa je iscrpljen – tada tim ide na dole".

- To se vidi i poslednjih nedelja, kada je Tavaresov "partner za ples u reketu" Vensan Poarje ispao iz rotacije zbog upale slepog creva. Stanovnik Zelenortskih ostrva dobio je previše minuta, a rivali su sve visoke igrače bacili na njega. A prebacivanje četvorki na poziciju pet nije dalo rezultata. Zato nije ni čudo što je Real protivnicima u poslednjih šest poraza (Barsa, Breogan i Baskonija i ACB, kao i Makabi, Partizan i Efes u Evroligi) dozvolio 71 ofanzivni skok.

Trener Ćus Mateo priznao je da je to problem, a novinar nabraja i rupe u odbrani:

- U sedam od poslednjih 13 utakmica, Real je primao 90 i više poena: 95 od Baskonije, 96 od Breogana, 97 od Barse, 91 od Valesije, 90 od Efesa, 104 od Partizana i 100 od Makabija. Jasno se vidi odsustvo defanzivnih specijalista kao što su Rudi Fernandez ili Gabi Dek. A ta slabost se prenosi i u pad tokom drugog poluvremena – piše Marka i navodi koliko je ekipa primila poena u drugom poluvremenu (uvek preko 50, a nekad i preko 60).

Nastavlja se dalje sa "dijagnozom".

- Drugi veliki nedostatak je pozicija plejmejkera. Povrede Najdžela Vilijamsa Gosa, Serhija Ljulja i Karlosa Alosena nisu pomogle. Serhio Rodriges izgleda više nije za velike bitke, ili je izgubio poverenje Ćusa Matea, koji forsira Adama Hangu i Alberta Abaldea, koji nisu plejmejkeri. Rivali znaju da je to Ahilova peta i stalno ga golicaju tu. Nije slučajnost da skoro svi protivnici belih ih upravo napadaju na toj poziciji i redovno ih masakriraju.

Šta i kako sad u najvažnijem delu sezone?

- Ponekad Real sakrije svoje nedostatke jakim napadom, ali klub te veličine ne može da se oslanja na to da će Džanan Musa svako veče da postigne 25 poena, da će Mario Hezonja da se "zapali" ili da će Fabijen Koser, Petr Korneli ili Ljulj biti inspirisani tog dana. Napad je loše ustrojen, a ako se sve te male planete poslože, tim može da dobije bilo koga. Ako ne budu mogli da pobeđuju u serijama, neće osvojiti ni prvenstvo, kamoli Evroligu.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike