Grobari, zamislite pet timova sa skorom 19-15, a jedan mora da ispadne! Moguć neverovatan rasplet neverovatne sezone u Evroligi!

01.04.2023

11:11

0

Treba li crno-beli da brinu ako dođe do ovakvih rezultata, izračunali smo za vas

Grobari, zamislite pet timova sa skorom 19-15, a jedan mora da ispadne! Moguć neverovatan rasplet neverovatne sezone u Evroligi!
Košarkaši Partizan - Copyright 24sedam/Katarina Mihajlović

Sezona Evrolige koja polako prilazi kraju ubedljivo je najuzbudljivija u istoriji.

Na dva kola pre kraja ne zna se gotovo ništa, a borba za Top 8 je toliko žestoka da je potreban veoma precizna matematika da bi se sve mogućnosti uzele u obzir.

Ono što je za srpski košarku najvažnije je kalkulacija Partizana, pošto je Crvena zvezda u petak uveče i defintivno ostala bez šansi za prolaz dalje.

Najjednostavnije i najbolje po crno-bele bilo bi da slave u oba naredna meča (Monako u gostima, Panatinaikos kod kuće), a već smo pisali da bi i jedan trijumf bio dovoljan uz uslov da Baskonija i Žalgiris izgube jedan od preostala dva meča. Dva poraza bilo kog od ova dva tima značio bi da crno-belima ne treba nijedan trijumf za Top 8.

24sedam/Katarina Mihajlović
Naneli zakucava u duelu Partizan - Real

Ali, kako je ova sezona bila zaista "luda" nije nemoguće da rasplet bude još luđi. Prva četiri mesta su sigurna, videćemo kako će se Olimpijakos, Real, Barselona i Monako poređati, a za preostala četiri u igri je pet timova.

I ukoliko dođe do toga pomenutog ludog raspleta moguće je da svih pet završe sa identičnim skorom od 19 pobeda i 15 poraza. Dakle, Makabi gubi oba meča do kraja, Fenerbahče i Partizan jedan dobijaju, a jedan gube, a Baskonija i Žalgiris slave po dva puta! Šta u tom slučaju? Treba li Grobari da brinu?

Pravila Evrolige su jasna. Postoji pet stavki na osnovu kojih se određuje ko ide dalje u slučaju da dva ili više timova imaju isti skor na kraju ligaškog dela takmičenja.

1. Najbolji odnos pobeda i poraza u međusobnim duelima svih izjednačenih klubova

2. Bolja koš-razlika u međusobnim duelima svih izjednačenih klubova

3. Bolja koš-razlika u duelima sa svim timovima  u sezoni

4. Najveći broj postignutih poena u svim utakmicama u sezoni

5. Najbolji koeficijent postignutih i primljeniih poena u svim utakmica u sezoni

Printscreen
Pravila za Top 8 Evrolige

Portal 24sedam izračunao je za vas šta će se desiti ako svih pet timova budu izjednačeni. Na snazi će biti samo prvi kriterijum, a to znači da će pesma Grobara da se čuje i u Top 8 fazi Evrolige! Sve ostale stavke su, dakle, nebitne jer će ako dođe do "19-15 situacije" za sve, kratkih rukava ostati Fenerbahče!

Partizan i Baskonija imaju skor 5:3 sa konkurentima za Top 8, Makabi i Žalgiris će biti na 4:4 (jer je da bi se svi izjednačili neophodno da Litvanci savladaju Izraelce), a tim iz Turske bi ostao na 3 pobede i 5 poraza i završio takmičenje!

Trenutna koš razlika i odnos pobeda i poraza

Baskonija 699:650 (5-3)

Partizan 698:665 (5-3)

Makabi 591:615 (4-4)

Žalgiris 551:579 (4-4)

Fenerbahče 621:649 (3-5)

*Napominjemo da je neophodno da Žalgiris bude bolji od Makabija da bi se svi timovi izjednačili

Poznato je da bi u tom slučaju Baskonija zauzela 5. mesto, Partizan bi bio 6, a o 7. i 8. mestu Makabija i Žalgirisa odlučivala bi veća pobeda. U prvom duelu slavili su Izraelci sa 1 razlike i za sedmu poziciju ne smeju da budu poraženi sa više od toga.

BONUS VIDEO:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike