Raduj se Srbijo – idemo na Mundobasket! Pukla stotka, Orlovi u meču odluke preslišali Veliku Britaniju!

27.02.2023

20:45

0

Autor: A. Š.

Košarkaška reprezentacija Srbije slavila u poslednjem meču kvalifikacija i plasirala se na planetarni šampionat

Raduj se Srbijo – idemo na Mundobasket! Pukla stotka, Orlovi u meču odluke preslišali Veliku Britaniju!
Marko Gudurić na meču sa Velikom Britanijom - Copyright MN Press

Srbija ide na Mundobasket! Bilo je malo tenzije, bilo je i nervoze, ali kada je bilo najvažnije Orlovi su bili pravi i u meču odluke došli do ubedljive pobede protiv Velike Britanije - 101:83 (28:20, 18:21, 28:19, 27:23).

Srpski košarkaši nisu dozvolili da im se ponovi Italija i kvalifikacije za Olimpijske igre. I sada su Orlovi igrali pred punim tribinama „Pionira“, i sada nisu imali pravo na grešku, ali ovoga puta uspeli su da zadrže preko potrebnu mirnoću i u momentima kada je postojala opasnost da sve pođe u neželjenom smeru izađu na pravi put.

Sjajno su Pešićevi izabranici otvorili meč. Predvođeni izuzetno raspoloženim Markom Gudurićem, srpski košarkaši su brzo stigli nadomak dvocifrenog plusa, koji su dohvatili trojkom Ristića u 9. minutu meča (26:15). 

Ipak, Britanci nisu želeli tek tako da istaknu belu zastavu. U finišu prve i početkom druge četvrtine serijom 10:2 ekspresno su uhvatili rezultatski priključak i meč uveli u nekoliko minuta potpuno izjednačene igre. Brza tri penala Marka Gudurića (posle samo pet minuta igre) kao da su isekla krila Orlovima, koji su tek u finišu prvog poluvremena došli do daha i nešto osetnije prednosti (46:39), koja je još jednom ekspresno neutralisana serijom Britanaca 7:0.

A onda je na scenu stupio Aleksa Avramović. Kada su Britanci pretili da meč uvedu u veliku neizvesnost koja bi izvesno bacila dodatni teret na leđa srpskih košarkaša, iskusni bek postigao je devet poena u seriji Orlova 13:3, kojom je počeo finalni slom upornih gostiju (59:49, 25. minut).

Probudila se tada i publike. Pune tribine beogradskog hrama košarke osetile su da otpor Britanaca samo što nije pukao, a uz navijački huk Orlovima su spali svi okovi. Rastrčali su se srpski košarkaši po parketu, počeli su da ubacuju trojke u serijama (Dobrić i Jagodić Kuridža po dve, Gudurić jedna) i za tili čas prednost je otišla na nedostižnih 22 poena sredinom poslednjeg kvatala (91:69).

SRBIJA: Dobrić 14, Jović 6, Mitrović 15, Simanić, Trifunović, Avramović 20, Gudurić 13, Jagodić-Kuridža 8, Jaramaz 4, Petrušev 12, Radanov, Ristić 9.

VELIKA BRITANIJA: Adamu 14, Elis 22, Louson, Menzis 7, Votson-Gejl 7, Horhler 2, Džonson 3, Mekenzi 6, Mokford, Vitl 16, Vilijams.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - KRAJ! Srbija ide na Mundobasket! U meču odluke Velika Britanija je savladana 101:83!

38. MINUT - U završna dva minuta meča Orlovi ulaze sa velikih i sigurnih plus 16 - 95:79.

36. MINUT - Prvorazredna senzacija trebalo bi da se dogodi pa da Orlovi ne budu učesnici Mundobasketa! U 36. minutu razlika je ogromna i sve ide ka velikom slavlju - 93:74.

MN Press
 

34. MINUT - Spali su okovi sa ruku srpskih košarkaša. Posle Dobrića, dve vezane trojke ubacuje i Marko Jagodić Kuridža. Srbija na isteku 34. minuta vodi 88:67.

32. MINUT - Orlovi su nadomak Mundobasketa! Dobrić pogađa trojku na startu četvrte deonice i donosi Srbiji novi najveći plus - 77:60. Raste prednost naše selekcije, posle dva ubačena penala Jaramaza Orlovi vode 79:60 u 31. minutu. Prvi put na meču Srbija ima plus 20, posle još jedne trojke Dobrića - 82:62!

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Na kraju treće deonice Srbija vodi 74:60, posle poena Jovića i Ristića u samoj završnici. Ovo je ujedno i najveća prednost Orlova u dosadašnjem toku meča.

MN Press
 

28. MINUT - Preuzeo je Avramović odgovornost u trećoj deonici, svojim 20. poenom na meču prekida mini seriju rivala 4:0 i čuva dvocifreni plus Srbiji - 65:55. U završna dva minuta pretposlednjeg kvartala Orlovi ulaze sa plus 11 posle polovičnog učinka Jovića sa linije penala - 68:57.

26. MINUT - Ekspresno se Srbija vraća na dvocifreni plus. Na polovini treće deonice Mitrović asistira za Petruševa, koji zakucava - 59:49. Adamu prekida seriju Orlova 9:0, ali Petrušev i Avrmović na isteku 26. minuta donose našem timu velikih 12 poena prednosti - 63:51. Petrušev potom pravi četvrtu ličnu grešku.

24. MINUT - Razigrao se Aleksa Avramović u drugom poluvremenu, ubacio je i trojku bek Partizana, potom iznudio nesportski faul Britanaca. Ubacio je dva bacanja Avramović za vođstvo Srbije 57:49. 

MN Press
 

22. MINUT - Britanci serijom 5:0 otvaraju drugo poluvreme i ekspresno stižu do izjednačenja - 46:46. Avramović odgovara sa četiri vezana poena - 50:46.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Ušli su Orlovi u seriju grešaka, koje Britanci kažnjavaju i 90 sekundi pre kraja druge deonice dolaze do izjednačenja - 39:39. Srećom, brzo su se srpski košarkaši konsolidovali, Aleksa Avramović je ubacio dva penala, pa potom asistirao Joviću koji je ubacio izuzetno bitnu trojku - 44:39. Na kraju prvog poluvremena Srbija vodi 46:41.

18. MINUT - Promašili su Trifunović i Ristić otvorene trojke na plus pet, pa Britanci preko Menzisa prilaze na 39:36 pred završna dva minuta prvog poluvremena.

16. MINUT - Veoma važnu trojku na polovini druge deonice ubacuje Petrušev - 34:29. Britanci prave velike probleme Orlovima na ofanzivnom skoku (osam u prvih 15 minuta), ali srećom to ne koriste maksimalno. Posle 16 minuta igre Srbija vodi 37:32, pošto je prethodno trojku ubacio Avramović.

MN Press
 

14. MINUT - Dva napada su Orlovi prokockali posle tajm auta Pešića, ali srećom ni Britanci nisu uspeli da poentiraju. Petrušev sa linije penala (1/2) prekida seriju rivala - 31:27. Na isteku 14. minuta Srbija vodi 31:29.

12. MINUT - Britanci furiozno otvaraju drugu deonicu, serijom 7:0 prilaze na samo tri poena zaostatka. Pešić je primoran da traži prvi minut odmora - 30:27.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Trojkom Dušana Ristića Orlovi dolaze do najveće prednosti u dosadašnjem toku meča - 26:15 pred završnih 60 sekundi prve deonice. Na kraju uvodne deonice Srbija vodi 28:20, posle trojke Elisa uz zvuk sirene.

 

 

8. MINUT - Tamo gde je stao Gudurić, nastavio je Luka Mitrović. Centar Crvene zvezde za kratko vreme ubacio je sedam poena i sačuvao Orlovima osetniji plus pred završna dva minuta uvodne deonice - 21:13.

6. MINUT - Gudurić je zaradio treću ličnu grešku za  nešto manje od pet minuta igre. To bi mogao da bude problem za Orlove, pošto je sjajno otvorio meč i postigao osam poena od prvih 14. Petrušev dominantnim zakucavanjem prekida mini seriju rivala 4:0 - 16:9.

MN Press
B

4. MINUT - Horhler je samo na trenutak zaustavio nalet Srbije, koja poenima Mitrovića i Avramovića ide na plus sedam - 12:5. Posle četiri minuta igre Orlovi vode 14:5, nakon dva ubačena bacanja Gudurića. 

2. MINUT - Sjajan odgovor Orlova na početnu trojku Britanaca. Gudurić sa dva ubačena šuta van linije 6.75 i Petrušev zakucavanjem donose Srbiji vođstvo 8:3.

 

 

- Orlovi su izašli na zagrevanje.

- Selektor Pešić je promešao karte u timu u odnosu na meč u Grčkoj. Ovih 12 košarkaša večeras bi trebalo da se nađe na parketu "Pionira".

- Partizan i Crvena zvezda ustupili su, kombinovano, nacionalnom timu pet košarkaša.

- Između dva odlučujuća duela Orlova u kvalifikacijama za Mundobasket iz Istanbula je stigla veoma loša vest za srpsku reprezentaciju - Vasa Micić je možda završio sezonu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike