Srbija mora težim putem na Mundobasket! Orlovi izgubili dobijeno u Grčkoj, sad je biti ili ne biti!

24.02.2023

19:15

0

Autor: G. F.

Pred košarkašima Srbije je utakmica protiv Velike Britanije u kojoj nema popravnog

Srbija mora težim putem na Mundobasket! Orlovi izgubili dobijeno u Grčkoj, sad je biti ili ne biti!
Dejan Davidovac - Copyright MN Press

Srbija je propustila prvu šansu da izbori vizu za Mundobasket i sada je pred Orlovima situacija biti ili ne biti u poslednjem meču kvalifikacija protiv Velike Britanije na domaćem terenu! Imali su izabranici Svetislava Pešića sve u svojim rukama večeras u Grčkoj, plus 13 u trećoj deonici, ali su na kraju poraženi posle produžetka - 97:92.

Ogromnu su priliku propustili srpski košarkaši da iskoriste prvu meč loptu i plasiraju se na planetarni šampionat. Grci sa vizom u džepu i bez evroligaških uzdanica odigrali su maksimalno časno i Orlove doveli u sitaciju u kojoj praktično da nemaju popravni.

Gledaće večeras srpski košarkaši duel Velike Britanije i Belgije i navijaće za narednog protivnika, jer bi eventualna pobeda Ostrvljana našu selekciju odvela na Mundobasket, ali ukoliko se to ne dogodi u ponedeljak će Srbija strepeti da joj se ne ponovi Italija i šokantan poraz koji je koštao plasmana na Olimpijske igre.

Orlovi su apsolutno kontrolisali meč. Skoro 30 minuta, predvođeni Jovićem i Milutinovim, gradili su Pešićevi puleni put do Mundobasketa, a kada su u trećoj denoci stigli i do plus 13 delovalo je da im je viza u džepu! A onda se dogodio jedan od prelomnih momenata meča. U poslednjim desetinkama treće četvrtine Moraitis je ubacio trojku sa svoje polovine terena, smanjio vođstvo Srbije na sedam poena i potpuno okrenuo momentum meča.

Na sve to, sredinom treće četvrtine Stefan Jović se požalio na bol u laktu zbog kojeg se do kraja susreta nije vraćao na parket i to se i te kako osetilo na igri Srbije. S druge strane, Grci su se potpuno opustili, počeli da pogađaju šuteve sa distance i za tili čas Grci su napravili potpuni preokret.

U ultra neizvesnoj završnici četvrtog kvartala Jaramaz je imao šut za pobedu ali je promašio trojku, da bi u dodatnih pet minuta Rogavopulos vezao tri trojke i utabao domaćinu put do trijumfa.

Najefikasniji u Grčkoj bio je Nikos Rogkavopulos sa 28 poena, pratio ga je Dimitris Moraitis sa 23. Na drugoj strani najbolji je bio Nikola Milutinov sa 24 poena, dok je Dejan Davidovac dodao 11.

 

 

BLOG UŽIVO:

PRODUŽETAK

45. MINUT - U završna dva minuta produžetka ulazi se s nerešenim rezultatom posle dva ubačena penala Davidovca - 83:83. Nova trojka Rogavopulosa, na drugoj strani Milutinov zakucava, Grci vode 86:85. Treća trojka Rogavopulosa, pred završnih 70 sekundi Grci vode 89:85. Poeni Jaramaza iz prodora. Uz mnogo sreće Grci dolaze do poena, do kraja je 35 sekundi, Grci vode 91:87. Jaramaz ide na liniju penala, 21.8 sekundi pre kraja produžetka - pogodio je bek Bajerna oba bacanja - 91:89. Laki poeni za Grke. Davidovac ubacuje trojku, do kraja je 7 sekundi. Nije gotovo - 93:92. Jaramaz pravi brzi faul, sudije posle gledanja usporenog snimka dosuđuju nesportsku ličnu grešku. Moraitis pogađa dva penala - 95:92. KRAJ! Grčka je pobedila Srbiju - 97:92!

43. MINUT - Jagodić Kuridža je promašio potpuno otvoren šut za tri poena, ali Grci i treći put uzastopno gube loptu u napadu. I još jednom to ne kažnjavamo, ovoga puta promašio je Jaramaz. Kazna je morala da usledi, Rogavopulos je ubacio trojku - 83:81.

41. MINUT - Dodatnih pet minuta polovičnim učinkom sa linije penala otvara Milutinov - 81:80. Grci gube loptu, ali i Davidovac na drugoj strani. Srećom, domaći još jednom greše.

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Kada je najpotrebnije Srbija dolazi do šuta. Posle Jaramaza, trojku ubacuje i Davidovac. Ali, Moraitis uzvraća na isti način, ponovo je nerešeno - 78:78. Milutinov promašuje sa poludistance, ali srećom Grci gube loptu. U poslednjih 60 sekundi ulazi se s nerešenim rezultatom - 78:78. Milutinov postiže poene uz zvuk sirene za istek napada, do kraja je 41 sekunda, Srbija vodi 80:78. Laki poeni za Grke, nerešeno je. Srbija ima poslednji napad. Jaramaz je promašio za tri, igra se produžetak - 80:80!

MN Press
 

38. MINUT - Ekstremno važnu trojku za Srbiju pogađa Jaramaz u 37. minutu - 71:71. Na poene Rogalupulosa, odogovara Milutinov sa četiri uzastopna. Dva i po minuta pre kraja Srbija vodi 75:73. U završna dva minuta četvrte deonice ulazi se s nerešenim rezultatom - 75:75.

36. MINUT - Važna dva ofanzivna skoka pokupili su Orlovi na plus dva, posle čega Davidovac pogađa jedno od dva slobodna bacanja - 68:65. Na polovini četvrte četvrtine, posle dva ubačena bacanja Čugaza, Orlovi vode 68:67. Nova bacanja za domaće, Čugaz je ponovo nepogrešiv, posle dugo vremena Grci vode - 69:68. Jeremić je promašio trojku, Grci idu na plus tri pred poslednja četiri minuta četvrte deonice posle poena Moraitisa iz prodora. Novi minut odmora za Pešića - 71:68.

MN Press
 

34. MINUT - Sredinom treće deonice povredio se Stefan Jović, očigledno je povreda ozbiljnija pošto ga od tada nema na parketu. Grci u 33. minutu prilaze na četiri poena zaostatka, Pešić mora da traži minut odmora. Jaramaz je pogrešio u dodavanju, a Grci dolaze do novih lakih poena. Ristić postiže veoma važne poene sa poludistance.

32. MINUT - Prilaze Grci na "samo" minus pet na startu četvrte deonice - 62:57. Izuzetno važnu trojku uz faul pogađa Jeremić, ali potom promašuje dodatno bacanje. Na isteku 32. minuta Orlovi vode 65:59.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - U poslednja dva minuta pretposlednjeg kvartala poentiralo se uglavnom sa linije penala. Neverovatnom trojkom, sa preko pola terena Moraitisa, Grci na poslednji dvominutni odmor idu sa jednocifrenim minusom - 62:55. 

28. MINUT - Nisu Grci maksimalno iskoristili nesportski faul Jagodića Kuridže, pošto su posle dva ubačena penala Moraitisa napravili faul u napadu - 53:43. Posle polovičnog učinka Milutinova sa linije penala, trojku ubacuje Rogalopulos, Grci su na minus osam - 54:46. Dangubić ubacuje dva važna penala za Srbiju, koja u završna dva minuta treće deonice ulazi sa plus 10 - 56:46.

26. MINUT - Uspostavio je Milutinov dominaciju, postigao svoj 12. poen i u 25. minutu Orlovima doneo novu najveću prednost - 48:35. Domaći traže minut odmora, posle kojeg vezuju dve trojke i prilaze na jednocifren minus - 50:41. Srećom po Orlove, Jeremić ubacuje šut van linije 6.75 i odbija nalet domaćina - 53:41.

MN Press
 

24. MINUT - Sada su Orlovi propustili priliku na plus 11, posle dva ubačena bacanja Milutinova, da dođu do novog najvećeg plusa na meču. Srećom, Grci to nisu kaznili, pa Srbija na isteku 24. minuta vodi 46:35.

22. MINUT - Prvi put na meču Srbija ima dvocifreni plus, pošto je trojku ubacio Jagodić Kuridža - 42:30. Grci ekspresno uzvraćaju trojkom, a potom propuštaju dva uzastopna napada na minus devet da još više smanje zaostatak - 42:33.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Ponovo Jović preuzima odgovornost u kritičnim momentima. Sa dve asistencije za Milutinova i poenima iz prodora donosi Srbiji plus osam u završnici druge deonice - 36:28. Na kraju prvog poluvremena Srbija vodi 39:30 posle trojke Simanića.

MN Press
 

18. MINUT - Propustili su srpski košarkaši priliku da odu na dvocifreni plus, i Grci preko Moraitisa (trojka) to ekspresno kažnjavaju. Pri tom je je Jeremić napravio faul, ali srećom Grci to nisu maksimalno iskoristili, s obzirom da je Kuzeloglu bio polovično precizan sa linije penala 30:26. U završna dva minuta prvog poluvremena Orlovi ulaze sa plus četiri - 32:28.

16. MINUT - Srbija odgovara sa brzih sedam uzastopnih poena i posle trojke Simanića dolazi na plus osam na polovini druge deonice - 28:20. Posle 16. minuta igre Orlovi vode 30:22.

MN Press
 

14. MINUT - Ekspresno Grci prave seriju 7:0 i prilaze na samo poen zaostatka u 13. minutu - 21:20. Ristić i Radanov još jednom odbijaju nalet rivala - 25:20.

12. MINUT - Pokušali su Grci na startu druge deonice da ekspresno uhvate rezultatski priključak, međutim Ristić i Radanov su sačuvali Orlovima plus sedam - 19:12.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Grci sa dva ubačena penala prekidaju seriju Srbije 10:0 - 13:8. Velike probleme Srbija ima sa linije slobodnih bacanja u prvoj deonici. Posle Radanova i Jaramaza, dva penala je promašio i Milutinov. Srećom, Grci to ne kažnjavaju, pa se Milutinov poenima na drugoj strani iskupljuje - na kraju prve četvrtine Srbija vodi 15:8.

MN Press
 

8. MINUT - Sjajna minijatura Stefana Jovića. Posle poena, iskusni plejmejker krade loptu Grcima i asistira Jagodiću Kuridži za lake poene u kontri i novo vođstvo Orlova. Srbija je u seriji 8:0, posle trojke Jeremića Pešićevi izabranici vode 11:6. Orlovi u poslednja dva minuta uvodne deonice ulaze sa plus sedam (13:6), pošto je Dangubić poentirao iz ofanzivnog skoka posle dva promašena bacanja Jaramaza.

6. MINUT - Panajotis Kalaicakis ubacuje prvu trojku na meču i donosi prvo vođstvo Grcima na ulasku u 5. minut meča - 3:1. Milutinov poravnava, ali na drugoj strani Filonis pogađa još jednu trojku za domaćina. Jović poravnava sa 2+1.

4. MINUT - Izuzetno nervozan i neefikasan početak meča. Prošlo je četiri minuta utakmice, još uvek je 1:0 za Orlove.

2. MINUT - Meč je otvoren sa jednim ubačenim, od tri, slobodnim bacanjem Alekse Radanova. 

 

 

- Reprezentativci Grčke i Srbije su pred današnju utakmicu izašli na timsko slikanje u majicama posvećenim preminulom reprezentativcu naše zemlje Stevanu Jelovcu koji je dubok trag ostavio i igrajući u Grčkoj.

KSS
 
KSS
 

- Orlovi su izašli na zagrevanje.

- Selektori su odredili sastave timova za večerašnji meč.

SRBIJA: Nemanja Dangubić, Dušan Beslać, Dejan Davidovac, Marko Jagodić Kuridža, Ognjen Jaramaz, Marko Jeremić, Stefan Jović, Nikola Milutinov, Aleksa Radanov, Dušan Ristić, Boriša Simanić i Aleksa Uskoković.

GRČKA: Emanuil Čacidakis, Nikos Čugkaz, Dimitris Flionis, Kostas Gontikas, Panajotis Kalaicakis, Janis Kuzeloglu, Dimitris Moraitis, Vasilis Muratos, Džordž Piter Papas, Nikos Rogavopulos, Vasilis Toliopulus i Jorgos Calmpuris.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike