Partizan de Fuenlabrada - na današnji dan rođena je legenda! Pre 31 godine Španci su bili najveći neprijatelji u predgrađu Madrida! (VIDEO)

06.02.2023

15:56

0

Autor: A. Š.

Đorđević, Danilović i ekipa su uz ogromnu pomoć punih tribina dvorane Fernando Martin srušili Hunvetud

Partizan de Fuenlabrada - na današnji dan rođena je legenda! Pre 31 godine Španci su bili najveći neprijatelji u predgrađu Madrida! (VIDEO)
Košarkaši Partizana u Fuenlabradi - Copyright Printscreen/YouTube/krkipfc

Gotovo sve je u prethodne tri decenije ispričano o Partizanu iz Fuenlabrade. Verovatno da ne postoji detalj koji je ostao skriven od očiju javnosti o legendarnom pohodu crno-belih na evropski tron, do kojeg su tada golobradi Đorđević, Danilović i drugovi stigli preko madridskog predgrađa.

Usled sankcija klub iz Humske je sve utakmice, osim jedne protiv tadašnjeg Kindera iz Bolonje u četvrtfinalnoj seriji plej-ofa, kao domaćin u najelitnijem evropskom takmičenju igrao u Fuenlabradi, čiji su stanovnici Beograđane primili kao svoje. U bukvalnom smislu kao svoje, pošto su posle jednog duela danima bili razapeti na stub srama ostatka Španije.

A taj meč odigrao se na današnji dan. U Fuenlabradu je „na noge“ Partizanu stigao moćni Huventud. U tom trenutku prvoplasirani tim B grupe osmine finala pao je u jednoj od najuzbudljivijih završnica te sezone, tako što je nekoliko sekundi pre kraja Zoran Stevanović ubacio dva slobodna bacanja na opšte oduševljenje punih tribina dvorane „Fernando Martin“ – 76:75. 

Koliko je ta pobeda značila stanovnicima madridskog predgrađa, i koliko su se oni tada poistovetili sa timom Željka Obradovića možda najbolje svedoči i bis na koji su Đorđević (21 poen), Danilović (20 poena) i ekipa istrčali posle poslednjeg zvuka sirene. A koliko je atmosfera bila negativna prema košarkašima Huventuda govori i to što je ponašanje navijača u dvorani danima posle bilo tema nad kojoj se ostatak Španije zgražavao i nije mogao da se načudi čime je to jedan klub iz Jugoslavije zaslužio takav odnos stanovnika Fuenlabrade.

Te februarske večeri rođen je jedan od najvećih mitova u evropskoj košarci – Partizan de Fuenlabrada – koji i dan danas kod svakog navijača beogradskih crno-belih, ali i stanovnika madridskog predgrađa, budi posebne emocije na sam spomen njegovog imena.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike