Gde su i šta rade Partizanovi heroji iz Istanbula?! 24sedam vas podseća na životni put zlatne generacije (FOTO)

16.04.2022

06:00

0

Uglavnom su ostali u svetu košarke, a neki nažalost nisu živi

Gde su i šta rade Partizanovi heroji iz Istanbula?! 24sedam vas podseća na životni put zlatne generacije (FOTO)
nova - Copyright MN Press

Tačno pre 30 godina, košarkaši Partizana su osvojili titulu prvaka Evrope. U Istanbulu, u finalu koje odavno ima status kultnog, crno-beli su pobedili Huventud, trojkom Aleksandra Đorđevića, koja je takođe kultna i praktično sinonim cele utakmice.

Pamtiće se dugo taj napad, a zatim i šut i pogodak koji je Partizan popeo na "krov" Evrope. Bila je to generacija za pamćenje, u teškim godinama kako za srpski sport, tako i za naše društvo uopšte.

Posle toga, životni i profesionalni put je junake ove priče vodio na različite strane, a u narednim redovima ćete pročitati, gde su i šta rade.

Krenućemo od trenera...

Željko Obradović (62)

Trenutno je trener Partizana.

Posao u Partizanu, te davne 1991. godine bio mu je prvi trenerski. Samo je promenio poziciju, od igrača do trenera crno-belih. Posle Partizana, vodio je Huventud, Real Madrid, Beneton, Panatinaikos i Fenerbahče. Kao klupski trener ima rekordnih devet evropskih titula, a osvajao je odličja i kao selektor i igrač reprezentacije.

24sedam
 

Od prošlog leta je ponovo na klupi Partizana.

U stručnom štabu, kao prvi saradnik Obradovića bio je i Velimir Gašić koji je nedavno govorio za 24sedam.

MN Press
 

Sada nastavljamo sa igračima...

Aleksandar Đorđević (54)

Trenutno je trener Fenerbahčea

U legendarnom finalu ubacio je 24 poena, ali je svakako najznačajnija bila trojka u poslednjem napadu. Posle Partizana karijera ga je vodila do milanske Olimpije, bolonjskog Fortituda, Portlanda, Barselone, Reala, Skavolinija i ponovo Olimpije.

Zatim je otišao u trenere, i promenio nekoliko klubova. Radio je u Olimpiji, Benetonu, Panatainaikosu, Bajernu, Virtusu, a od prošle godine je na klupi Fenerbahčea, kluba iz grada u kojem je Partizanu doneo evropsku krunu.

MN Press
 

Bio je i selektor Srbije, a u dresu reprezentacije osvajao je medalje i kao igrač i kao strateg.

Predrag Danilović (52)

Trenutno je predsednik Košarkaškog saveza Srbije

Bio je najefikasniji u finalu u Istanbulu sa 25 poena, a onda je poneo zvanje MVP-a "fajnal fora". Posle Partizana, kao i Đorđevića, put ga je odveo u Italiju. Postao je član Virtusa, a onda otišao u NBA. Bio je u Majamiju, mada ga je kao pika na draftu prvo izabrao Golden Stejt. Deo NBA karijere proveo je i u Dalasu, a onda se vratio u Evropu. Ponovo u Virtus, sa kojim je opet postao prvak Evrope. Tamo je i potpuno šokantno "okačio patike o klin" sa samo 30 godina.

MN Press
 

Ostao je u svetu košarke, ali ne kao trener. Bio je potpredsednik Partizana, zatim i predsednik. Crno-beli su za vreme njegovog funkcionerskog mandata osvojili 13 titula prvaka države (SRJ, SCG i Srbije), šest Jadranskih liga i pet nacionalnih kupova. Prvi čovek Saveza je od 2016. godine.

Naravno, i Danilović je bio uspešan kao igrač u reprezentaciji.

Vladimir Dragutinović (54)

Trenutno je u menadžerskom poslu

Nakon Partizana igrao i za IMT, Borovicu, Budućnost, Hemofarm i beogradski Radnički. Proveo je i nekoliko sezona u inostranstvu, u Bugarskoj, Makedoniji i Turskoj.

Posle završetka igračke karijere je bio i pomoćni trener u Hemofarmu, a bio je i u Partizanu, na funkciji direktora mlađih kategorija.

MN Press
 

Nikola Lončar (49)

Poslednja funkcija sportski direktor Partizana (do 2021.)

Posle osvajanja evropske titule, ostao je u Partizanu, a onda 1995. godine otišao u Real. Zatim je promenio nekoliko klubova, Vareze, PSŽ Rasing, Makabi Tel Aviv, Huventud, Breogan, Estudijantes, ponovo bio (na kratko) u Partizanu, a karijeru završio u milanskoj Olimpiji.

U Španiji je bio i televizijski konsultant, a jedno vreme je bio i sportski direktor crno-belih, od 2018. godine. Funkciju je napustio u feburaru prošle godine.

Mlađan Šilobad (50)

Trenutno je izvršni direktor Partizana

Posle osvajanja titule, promenio brojne klubove, kako u Srbiji, tako i inostranstvu. Bio je između ostalog član i FMP-a, Beobanke, kao i Crvene zvezde i Partizana (ponovo). Igračku karijeru je okončao u Himiku.

MN Press
 

Posle toga je bio u menadžmentu Partizana, a sadašnja funkcija mu je izvršni direktor.

Dragiša Šarić

Nažalost, preminuo je u julu 2008. godine, u 47. godini. U trenutku smrti, bio je pomoćni trener u Partizanu, asistirao je Dušku Vujoševiću.

Posle uspeha u Istanbulu, igrao je i za Profikolor, Honved, Beobanku, a bio je i na Islandu. Pre crno-belih igrao je za Ušće, Radnički i Vojvodinu.

Kao trener radio je u Lavovima, u Vojvodini, Vizuri, a onda bio i asistent Vujoševiću.

U znak sećanja, godinama unazad igra se i memorijal koji nosi njegovo ime.

Zoran Stevanović (51)

Trenutno je direktor Omladinske škole Partizana

Popularni Stragi je posle osvajanja evropske titule ostao među crno-belima još nekoliko sezona, do 1996. I tokom tog perioda je osvojio i tri titule prvaka Jugoslavije, kao i tri trofeja pobednika Kupa.

Onda je igrao za Beobanku, vratio se u Partizan, pa nastupao za Prokom, Ahileas, Igokeu, FMP, Jambol, a karijeru je završio 2004. godine u ekipi Radničkog Zastave iz Kragujevca.

Već dugo je u Partizanu i zadužen je za mlađe generacije.

Željko Rebrača (50)

Trenutno je ambasador Košarkaške akademije Rebrača čiji je i osnivač

U Partizanu je bio do 1995. godine, a zatim prešao u Beneton. Rebrača je sa crno-belima osvojio titulu prvaka Evrope i četiri nacionalna prvenstva, a u Benetonu dve nacionalne titule. Zanimljivo je da mu je Obradović bio trener u dve sezone u klubu iz Treviza.

Zatim je igrao za Panatinaikos (opet radio sa Obradovićem i osvojio Evroligu), a onda igrao u NBA, za  Detroit, Atlantu i Los Anđeles Kliperse.

MN Press
 

U igračku penziju je otišao kao član Valensije. Inače, njegov sin Filip (24) je trenutno u Sjedinjenim Američkim Državama, i trenutno je član Ajove, posle nekoliko sezona na koledžu Severna Dakota. Rebrača i Danilović su jedini iz te generacije igrača koji su posle 1992. osvajali Evroligu.

Slaviša Koprivica (53)

Nije više u svetu košarke

U tri mandata je bio igrač Partizana, a igrao je i u Grčkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rusiji i Bugarskoj, kao i u još nekoliko srpskih klubova.

MN Press
 

Ne pojavljuje se često u javnosti, ali recimo da je sada ponovo postao "aktuelan" zbog sina Balše. Momak (u maju će napuniti 22 godine, rođen u Beogradu) koji je košarkaški stasavao u Americi, u leto prošle godine potpisao je ugovor sa Partizanom. Tako da će Željko Obradović igrom slučaja ponovo poslovno biti povezan sa porodicom Koprivica.

Ivo Nakić (55)

Trenutno se bavi menadžerskim poslom

U Partizan je došao iz Cibone (osvojio dve evropske titule), a zatim se po osvajanju (nove) evropske titule vratio u Zagreb. Menjao je klubove, od Manrese, Hapoela, Krškog, Rijeke, Vircburga, Krke do Laška, gde je i završio karijeru.

MN Press
 

Kao što je rečeno, trenutno je u menadžerskim vodama.

U tom periodu, zvanično, igrači Partizana su bili još i Igor Mihajlovski (48), Igor Perović (48) i Branko Sinđelić (48). Međutim, po pravilima samo deset igrača mogli su da nastupaju u međunarodnom takmičenju. Nisu bili na terenu, ali će ostati upamćeni kao deo šampionskog tima.

Posle odlaska iz Humske, menjali su klubove, a po okončanju igračke karijere su se uglavnom posvetili trenerskom poslu.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike