Bila je gusta magla, helikopter je pao, ostala je praznina... Veliki Kobi nas je napustio pre tačno 3 godine! (GALERIJA)

26.01.2023

05:50

0

Autor: D. N.

U helikopterskoj nesreći stradala je i ćerka Đijana, kao i još sedam osoba

Bila je gusta magla, helikopter je pao, ostala je praznina... Veliki Kobi nas je napustio pre tačno 3 godine! (GALERIJA)
Spomenik Kobija i Đijane Brajant - Copyright Profimedia

Tačno pre tri godine, poginuo je Kobi Brajant. Svet je tada ostao bez jednog od najboljih košarkaša u istoriji, a u helikopterskoj nesreći stradali su i njegova ćerka Đijana, pilot Ara Zobajan, kao i još šest osoba. Nije bilo preživelih.

Bilo je maglovito nedeljno jutro, Brajant je sa ćerkom i prijateljima krenuo na košarkašku utakmicu...

- Bilo je veoma maglovito. Nije se ništa videlo. Čuo sam zvuk, kao da avion ili helikopter lete nisko. Onda se čulo "bum" - rekao je tada novinarima Kolin Storm koji je bio u svojoj dnevnoj sobi u mestu Kalabasas koje je po ovom tužnom događaju postalo poznato.

Kako je dalje rekao, kada se magla malo povukla, mogao se videti dim sa mesta nesreće. Brajant, odnosno "Crna mamba" imao je 41 godinu, a Đijana samo 13.

Istraga je trajala skoro godinu dana, i tada je utvrđeno da je krivac bio pilot.

- Odgovornost snosi pilot koji je poleteo u oblake, kršeći savezne propise. Ara Zobajan je po pravilima morao da vidi gde leti… On je postao dezorijentisan neposredno pred pad zbog slabe vidljivosti.

Helikopter Sikorski S-76 se naglo popeo i probio kroz oblake, a onda i naglo pao u brdima Južne Kalifornije - navedeno je u izveštaju, a Nacionalni odbor za bezbednost saobraćaja je istakao da nije bilo kvara na letelici.

Ovaj helikopter nije imao sistem za upozorenje, skeniranje tla, određivanje udaljenosti od tla… Međutim, tokom objavljivanja izveštaja istražitelji su rekli i da je postojao, da ne bi uspeo da spreči tragediju. Oni su zapazili i da je pilot verovatno pogrešno procenio uglove pod kojima se naginjao i spuštao. Takođe, dok je pokušavao da izvuče iz loših vremenskih prilika krenuo je ulevo umesto pravo gore.

Brajant je rođen u Filadelfiji, a deo detinjstva proveo je u Italiji. Na NBA draftu ga je 1996. godine izabrao Šarlot, ali je celu karijeru proveo u Los Anđeles Lejkersima. A priča o dolasku u redove "Jezerdžija" bila je veoma zanimljiva.

Lejkersi i Hornetsi su 1996. godine dogovorili trejd, da Vlade Divac ode u redove Šarlota, a da Lejkersi dobiju 13. pika na draftu te godine. To je bio Brajant, a u "trampi" je učestvovao i Džeri Vest, tadašnji generalni menadžer Lejkersa. Detaljno je pratio Kobija koji je ima dobio po čuvenom japanskom odresku (Kobe govedina) i pričao da je gledao najbolji individualni trening ikada.

- Tada nisam znao mnogo o Brajantu, znao sam samo njegovog oca Džoa, koji je igrao u Evropi. Ali, kada Vest napravi posao, znate da će se nešto dogoditi. Osećao sam se loše, ali znajući da je Vest umešan... Bio sam siguran da će taj klinac imati sjajnu karijeru - rekao je svojevremeno Divac.

Kasnije je bio pet puta NBA šampion, dva puta MVP fnala, 18 puta je učestvovao na Ol Star vikendima, brojeve 8 i 24 niko više neće nositi u Lejkersima, osvojio je dve olimpijske zlatne medalje sa reprezentacijom Sjedinjenih Američkih Država, posthumno je primljen u Kuću slavnih, obarao je brojne rekorde...

Ovo je samo deo karijere po kojoj će Brajant biti upamćen.

Profimedia
 

Iza sebe je ostavio suprugu Vanesu, kao i ćerke Kapri, Bjanku i Nataliju.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike