Beron srušio Zvezdinu tvrđavu! Olimpija, posle plus 18, u drami odnela pobedu iz Pionira!

15.12.2022

19:57

0

Autor: A. Š.

Crveno-beli poraženi od tima Etorea Mesine

Beron srušio Zvezdinu tvrđavu! Olimpija, posle plus 18, u drami odnela pobedu iz Pionira!
Ognjen Dobrić - Copyright MN Press

Trijumfalnoj seriji Crvene zvezde došao je kraj, a Duško Ivanović je doživeo prvi poraz od kako je seo na klupu srpskog i regionalnog šampiona. U fantastičnoj atmosferi prepunih tribina dvorane "Aleksandar Nikolić" pobedu u izuzetno dramatičnoj i neizvesnoj završnici odnela je milanska Olimpija - 71:67!

Izgubili su crveno-beli posle šest vezanih pobeda u elitnom takmičenju, izgubili su od tima koji je poslednju pobedu u Evroligi ostvario još 20. oktobra i od tada nanizao devet neuspeha, ali su zaslužili aplauze, uprkos svemu, zadovoljnog gledališta.

Jer, iako su većim delom susreta bili u dvocifrenom minusu, iako su u trećoj deonici bili i na minus 18, Lazić i drugovi su pokazali šampionski karakter i od već otpisanog tima uspeli da u završnih 80 sekundi uđu sa minus dva i naletom koji je obećavao epski preokret. Njega je, međutim, trojkom na ulasku u poslednji minut meča sprečio Bili Beron koji je na kraju ispraćen zvižducima Delija isprovociranih gestikulacijom posle, ispostavilo se na kraju, prelomnih poena.

Upravo se šutu za tri poena krije i odlučujuća razlika u korist gostiju, kojima je malo nedostajalo da još jednom ove sezone od gotovog naprave veresiju. Ubacili su izabranici Etorea Mesine šest od 10 pokušaja u prvoj četvrtini, 8 od 18 na kraju prvog poluvremena i na tome je izgradio velikih 43:29 pred odlazak na veliki odmor.

Samo šest poena (sve u prvih pet minuta meča) u tom periodu jednog od Zvezdinih lidera Luke Vildoze bez dileme imali su veliki uticaj na takav razvoj situacije, koja je postala još gora kada su sredinom treće deonice, posle serije 7:0 gosti otišli na maksimalnih 53:35. Malo ko je u tim momentima, sagledavajući celokupnu sliku na parketu, verovao da bi crveno-beli mogli da ugroze, dotad, više nego sigurne goste. Činilo se da košarkaši Milana i te kako znaju kako napadaju i kako brane, dotad, prilično dezorijentisanu ekipu Zvezde, koju je iz ponora povukao Filip Petrušev.

Pojavio se mladi centar sa pet poena u tom periodu i pogurao seriju 9:0 u završna četiri minuta trećeg kvartala kojom je Zvezda prišla na "samo" minus osam, a žaliće domaći i te kako za dva promašena slobodna bacanja Bentila pred odlazak na poslednji dvominutni odmor kojima su crveno-beli propustili priliku da nabace dodatni pritisak na leđa već dobrano uzdrmanog rivala.

Nisu se crveno-beli predali ni kada su Meli, Riči i Beron (trojka) kaznili to što Zvezda skoro pet minuta nije postigla koš i odveli Italijane na, činilo se tada, nedostižnih 66:51. Ipak, gosti su se prerano opustili, mislili su da grogirani rival neće pronaći snagu da se još jednom vrati iz mrtvih. Potpuno su stali u napadu, četiri i po minuta nisu postigli nijedan poen, dok su crveno-beli malo po malo topili veliki zaostatak i dodatno podgrevali atmosferu koja je tačku ključanja dostigli na minut i 14 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene, kada je Petrušev sa dva ubačena penala zaokružio seriju 13:0 kojom je Zvezda prišla na 66:64.

A, onda je u junaka Milana izrastao Beron. Iako je pre toga promašio dva uzastopna pokušaja za tri poena, sjajni američki šuter se prilično lako i samouvereno podigao na šut van linije 6.75 i 58 sekundi pre kraja "zabio nož u srce" svih "delija", koje mu na kraju nisu oprostili slavljeničku gestikulaciju posle prelomnih poena na utakmici.

Crvena zvezda: Holand 2, Vildoza 16, Lazarević, Mitrović 2, Lazić 5, Dobrić 5, Raduljica, Nedović 12, Marković, Kuzmić, Petrušev 20, Bentil 5.

Olimpija Milano: Dejvis 15, Luvavu 5, Mitru Long 5, Tonut, Meli 5, Beron 19, Riči 5, Biliga, Hol 11, Baldazo, Hajns 6, Fojtman.

Evroliga, 14. kolo:

Četvrtak
Crvena zvezda - Milano 67:71
Žalgiris - Real Madrid 81:72
20.30 Bajern - Valensija
21.00 Asvel - Olimpijakos

Petak
18.45 Fenerbahče - Baskonija
20.30 Barselona - Panatinaikos
20.30 Partizan - Anadolu Efes
20.30 Virtus Bolonja - Makabi Tel Aviv
21.00 Monako - Alba

 

Standings provided by Sofascore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Promašio Beron trojku na isteku napada, a potom je Petrušev pogodio dva penala. Crveno-beli su na minus dva minut i 19 sekundi pre kraja - 66:64. Milano je bez koša već četiri minuta. Beron posle dva promašaja pogađa možda i odlučujuću trojku na meču. U poslednjih 60 sekundi gosti ulaze sa plus pet - 69:64. Tajm aut traži Ivanović, posle kojeg Vildoza gubi loptu. Meli je promašio otvorenu trojku, do kraja je 28.9 sekundi. Nedović pogađa trojku 25.4 sekunde pre kraja - 69:67. Mitru Long ide na liniju penala 13.5 sekundi pre kraja. Pogodio je oba puta - 71:67. Nedović je promašio dve trojke. KRAJ! Olimpija je pobedila Crvenu zvezdu 71:67!

38. MINUT - Nedović poentira iz prodora i vraća Zvezdu još jednom na jednocifren minus, a posle promašene trojke Melija, crveno-beli su prokockali napad a ni da nisu šutnuli na koš. Mesina traži minut odmora, njegova ekipa ima plus devet i napad na tri minuta i 16 sekundi pre kraja. Izašla je trojka Beronu, potom Hajns pravi petu ličnu grešku. Dobrić je ubacio floutet - 66:59. Nedović poentira uz faul, pogađa i dodatno bacanje. Pred poslednja dva minuta Milano vodi 66:62.

MN Press
 

36. MINUT - Prve poene za crveno-bele u četvrtoj deonici postigao je Petrušev posle skoro pet minuta igre 64:51. Posle poena gostiju iz ofanzivnog skoka, trojku ubacuje Vildoza. Potom Dejvis dobija tehničku grešku zbog simuliranja faula, ali su crveno-belih iz toga postigli samo jedno slobodno bacanje. Posle 36 minuta košarke Milano vodi 66:55.

34. MINUT - Gosti promašuju, crveno-beli gube lopte. To je u najkraćem igra u prva tri minuta četvrte četvrtine. Košgeterski post na obe strane prekida Riči sa poludistance. Vildoza promašuje još jednom posle prodora do koša, na drugoj strani Beron pogađa trojku uz faul, ali promašuje dodatno bacanje - 64:49.

32. MINUT - Propustili su crveno-beli uvodni napad u četvrtoj deonici, što poenima u kontri kažnjava Meli. Vildoza promašuje šut za tri, ali srećom po crveno-beli ni gosti nisu uspeli da poentiraju iako su imali tri uzastopna napada- Nova izgubljena lopta za Zvezdu, posle 32. minuta Milano vodi 59:49.

MN Press
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Zvezda je na minus 10 posle poena Vildoze sa poludistance. Hajns pravi četvrtu ličnu grešku posle izgubljene lopte pod košem Zvezde, koja posle polovičnog učinka Bentila sa linije penala prilazi na "samo" minus devet - 57:48. Kakvu priliku je Zvezda propustila da uhvati potpuni rezultatski priključak. Imao je Bentil tri slobodna bacanja na kraju treće deonice, pogodio je samo jedno, pa pred četvrtu deonicu crveno-beli zaostaju osam poena - 57:49.

28. MINUT - Promašili su Bentil i Petrušev otvorene trojke na minus 12, ali gosti to ne kažnjavaju. Pred završna dva minuta treće deonice Milano vodi 57:45.

MN Press
 

26. MINUT - Nedović je promašio otvorenu trojku, posle čega gosti poentiraju iz ofanzivnog skoka. Bentil ubacuje trojku i briše najveći minus Zvezde dosad - 55:40. Na isteku 26. minuta gosti vode 57:43 posle trojke Petruševa.

24. MINUT - Mini seriju crveno-belih, koji su propustili napad da se spuste na jednocifren minus, prekida Luvalu poenima sa poludistance. Potom trojku pogađa Beron i očas posla gosti su na sigurnom plusu - 51:35, 16. minut.

22. MINUT - Drugo poluvreme otvoreno je trojkom Melija uz zvuk sirene - 46:29. Petrušev poentira iz prodora na drugoj strani. Crveno-beli su u seriji 6:0 i posle dva ubačena bacanja Vildoze prilaze na minus 11 - 46:35.

MN Press
 

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Promašeni zicer Mitrovića na minus devet trojkom je na drugoj strani kaznio Dejvis. U poslednjih 60 sekundi druge deonice gosti ulaze sa 39:27. Na kraju prvog poluvremena Milano vodi 43:29.

18. MINUT - Hol je bio polovičan sa linije penala, a na drugoj strani Petrušev iz igre leđima smanjuje na 36:26. Stao je gostima šut u nastavku meča, promašili su nekoliko otvorenih trojki, što Zvezda koristi i poenima Petruševa sa linije penala (1/2) prilazi na jednocifren zaostatak - 36:27 pred završna dva minuta prvog poluvremena.

MN Press
 

16. MINUT - Gosti su bez koša više do dva minuta, a Zvezda preko Holanda (dva bacanja) prilazi na 33:22 na polovini druge deonice. Promašio je Vildoza prodor, što je lakim poenima u kontri u kaznio Beron. Vildoza na isteku 16. minuta smanjuje na 35:24.

14. MINUT - Malo su gosti popustili ofanzivan pritisak, a Zvezda do preko potrebnih poena stiže preko Petruševa koji je ubacio dva penala. Na isteku 14. minuta Milano vodi 33:20.

12. MINUT - Gosti su u seriji 16:2 i posle poena Hola na otvaranju druge deonice podižu prednost na 12 poena - 28:16. Posle poena Nedovića na prodoru, Mitru Long ubacuje sedmu trojku gostiju iz 11 pokušaja. Zakucavanjem Hajnsa gosti odlaze na novi maksimalni plus - 33:18.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Milano u 9. minutu, posle trojke Ričija, ima dosad najvećih plus sedam - 23:16. Ivanović traži minut odmora. Bili Beron pogađa trojku na isteku prve deonice i donosi gostima prvu dvocifrenu prednost na meču - 26:16.

MN Press
 

8. MINUT - Posle trojke Lazića, vezane šuteve van linije 6.75 pogodili su Luvalu i Hol. U 7. minutu Olimpija vodi 18:14. Traje serija gostiju, posle poena u reketu Hajnsa italijanski tim vodi 20:14. Petrušev prekida nalet Milana, koji u poslednja dva minuta ulazi sa 20:16.

6. MINUT - Na polovini prve deonice, posle druge trojke Vildoze na meču, prvi put je nerešeno - 9:9. Seriju Zvezde 5:0 trojkom prekida Beron i vraća prednost na stranu gostiju. Posle četiri minuta igre crveno-beli vode 14:12 nakon trojke Lazića.

MN Press
 

4. MINUT - Posle skoro tri minuta igre prve poene za Zvezdu postiže Vildoza (trojka) - 5:3. Posle Argentinca trojku uz zvuk sirene za istek napada pogađa Dobrić. Hol i Dejvis čuvaju početnu prednost gostiju - 9:6.

2. MINUT - Meč je otvoren trojkom Hola. Crveno-beli su prokockali dva uvodna napada, gosti vode 5:0 posle dva minuta igre.

 

 

- Branko Lazić je izveo saigrače na zagrevanje. Crveno-bele dočekale ovacije.

- Ekspedicija Milana stigla je u dvoranu "Aleksandar Nikolić", a igrači su ubrzo posle toga izašli na parket.

 

- U sastavu crveno-belih večeras će se naći Luka Mitrović i Miroslav Raduljica, a među 12 nema Hasana Martina.

- Pola sata pre početka meča tribine beogradskog hrama košarke ispunjene su skoro do poslednjeg mesta.

- Neviđeno interesovanje vlada za jubilarnu utakmicu Zvezde. Ispred beogradskog hrama košarke na svakom koraku se traži karta više, a u dvorani su već spremni ogromni crveno-beli barjaci koji će atmosferi svasvim sigurno dati poseban ton.

24sedam/Milan Nastić
 

- Nekadašnji as Crvene zvezde Bili Beron vratio se u dobro poznatu dvoranu, a nekoliko sati pre početka meča sa saigračima je podešavao nišanske sprave.

- Srpski reprezentativac Filip Đuričić nikada nije krio pripadnost crveno-belim bojama, a uoči večerašnjeg meča pružio je podršku košarkašima Zvezde.

- Uoči meča sa crveno-belima, zbog trenutne rezultatske situacije morao je da se oglasi i predsednik Olimpije.

- Branko Lazić i drugovi imaće dodatni motiv da večeras produže svoju trijumfalnu seriju, pošto će meč protiv Olimpije iz jednog razloga zauvek ostati upisan u istoriju Crvene zvezde.

- U najavi meča sa Zvezdom jedan od najboljih evropskih trenera svih vremena Etore Mesina istakao je kako ga je sramota zbog niza poraza.

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike