Valensija šokirala crno-belu Arenu! Partizan u nezadrživom padu!

01.12.2022

22:03

0

Autor: A. Š.

Crno-beli poraženi u veoma važnom evroligaškom meču

Valensija šokirala crno-belu Arenu! Partizan u nezadrživom padu!
Jam Madar na meču sa Valensijom - Copyright MN Press

Valjak je baš zaglibio i deluje miljama daleko od povratka na trijumfalni put. Euforija koja se prelila preko navijača Partizana posle pobede protiv Makabija ekspresno je splasla, a nakon večerašnjeg šoka u beogradskoj Areni mogla bi da se pretvori u veliku zebnju za nastavak sezone iako do odlučujućih utakmica ima još sasvim dovoljno vremena da se stvari dovedu u red.

Ipak, pošto je Valensija iz najveće dvorane na Balkanu odnela pobedu posle produžetka, nema dileme da je pred Željkom Obradovićem i njegovim stručnim štabom paklen posao da ekipi vrati samopouzdanje potrebno da se dobijaju šampionski mečevi - 100:96.

Mnogo toga trenutno ne štima u igri Partizana, a deluje da najviše škripi u defanzivi i zagrađivanju sopstvenog koša (Valensija imala 16 ofanzivnih skokova). Jer, koliko god strelci crno-belih ubacili poena protivniku, deluje da u fazi odbrane ne mogu da zaustave protivnika, čak i kada deluje da je on prelomljen.

A upravo se to večeras dogodilo Partizanu, koji je posle uspavanke u većem delu prvog poluvremena u završnici krenuo u juriš koji mu je početkom treće deonice doneo i večeras najvećih plus devet (49:40). Probudila se u tim momentima i, dotad prilično uspavana, publika u Areni, zaličilo je da Valjak kreće u juriš kojim će definitivno slomiti otpor upornog rivala.

Međutim, desilo se potpuno suprotno. Promašeni napad crno-belih za dvocifreno vođstvo kao da je uneo veliki nemir u Obradovićev tim. Ušli su crno-beli u seriju, nekada i početničkih, grešaka, dozvolili Valensiji da se ekspresno vrati rezultatski u meč i uvede ga u egal završnicu u kojoj je španski tim mogao i pre dodatnih pet minuta da reši pitanje pobednika.

PARTIZAN: Vukčević, Ledej 12, Panter 19, Papapetru 4, Egzum 9, Brodzijanski, Naneli 15, Glas, Lesor 22, Trifunović, Anđušić 2, Madar 13.

VALENSIJA: Harper 14, Klaver 9, Puerto, Pradilja 6, Veb 18, Lopez-Arostegi 17, Džons 2, Ferando, Radebo 4, Dubljević 8, Aleksander, Rivero 22.

 

Standings provided by Sofascore

 

BLOG UŽIVO

PRODUŽETAK

45. MINUT - Harper dovodi Valensiju nadomak pobede u Beogradu. Do kraja je 47 sekundi, gosti vode 98:93. Tajm aut traži Obradović. Naneli pogađa trojku 37 sekundi pre kraja. Partizan je i dalje živ na ovom meču - 98:96. Odbranili su se crno-beli 12 sekundi pre kraja, ali su potom na nestvaran način izgubili loptu. Harper ide na liniju penala 6.6 sekundi pre kraja produžetka. Ubacio je prvi penal, potom i drugi - 100:96. KRAJ! Valensija je pobedila Partizan 100:96.

MN Press
 

44. MINUT - Lesor zakucava za novo izjednačenje u Areni. Lopez Arostegi ubacuje trojku za goste, koji u 43. minutu vode 93:90. Panter je promašio trojku na drugoj strani, a potom faulira Klavera koji pogađa još dva penala. Valensija vodi 95:90 minut i 49 sekundi pre kraja produžetka. Lesor je polovičan sa linije penala, Partizan je na minus četiri minut i 37 sekundi pre kraja, kao i Rivera na drugoj strani. Lesor poenitira u reketu, u poslednjih 60 sekundi Valensija ulazi sa plus tri 96:93.

42. MINUT - Dodatnih pet minuta otvoreni su poenima Klavera sa linije penala (2/2). Valensija vodi 86:84. Uzvraća na isti način Kevin Panter na drugoj strani. Dubljević poentira u reketu Valjka, Panter promašuje šut sa poludistance Valensija posle dva minuta igre u produžetku vodi 90:88.

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Panter je ubacio trojku koja "daje veštačko disanje" Partizanu - 79:78. Odbranili su se crno-beli, a potom Panter pogađa i sa poludistance minut i 10 sekundi pre kraja. Partizan vodi 80:79. Harper pogađa trojku i vraća prednost Valensiji - 82:80. Panter će imati tri slobodna bacanja 43.9 sekundi pre kraja. Pogodio je kapiten Partizana dva od tri, rezultat je nerešen - 82:82. Pogađa Harper preko Lesora za dva, 20 sekundi pre kraja Valensija vodi 84:82, Obradović traži minut odmora. Ponovo Panter ide na liniju penala, do kraja je 11.3 sekunde. Ovoga puta je iskusni bek nepogrešiv, ponovo je izjednačeno - 84:84. Džons je promašio za tri, igra se produžetak!

MN Press
 

38. MINUT - Sve je teža situacija za Partizan. Panter je promašio šut sa distance, a na drugoj strani Rivera sa 2+1 podiže prednost gostiju na 77:73, tri minuta i 23 sekunde pre kraja. Još jedna izgubljena lopta Kevina Pantera, ali na sreću crno-belih gosti uzvraćaju istom merom. Eksum zakucava i daje neophodnu energiju crno-belima, koji u poslednja dva minuta četvrte četvrtine ulaze sa minus četiri posle zakucavanja Klavera.

36. MINUT - Na polovini četvrte deonice Valensija vodi 72:70 posle trojke Veba. Prethodno su šut van linije 6.75 na drugoj strani promašili Naneli i Papapetru. Posle tajm auta Obradovića trojku vraća Eksum. Odbranili su se crno-beli, a potom Ledej gubi loptu. Valensija posle lakih poena Rivere u kontri u poslednja četiri minuta ulazi sa plus jedan - 74:73.

34. MINUT - Posle dugo vremena Valensija vodi - 67:66 u 33. minutu. Eksum pogađa dugu dvojku na isteku napada i vraća prednost na stranu Valjka, koji posle slobodnih bacanja Ledeja (2/2) vodi 70:67. Na isteku 34. minuta Lopez Arostegi pogađa dva penala i vraća goste na minus jedan. 

MN Press
 

32. MINUT - Bez koša su crno-beli u uvodna dva minuta četvrte četvrtine, što gosti koriste da dođu do izjednačenja - 64:64.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Na kraju treće deonice Partizan vodi 64:60! Velike greške napravili su crno-beli u završnici pretposlednjeg kvartala, dve vezane izgubljene lopte i primljen koš posle ofanzivnog skoka u poslednjem napadu, u momentu kada su imali dva mala faula do bonusa. Deluje da je razlika morala da bude veća pred ulazak u četvrtu četvrtinu.

28. MINUT - Panter i Ledej prave mini seriju Partizana 4:0, ali Lopez Arostegi odmah ubacuje trojku i održava Valensiju na posedu zaostatka - 58:56. U završna dva minuta  crno-beli ulaze sa plus šest (62:56) posle zakucavanja Lesora i poena Eksuma sa linije penala (2/2).

MN Press
 

26. MINUT - Nisu crno-beli uspeli da iskoriste dobar momentum na startu drugog poluvremena da se odlepe na dvocifreni plus. Gosti mini serijama (prvo 5:0, pa sad 4:0) uspevaju da ostanu na prihvatljivih minus tri na ulasku u 26. minut - 54:51. Gube crno-beli dve uzastopne lopte posle tajm auta Obradovića, što Valensija koristi da priđe samo na minus jedan - 54:53.

24. MINUT - Ušli su gosti u šut u nastavku meča. Pošto su u prvom poluvremenu ubacili samo jednu trojku iz 11 pokušaja, u prva tri minuta drugog poluvremena šutiraju 2/2 van linije 6.75. Prokockali su crno-beli napad za dvocifreni plus, što je Valensija kaznila i prišla na 49:45. Izuzetno važnu trojku pogađa Madar za crno-bele - 52:45.

MN Press
 

22. MINUT - Lesor je na startu drugog poluvremena podigao prednost Partizana na 45:37, ali gosti uz mnogo sreće ubacuju trojku. Madar i Naneli donose Valjku maksimalnih plus devet 49:40.

Mnogo je poznatih lica večeras u Areni. Partizan sa terena bodri i nekadašnji trofejni vaterpolo reprezentativac Duško Pijetlović.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Eksplodirao je Panter, sa njim i tribine Arene. Ubacio je Partizanov kapiten trojku kojom su crno-beli poveli 39:37. Dubljević potom pravi faul u napadu, posle čega Lesora sa linije penala povećaca prednost Valjka na 41:37 u 19. minutu. Partizan je u seriji 9:0 i posle poena Nanelija sa distance dolazi do najvećih 43:37. To je konačan rezultat prvog poluvremena.

MN Press
 

18. MINUT - Žestoko se muči Partizan na ofanzivnoj strani terena u doadašnjem toku meča. Nadaju se svi crno-beli da bi trojka Kevina Pantera mogla da pokrene Valjak u završnici prvog poluvremena. U 17. minutu Valensija vodi 36:34. Ukrajinski arbitar Boris Rižik probudio je pomalo uspavanu publiku u Areni. Po svim parametrima nesportski faul nad Papapetruom nije dosudio ni posle gledanja snimka. Panter je potom gestikulirao ka njemu i zaradio tehničku grešku. U završna dva minuta druge deonice ulazi se s minimalnim vođstvom Valensija - 37:36.

16. MINUT - Seriju gostiju 8:2 polovinom druge deonice prekida Anđušić i ne dozvoljava Valensiji da se osetnije odlepi - 31:29. Posle 16 minuta košarke u najvećoj dvorani na Balkanu Valensija vodi 34:29. 

MN Press
 

14. MINUT - Prokockali su crno-beli tri napada na plus dva da uvećaju prednost, što su gosti odmah kaznili i na isteku 14. minuta vode 29:27.

12. MINUT - Posle manje od 11 minuta igre Eksum je napravio već tri lične greške i otišao je na klupu. Na isteku 12. minuta Partizan vodi 25:23 posle zakucavanja Lesora.

Crno-belim košarkašima večeras podršku u Areni daje I Marko Nikolić, kojeg  su Grobari pozdravili ovacijama. 

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Uspeli su crno-beli u završnici prve deonice da naprave preokret i povedu 21:19, ali ne i da sačuvaju vođstvo. Potencijalni problem za crno-bele bi mogla da predstavlja druga lična greška Eksuma.  Na kraju prve četvrtine rezultat je izjednačen - 21:21.

8. MINUT - Malo toga su košarkaši Partizana uspeli da odbrane u dosadašnjem toku meča. Gosti su u prvih sedam minuta ostvarili već četiri ofanzivna skoka, ali je Neneli poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem uspeo da zadrži Valjak na minimalnom zaostatku - 17:16. U završna dva minuta prve deonice ulazi se s nerešenim rezultatom posle 2+1 poena Lesora - 19:19.

6. MINUT - Svih 11 poena crno-belih u prvih šest minuta meča delo su Jama Madara, na poenterski (osam) ili asistentski način (trojka Nanelija). Ipak, gosti zasad uspešno kažnjavaju sve propuste crno-belih u defanzivi i vode 15:11.

MN Press
 

4. MINUT - Madar je odlično otvorio večerašnji meč. Postigao je prvih šest poena Partizana i održao crno-bele u rezultatskom priključku na startu meča - 8:6. Posle četiri minuta igre crno-beli vode 9:8 posle trojke Nanelija.

2. MINUT - Madar pogađa trojku u prvom napadu Partizana i donosi crno-belima vođstvo na startu meča 3:2. Džejms Veb postiže prvih šest poena za goste, koji na isteku 2. minuta igre vode 6:3.

- Sve je spremno za početak meča.

 

 

 

- Zanimljivo, i košarkaši Valnsije imaće podršku sa tribina beogradske Arene.

 

 

- Arena se popunjava, goste su prilikom izlaska na teren dočekali zvižduci.

 

 

- Dan uoči meča sa Valensijom crno-beli su podsetili navijače da kreće novi veliki projekat koji su pokrenuli.

- Posle bolnog poraza u prvom derbiju ove sezone, određeni broj pristalica Partizana je izrazio veliko nezadovoljstvo na društvenim mrežama, pa je u zaštitu ekipe stao Danilo Anđušić, koji je odgovorio navijačima.

- Predsednik Partizana Ostoja Mijailović pre nekoliko dana je imao važnu poruku za Grobare koja se odnosi na nastavak sezone.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike