Nedović izvukao Zvezdu iz ponora! Ivanovićeva pobeda na premijeri pred Delijama!

17.11.2022

20:10

0

Autor: A. Š.

Crveno-beli slavili u prvom meču pod vođstvom iskusnog stratega

Nedović izvukao Zvezdu iz ponora! Ivanovićeva pobeda na premijeri pred Delijama!
Copyright MN Press

Jedan od najiskusnijih evroligaških trenera Duško Ivanović trijumfalno je počeo svoj mandat na klupi Crvene zvezdeStručnjak koji je najveći trag ostavio u Baskoniji debi na klupi srpskog i regionalnog prvaka imao je u duelu sa Asvelom, koji je posle mnogo muke i velike drame savladan u dvorani "Aleksandar Nikolić" 71:67 (17:14, 21:9, 16:30, 17:14).

Posle furioznog starta i sjajnog izdanja crveno-belih u drugoj deonici, niko nije mogao ni da pretpostavi da će se u beogradskom hramu košarke gledati velika drama u završnici meča. Predvođeni Vildosom i večeras posebno inspirisanim Nikolom Ivanovićem, Zvezdini košarkaši su početnih 9:0 brzo pretvorili u dvocifrenu prednost, koja je u drugoj polovini druge četvrtine išla i do maksimalnih 16 poena viška (36:20).

MN Press
 

Bez vodećeg ofanzivnog tandema De Kolo/Metjuz Asvel se, pogotovo u prvom poluvremenu žestoko mučio da pronađe igru na polovini terena koju je branila Zvezda. Bez ubačenog šuta van linije 6.75 u prvih 20 minuta meča boljem rezultatu nisu mogli ni da se nadaju, kao što ni najveći pesimisti među crveno-belima nisu mogli da pretpostave da će se u nastavku meča igra njihovog tima raspasti do te mere da je na četiri minuta pre poslednjeg zvuka sirene delovalo da francuski tim sigurno korača ka pobedi.

Strateg gostiju je, međutim, u drugom poluvremenu uspeo da pronađe lek za Zvezdinu igru. Spustio je petorku, značajno podigao nivo agresivnosti u odbrani, a kada su Francuzi počeli da ubacuju trojke prednost srpskog i regionalnog šampiona počela je ekspresno da se topi. Pokušavao je Ivanović na sve načine da zaustavi sunovrat svog tima, tražio je pravu petorku, potrošio sva tri tajm auta već do polovine završnog kvartala, ali u igri Zvezde jednostavno nije bilo igrača sposobnog da povuče ručnu na kolima koja su strmoglavo jurila u provaliju.

Kada je na isteku 36. minuta Asvel poveo 65:57 delovalo je da je novi evroligaški poraz Zvezde neizbežan. Međutim, tada je košarkaš gostiju Obasoan napravio medveđu uslugu svom timu dobivši potpuno nepotrebno tehničku grešku iz koje je krenula serija crveno-belih 6:0 kojom je meč vraćen u neizvesnost u kojoj su se domaći mnogo bolje snašli. Nošeni hukom sa tribina uspeli su Ivanovićevi izabranici da "zaključaju" prilaze svom košu i u poslednja tri minuta prime samo dva poena, da bi na drugoj strani ulogu heroja uzeo Nemanja Nedović koji je sa dva uspešno realizovana prodora usmerio Zvezdin brod ka znatno mirnijoj luci pred nastavak sezone.

CRVENA ZVEZDA: Nedović 11, Vildoza 12, Bentil 7, Kuzmić 4, Petrušev 6, Ivanović 16, Lazić, Martin, Holand 2, Marković, Dobrić 5, Mitrović 8 (8sk). 

ASVEL: Polite, Nua 8, Lajti 16, Džekson 5, Fal 8, Kaudi 14, Risašer 3, Obasoan 13, Tajus, Pons, Dio. 

 

Standings provided by Sofascore

 

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Na minut i 40 sekundi do kraja četvrte deonice Nedović poentira iz prodora i poravnava rezultat 67:67. Parker traži tajm aut. Dobra odbrana crveno-belih, gosti nisu ni šutnuli na koš, do kraja je minut i 18 sekundi. Nedović promašuje trojku, do kraja je 57 sekundi. Kao i Nedović u napadu pre, Nua promašuje ceo koš van linije 6.75. Do kraja je 42 sekunde. Bentil promašuje potpuno otvorenu trojku iz kornera, ali se Luka Mitrović izborio za ofanzivni skok posle kojeg je dosuđena mrtva lopta, do kraja je 22.7 sekundi. Lopta je za Zvezdu, Nedović poentira iz prodora i dovodi Zvezdu nadomak pobede - 69:67, do kraja je nešto više od sedam sekundi. Crveno-beli prave faul, na liniju penala ide Pons koji promašuje prvo bacanje, drugo potom namerno. Dosuđena je mrtva lopta! KRAJ! Zvezda je pobedila 71:67. 

38. MINUT - Iz naizgled izgubljenog napada Bentil ubacuje trojku koja je zapalila Pionir i unela dah nade crveno-belima - 65:60. Mitrović hvata ofanzivni skok i poentira uz faul. Iskusni krilni centar pogodio je i dodatno bacanje, u 37. minutu crveno-beli su na minus dva - 65:63. Seriju Zvezde 6:0 poenima sa linije penala prekida Džekson (2/2) - 67:63. U poslednja dva minuta četvrte četvrtine ulazi se sa plus dva za Asvel - 67:65.

MN Press
 

36. MINUT - Raste prednost Asvela posle trojke Kaudija - 61:56, 35. minut. Nema Zvezda već dugo rešenja za izuzetno pokretljivu odbranu gostiju, Ivanović je promašio trojku na isteku napada, a na drugoj strani je Lajti pogodio dva bacanja za 63:56. Minut odmora zove Duško Ivanović. Serija Asvela je 10:0. Obasoan je završio meč, pošto je posle nesportske u prvom poluvremenu, sada dobio i tehničku grešku. Nedović je pogodio bacanje, ali potom crveno-beli gube loptu. Na isteku 36. minuta Asvel vodi 65:57 posle dva ubačena bacanja Lajtija.

34. MINUT - Prvi put na meču Asvel je poveo u 34. minutu. Posle dva ubačena bacanja Lajtija, Francuzi vode 58:56. Na ulasku u 35. minut Asvel vodi dva razlike.

32. MINUT - Tri napada su Francuzi ispustili da dođu do prvog vođstva na meču, što je na drugoj strani kaznio Vildosa na čist individualni kvalitet - 56:53. Prvi put na meču je nerešeno posle trojke Lajtija uz zvuk sirene za istek napada.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Na kraju treće četvrtine Zvezda vodi 54:53 posle poena iz prodora Obasoana uz zvuk sirene. Ovu deonicu Asvel je dobio 30:16.

MN Press
 

28. MINUT - Zvezda trojkama odbija nalet Francuza. Posle dve Ivanovića, šut van linije 6.75 pogađa i Nedović - 51:43. Međutim, tom prilikom Petrušev je napravio nesportski faul pod košem Francuza. Kaudi je pogodio dva bacanja, a potom je Obaosan izgubio loptu. U završna dva minuta treće četvrtine Zvezda ulazi sa plus šest - 51:45.

26. MINUT - Ekstremno važna trojka za Nikolu Ivanovića pošto je Asvel prišao na samo četiri poena zaostatka - 43:36. Ujedno prekinuo je seriju gostiju 10:0. Raspucali su se Francuzi u trećem kvartalu, ali Ivanović čuva prednost Zvezde još jednom trojkom na isteku 26. minuta - 48:41.

 

 

24. MINUT - Sporo je Zvezda ušla u treću četvrtinu. Risašer je ubacio trojku, potom je Fal lako poentirao u reketu i Asvel je očas posla na jednocifrenom minusu - 40:32. Dobra stvar za crveno-bele je četvrta lična greška Džeksona. Zvezda je u seriji grešaka, što na drugoj strani kažnjava Lajti lakim poenima iz prodora, Ivanović je primoran da zatraži minut odmora - 40:34. Poređenja radi, Asvel je za celu drugu deonicu ubacio samo devet poena, a za manje od četiri minuta igre u trećoj već 11. 

MN Press
 

22. MINUT - Džekson pogađa trojku sa preko osam metara uz zvuk sirene, ali na drugoj strani Kuzmić uzvraća sa poludistance - 40:26. Holand je na startu drugog poluvremena napravio treću ličnu grešku, koliko je iz prvog dela igre preneo Lazić. Posle uvodna dva minuta trećeg kvartala Zvezda vodi 40:27.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Na kraju prvog poluvremena Zvezda vodi 38:23! Zanimljivo, Francuzi u prve dve deonice nisu ubacili nijedan šut za tri poena, a šutnuli su devet puta.

18. MINUT - Seriju crveno-belih 10:0, posle koje je bilo dosad najvećih plus 15 (31:16), poenima sa linije penala prekinuo je Obasoan (2/2). U poslednja dva minuta prvog poluvremena ulazi se s vođstvom Zvezde 36:20.

 

 

16. MINUT - Zvezda je ubacila u veću brzinu, Vildosa je ubacio trojku za seriju 9:0 i novi najveći plus na isteku 16. minuta igre - 30:16. Asvel je ubacio samo dva poena za više od šest minuta u drugoj deonici.

 

 

14. MINUT - Posle manje od tri minuta igre u drugoj deonici Asvel je već izašao iz bonusa. Održavaju crveno-beli bez mnogo muka prednost sa početka meča. Posle poena Mitrovića i Bentila ponovo je srpski i regionalni šampion na dosad najvećih plus devet - 25:16. Odlična rola Nikole Ivanovića, uzeo je Džeksonu  loptu u driblingu i izborio se potom za dva penala. Bio je precizan oba puta i doneo beogradskom timu prvi put na meču dvocifrenu prednost - 27:16.

12. MINUT - Ulaskom Nikole Ivanovića posle 30 sekundi u drugoj deonici, Duško Ivanović je već iskoristio svih 12 igrača koje ima na raspolaganju. Dobrić ubacuje trojku, a potom je Ivanović uspeo da iznudi nesportski faul. Bio je polovično precizan sa linije penala, a u dodatnom napadu Nedović je promašio daleku trojku - Zvezda vodi 21:14 u 12. minutu.

MN Press
 

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve četvrtine Zvezda vodi 17:14.

8. MINUT - Posle male ofanzivne krize, Zvezda preko Petruševa i Nedovića uspeva da odbije seriju gostiju i u završna dva minuta uvodne deonice ulazi sa plus sedam - 17:10.

6. MINUT - Uspeli su Francuzi da izdrže početni nalet Zvezde i malo po malo krenuli su da tope minus, uglavnom poentirajući sa linije penala - 13:8.

 

 

4. MINUT - Odlično je Zvezda otvorila meč. Asvel je još bez poena, a posle trojke Vildose crveno-beli dolaze do 9:0, 3. minut. Posle tri minuta i 45 sekundi prve poene za goste postiže Lajti u kontri - 9:2.

2. MINUT - Posle skoro minut i po igre, prve poene na meču postiže Kuzmić. Holand potom krade loptu rivalu, izborio se za nesportski faul. Ubacio je dva bacanja, a potom Vildosa promašuje za dva. Na isteku drugog minuta meča Zvezda vodi 4:0.

MN Press
 

Zvezda meč počinje u petorci Vildosa, Lazić, Holand, Bentil i Kuzmić.

- Asvel će večeras biti znatno oslabljen, pošto neće igrati dva vodeća košgetera De Kolo i Metjuz.

MN Press
 

- Dolazak Duška Ivanovića na klupu Zvezde od početka nedelje je jedna od top tema u košarkaškoj Srbiji. Nekadašnji igrači trofejnog stratega prisetili su se saradnje sa njim.

- Crnogorski stručnjak bio je zadovoljan početkom rada sa Lazićem i drugovima.

- Na dan meča sa Asvelom nekadašnji as Zvezde Nikola Kalinić izazvao je malu setu među navijačima srpskog i regionalnog prvaka, otkrivši da je postojala mogućnost da ostane u crveno-belom dresu.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike