Pešić traži način kako da napadne Turke: Tužni smo zbog odluke da Vasa ostane u Istanbulu! Kupio je kartu, ali...

13.11.2022

11:59

0

Autor: A. S.

Pred orlovima je potom još jedan prozor u februaru

Pešić traži način kako da napadne Turke: Tužni smo zbog odluke da Vasa ostane u Istanbulu! Kupio je kartu, ali...
Svetislav Pešić - Copyright 24sedam/Pavle Knežević

Košarkaška reprezentacija Srbije, pobedom nad Velikom Britanijom, ali i trijumfom Letonije nad Grčkom, odnosno Turske nad Belgijom, našla se u situaciju da sama odlučuje o svom plasmanu na Svetsko prvenstvo, koje će se narednog leta održati u Indoneziji.

Pred izabranicima Svetislava Pešića sada je meč odluke, sa reprezentacijom Turske, a igraće se u ponedeljak od 20 sati u beogradskoj hali Aleksandar Nikolić.

Upravo je selektor Pešić danas pred novinarima i najavljuje okršaj sa selekcijom koju vodi Ergin Ataman, a obraćenje počinje u 12.30.

Blog uživo

Na kraju obraćanja, Pešić se fokusirao na rivala, pa se između ostalog dotakao i igre pojedinih srpskih igrača u Velikoj Britaniji.

- Razgovarao sam sa igračima, pričali smo o tome kako ih treba braniti, kako organizovati odbranu protiv njih. Sastanak smo počeli kako da ih napadnemo, na koji način da eliminišemo tu agresiju, atletiku i snažnu odbranu po celom terenu. To nam je bio fokus na sastanku. Bez dobre defanzive i kontrole tih bazičnih stvari, poput skoka. Brojke sa meča protiv Britanije bile su na dobrom nivou, imali smo 16 ofanzivnih skokova, to je znak da ekipa po svaku cenu želi da dođe do pobede, 24 defanzivna i 10 ukradenih lopti, 18 asistencija. To su brojke koje pokazuju timski prilaz. Zašto nije bilo boljeg procenta šuta, to je pitanje i uigranosti novih igrača, neki zajedno nisu igrali. Moraćemo malo da poradimo na organizaciji napada - istakao je selektor, pa se dotakao partije Stefana Jovića:

- Jović je posle pet meseci odigrao meč, pokazao svoje plejmejkerske kvalitete. Nije izgubio nijednu loptu. Kontroliše svoju igru, igru svog tima. Treba nam protiv Turske još malo više agresivnosti.

Što se pak rivala tiče, selektor smatra da velika opasnost dolazi od Meliha Mahmutoglua.

- Mahmutoglu je u životnoj formi, videli ste njegove procente protiv Zvezde u Evroligi, pa protiv Belgije. Imaju tri pleja vrhunske klase. Dobar balans između unutrašnje i spoljašnje linije. Oni su borbena ekipa. Videli smo da su igrali sa dodatnom energijom protiv Belgije, razbijali su blokove, igrali agresivno. Moramo da odgovorimo, da budemo dobir u odbrani, da postoji odgovornost. Da budemo agresivni kao i oni. Kada igraš kući imaš malo drugačiji pristup. To je tim koji ima puno internacionalaca. Neće se previše zbuniti. Nije veliko iznenađenje na atmosferu u Pioniru, igrači su se verovatno i navikli.

Pristigli su ostali igrači evroligaških klubova.

- Došli su Gudurić i Lučić, dobri su, trenirali su i posle toga ćemo prema pravilima FIBA da odredimo 12 košarkaša.

Nemanja Nedović nije u sastavu zbog oporavka od povrede, ali Pešić je naveo da na njega računa u budućnosti.

- Imali smo komunikaciju pre odluke da li ćemo ga pozvati, da li će biti među onih tri igrača. Bila je dilema zbog njegovog ukupnog stanja, po njegovim rečima stanje se popravlja, ali ne želimo da silujemo, da rizikujemo. Nedović je napredovao, ali nije na nivou da može da da... Utakmica sa reprezentacijom donosi mnogo emocija, doneli smo takvu odluku i dalje računam na njega u budućnosti.

Vasilije Micić je iznenada ispao iz rotacije, a kako je selektor istakao, plej je već kupio kartu, kada je odluka kluba promenjena.

- Ne želimo da to stavljamo u prvi plan pred utakmicu, želimo da se okrenemo stvarima koje možemo da kontrolišemo. Vasa je krenuo na put, imao je kartu, ali je odluka takva, kakva je. Primamo odluku tako da smo tužni, ali ne samo zato što je Vasa jedan od najvažnijih igrača, već zato što je takva doneta odluka. Ali ne bih je komentarisao, nemamo tačne detalje... Obrazoloženje je da se priprema za utakmicu protiv Barselone, ali ne bih komentarisao.

Kako je kazao, cilj je da se klubovi ujedine, pa da sada umesto klupskih zastava imamo jednu - zastavu Srbije.

- Biće nam potrebna pozitivna energija da eliminišemo nedostatke. Bilo bi dobro da se sve klupske zastave ujedine u srpsku zastavu. Kao kada Partizan ili Zvezda igraju Evroligu, da postoji podrška. Kao što je Turska imala protiv Belgije. Ne sumnjam da će to biti jedna važna pokretačka snaga koja treba ovom timu. Da na taj način eliminišemo nedovoljnu uigranost koja je važna. Košarka je timski sport. Na terenu je pet igrača koji moraju da se nađu zajedno, da budu uigrani na obe strane terena, kao i zajednički ciljevi. Naš cilj je da damo maksimum za pobedu - naveo je Pešić, a ni ova konferencija za medije nije prošla bez osvrta na Evropsko prvenstvo i eliminaciju u četvrtfinalu:

- Evropsko prvenstvo nije bio debakl, već neuspeh. U isto vreme i neka vrsta uspeha. Mi koji smo dugo u ovom sportu se ne pravdamo kada izgubimo, ali smo zaduženi da gledamo malo proces, taj malo duži proces i da iz toga napravimo nešto što je važno za sledeću akciju. Svi igrači su se odazvali, pružili smo dobru igru koja je karakterisala košarku sa naših prostora, napravili smo spektakl pred skoro 20.000 ljudi u Areni protiv Grčke. To je bio spektakl, još od čuvenog 'Dajmonda' kada smo igrali sa Amerikanaca. Da smo igrali na stadionu Zvezde ili Partizana verovatno bi bilo puno. Ima tu dosta pozitivnih stvari - istakao je selektor, pa dodao:

- Ovi momci danas i oni koji su bili, vredni su, mene motivišu i želim da im pomognem, kao i oni meni. Ulazimo u meč protiv Turske sa pozitivnom energijom i trudićemo se da pre svega odnosom, borbenošću, energijom nadoknadimo nedostatke.

Osvrnuo se selektor potom na selekciju Turske.

- Očekuje nas izazovna utakmica, reakcija navijača je dobra, svi su motivisani i igrači su i želimo da uđemo u utakmicu sa pozitivnom energijom i da damo maksimum u ovom trenutku da dobijemo taj meč. Ova utakmica nije presudna, ali može puno da nam donese. Ne samo zbog dva boda, nego i zbog međusobnog skora sa Turskom, imali bismo 2:0 i to bi moglo da bude na kraju. Grupa je teška, tu su i Grci. Ne bih govorio o debaklima kako ste govorili posle Evropskog prvenstva. Vrlo je značajna utakmica, bilo bi dobro da pobedimo. Biće neizvesna utakmica, u to sam siguran. Njima je praktično odlučujuća.

- Dosta sam govorio o košarci i našem stanju, što sam više pričao, to se pretočilo u izgovore. Iako sam želeo da govorim o reprezentaciji, što je moj prvi zadatak. Govorio sam i o našoj košarci, stanju i šta bi trebalo da uradimo da bismo bili bolji. Želim da se menjam i prilagođavam situaciji, ali moramo svi da se menjamo. Toliko stvari se desilo u evropskoj košarci, da ne kažem košarci uopšte. Ako želimo da idemo napred ili gde mi vidimo i da budemo nosioci ideja za razvoj košarke na prostoru Evrope, moramo da se prilagođavamo. Ne zato što nismo više najbolji, nego zato što želimo ponovo da budemo najbolji. Ovo ne morate da pišete, ali možete i da napišete. Ja sam ovde zbog meča sa Turskom - nastavio je selektor.

Nakon uvodne reči i najave konferencije, Pešić se obratio portparolu saveza:

- Što tako tiho pričaš? Kao da se nešto desilo. Što tiše pričaš, to te manje čuju. To mi je rekla Zaga Žeravica kada sam bio u Španiji. Da se ne brinem što tiho pričam.

Gotovo sve karte su rasprodate!

Ataman je ranije danas istakao da Micić nije u Beogradu zbog odluke Efesa, a ne zbog dobrobita turske reprezentacije.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike