Orlovi nastavljaju let ka Mundobasketu! Srbija se kockala i slavila u Velikoj Britaniji! (FOTO/VIDEO)

11.11.2022

20:58

0

Autor: 24sedam

Srpski košarkaši jure vizu za odlazak na SP

Orlovi nastavljaju let ka Mundobasketu! Srbija se kockala i slavila u Velikoj Britaniji! (FOTO/VIDEO)
Ognjen Jaramaz - Copyright Fiba.basketball

Prvo od dva finala na putu do Mundobasketa košarkaši Srbije su uspešno završili. U izuzetno tvrdoj utakmici u Njukaslu, posle male drame u samom finišu meča, izabranici Svetislava Pešića uspeli su da savladaju Veliku Britaniju i tako održe nadu u plasman na planetarni šampionat -  74:68 (21:20, 17:14, 19:17, 17:17).

"Okrnjeni" sastav Orlova okupio se prvi put od bolne eliminacije u osmini finala Evrobasketa, a ne tako dobra iskustva iz dosadašnjeg toka kvalifikacija za prvenstvo sveta kao da su nabacili dodatni teret na leđa srpskim košarkašima. 

Kada se podvuče crta ispod gostovanja u Njukaslu deluje da su Pešićevi puleni relativno rutinski došli do pobede. Gotovo celim tokom meča su kontrolisali dešavanja na terenu, u finišu treće i početkom četvrte deonice stigli su i do dvocifrenog plusa, ali im to nije bilo dovoljno da u samoj završinici izbegnu mini dramu.

Iako je za njih večerašnji susret imao samo prestižni karakter, uporni Britanci nijednog momenta nisu pomišljali da istaknu belu zastavu. Gotovo "po difoltu", kada bi Srbija pokušala da napravi osetniju prednost, domaći su uspevali da pronađu način da uhvate rezultatski priključak, a u nekoliko navrata tokom prvog poluvremena i da dođu do prednosti.

Ipak, Orlovi, za razliku od nekih prethodnih duela, ovoga puta nisu dozvoljavali da im pritisak "veže ruke". Predvođeni, večeras izuzetno raspoloženim, Dušanom Ristićem, srpski reprezentativci su brzo vraćali vođstvo na svoju stranu, a kada su u završnici pretposlednjeg i na samom početku poslednjeg kvartala dohvatili 10 poena viška delovalo je da su slomili otpor rivala.

Međutim, Britanci nisu tako mislili. Krenuli su u poslednji juriš i na 39 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene prišli su na samo koš zaostatka, da bi još jednu dramu u kvalifikacijama za Mundobasket Srbija izbegla poenima Jaramaza iz prodora, kojima je napravljena odlična uvertira za derbi meč sa Turskom u Beogradu narednog ponedeljka.

Velika Britanija: Mokford 2, Nelson 15, Olaseni 20, Vitl 7, Vilijams 7, Anderson 3, Elis, Lotije-Ogunleje 2, Mezis 2, Šarma, Van Ostrum, Vilan 10.

Srbija: Anđušić 14, Jagodić-Kuridža 10, Jaramaz 6, Mitrović 5, Radanov 10, Dangubić, Dobrić, Jeremić 3, Jović, Ristić 15, Simanić 8, Trifunović 3.

GRUPA I
Grčka - Letonija 60:80
Turska - Belgija 86:52
Velika Britanija - Srbija 68:74

Standings provided by Sofascore

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Devedeset sekundi pre kraja, posle polovičnog bacanja Vilijamsa, Britanci prilaze na minus četiri - 70:66. Jagodić Kuridža promašuje trojku, na drugoj strani Vitil poentira iz prodora. Do kraja je 39 sekundi, Srbija ima samo dva poena prednosti 70:68. Jaramaz poentira iz prodora. Srbija je nadomak pobede. KRAJ! Orlovi su pobedili 74:68! 

38. MINUT - Nikako da Britanci istaknu belu zastavu. Još jednom ekspresno vezuju četiri poena i dva i po minuta pre kraja četvrte deonice prilaze na 70:65. Pešić traži tajm aut kako bi pokušao da izbegne još jednu dramatičnu završnicu u kvalifikacijama za Mundobasket. U završnih 120 sekundi meča ulazi se s vođstvom Srbije 70:65, posle dva promašena bacanja Luke Mitrovića.

Fiba.basketball
 

36. MINUT - Ristić nastavlja da zadaje ogromne probleme rivalima pod njihovim košem. Na njegove poene iz ofanzivnog skoka, nadovezao se koš Anđušića posle prodora, pa u 36. minutu Orlovi dolaze nadomak dvocifrene prednosti - 70:61.

34. MINUT - Žilavi su Britanci, nikako Orlovi ne mogu da ih prelome. Ristić zakucavanjem prekida još jednu mini seriju rivala 4:0 i čuva Srbiji osetnu prednost - 64:57. 

32. MINUT - Sjajno Srbija otvara četvrti kvartal, posle poena Jaramaza i Anđušića vraća dvocifreni plus 61:51. Na isteku 32. minuta Orlovi vode 62:53.

Fiba.basketball
 

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Šteta, Orlovi su u završnih 60 sekundi ispustili dvocifrenu prednost. Na poslednjem dvominutnom odmoru Srbija vodi 57:51.

28. MINUT - Raste prednost Srbije posle poena Anđušića sa poludistance - 52:44. Seriju 7:0 Orlova Britanci prekidaju sa tri ubačena slobdna bacanja. U završna dva minuta pretposlednje deonice naša selekcija ulazi sa plus 10 posle poena Radanova u kontri - 57:47.  

26. MINUT - Na polovini treće deonice Srbija stiže do maksimalnih plus šest. Na poene uz faul i pogođeno dodatno bacanje Mitrovića, nadovezalo se sjajno zakucavanje Radanova za 60:44. Selektor Britanaca zove minut odmora.

Fiba.basketball
 

24. MINUT - Sjajnu partiju dosad igra Dušan Ristić. Startni centar Orlova ubacio je svoju drugu trojku na meču, posle koje Orlovi dolaze do plus pet - 45:40. Još jednom se Britanci ekspresno vraćaju, na isteku 24. minuta prišli su na minus jedan - 45:44.

22. MINUT - Poenima Jagodića Kuridže otvoreno je drugo poluvreme, ali Britanci potom prave seriju 5:0, koju sa dva ubačena bacanja prekida Radanov. Srbija vodi 42:39 posle 22 minuta igre.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Pogledala je malo i sreća Srbiju u finišu druge deonice. Pri minimanoj prednosti Orlova Britanci su promašili dva penala, potom i čist zicer, posle čega je Simanić ubacio trojku. Na veliki odmor Srbija ide sa plus četiri - 38:34.

Fiba.basketball
 

18. MINUT - U završna dva minuta prvog poluvremena ulazi se sa nerešenim rezultatom 34:34.

16. MINUT - Izuzetno izjednačena igra u drugoj deonici, Britanci pokušavaju da naprave malo veću prednost, ali Orlove u egalu održava Jagodić Kuridža poenima u kontri posle uhvaćenog defanzivnog skoka.

14. MINUT - Trojkom Uroša Trifunovića Orlovi su poveli 29:25, ali su Britanci sa četiri poena iz reketa uspeli da dođu do izjednačenja. Pešić zove prvi tajm aut na meču. Seriju Britanaca 6:0 trojkom prekida Dušan Ristić i vraća minimalnu prednost Srbiji - 32:31.

Fiba.basketball
 

12. MINUT - Igra se koš za koš na startu druge deonice, srpski reprezentativci sačuvali su mininalnu prednost - 26:25.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Na kraju prve deonice Srbija vodi 21:20.

8. MINUT - Dugo su Orlovi bez poena. Više od dva minuta, što Britanci koriste da posle trojke Nelsona dođu do prve prednosti - 14:12. Odličan odgovor Srbije, na seriju 7:0 uzvraća se mini serijom 5:0. Posle trojke Anđušića naša selekcija vodi 17:14.

6. MINUT - Došli su Britanci do kakve takve tečnosti u ofanzivnoj igri, ubacili su dve trojke i uspeli da uhvate rezultatski priključak. Orlovi posle šest minuta igre vode 12:10.

Fiba.basketball
 

4. MINUT - Britanci su prve poene na meču postigli posle tri i po minuta igre, a Srbija poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem Jagodića Kuridže dolazi do plus pet na isteku 4. minuta igre - 7:2.

2. MINUT - Stegnut početka meča na obe strane. Posle uvodnih 120 sekundi meča Orlovi vode 2:0 poenima Ristića iz ofanzivnog skoka.

Promo/KSS
 

- Orlove dočekao aplauz prilikom izlaska na parket.

- Košarkaši Srbije će i u Velikoj Britaniji imati podršku sa tribina.

- Orlovi su izašli na zagrevanje pred meč u Njukaslu.

- U najavi meča sa Britancima selektor Orlova Svetislav Pešić upozorio je da večerašnji rival nikako nije za potcenjivanje, istakavši nekoliko razloga za to.

- Velike je glavobolje imao Pešić prilikom pravljenja spiska reprezentativaca za predstojeće utakmice protiv Velike Britanije i Turske. Pokušali smo da raspetljamo ko igra, ko ne igra i zašto u ovim "prozorima".

- Sudeći po najavi utakmice, Britanci su realni u proceni trenutnog stanja dve reprezentacije, pa ulogu favoriti rado prepuštaju Srbiji.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike