Košmar Orlova u Berlinu! Odvratan deža vi – Italija ponovo šokirala Srbiju! (FOTO/VIDEO)

11.09.2022

17:56

0

Autor: A. Š.

Srpski košarkaši poraženi u osmini finala na Evrobasketu

Košmar Orlova u Berlinu! Odvratan deža vi – Italija ponovo šokirala Srbiju! (FOTO/VIDEO)
image (2) - Copyright fiba.basketball

Srbija je doživela košmarni deža vi. Orlovima se ponovilo šokantno izdanje od prošlog leta, kada su ih Italijani u Beogradu "izvadili iz aviona" za Tokio i odlazak na Olimpijske igre. Večeras su Micić, Jokić i drugovi doživeli možda i bolniji i šokantniji poraz od Azura, pošto su kao jedni od najvećih favorita za osvajanje zlata Evrobasket završili već na prvoj stepenici nokaut faze planetarnog šampionata – 94:86.

Trebaće verovatno mnogo vremena da se srpska košarka oporavi od ovog šoka. Imali su izabranici Svetislava Pešića gotovo sve u svojim rukama. Imali su u svom sastavu dvostrukog uzastopnog MVP-ja NBA lige, imali su i dvostrukog uzastopnog najkorisnijeg igrača Fajnal fora Evrolige i košarkaša kojeg mnogi smatraju najboljim na svetu koji u ovom trenutku nije u NBA. Imali su Orlovi i sjajan zalet posle izuzetno ubedljivih izdanja posle grupne faze šampionata, ali se sve to večeras raspršilo kao mehur od sapunice u poslednjih 15-ak minuta meča koji su do tog trenutku apsolutno kontrolisali.

Šta se dogodilo Orlovima onog momenta kada je selektor Italijana Đanmarko Poceko u 25. minutu morao da napusti teren zbog druge tehničke greške njegovoj klupi sigurno će se analizirati u predstojećem periodu. Kao i to zbog čega su i kako, dotad potpuno neprimetnom, Marku Spisu dozvolili da im zatrpa koš uzastopnim trojkama (pet) i tako Italijanima udahe trijumfalni entuzijazam na kojem su u završnoj deonici iskreirali možda i najveće iznenađenje dosadašnjeg Evrobasketa.

Nikola Jokić je pokušao sve. Kada su kola nezadrživo krenula nizbrdo u poslednjoj deonici samo i isključivo na individualni kvalitet pokušao je da kod saigrača probudi nadu u preokret, međutim njegovih 32 poena i 13 skokova ostali su bez podrške u odsudnim momentima susreta u kojem je Srbija sredinom prvog poluvremena imala i ogromnih 38:24.

SRBIJA: Davidovac, Marinković 8, Kalinić 12 (6-3 za tri, 4sk), Lučić 8, Ristić, Jokić 32 (13sk, 4as), Jagodić-Kuridža 6 (2-2 za tri), Micić 16 (4sk, 8as), Gudurić 2, Jaramaz, Milutinov 2.

ITALIJA: Baldaslo, Biliga, Datome 6, Fontekio 19 (5sk), Manion 2, Meli 21 (6sk, 4as), Pajola 1 (3sk, 4as), Polonara 16 (8sk), Riči 2, Spisu 22 (9-6 za tri, 4sk, 6as), Tesitori, Tonut 5.

BLOG UŽIVO

ČETVRTA ČETVRTINA

40. MINUT - Jokić gubi loptu, Polonara u kontri poentira uz faul. Na minut i 46 sekundi pre kraja Italija vodi 90:79. Pešić traži minut odmora! Pogodio je Fontekio dodatno bacanje, posle čega trojku pogađa Kalinić - 91:82. Do kraja je minut i 10 sekundi. Lučić vraća Srbiju na minus sedam, do kraja je 53.5 sekundi. Pajola ide na liniju penala 48.5 sekundi pre kraja četvrte deonice. Pogodio je jedno od dva penala, Kalinić promašuje trojku. KRAJ! Italija je pobedila Srbiju 94:86.

38. MINUT - Promašili su otvorene trojke Micić, pa Kalinić. Posle toga Meli pogađa dva penala i čuva Italijanima dvocifreni plus pred završna tri minuta meča - 84:74. Jokić je nepogrešiv sa linije slobodnih bacanja, kao i Meli na drugoj strani. Jokić je poentirao uz faul, ali je promašio dodatno bacanje. Meli je završio meč zbog pete lične greške. Kalinić pravi faul u napadu prilikom pokušaja ofanzivnog skoka, Riči pogađa dva bacanja. U poslednja dva minuta ulaze se sa vođstvom Italijana 88:79.

U poslednja dva minuta 

36. MINUT - Sve je teža situacija za Orlove! Pošto je Jokić dobio bananu, Polonara je ubacio trojku na isteku napada (16/34 za tri dosad Azuri). Potom Micić pravi faul u napadu. Na polovini četvrte deonice Italija vodi 82:70. Srbija je postigla samo dva poena za više od pet minuta igre. Prokockali su Italijani nekoliko napada da dodatno uvećaju plus, a posle toga Jokić postiže trojku uz faul i pogađa dodatno bacanje - 82:74 na isteku 36. minuta.

 

 

34. MINUT - Gudurić promašuje otvorenu trojku, a Spisu nastavlja da sipa van linije 6.75. Micić poenima iz prodora prekida seriju Italijana 8:0. Polonara im čuva najveće vođstvo - 76:70. Posle promašene trojke Gudurića, šut van linije 6.75 pogađa sada i Polonara. Azuri imaju najvećih plus devet - 79:70. Pešić mora da traži minut odmora.

Fiba.basketball
 

32. MINUT - Kao i na početku drugog poluvremena, obe selekcije prokockale su uvodne napade u četvrtini. Nova trojka Spisua, Italija vodi 69:68. Nastavlja se serija Italije, Meli popravlja svoj promašaj - 71:68.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Ekstremno važnu trojku, i to posle skoka u napadu Orlova, za Srbiju pogađa Jagodić Kuridža - 66:66. Na kraju treće četvrtine Srbija vodi 68:66. 

28. MINUT - Spisu ubacuje dve vezane trojke, Azuri su potpuno istopili dvocifrenu prednost Srbije na ulasku u 28. minut - 63:63. Spisu ubacuje i treću trojku, sam kreira seriju Italije 9:0 za vođstvo Italijana posle dugo vremena - 66:63.

26. MINUT - Prokockali su Italijani dva napada da se dodatno približe Orlovima, a pošto je potom klupa Italije dobila još jednu tehničku grešku selektor Đanmarko Poceko mora da napusti parket pošto je to druga sankcija njegovoj klupi. Lučić je pogodio slobodno bacanje, a potom je bio polovično uspešan pošto je prethodno bio fauliran - 63:57.

 

 

 

 

24. MINUT - Spisu poenima uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem drži Italijane na jednocifrenom zaostatku - 59:52. Nastavljaju Italijani dobro da šutiraju, Fontekio je ubacio još jednu trojku, a posle poena Micića, Tonut je pogodio sa poludistance - 61:57.

 

 

22. MINUT - Obe selekcije prokockale su uvodne napade na startu drugog poluvremena. Prve poene u nastavku meča postiže Kalinić i to van linije 6.75 - 54:45. Laki poeni posle zakucavanja za Polonaru - 54:44. Trojka Nikole Jokića na isteku 22. minuta - 57:47.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Raspucali su se Italijani u finišu prvog poluvremena. Posle Fontekija trojku je ubacio i Spisu za prilazak Italijana na samo četiri poena zaostatka - 44:40 u 19. minutu. Ušao je Fontekio u seriju, ubacio je još jednu trojku za svoj deveti poen u poslednja dva minuta. Srećom, Micić i Milutinov su poentirali na drugoj strani. Na kraju prvog poluvremena Srbija vodi 51:45 posle ekstremno važne trojke Micića.

 

 

18. MINUT - Italijani prave seriju 7:0 , koju poenima iz prodora prekida Micić za 44:37 pred završna dva minuta prvog poluvremena.

16. MINUT - Meli je vezao dve trojke i na trenutak vratio Italijane na jednocifren minus, ali su Italijani trećom tehničkom greškom u prvom poluvremenu (Polonara zbog "flopinga") pomogli  Srbiji da sačuva dvocifreni plus - 42:30. Na isteku 16. minuta Italijani prilaze na minus devet poenima i pogođenim dodatnim bacanjem Fontekija.

 

 

14. MINUT - Kakav posao radi Nikola Jokić. Hvata ofanzivne skokove, poentira... Vezao je pet poena i u 13. minutu vratio Orlove na dvocifreni plus 35:24. Raste prednost Srbije, posle trojke Jagodića Kuridže vodimo 38:24. Meli vraća trojku na isteku 14. minuta.

fiba.basketball
 

12. MINUT - Posle jednog minuta igre prve poene u nastavku meča postiže Jokić. Datome na drugoj strani pogađa svoju prvu trojku na meču - 30:23. Italijani nam čine mini uslugu, pošto je Datome fauliran klupa Azura je skočila i zaradila tehničku grešku. Jokić je pogodio jedno bacanje, na drugoj strani iskusni as Milana bio je polovično uspešan - 31:24.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Malo opuštanje Orlova i nekoliko vezanih grešaka na obe strane terena Italijani koriste i mini serijom 4:0 prilaze na 26:20. Pešić odmah reaguje tajm autom. Na kraju prve deonice Srbija vodi 28:20.

fiba.basketball
 

8. MINUT - Igralo se prethodnih nekoliko napada koš za koš na obe strane, u poslednja dva minuta prve deonice Srbija ulazi sa dvocifrenim plusom - 26:16.

6. MINUT - Sjajno je Vanja Marinković ušao u meč. Ubacio je još jednu trojku, posle koje Orlovi kradu loptu Italijanima, a Lučić u kontri poentira za plus devet Srbije na polovini prve deonice. Poceko odmah traži tajm aut - 16:7. Polonara je samo na trenutak prekinuo seriju Orlova 11:0, pošto Kalinić pogađa trojku uz faul i pogođenim dodatnim bacanjem donosi Srbiji prvi dvocifreni plus na meču - 20:9. Fontekio je napravio drugu ličnu grešku.

fiba.basketball
 

4. MINUT - Tonut je lakim poenima doneo Italiji 7:4, ali je potom faulirao Micića koji je poentirao i potom pogodio dodatno bacanje. Marinković pogađa trojku za plus tri Orlova - 10:7. Temperamentni selektor Italijana Poceko dobio je tehničku grešku posle samo četiri minuta igre, Jokić je pogodio slobodno bacanje - 11:7.

2. MINUT - Nešto bolje su Italijani počeli meč i poenima Polonare (trojka) i Fontekija vode 5:4 posle uvodna dva minuta meča. Koševe za Srbiju postigli su Kalinić i Jokić (2/2 sl. b.)

 

 

- Orlovi večeras neće moći da računaju na povređenog Nemanju Nedovića.

- Nikola Jokić je počeo da podešava nišanse sprave.

- Orlovi su izašli na zagrevanje pred duel sa Italijom.

- Puno je optimizma u selekciji Srbije uoči duela sa Italijanima. Otkrio je to i Nemanja Jaramaz, koji je po dolasku Srbije u Berlinu, ipak, pronašao i jednu stvar koja nikako ne odgovara Orlovima pred meč osmine finala Evrobasketa.

- Jedan od najiskusniji košarkaša u italijanskoj reprezentaciji Luiđi Datome veruje da Azuri nisu bez šanse u duelu sa Srbijom, za koju je istakao da ne sme da potceni njega i saigrače. 

- Iako su Orlovi u dosadašnjem toku šampionata delovali impresivno, selektor Pešić je uoči meča sa Italijanima pozvao javnost da se suzdrži od širenja lažnog optimizma.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike