Eurobasket, 3. dan: Srbija preslišala domaćina, Grci se ponovo kockali, Francuzi bili na ivici ponora! (FOTO)

03.09.2022

21:23

0

Autor: 24sedam

Kvalitetna košarka, brojna uzbuđenja i iznenađenja na EP

Eurobasket, 3. dan: Srbija preslišala domaćina, Grci se ponovo kockali, Francuzi bili na ivici ponora! (FOTO)
vasa 1 - Copyright Foto/FIBA

Igra se košarka "za sve pare". To je zaključak posle samo dva odigrana kola na Evropskom prvenstvu.

Za nas je najvažnija da je Srbija nastavila u jučerašnjem ritmu i posle Holandije ubedljivo savladala i domaćina Češku.

Fiba.basketball
 

A kada se radi o ostalim mečevima, i tu je bilo materijala za uživanje bez obzira na to da li simpatišete još neku reprezentaciju pored Srbije ili ne. Dovoljno je da volite košarku.

Crna Gora je zabeležila prvu pobedu i prilično lako izašla na kraj sa Belgijom. Rezultat 76:70 nikako ne pokazuje dešavanja na parketu.

Fiba.basketball
 

Vodila je Crna Gora gotovo ceo meč, prednost je išla i do plus 20. Bojan Dubljević je imao dabl-dabl, odnosno učinak od 21 poena, 11 skokova i 4 asistencije, a ispratio ga je Kendrik Peri  sa 19 poena i 5 asistencija. Kod Belgijanaca je najbolji bio Obason sa 25 poena.

Slavila je još jedna reprezentacija iz našeg komšiluka. Hrvatska je sa 85:65 pobedila Veliku Britaniju na krilima odličnog trija Bogdanović, Šarić, Zubac.

Fiba.basketball
 

Sva trojica su postigla po 15 poena, s tim što je Šarić dodao i 8 skokova i 5 asistencija. Dabl-dabl Marija Hezonja je takođe bio veoma dobar sa 13 poena i 10 skokova.

Čule su naše komšije i za poraz. Pretprela ga je reprezentacija Bosne i Hercegovine koja zaista ima za čim da žali posle duela sa Nemačkom.

Fiba.basketball
 

Ni 30 poena Dženana Muse, ni 21 poen i 7 skokova Jusufa Nurkića, kao ni činjenica da su dominirali čitavo prvo poluvreme nisu bili dovoljni za  trijumf. Nemačka je slavila sa 92:82 na krilima Šrudera i Vagnera koji su postigli po 18 poena.

Razloga za tugu imaju i Bugari koji su bili bolji rival većim delom duela sa Turskom, ali na kraju upisali i drugi poraz, i to prilično ubedljiv - 101:87.

Kod Bugarske se istakao Saša Vezenkov sa 28 poena i 15 skokova, dok je Tursku do trijumfa vodio Čedi Osman sa 25 poena i osam skokova.

Fiba.basketball
 

Ukrajina je košem Sidorova 52 sekunde pre kraja savaldala Estoniju sa 74:73 i ostvarila drugi trijumf na Eurobasketu, dok je rival Srbije iz kvalifikacija za Svetsko prvenstvo pretrpeo i drugi poraz.

Jedan od tihih favorita za tron, reprezentacija Francuske spasila se novog poraza velikim preokretom u duelu sa Litvanijom (77:73), koja je i drugi put izgubila meč u samom finišu. Litvanci su vodili  i vodili i vodili sve do 3 minuta pre kraja. A onda je proradio Evan Furnije (27 poena, pet skokova, tri assitencije) kog jednostavno nisu umeli da zaustave.

Fiba.basketball
 

Španci su, baš kao i Srbija, bili ubedljivi i u drugom meču na EP, s tim što je i njhov rival bio daleko lakši. Savladali su Gruziju sa 90:64 i pokazali da su u dobrom ritmu stigli na Eurobasket. Najbolji kod pobednika bio je Bili Ernangomes sa 14 poena i sedam skokova, a pratio ga je Haime Pradija sa 12 poena.

Ubedljiva je bila i Slovenija u duelu sa Mađarskom (103:88) u utakmici dva rivala drastično različitih kvaliteta. Čak pet igrača Slovenije imalo je dvocifren košgeterski učinak, a najefikansiji je očekivano bio Luka Dončić sa 20 poena, uz koje je imao po 7 skokova i asistencija.

Izrael je zabeležio i drugi trijumf, ali se ponovo propisno namučio da stigne do dva boda. U 2. kolu srušena je Holandija sa 74:67, a pobednik je rešen u samom finišu meča. Najbolji akteri meča bili su igrači posebno zanimljivi našim ljubiteljima košarke. Sin nekadašnjeg igrača Crvene zvezde Zufera, Deni Avdija postigao je 21 poen, a košarkašk Partizana Jam Madar 14.

Fiba.basketball
 

Prava poslastica ostala je za kraj dana, duel Grčke i Italije. Ulogu favorita imala je Grčka i stigla je do trijumfa, ali posle velike, velike drame u finšu susreta. Dva šuta za produžetak promašili su Italijani, pa je semafor na kraju pokazao 85:81 za Grke. Zaslužena pobeda lidera u grupi C, ali i mnogo razloga za oprez jer su oba  svoja meča dobili nakon što su prokockali veliku prednost.

Ponovo su Janis Adetokumbo (25 poena, 11 skokova) i Tajler Dorsi (23) bili najbolji kod Grčke, amožda i odlučujući koš na meču delo je upravo Dorsija. U redvoima Italije istakao se Simone Fontekio sa 26 poena, a dobar posao odradio je i Akile Polonara sa 14 poena i 10 skokova.

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

 

Standings provided by SofaScore LiveScore

 

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike