Janis je zver! Grci se nudili Hrvatima, Adetokumbo sprečio šokantan preokret na startu EP! (VIDEO)

02.09.2022

17:02

0

Autor: 24sedam

Uzbudljiv derbi C grupe prvenstva Evrope

Janis je zver! Grci se nudili Hrvatima, Adetokumbo sprečio šokantan preokret na startu EP! (VIDEO)
image - Copyright Promo/FIBA

Da nije Janisa Adetokumba daleko bi Grčka bila od ozbiljnije borbe za zlato na tek započetom prvenstvu Evrope. Nudili su se izabranici Dimitrisa Itudisa Hrvatima celo drugo poluvreme, posle velikih plus 19 ušli su u dramatičnu završnicu u kojoj je as Milvokija maestralnim minijaturama na obe strane terena sprečio šokantan preokret u derbiju C grupe Eurobakseta – 89:85 (24.16, 22:14, 24:32, 19:23).

 

 

Dobro su Hrvati ušli u meč, na startu poveli 7:0 i potom prosto nestali sa terena. Preciznije, nisu imali rešenja za Janisa i pogotovo Tajlera Dorsija, koji su počeli da zatrpavaju koš vatrenih iz svih pozicija. 

 

 

Hrvati su  brzo upali u mašinu Grka, koja ih je ekspresno uvlačila u sve bezizlazniju situaciju. Ušli su izabranici Damira Mulaomerovića u seriju grešaka, napravili su ih čak 10 za prvih 17 minuta, dok su na drugoj strani Janis i Dorsi iz napada u napad povećavali plus svoje selekcije. Od 40 poena koje su Grci postigli do završna tri minuta prvog poluvremena, njih dvojica su ubacili 30, dok su na drugoj strani "vatreni" ukupno postigli 21 poen.

Delovalo je u tim momentima da Hrvatima, ne da nema spasa, nego da im preti rezultatska katastrofa. Bez ikakvih problema Grci su održavali ogromnu prednost do sredine treće deonice kada su neobjašnjivo stali, dozvolili rivalu da napravi seriju 15:0 i za tili čas vrati meč gotovo na početak (62:60).

 

 

Taj su napad Adetokumbo u drugovi uspeli da odbiju sa tri ubačene trojke u finišu treće i početkom četvrte deonice, vratili su se na bezbednu razliku (75:64, 32. minut), ali im ni plus devet pred završna dva minuta meča nisu bila dovoljna da mirno privedu susret kraju. Hrvati su krenuli u poslednji juriš, nanizali su sedam poena i prišli na minus dva (84:82) pred poslednjih 60 sekundi meča u kojima su imali napad za izjednačenje, čak i vođstvo. 

 

 

Ipak, nisu ga iskoristili, a posle njega je usledio "one man show". Adetokumbo je najpre sjajno zakucao na asistenciju Kalatesa, potom je izblokirao šut Hrvata za tri poena pri rezultatu 86:82, da bi u kontri poenima uz faul, kasnije i pogođenim dodatnim bacanjem, osigurao Grcima premijernu pobedu na Eurobaksetu.

 

 

HRVATSKA: Bogdanović 19, Gnjidić, Hezonja 10, Matković 2, Mavra 2, Perković, Prkačin, Ramljak, Šarić, Simon 18, Smit 23, Zubac 11.

GRČKA: Agravanis 11, J. Adetokunbo 27, K. Adetokunbo, T. Adetokunbo 5, Kalates 4, Dorsi 27, Larencakis, Louncis, Papajanis, Papanikolau 6, Papapetru 3, Slukas 6.

Standings provided by SofaScore LiveScore

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike