Kalates: Sa 20 godina nisam bio obožavalac Šarasa

27.10.2020

16:18 >> 16:28

0

Autor: M. R.

Grčki košarkaš o saradnji sa litvanskim trenerom i nekadašnjim saigračem

Kalates: Sa 20 godina nisam bio obožavalac Šarasa
Copyright MN Press

Sada su trener i igrač, a nekada su bili saigrači. Košarkaš Barselone Nik Kalates u intervjuu za zvaničan sajt Evrolige prisetio se upoznavanja sa Šarunasom Jasikevičijusom, za koga kaže da je oduvek zna da će biti dobar trener.

Trenutak upoznavanja desio se davne 2009. godine, kada je grčki igrač stigao u Panatinaikos i pridružio se Litvancu na plejmejkerskoj poziciji. Kalates je prešao put od divljenja Jasikevičijusu, preko ne baš dobrih odnosa, pa do prijateljstva i sada ponovne saradnje na terenu.

– Prvi put sam čuo za njega kada je igrao za Indijanu. Mislim da sam bio na fakultetu i gledao NBA ligu. Tada sam video nekoliko njegovih utakmica. Upoznali smo se kada sam došao u Atinu, u periodu mog navikavanja na evropsku košarku. Znao sam da je veliko ime, ali nisam imao pojma šta je evropska košarka. Rekli su mi samo da je on osvojio sve u svakoj zemlji gde je igrao – pojasnio je Kalates, koji je 2009. stigao sa koledža. – Nisam tada znao šta da očekujem. On je bio jedan od starijih momaka i sećam se da je vikao… Tada sa 20 godina nisam bio njegov veliki obožavalac.

Druga njihova zajednička epizoda odigrala se u sezoni 2011-12.

– Tu smo već postali prijatelji. Mislim da me tada više poštovao kao igrača nego ranije. U suštini mislim da ni ja ne bih voleo sebe sa 20 godina, jer sam bio dete koje je mislilo da sve zna.

Kalates se vrlo dobro seća igračkih mogućnosti njegovog sadašnjeg trenera.

– Znam da je tokom 2012. imao mnogo povreda, ali je na kraju sezone igrao svoju najbolju košarku – verovao je Kalates da će isti talenat pokazati i na klupi. – Nisam bio iznenađen što mu trenerski posao sjajno ide. Kada igrate s njim dve godine, onda vidite njegove veštine. Imao je jedinstven osećaj za igru. Koristio je svoj koeficijent inteligencije kao igrač, sada to radi kao trener. Ono što je uradio dok je bio u Žalgirisu je neverovatno. Izgradio je sistem, uvek kad smo igrali protiv njih znali smo da će biti veoma teško. Izgradio je posebnu kulturu i bio veoma uspešan.

Iako su sada u drugačijim ulogama, veoma dobro funkcionišu…

– Mogu da mu kažem sve, on je trener koji će uvek razgovarati sa igračem bez obzira da li ga poznaje ili ne. Možete da mu se obratite i postavite pitanje. On je trener-igrač i mislim da je dobro što imamo mogućnost da komuniciramo s njim. On tačno zna kako se igrači osećaju. Veoma je detaljan kao Željko Obradović, ako ne napravite pravu stvar, on će vam pojasniti sve do detalja. Siguran sam da ćemo kao tim biti sve bolji i bolji.

Mnogi igrači bi želeli da krenu Šarunasovim putem i postanu treneri.

– Svi koji imaju tu želju, mogu mnogo da nauče od njega. Drugačije je kad ste na terenu, drugačije pored linije. Možete oko toga sve da ga pitate. Voleo bih da budem trener jednog dana, ako dobijem priliku, bilo bi veoma lepo – zaključio je Kalates.

Njih dvojica nisu uspeli da osvoje Evroligu kao saigrači, ali ove godine ponovo imaju priliku da to urade zajedničkim snagama.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike