Partizan produžio finale AdmiralBet ABA lige! Ludilo u Pioniru završeno posle tri sata!

01.06.2022

21:26

1

Autor: 24sedam

Crno-beli slavili u trećem meču, četvrti na programu u petak

Partizan produžio finale AdmiralBet ABA lige! Ludilo u Pioniru završeno posle tri sata!
0MET9663 - Copyright MN Press

Pakao se očekivao, pakao se i dobio. U trećem meču finala plej-ofa AdmiralBet ABA lige Partizan je pred svojim navijačima savladao Crvenu zvezdu i izborio se za nastavak borbe za jadranski tron - 70:67 (21:17, 18:14, 8:23, 23:13).

Dramu imamo, neizvesnost imamo, veliku borbu imamo - ali posle prva tri meča doigravanja za titulu čini se da je najviše izgubila košarka. Jer, posle svega što smo imali prilike da gledamo u drugom meču serije, večeras smo dobili nastavak u utakmici u kojoj su 40 minuta trajali tri sata.

Svega je večeras bilo u dvorani "Aleksandar Nikolić". Usled velikog broja publike u dvorani i velikog kondenza koji se stvarao, meč je skoro celim tokom bio na ivici regularnosti. Igrači oba tima su u gotovo svakom napadu završavali na parketu usled proklizavanja, a sve je kulminiralo u završnih 60 sekundi kada je sudijska trojka odlučila da napusti parket, zbog, nezvanično, ubacivanja predmeta sa tribina na teren.

Teško je bilo košarkašima Partizana i Zvezde da se u današnjem meču fokusiraju isključivo na košarku. Mnogo truda su morali da ulože kako bi, pre svega, ostajali sa nogama na parketu, koji je više ličio na hokej nego košarkaško igralište. Takvom ambijentu brže su se prilagodili Partizanovi igrači, koji su u finišu prvog poluvremena uspeli da odu na najvećih plus osam pred odlazak na veliki odmor.

Delovalo je tada da crno-beli kontrolišu dešavanja na parketu, ali su se posle povratka na teren stvari potpuno okrenule. Ulogu Ognjena Dobrića iz prvog poluvremena, na startu treće deonice uzeo je Dejan Davidovac. Sa devet poena pokrenuo je Zvezdinu mašinu, a kada mu se u finišu pretposlednjeg kvartala ponovo pridužio Dobrić, crveno-beli su minus osam pretvorili u plus osam posle trojke Davidovca u 32. minutu (57:49).

A onda su Partizanovu sudbinu u ovom finalu u svoje ruke uzeli Avramović i Panter. Tandem bekova crno-belih izvukao je iz živog blata "valjak", koji je serijom 11:2 napravio preokret (60:59) i meč uveo u još jednu dramatičnu završnicu, čiji je epilog trojkom 60 sekundi pre poslednjeg zvuka sirene najavio Kevin Panter (68:65). 

Ali, tada su utakmicu u svoje ruke odlučili da uzmu arbitri. Dejan Radonjić je zatražio minut odmora, i u momentu kada su se igrači oba tima vratili na parket, Boltauzer, Nikolić i Nedović su, na prvi pogled iz čista mira, odlučili da se povuku u svlačionicu.

Usledio je dvadesetominutni prekid u kojem je vladala velika neizvesnost oko ishoda utakmice. Kako je vreme prolazilo, počelo je da polako da se razvejava misterija oko odluke sudijskog trija da se povuku u svlačionicu, nezvanično zbog toga što su navijači Partizana i posle njihovog poslednjeg upozorenja nastavili sa ubacivanjem trvdih predmeta na teren.

Pošto su organi reda na tribinama ispunili ono što su arbitri i delegat meča zahtevali da se uradi, stekli su se uslovi za nastavak meča. Igrači su se vratili i posle kratkog zagrevanja odigrali završnih 60 sekundi u kojima ohlađeni košarkaši crveno-belih nisu uspeli da naprave još jedan preokret i večeras završe finalnu seriju.

PARTIZAN: Panter 22, Vukčević, Ledej 7, Zagorac 2, Avramović 14, Koprivica 5, Smailagić 2, Mur 9, Glas, Lesor 2, Trifunović, Madar 7.

CRVENA ZVEZDA: Lazarević, Volters, Davidovac 19, Mitrović 2, Lazić 2, Kalinić 9, Dobrić 20, Holins 3, Ivanović 3, Marković 3, Vajt, Kuzmić 4.

BLOG UŽIVO

40. MINUT - Meč je nastavljen. Kalinić je promašio pod košem Partizana. Crno-beli imaju plus tri i napad 41 sekundu pre kraja. Panter je promašio trojku, kao i Davidovac. Do kraja je 13 sekundi, lopta je za Partizan. Madar ide na liniju penala - prvo je pogodio, kao i drugo. Do kraja je 10 sekundi. KRAJ! Partizan je pobedio 70:67.

I sudije su na parketu, meč se nastavlja za tri minuta.

Na tribine iza klupa za rezervne igrače su ušli pripadnici policije, kako bi napravili svojevrsnu tampon zonu.

24sedam/P. K.
 
24sedam/P. K.
 

Igrači su se vratili na parket, a pošto je prekid trajao duže od 15 minuta, uslediće novo zagrevanje.

ČETVRTA ČETVRTINA

ZAŠTO SU SE SUDIJE POVUKLE?

Zasad niko sa sigurnošću ne može da kaže zbog čega su se arbitri odlučili na ovaj korak. Spekuliše se da su Boltauzer, Nikolić i Nedović napustili parket "Pionira" zbog ubacivanja tvrdih predmeta na teren. Arbitri su nekoliko puta upozoravali da se sa tim prestane, čak je i trener Partizana Željko Obradović apelovao na navijače u dva navrata. Pošto se sa gađanjem s tribina nastavilo i posle poslednjeg upozorenja, arbitri su odlučili da izađu sa terena.

MN Press
 
MN Press
 

PRAZNI SE DEO TRIBINA

Prazni se deo tribina iza koša kod klupe Partizana. Košarkaši i stručni štabovi oba tima su otišli i svlačionicu.

24sedam/P. K.
 
24sedam/P. K.
 

40. MINUT - Ledej poravnava rezultat, a posle promašene trojke Dobrića, šut van linije 6.75 ubacuje Panter. U poslednjih 60 sekundi ulazi se s vođstvom Partizana 68:65. Radonjić je zatražio tajm aut, a kada su se igrači vratili na parket sudijska trojka se iz, zasad nepoznatih razloga, povukla sa parketa!

24sedam/P. K.
 
24sedam/P. K.
 

38. MINUT - Mur pogađa izuzetno važnu trojku za Partizan u 37. minutu za plus dva crno-belih - 63:61. Mitrović poentira, pošto je prethodno uhvatio ofanzivan skok. U završna dva meča ulazi se sa s vođstvom Zvezde 65:63 posle dva ubačena bacanja Dobrića.

36. MINUT - Posle promašene trojke Stefana Markovića, iskusni plejmejker je u pokušaju da iznudi faul u napadu faulirao Pantera. Partizanov Amerikanac je pogodio oba penala za novo izjednačenje - 59:59, 25. minut. Zvezda je bez koša više od tri minuta, pošto je Davidovac napravio faul u napadu, Madar je stao na liniju penala umesto Zagorca i bio je polovično precizan. Partizan posle dužeg vremena vodi, ali samo na kratko. Kalinić prekida seriju crno-belih 11:2 i vraća plus na stranu crveno-belih - 61:60. 

34. MINUT - Crveno-beli su za manje od tri minuta ispunili bonus. Panter pogađa dva bacanja - 57:53. Holins na isteku 33. minuta postiže svoj prvi koš iz igre večeras. Novo zakucavanje Avramovića - 59:55. Avramović pokreće Valjak, postiže nove poene u kontri - crno-beli su na minus dva, Radonjić traži minut odmora - 59:57.

MN Press
 

32. MINUT - Zakucavanjem Avramovića otvorena je četvrta deonica - 54:49. Davidovac ubacuje još jednu trojku, za novi maksimalni plus Zvezde - 57:49. Avramović sa dva ubačena bacanja održava crno-bele u rezultatskom priključku. Na isteku 32. minuta Zvezda vodi 57:51.

TREĆA ČETVRTINA

30. MINUT - Dobrić je pogodio tri slobodna bacanja za plus tri Zvezde, posle čega Koprivica pravi faul u napadu. Na drugoj strani Mitrović pravi grešku u koracima. Koprivica je promašio dva bacanja. Dobrić pogađa trojku uz faul, pogađa i dodatno bacanje. Zvezda ima maksimalnih plus sedam - 54:47 na kraju treće deonice.

28. MINUT - U završna dva minuta treće deonice ulazi se s nerešenim rezultatom - 47:47.

26. MINUT - Više od četiri minuta Partizan je bio bez poena, što je Zvezda iskoristila i serijom 9:0 napravila potpuni preokret posle dva poena Kalinića - 44:43. Koprivica prekida seriju Zvezde, ali potom Davidovac ubacije trojku za plus dva crveno-belih na isteku 26. minuta - 47:45.

24. MINUT - Partizan je propustio dve prilike da ode na dvocifrenu prednost, što su crveno-beli iskoristili i sa četiri vezana poena Davidovca prišli na minus četiri - 43:39. Obradović traži prvi tajm aut u drugom poluvremenu. Zvezda je na samo minus jedan posle trojke Markovića - 43:42.

MN Press
 

 

22. MINUT - Drugo poluvreme je počelo poenima Davidovca sa jedne i Pantera sa druge strane - 41:33. Panter čuva Partizanu plus osam na isteku 22. minuta, pošto je prethodno Lazić poentira u kontranapadu - 43:35.

DRUGA ČETVRTINA

20. MINUT - Holins je napravio svoju treću ličnu grešku u 19. minutu. Na kraju prvog poluvremena Partizan ima maksimalnih plus osam - 39:31.

18. MINUT - Partizan je posle tri poena Koprivice (1/2 sa penala, pa dva poena posle dva vezana ofanzivna skoka) ponovo na, dosad najvećih), plus pet. Radonjić traži i drugi tajm aut - 33:28. U završna dva minuta prvog poluvremena Partizan ulazi s vođstvom 36:29 posle trojke Avramovića.

MN Press
 

16. MINUT - Na polovini druge deonice Ledej pravi treću ličnu grešku, i to tako što je faulirao Dobrića prilikom šuta za tri poena. Zvezdin košarkaš je pogodio samo jedno slobodno bacanje i stigao do osmog poena za manje četiri i po minuta drugog kvartala - 28:27. Radonjić dobija tehničku grešku zbog žestokog prigovora, Panter pogađa slobodno bacanje, a potom i šut sa poludistance za novo vođstvo Partizana - 30:28. 

MN Press
 

14. MINUT - Dobrić je u seriji poena. Posle trojke i dvojke, ubacio je i dva penala - 27:25. Prethodno je Lesor poravnao. Smailagić zakucavanjem popravlja promašaj Pantera za tri. Ponovo je nerešeno, Radonjić zove minut odmora - 27:27.

 

 

12. MINUT - Drugi period je počeo promašajem Avramovića za dva i ubačenim trojkama iz kornera Ivanovića i Dobrića. Zvezda pravi preokret, ali već u narednom napadu Madar dolazi do lakih poena za izjednačenje - 23:23. Dobrić čuva vođstvo Zvezdi na isteku 12. minuta - 25:23.

PRVA ČETVRTINA

10. MINUT - Posle više od minuta bez poena Madar je pogodio sa poludistance sa najveće vođstvo Partizan u dosadašnjem toku meča - 21:16. Na drugoj strani Dobrić je bio polovično precizan sa linije penala. Na kraju prve deonice crno-beli vode - 21:17.

8. MINUT - Posle kratke pauze meč je nastavljen. Pred završna dva minuta prve deonice Partizan vodi 19:16 posle dva ubačena bacanja Ledeja i poena Pantera iz prodora. Između je poene za Zvezdu postigao Lazarević. 

MN Press
 

Meč je u 7. minutu prekinut. Srećom, razlog je tehničke prirode, pošto je zakazao jedan od semafora u dvorani "Pionir".

6. MINUT - Zvezda je u seriji 7:0, posle četiri vezana poena Kuzmića. Panter prekida Zvezdin nalet poenima uz faul i ubačenim dodatnim bacanjem - 9:9. Na isteku 6. minuta Partizan vodi 15:14 posle ubačenih trojki Ledeja i Pantera. Između njih šut van linije 6.75 ubacio je Kalinić.

4. MINUT - Zvezda je u prva četiri poseda upisala tri izgubljene lopte, ali Partizan to zasad nije do kraja iskoristio, jer je ostao na dve ubačene trojke Mura. Kažnjava to odmah Davidovac prvom trojkom za Zvezdu na meču - 6:5 na isteku 4. minuta igre.

MN Press
 

2. MINUT - Prve poene na meču postigao je Kalinić, ali je potom Mur ubacio dve trojke za vođstvo Partizana 6:2 na startu meča.

 

 

 

 

Treća utakmica samo što nije počela. Dvorana "Aleksandar Nikolić" je krcata, bukvalno nema gde igla da padne... 

24sedam/P. K.
 
24sedam/P. K.
 

Na 40 minuta pre početka meča tribine "Pionira" su pune i već sada nema dileme da će crno-beli imati ogroman vetar u leđa u pokušaju da produže finalnu seriju. 

24sedam/P. K.
 
24sedam/P. K.
 

 

Trofej namenjen šampionu AdmiralBet ABA lige zauzeo je večeras svoje mesto pored zapisničkog stola, a da li će biti dodeljen večeras opširnije pročitajte OVDE.

Na oko dva sata pre početka meča navijači Partizana su već okupirali dvoranu "Aleksandar Nikolić". O velikom interesovanju "grobara" za večerašnji meč opširnije pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike