Lamonika ide u penziju! Najpoznatiji košarkaški sudija u Beogradu odsudio svoj poslednji meč - karijera u fotografijama

22.05.2022

15:33

0

Temperamentni Italijan rekao "kraj"

Lamonika ide u penziju! Najpoznatiji košarkaški sudija u Beogradu odsudio svoj poslednji meč - karijera u fotografijama
MN Press

Verovatno najpoznatiji evropski košarkaški sudija "odsvirao" je svoj poslednji meč. Legendarni Italijan Luiđi Lamonika sudio je finale "fajnal fora" u Beogradu, a potom objavio da ide u penziju, posle 26 godina vođenja međunarodnih utakmica.

- Odigrao sam svoju poslednju utakmicu. Bila je ovo čudesna trka, ali sada je kraj. Želim da ostanem u košarci, ali u nekoj drugoj ulozi – rekao je Lamonika za Jurohups.

On je istakao da je siguran i da ništa ne bi moglo da ga zadrži na terenu, čak ni kad bi došla neka specijalna molba.

- Ne, ovo je kraj – rekao je uz osmeh.

Italijanski sudija je napunio 56 godina i po pravilima mora da se penzioniše. Tako je bilo i 2016. u njegovoj Italiji, kada je napunio 50. Godine 2019. odlikovan je nagradom Viteza za zasluge Italije.

Lamoniku je uvek pratio glas da voli da bude u centru pažnje i da je zato teatralan. Često se govorilo, pomalo i nepravdeno, da namerno donosi kontroverzne odluke da bi bio primećen.

Sudio je u brojnim velikim utakmicama. Navijači Partizana ga pamte po onoj utakmici sa Barselonom u Beogradu, kada su crno-beli naneli Kataloncima prvi poraz u takmičenju, nakon petominutnog gledanja snimka posle koga je odlučeno da je Lorens Roberts pravilno intervenisao posle šuta Pita Majkla.

MN Press
 

Hrvati ga i dalje optužuju za "krađu decenije", odnosno suđenje u četvrtfinalu Evrobasketa 2005. godine u Beogradu.

MN Press
 

Lamonika je karijeru počeo tokom osamdesetih godina, a prvo veliko takmičenje bilo mu je Evropsko prvenstvo 1997. Prvi "fajnal for" Evrolige bio mu je 2002, a posle toga je "svirao" finale Evrobasketa.

Ukupno je sudio dva puta na Olimpijskim igrama, dva puta na svetskim prvenstvima i šest puta na evropskim.

Bonus video:

24sedam

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam