Litvanci oduzeli dečacima srpske zastave! Čović upitao "Šta bi bilo da mi teramo nekoga da nosi baner "Kosovo je Srbija"?!

10.04.2022

09:40

0

Autor: 24sedam

Prvi čovek crveno-belih oktrio je još neke detalje iz Kaunasa

Litvanci oduzeli dečacima srpske zastave! Čović upitao "Šta bi bilo da mi teramo nekoga da nosi baner "Kosovo je Srbija"?!
Nebojša Čović - Copyright MN Press

Košarkaši Crvene zvezde nisu nosili transparent uoči nedavne evroligaške utakmice sa Žalgirisom u Litvaniji. Posle toga, digla se velika "prašina", crveno-beli su bili na udaru na društvenim mrežama, a protiv litvanskog tima pokrenuta je i istraga.

O svemu što se dešavalo, pričao je i predsednik Zvezde, Nebojša Čović.

- Mi smo Evroligi rekli, znajući šta Žalgiris radi otkako je krenula ovakva rusko-ukrajinska kriza da ne možemo u tome da učestvujemo. Da možemo da držimo baner "Stop ratu" što je plemenita poruka, ali mora da bude neutralan - rekao je Čović tokom gostovanja na TV Prva i dodatno objasnio pozadinu dešavanja.

- Mi smo to držali na prethodnim utakmicama, bilo je u Beogradu i na LED displejevima i išlo je potpuno neutralno. Tri dana ranije smo rekli Žalgirisu da želimo neutralan baner i rekli su nam da sačekamo odluku i kasnije su nam javili da to neće biti moguće. A onda je krenula haranga protiv Crvene zvezde i Srbije.

Dodao je i da su navijači Zvezde imali probleme.

- Četiri dečaka iz Švedske su imala dve srpske zastave i oni su izbačeni iz hale, a neke informacije kažu da su te zastave zapaljenje, ali ne znam šta se tu desilo. U prvom poluvremenu nije bila ta spektakularna zastava NATO pakta, to se desilo u drugom poluvremenu. Mi smo sve to prošli, nesrećno smo izgubili, a nakon toga je čovek za monitoring Evrolige napisao izveštaj i Evroliga je pokrenula postupak.

- Prvo nas niko ne može da natera da nosimo neki baner. Šta bi bilo da mi na svakom meču teramo nekoga da nosi baner "Kosovo je Srbija". Neka Evroliga donese odluku, pa ćemo videti kolika je njihova otpornost na političke pritiske. Mi ne želimo to, bežimo od takve politizacije, a moramo da osluškujemo naše javno mnjenje. Šta bi bilo da smo držali baner, a da smo se vratili. Uopšte se ne stidim takve odluke, odluku su doneli organi kluba, a ne neko lično. Što se mene lično tiče ja sam protiv anti-ruske histerije, to je moj lični stav na koji imam pravo.

Posle meča u Kaunasu se oglašavao i Aron Vajt, kao i njegova supruga.

- Naš Amerikanac Eron Vajt je izašao sa svojim stavom, a igrao je u Žalgiirisu i živeo je tamo dve godine. A onda je u toku utakmice na njegovu porodicu vršen pritisak, konkretno na njegovu suprugu preko društvenih mreža. Ali videli ste sada, igrač je prihvaćen od strane navijača, dakle to je demokratija.

Podsetio je Čović i na to da u nekim drugim situacijama nije bilo sličnih transparenata.

- Nije bilo "Stop ratu" od '78 godine kada je ta NATO armada predvođena Amerikancima napala deset zemalja. Nisam video "Stop ratu" kada smo mi napadnuti, bez obzira na to što se Ukrajina tada jako korektno ponašala. Ali Ukrajina sada i Ukrajina tada nije ista zemlja. Ali niko tada nije ništa nosio i sve se to zvalo "Milosrdni anđeo". Jako puno spinovanja ima, Markale, Račak, pa ovu Buču... Jadan je ukrajinski narod, niko normalan nije za rat, ali ne možete imati selektivnu percepciju. Mi žalimo, držimo se neutralnog položaja i poštujemo principe međunarodnog prava.

Politika ne može da se izbaci iz sporta, kao što ni sport ne može da se izbaci iz politike. To je globalni model, ne samo u Srbiji, imaćete stalno stavove navijača na tribinama. Sa tim što je kod nas to dodatno osetljivo jer niko nije odgovarao za ono što nam je urađeno.

Za kraj se osvrnuo i na koreografiju Delija na stadionu "Rajko Mitić".

MN Press
 

- To je fudbalska utakmica gde su Delije poslale jednu sjajnu poruku. Svi smo zaboravili da pričamo o Siriji, ko je tao počeo... Srbija je iskeno protiv rata ko god da je rat izazvao. Mi smo mala zemlja u specifičnoj poziciji.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike