O ovome sigurno niste razmišljali - Partizan do finala EK u Areni može i kao drugi u grupi! Evo šta je potrebno!

22.03.2022

21:04

0

Autor: 24sedam

Lijetkabelis pobedio Andoru, sada Beograđani samo na jedan način mogu do prvog mesta

O ovome sigurno niste razmišljali - Partizan do finala EK u Areni može i kao drugi u grupi! Evo šta je potrebno!
20220103npPartizan1 - Copyright MN Press

Konačnom odlukom Evrolige da iz elitnog takmičenja i Evrokupa eliminiše ruske timove Partizanu se na trenutak otvorila dodatna opcija da se na kraju prve faze takmičenja nađe na čelu grupe A. Ipak, ta mogućnost je nestala večeras, pobedom Lijetkabelisa protiv Andore u Litvaniji (88:75 – Gagić, Kalaicakis, Orelik po 19 poena).

Sada je izabranicima Željka Obradovića preostala samo teorija po kojoj u nokaut fazu takmičenja mogu sa čelne pozicije u grupi – da Huventud izgubi oba preostala meča (od Metropolitana u sredu u gostima i Šlonska kod kuće u poslednjem kolu), a da crno-beli, posle večerašnje pobede u Poljskoj, slave i na narednom gostovanju u Italiji protiv Trenta.

Košarkaši beogradskog kluba, međutim, imaju još jedan veliki razlog da trijumfuju u poslednjem meču grupne faze takmičenja jer čak i kao drugoplasirani tim mogu do prednosti domaćeg terena u eventualnom finalu.

Ali, krenimo redom… Partizan kao drugoplasirani tim grupe A mečeve osmine finala i četvrtfinala Evrokupa sigurno će igrati pred svojim navijačima, dok će domaćinstvo polufinalne utakmice zavisiti od prve dve nokaut runde. Naime, prema projektovanom žrebu crno-beli bi u polufinalu trebalo da se sastanu sa prvoplasiranim timom grupe B, a ukoliko on u međuvremenu ispadne, klub iz Humske će i pretposlednji meč u evropskoj sezoni igrati u Beogradu, zbog toga što će bilo koji drugi rival biti slabije plasiran na kraju grupne faze.

A onda na red dolazi veliko finale, gde bi Partizan i kao drugoplasirani tim mogao da priredi veliki spektakl u beogradskoj Areni, za šta je potrebno da se ispuni nekoliko preduslova.

Pre svega da se u borbi za trofej ne nađe Huventud, a potom i da izabranici Željka Obradovića u polufinalu, ili neko drugi ranije, eliminišu prvoplasirani tim iz grupe B. Tako bi,  prema projekciji, crno-beli u odlučujućem meču trebalo da se sastanu sa drugoplasiranim timom iz suprotne grupe, gde do izuzetnog značaja dolazi pobeda protiv Trenta u poslednjem meču prve faze takmičenja.

Naime, ukoliko bi se u finalu sastala dva tima koja su iz grupa u borbu za trofej ušli sa identičnih pozicija, prednost domaćeg terena imala bi ekipa sa većim procentom uspešnosti, zbog čega će od velike važnosti biti i rasplet u grupi B, gde je trenutna situacija sledeća:

Gran Kanarija i Valensija zauzimaju prve dve pozicije sa skorom 11-4. S obzirom da u ovoj grupi nema ruskih timova, ekipe će imati 18 odigranih mečeva, pa je crno-belima (pod uslovom da grupnu fazu završe sa odnosom 12-4), potrebno da drugoplasirani u grupi B u eliminacionu rundu uđe najmanje sa pet poraza. Tako bi crno-beli imali bolji procenat uspešnosti i za jedini evropski trofej koji im nedostaje borili bi se u, sasvim izvesno, krcatoj beogradskoj Areni!

Naravno, najprostija i najbolja solucija za najtrofejniji srpski košarkaški kolektiv bila bi da pre finala iz takmičenja ispadnu Huventud, Gran Kanarija i Valensija, ali…

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike